tiistai 11. lokakuuta 2016

Toivepostaus: Syömishäiriöstä toipuminen, sosiaaliset tilanteet ja sosiaalinen syöminen

Saimme lukijalta ehdotuksen kirjoittaa sosiaalisista syömistilanteista ja kokemuksistamme siitä, kuinka syömishäiriö on rajoittanut elämäämme, ja miten saada takaisin normaali ja aktiivinen sosiaalinen elämä. Näinpä päätimme, että kirjoitan aiheesta.

Aloitan kertomalla omakohtaisen esimerkin tältä päivältä. Olin sopinut ystäväni kanssa että tavataan kaupungilla iltapäivällä ja mennään kävelemään. Mielessäni olin ajatellut että käveltäisiin rantaa pitkin johonkin kahvilaan. Ystävä ehdottikin että etsittäisiin kahvipaikka eräästä kaupunginosasta. Ok, sopii minulle. Lähdettiin matkaan ja bongattiin leipomomyymälä, jossa oli muutama asiakaspaikka. Ystäväni innostui paikasta ja mentiin tilaamaan. Juuri siinä vaiheessa olisin ollut (sairaus olisi ollut) varsin tyytyväinen pelkkään kahviin mutta ystävä alkoi ehdottelemaan että otetaan joku pulla puoliksi ja kysyi samalla että haluaisinko mielummin kokonaisen. "Puolikas on oikein hyvä" sain sanottua samalla kun pelkoreaktio oli tullut päälle inhottavan ahdistuksen saattelemana. Annoin ystävälle vapaat käden valinnan teossa, luultavasti elimistöni oli pelkoreaktion aiheuttamassa lamaantumisen tilassa (täällä kiinnostava juttu aiheeseen liittyen) ja sain eteeni puolikkaan omenaviineriä. Kun istuttiin kahvittelemaan helpottui olo nopeasti. Ja uskalsin myöntää että viineri oli ihan törkeän hyvää. Juteltiin kaikenlaisista asioista ja huomio siirtyi muualle "pelottavasta viineristä". Ja elämä jatkui kera yhden voiton.

Eli, kun ruoka ylipäätään aiheuttaa meissä pelkoreaktion, ei ole ihme että sosiaalinen syöminen vielä moninkertaistaa ahdistuksen tunteen syömiseen liittyen. Meistä voi tuntua että toiset kiinnittävät huomiota syömiseemme, meidän itsemme voi olla vaikea ylläpitää keskustelua ja suunnata huomiota samalla kun kamppailemme ruoan ja ahdistuksemme kanssa. Tässä kuten monessa muussakin vaikean asian harjoittelussa auttaa toisto ja turvallinen ympäristö. Jos sinun on vaikea syödä muiden seurassa ja haluat ottaa tämän osa-alueen haltuun, aloita harjoittelu pienin askelin. Kuka voisi olla mahdollisimman turvallinen ystävä/läheinen jonka seurassa tuntuisi mahdollisimman vähän epämukavalta syödä? Entä mistä ateriasta sinun olisi helpointa aloittaa? Lounas, välipala vai päivällinen? Lähde määrätietoisesti harjoittelemaan ja kun tunnet että ahdistus vähenee tietyn aterian ja seuran osalta, siirry astetta haastavampaan tilanteeseen. Ole kuitenkin armollinen itsellesi ja älä pakota tilanteisiin jotka tuntuvat ylivoimaisilta. On tärkeää, että sinulla on mahdollisuus kerätä onnistumisen kokemuksia ja saada lisää varmuutta askel askeleelta. Jos olet turvallisessa ja hyväksyvässä seurassa, mitä jos kertoisit että kyseinen tilanne syömisineen on sinulle vaikea? Joskus asian ääneen sanominen vähentää siihen kohdistuvaa henkistä painetta.




Itselläni on paljon kokemusta tältä osa-alueelta pitkän sairastamisen ja sosiaalisuuteni vuoksi. Sairauden ensivuosina minulle kävi ikään kuin nurinkurisesti niin, että koinkin ulkona syömisen helpompana kuin kotona. Ravintolassa kykenin antamaan itselleni luvan syödä ja usein kävinkin erään hyvän ystäväni kanssa joko kahviloissa tai ruokapaikoissa. Tuolloin turvallinen seura ja lupa syödä toimivat ahdistusta vähentävästi mutta tilanne muuttui myöhemmin. Jossain vaiheessa minulle alkoi olla todella haastavaa olla illalla pois kotoa koska olin luonut tarkat iltarutiinit joita noudatin ahdistusta hallitakseni. Ulkona syömiset tuottivat valtavaa tuskaa ja ahdistusta mutta ajoittain kykeninen osallistumaan iltamenoihin pakotamalla itseni menemään. Voimakas ahdistus oli kuitenkin läsnä ja tavallaan olisin mielummin ollut turvallisesti kotona. Jossakin sairauden vaiheessa tiettyjen aterioitten ulkona syöminen muuttui sujuvaksi. Minulle erityisesti brunssit ja lounaat ulkona syötyinä ovat nykyään hyvin sujuvia, päivälliset taas tosi vaikeita (ja tämä harmittaa!). Olen kuitenkin armollinen itselleni; ei kaikki voi olla helppoa ja jotta ahdistus ei mene överiksi joutuu jostakin nipistämään. Syömistilanteissa olen koko ajan aika tietoinen syömisestäni mutta pystyn hyvin keskittymään keskusteluun ja toiseen ihmiseen. Seura oikeastaan ehkä jopa auttaa minua siirtämään huomiota pois ruoasta ja kun toinen syö rennosti omaa annostansa helpottaa se myös omaa ahdistustani. Mutta koen että juuri seuralla on suuri merkitys asiassa, eli suosittelen ettet menisi syömään millään lailla huonossa tai triggeröivässä seurassa jos se vain on mahdollista etenkin silloin kun haastat itseäsi ja harjoittelet toisten seurassa syömistä!

No miten sitten saada takaisin normaali ja aktiivinen sosiaalinen elämä ja miten sairaus on rajoittanut elämää? Tässäkin kannustan itsensä altistamiseen vähä vähältä. Koska ei sitä sosiaalista elämää saa ellei mene sosiaalisiin tilanteisiin tavalla tai toisella. Lisäksi samalla on hyvä uhmata sairauden sanelemia sääntöjä, tehdä asioita vähä vähältä eri tavoin, harjoitella spontaanisuutta vaikkapa ottamalla ex tempore-kutsu vastaan ja katsomalla mitä siitä seuraa. Ajattelen, että sosiaalisen elämän haltuunotossa vaikuttaa moni asia. Ensinnäkin se miten koet itsesi suhteessa toisiin. Millainen mielialasi on, oletko masentunut vai koetko että olosi on neutraali? Millaisia ihmissuhteita sinulla on? Pystytkö sanomaan mitkä niistä ovat sinulle antoisia ja mitkä kuormittavia? Jos sinulla on ystävinä toisia sairastavia, miten koet heidän seuransa nyt kun pyrit itse aktiivisesti toipumaan?




Jos sinulla on kurja olo itsesi suhteen ja mahdollisesti olet masentunut on erityisen tärkeää että olet lempeä itsellesi etkä pakota mihinkään mikä tuntuu liialliselta. Tärkeää on saada positiivisia kokemuksia ja hyviä muistoja. Kuten seurassa syömisen suhteen myös tässä olisi hyvä miettiä keiden seura toimii milloinkin? Esimerkiksi jos olet huonolla fiiliksellä ja mieliala maassa, kuka voisi olla sellainen ystävä joka ymmärtää tilanteen ja voit olla täysin oma itsesi? Tai jos haluat lähteä iltaa viettämään vauhdikkaammin, kenen seuraan silloin hakeudut? Tai jos haluat jakaa sairauteen liittyvä ajatuksia ja kokemuksia, kenen kanssa se olisi mahdollista? Sinun kannattaa ihan ajatuksella miettiä ihmissuhteitasi ja sitä kenen seura tekee milloinkin sinulle hyvää. Ja jos sinulla on sellaisia ihmissuhteita jotka eivät palvele sinua, jätä ne!

Omalla kohdallani täytyy sanoa että olen joutunut neuvottelemaan ja käymään kauppaa paljon sairauden kanssa jotta olen saanut pidettyä ystävyyssuhteeni ja sosiaalisuuteni. Joskus opiskeluaikana oli ajanjakso jolloin vetäydyin ehkä enemmän syrjään ja keskityin opintoihini ja osa-aikatyöhön mutta muuten kaikki sairastamani vuodet olen kuitenkin ylläpitänyt ystävyyssuhteitani. Mutta kuten totesin, kauppaa käymällä. Esim. sairausvuosina pakkoliikunnan olen aina sovittanut päiväohjelmaan ja muutenkin ehkä juuri kontrolloivuus aikatauluissa on näyttäytynyt ihmissuhteissani. Mitä aktiivisempi sairaus on ollut, sitä vähemmän olen kyennyt heittäytymään tilanteisiin vaan olen halunnut tietää mahdollisimman tarkkaan etukäteen miten mikäkin menee. Varsinkin viime vuosina olen tehnyt lähimmille ystävilleni tiettäväksi sairauteni (toisaalta osalle se on varmaan ollut vuosien varrella ilmiselvääkin). Koen että silti mikään ei ole muuttunut, kukaan ei ole sen vuoksi kääntänyt minulle selkäänsä tai suhtautunut minuun omituisesti.

Muista että sinä olet Sinä, et sairaus! Sinulla on sairaus josta olet toipumassa eikä sitä tarvitse millään lailla hävetä. Joka päivä sinulla on lukuisia mahdollisuuksia haastaa sairautta eri tavoin, käytä ne hyväksesi. Tee asioita eri tavoin, muuta suunnitelmia, anna elämän viedä sinua. Pienistä asioista alkaa muodostumaan uusia kokemuksia ja poikkeuksesta tuleekin normi. Täten sinun on mahdollista muokata elämääsi sinun näköiseksesi.

Tällaisia ajatuksia aihe minussa herättää.


- Vuokko


8 kommenttia:

  1. Olisiko mitään vinkkiä, mitä silloin pitäisi tehdä, jos ei ole ainuttakaan ystävää? Hankala lähteä ystävien kanssa kahville tai vaikka lounaalle, kun ei niitä ole. Lisäksi uusiin ihmisiin tutustuminen pelottaa kauheasti, koska usein tutustuminen tapahtuukin juuri kahvikupposen äärellä, ja vieraan/puolitutun ihmisen kanssa siihen en pysty senkään vertaa, kuin tutun. Perheenjäseneni asuvat melko kaukana, joten olen aika yksinäinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ja kiitos viestistäsi, ymmärrän. Tuo on minusta tosi hyvä ja tärkeä kysymys ja varmasti koskettaa monia meistä. Minulle tulee ensimmäisenä mieleen olisiko asuinseudullasi esim Syömishäiriöliiton vertaistoimintaa, voisiko sitä kautta saada vaikka vertaiskaveria kahville tai johonkin muuhun aktiviteettiin (ainakin Etelän Syli tarjoaa tällaista tukimuotoa) tai muuten osallistua jäsenyhdistyksen toimintaan ja katsoa millaista tarjottavaa heillä olisi? En tiedä toki voinnistasi mutta olisiko sinulla joku harrastus josta tykkäisit ja jossa voisi tutustua ihmisiin / olla toisten seurassa?

      Tsemppiä ja voimia!

      - Vuokko

      Poista
    2. Kiitos vastauksesta. Asun melko pienellä paikkakunnalla, eikä täällä tai lähikunnissa ole syömishäiriöisten vertaistukiryhmiä tai muuta sen kaltaista toimintaa. Pitää varmaan alkaa miettiä tuota harrastusasiaa. Jos vaikka uskaltautuisin aloittamaan jonkin uuden harrastuksen. Mahdollisuudet täällä ovat kyllä aika rajalliset, mutta ehkä keksin jonkun :)

      Poista
  2. Hei, miten suhtautua tai mitä sanoa tai tehdä tilanteessa, kun jotkut ihmiset (esim.sukulaiset) kommentoi, antaa ohjeita ja neuvoja siitä, miten pitäisi syödä, käskee ottamaan jotain tiettyä ruokaa, maistamaan jotain, käskee olemaan liikaa liikkumatta, rehkimättä..kehottavat huilaamaan, kun on niin kiireistä elämää ym.ym. Ja onhan monessa asiassa perää ja tiedän itse mitä pitää tehdä tai miten toimia, mutta kun ei vain aina jaksais kuunnella toisten ohjeistusta!

    - Ninni

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka!

      Oih, tunnen kyllä tilanteen ja ne voivat olla inhottavia :/
      Nuo kommentithan kerrotaan auttamismielessä, sillä jokaisella on edes yksi hyvä neuvo, jota olisi hyvä kokeilla. Mutta joskus se hyväksi tarkoitettu kommentti ei teekään niin hyvää.

      Itse totean yleensä ystävälliseen sävyyn, että kiitos vinkistä, pitää yrittää muistaa, tai että käsittelen näitä asioita paljon lääkärin/hoitajan/psykologin/fyssarin jne jne kanssa ja olen saanut heiltä tällaisia ohjeita, ja ne ohjeet toimivat minulle.
      Olen huomannut sen, ettei kannata lähteä vääntämään kättä toisen neuvoista, koska siitä syntyy lähes aina pahaa mieltä jollekin. Joten kiittää vaan kohteliaasti, validoi toista (eli ottaa toisen todesta) ja toteaa, että tämä on mulla hallinnassa ja tästä puhutaan paljon hoitotahon kanssa, tai jotain muuta vastaavaa.
      Voit tietysti aina rajata keskustelunaiheet ja sanoa, että arvostaisit sitä jos kukaan ei tulisi kommentoimaan omia neuvojaan. Mutta tämä ei päde silloin, jos sun toiminta itse asiassa on sairauden toimintaa eikä se näin ollen aja sua kohti tervehtymistä; mikäli liikut pakonomaisesti ja muut siitä huomauttavat, niin tällöin tämä huomautus on adekvaattia, eli asiaankuuluvaa.

      -Heidi

      Poista
  3. MOI!
    Juu olen kanssasi samaa mieltä,niin se menee, että hyväähän he tarkoittavat, mutta kun oikeesti ei vaan aina jaksais kuunnella niitä kommentteja "muista nyt syödä sinäkin ja ethän nyt käy liikaa lenkillä, muista nyt levätä sillon ja sillon.....ym."

    Ja tuo on niin totta, että kauheesti ei viitsi alkaa vänkäämään ym., koska riitahan siitä saadaan aikaiseksi ja jonkun mieli loukkaantuu taatusti.
    Kovasti olen pyrkinyt aina vaihtamaan puheenaihetta, kun jostain aistii tai hänen kommenttinsa alkaa muotoutua siihen suuntaan, että minua aletaan taas neuvoa. Joskus kyseinen henkilö tosin vaan ei unohda ja jätä asiaansa, vaan jossain välissä joka tapauksessa tunkee sen eetteeriin. ja taas kuunnellaan. Minä myötäilen ja kuittaan lyhyesti "juu, juu kyllähän sitä.."
    Mutta täytyykin ens kerralla vastata vaikka tuohon tyyliin, mitä sanoit, että kiittää kommentista ja huolenpidosta. Mutta toteaa sitten kuitenkin, että pidän itsestäni huolen ja vain minä teen sen, ei kukaan muu. Tuputtamalla näitä ongelmia ei ratkota, vaan mun päässä ja mä itse teen valintani ja ratkaisuni, miten toimin.
    Mutta se on joskus joidenkin ihmisten vaikea ymmärtää. (ja tietysti, kun näkevät ulkomuodosta, että on laihaluikku ja posketkin lommolla, niin toki he tekevät johtopäätöksen, että ei syö tarpeeksi ja kuluttaa ja touhuaa liikaa energian saamiseen nähden..)

    Sitten on tietysti nää ihmiset, jotka kauhistelee ja/tai ihmettelee laihuuttani (tietämättä siis, että sen taustalla on mitään ongelmallista suhdetta syömisten kanssa). Heille kuittaankin vaan, että olen ollut aina näin laiha ym.

    - Ninni

    niin, mitä sitä sanotaankaan, että suku on pahin....vaikka muuten mukavia, mutta sieltä tulee niin suoraa tekstiä... ärsyttäviä ohjeita ja neuvoja aikuisille ihmisille.

    VastaaPoista

Kommentteja, joissa on manittu BMI- tai painolukemia,ei julkaista, joten ethän mainitse niitä! Riittää, että mainitset olevasi ali-, normaali- tai ylipainoinen.
Kiitos! <3