sunnuntai 2. lokakuuta 2016

FAQ - kysymyksiä

Yksi isoimmista ja tärkeimmistä osioista tässä blogissa on FAQ-sivu (klik!), sillä olemme varmoja, että teillä on mielessänne kysymyksiä.
Voi olla, että et ole koskaan edes kuullut MinnieMaudista ja minimeistä (klik!), joten on täysin ymmärrettävää että sinulla on kysymyksiä.

Koska letsrecover.net (klik!) ja Your Eatopia (klik!) ovat olleet erittäin suureksi hyödyksi sekä Vuokolle että Heidille sekä lukemattomille monille muille, niin FAQ-osiossa käsittelemme osaksi myös letsrecoverin kysymyksiä, sekä osaksi teidän esittämiänne kysymyksiä.


Joten nyt saa esittää niitä kysymyksiä, jotka ovat vaivanneet mieltä syystä tai toisesta.
Kysymyksiä voi esittää tähän postaukseen sekä FAQ-sivulle, ja aikaa kysymyksille on toistaiseksi.
Pyrimme vastaamaan kysymyksiin mahdollisimman nopealla tahdilla, mutta koska blogi on vasta perustettu, niin arvostamme kärsivällisyyttänne mikäli emme heti ehdi paneutua kysymyksiin.
Mutta jokainen kysymys saa vastauksensa! :)

<3: Heidi

36 kommenttia:

  1. Miten kauan MinnieMaudia kuuluu noudattaa?
    Miksi ei pitäisi liikkua?
    Kuinka kauan EH kestää?
    Voiko Minniemaudissa kehittyä ahmimishäiriö/bulimia kun ruokaa ei rajoiteta?

    VastaaPoista
  2. ^muakin mietityttää tuo ahmimishäiriö

    VastaaPoista
  3. Onko minniemaudia mahdollista toteuttaa niin että liikkuu hieman? Autottomana ihmisenä päiviin kuuluu pakostakin kävelyä/pyöräilyä paikasta toiseen. Lisäksi työni vaatii jaloilla olemista ja kävelyä (sairaalaympäristö)? Venyttely lienee sallittua sillä se rentouttaa ja lievittää näin ahdistusta? Kannattaako käyttää jotain laskuria ainAkin alkuun, jotta voi varmistua minimienergiamäärän täyttymisestä? Itse en ainakaan vielä voi yhtään luottaa kropan signaaleihin, sillä jos söisin niiden mukaan, jäisi enrgiansaanti varmasti tavoitteesta.

    VastaaPoista
  4. Voisitteko tehdä esimerkkejä päivän aterioista miten saisi täyteen esim 2500 kcal, 3000kcla, 3500 kcal jne. Esim. Millainen aamiainen, välipalat, lounas, päivällinen ja iltapala. Niistä voisi sitten koostaa itselle mieluisia kokonaisuusia tai saisi ainakin viitteitä tarvittavista ruokamääristä?

    VastaaPoista
  5. Miten selättää liikunta-addiktio ja erityisesti kestää ilman juoksulenkkejä? Vaikka lähden kävelylle niin jossain vaiheessa huomaaniin hölkkääväni.

    VastaaPoista
  6. Miten kestää painonnousu?
    Mikä on sopiva painonnousu määrä esim viikossa?
    Onko MinnieMaudissa jotain haittoja?

    VastaaPoista
  7. Olisiko mitenkään mahdollista saada esimerkkejä päivän ruokailuista niin näkisi vähän itsekkin että minkälaista ruokaa uskaltaisi syödä?

    VastaaPoista
  8. Miten toteuttaa Minniemaudia työ- tai opiskelijaelämässä eli silloin kun päivät menevät pääasiassa muualla kuin kotona? Esim. Työpaikalla tämä saattaa herättää kummastusta. Eli onko ylipäänsä mahdollista ilman sairauslomaa? Kotona olisi helpompi kun syömään pääsee aina kun haluaa eikä tarvitse miettiä muiden reaktioita tai sitä kuinka kestää työpäivän täyden olon kanssa. Eli vinkkejä tähän kaipaisin.

    VastaaPoista
  9. Kannattaako itseään punnita lainkaan minniemaudin aikana? Itse olen huomannut että paino putoaa helposti jos en käy puntarissa lainkaan ja yritän luottaa kehon viesteihin. Ilmeisen keho on niin sekaisin että siihen ei voi luottaa lainkaan tai sitten tiedostamatta nipistän syömisestä "varalta" mikäli en tiedä painoani. Ajoittain on jaksoja jolloin puntarissa nähdyt lisäkilot motivoivat syömään lisää mutta ajoittain lisägrammatkin ahdistavat. Onlo teillä kokemuksia tästä?

    VastaaPoista
  10. Haluaisin kysyä teidän kokemuksia liittyen muiden kommentteihin ja katseltiin. Itse huomaan että ihmiset bussissa ja kadulla kiinnittävät huomiota laihaan olemkseeni ja joskus olen saanut myös kommentteja painosta, mikä ei tunnut kivalta (alipaino kun on ongelma). Tämä asia ahdistaa ja vaivaa kovasti arjessa ja on yksi lisäsyy parantua.

    Toinen aihe, josta toivoisin postausta on sosiaaliset syömistilanteet. Pystyn kyllä syömään muiden seurassa mutta en nauti silloin yhtä paljon ruuasta kuin omassa rauhassa syödessä. Tuntuu että ihmiset tarkkailevat sitä kuinka paljon syön ja mitä syön siksi koska olen liian laiha.

    Ja vielä.yksi postaustoive; kuinka syömishäiriö on rajoittanut elämäänne ja miten saada takaisin entinen normaali ja aktiivinen sosiaalinen elämä. Liian paljon kokemuksia on mennyt hukkaan syömishäiriön takia. On pitänyt tehdä päivän treeni/treenit, valmistaa tiettyä ruokaa, syödä tiettyyn aikaan jne. ennemmin kuin tavata ystäviä ja tehdä spontaaneja asioista. Ja se pelko jos tuleekin odottamaton tilanne joutua kahvilaan tai ravintolaan kavereiden kanssa... turhauttavaa kun tietää että terveenä juuri nuo spontaanit jutut kavereiden ja läheisten kanssa on niitä parhaita.

    Kiitos tästä blogista kovasti. Vielä kun löytyisi se kaivattu rohkeus aloittaa mm todenteolla... Toisaalta siinä ei voi muuta kuin voittaa ja saada takaisin ihanan värientäyteisen ja tunnerikkaan elämän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, ja kiitos viestistäsi!

      Erittäin hyviä postausideoita, laitetaan muistiin :)

      Mitä noihin muiden katseisiin tulee, niin ei todellakaan mikään mukavin olotilan tuottaja :/ Itselläni oli tapana kylmästi tuijottaa ihmisiä takaisin kunnes he lopettivat. Toinen oli se, että kysyin voinko olla jollakin tapaa avuksi. Tämä yleensä hämmentää ihmisiä niin paljon, että he lopettavat tuijottamisen.
      Yhdessä vaiheessa rupesin tosissaan välttelemään esimerkiksi kauppaan menoa, koska ihmisten tuijotus ahdisti todella paljon ja tehdessäni ruokaostoksia tunsin oloni entistä tukalammaksi. Tunsin miten jokainen päätyi tuijottamaan ja arvioimaan mun ostokset, ja itse asiassa sinä päivänä kun päätin aloittaa MM:n noudattamisen ja ostin korin täydeltä ruokatarvikkeita mun olo oli tosi inhottava. Ikään kuin olisin ostanut ruoat siinä mielessä, että pidän jonkinlaisen ahmimissession niillä.
      Mutta me emme voi vaikuttaa toisten käytöksiin ja sanomisiin, vain ja ainoastaan siihen miten suhtaudumme niihin. Vuokko kirjoitti todella hyvän postauksen liittyen noihin kommentteihin, joten kannattaa vilkaista se :)

      Vaikka ne katseet tuntuu pahalta niin älä anna sille suurempaa valtaa, koska muuten päädyt pian välttelemään tilanteita. Usein vielä tietoisuus omasta tilanteesta ja muiden katseista saa tilanteen tuntumaan huomattavasti rajummalta kuin mitä se oikeasti onkaan. Vähän kuin laittaisi kuviteltuja ajatuksia vieraiden päähän, "no nyt se varmasti ajattelee minusta niin...".

      Mitä tuohon rohkeuteen tulee, niin vastasin siihen tuolla FAQ-sivulla. Mutta ratkaisu siihen löytyy sinusta itsestäsi. Mieti mikä on pahinta mitä voi tapahtua. Lihot? Painon normalisointihan on yksi sun tavoitteista. Menetät kontrollin? Ei, vaan sh menettää kontrollin suhun ja sinä saat sen kontrollin! Joudut kokemaan epämiellyttävää oloa ja kohtaamaan pelkoja? Kyllä, mutta ne ovat vain tunteita, ja ajatukset ovat vain ajatuksia; ei mitään sen suurempaa. Parantuessa joutuu kohtaamaan omat pahimmat demoninsa päästäkseen niistä eroon, mutta päivä kerrallaan, ruoka kerrallaan. Sh ei tule koskaan antamaan sinulle lupaa parantua; et tule olemaan yhtään valmiimpi viikon tai kuukauden tai xx kilon jälkeen, päin vastoin!
      Paras hetki on just nyt.

      Voimia! <3

      Heidi

      Poista
  11. Hei! Olen sairastanut usean vuoden anoreksiaa mutta nyt syömisoireiluni on vaihtanut muotoa. Syön normaalin verran mutta välillä syöminen menee osaltani liialliseksi ja syön paljon. Miten voisi päästä eroon näistä "himoista"? Saattaa tulla kesken päivän olo että nyt tarvitsee syödä jotain hyvää ja paljon ja sitten syön kunnes on huono olo. Se on todella ahdistavaa ja pelkään mennä kavereiden luokse tai sukujuhliin jossa on tarjolla jos jonkinmoista purtavaa.

    Miten tästä ongelmasta voisi päästä eroon? Olisin kiitollinen jos saisin jotain vinkkejä tähän asiaan tai omakohtaista kokemusta. Onko teillä kummallakaan ollut samanlaista? Onko se kroppa vielä edelleenkin entisen alipainon takia (olen ollut jo pitkään normaalissa painossa) ruuan puutteessa vai mistä tämä johtuu?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka!

      Ne "himot" ovat sun kehon keino kertoa siitä mitä se tarvitsee, ja se on äärimmäisen luonnollinen ja olennainen osa parantumista. Mikäli sä syöt minimien mukaan ja vastaat siihen nälkään täysin ilman mitään kompensaatiota (oksentaminen, pakkoliikunta, syömisen rajoittaminen jne jne), niin ne himot rupeavat menemään ohi ja kehosi alkaa rentoutua.

      Itselleni on käynyt samalla tavalla. Esimerkiksi nyt tänä syksynä kun aloitin MinnieMaudin jälleen ja pääsin minimeihin mulle iski järkyttävät himot ja pohjaton nälkä. Söin ja söin vaikka maha oli ratkeamaisillaan ja oli tosi huono olo. Ruoka oli mielessä koko ajan, ja vaikka olin juuri syönyt ison aterian niin siltikään en ollut kylläinen.
      Mutta nyt tilanne on jo huomattavasti parempi. Mielihalut ovat rauhoittuneet, samoin tuo jatkuva nälkä (josta muuten voit lukea lisää kohdasta extreme hunger) siksi, että olen koko ajan vastannut kropan tarpeisiin.
      Vastasit omaan kysymykseesi viimeisessä lauseessa, sillä tämä extreme hunger johtuu juurikin siitä nälkiintymisestä ja sen aiheuttamista vaurioista. Kehon ainoa keino korjata ne vauriot on ruoka, ja sitä pitää saada paljon.
      Tsemppiä!

      -Heidi

      Poista
  12. Mikä luokitellaan bulimiaksi tai bulimiseksi käyttäytymiseksi? Voiko olla anorektikko jolla on myös bulimia?
    Miten helposti Anoreksia nervosa muuttuu bulimiaksi? Kokemuksia?
    Kuinka monta ahmimista per kuukausi ns "lasketaan" bulimiaksi? Mitä jos sitä tapahtuu kerran viikossa?

    VastaaPoista
  13. Miten päästä bulimiasta tai ahmimishäiriöstä eroon?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Bulimiasta ja oksentelun lopettamisesta on tulossa oma postauksensa :)

      -H.

      Poista
  14. Onko teillä ollut ongelmana missään vaiheessa yöhikoilu? Olen nyt viime aikoina lisännyt syömisiäni (tai oikeastaan lopettanut oksentamisenja siis elimistöni on sen myötä alkanut saamaan enemmän ravintoa) ja yöaikaisesta hikoilusta on tullut riesa. Välilä selkä ja jopa jalatkin hikoilevat.
    Toinen ongelma on nälkä myös yöllä (tai ainakin halu syödä, jonka vuoksi en pysty nukkumaan ellen käy syömässä jotain). Syön iltaisin todella ison iltapalan (500-600 kcal) noin klo 20.40-21.30 ja silti nälkä/ruokahalu herää puolenyön jälkeen. Viime yönä kävin syömässä noin klo 02:00 ja ajattelin, että eipähän ole ainakaan aamulla niin kova nälkä, mutta klo 06:00 vatsa taas kurni. Onko teillä ollut ongelmaa jaksaa yö syömättä? Tämä tietekin häriritsee unta.

    Kiitos tästä blogista, joka on tsempannut parantumisen tielle yhä enemmän!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka!

      Sun kysymykset olivat niin hyviä, että lisäsin ne tuonne FAQ-sivulle :)
      Mutta vastaan sulle tähän vielä.

      Yöhikoilu on ikävän tuttu riesa, joka on kuitenkin erittäin normaali sellainen. Itselläni oli viime syksynä vielä pahempana riesana kuumat aallot ja on niitä ollut nytkin mutta vähemmässä mittakaavassa. Tämä hikoilu on merkki kiihtyneestä aineenvaihdunnasta. Kroppa on todella sekaisin nyt ja se yrittää hakea tasapainoa keinolla millä hyvänsä ja se näkyy usein aika epämiellyttävinä oireina.
      Itse tuuletan asunnon kunnolla illalla ennen nukkumaan menoa ja pidän huolen siitä, että sänky on viileä. Usein jätän vielä sängyn vieressä olevan ikkunan ihan vähän raolleen. Tässä kuitenkin kannattaa olla vähän varovainen etenkin jos on vedolle herkkä. Olen huomannut sen, että jos kylmää tulee yöllä liikaa niin kroppa reagoi siihen tuottamalla entistä enemmän lämpöä, jolloin hikoilee lisää -> kylmä ilma yrittää viilentää -> kroppa yrittää lämmittään lisää, jne.

      Yöllä esiintyvä nälkä on sekin normaalia. Suosittelisin sua syömään vielä yksi myöhempi iltapala ennen nukkumaanmenoa ja varaamaan yötä varten käden ulottuville jotain syötävää. Tarkista kuitenkin, että saat varmasti tarpeeksi energiaa jo ihan aamusta alkaen (minimissään 600 kcal per ateria) ja syöt tarpeeksi usein (5-6 krt minimissään). Itselläni yönälkä on ollut pahimmillaan extreme hungerin aikana, mutta se helpotti kyllä.

      Nämä molemmat on vähän ikäviä oireita nyt, mutta ne oikeasti menee ohi kun vaan jatkat systemaattisesti syömistä ja lepäämistä. Kroppa on nyt melkoisen sekaisin ja hädissään, ja se rauhoittuu kun huomaa saavansa ruokaa.

      Tsemppiä! :)

      -H.

      Poista
    2. Hei myös minun puolestani! Itselläni ei ole viime ajoilta kokemusta yöhikoilusta koska olen jo aika tasapainoisessa fyysisessä kunnossa ja toisaalta nukun yöt sikeästi (tämän vuoksi myös yönälkää ei ehdi tulla). Välillä tosin tulee aamupäivisin tosi kuuma ja se menee sitten ohi. Viime kevättalvella mulla oli ajanjakso jolloin oli vähän lämpöä ilman muita flunssan oireita, liekö liittynyt toipumisprosessiin?

      Heidi jo antoikin tosi hyvät neuvot yönälkään liittyen. Minä olen sairauden akuuttivaiheissakin pyrkinyt pitämän huolta etten menisi nälkäisenä nukkumaan ja nykyään syön illalla tosi paljon jotta olen kunnolla kylläinen nukkumaan mennessä. Nukun tällä hetkellä yöt hyvin ja en yleisesti herää nälkään.

      Tsemppiä!!

      -Vuokko

      Poista
  15. Hei,

    olen koittanut etsiä tietoa siitä miten nopeasti päivän ylimääräiset kalorimäärät/syödyt ruuat muuttuvat rasvaksi kehoon? Jos syön tänään kulutukseen nähden ylimääräistä niin tuleeko se samantien kroppaani vai vasta myöhemmin? En ole löytänyt mistään tietoa tähän.
    Sairastan bulimiaa ja olisi helpottavaa tietää että miten nopeasti kalorit imeytyvät kroppaan ja miten nopeasti se varastoituu rasvaksi? Onko se niin että viikonlopun mässäilyt muuttuvat heti ylimääräiseksi kroppaan vai viekö se enemmän aikaa ja vasta myöhemmin selviää miten on painoa kertynyt.

    Kiitos tästä blogista, olen saanut paljon apua! Toivottavasti saan nytkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi!

      Sun kommentti oli todella ristiriitainen tämän blogin tarkoituksen kanssa enkä oikein tiedä miten suhtautua siihen. Etsitkö tietoa ravinnon imeytymisen nopeudesta, jotta tiedät minkä ajan sisällä kompensoida ruoka? Siihen mä en tule antamaan vastausta.

      Keho ei ole mikään laskuri tai kone, joka jakaa tietyn kalorimäärän yli menevän energian suoraan rasvasoluihin. Ei todellakaan! Eikä se ruoa "muutu rasvaksi kehoon", sillä päivässä ihmiskeho voi muodostaa vain 200-300 grammaa rasvakudosta, ja siihen vaaditaan todella, TODELLA paljon energiaa (puhutaan nyt määristä 10000-15000 kcal/vrk), ja sunkin kropassa on vaurioita, jotka vaatii sen energian korjautuakseen.

      Viikonlopun mässäilyt ei siis mene sun sisäreisiin. Päin vastoin, kun syö normaalia enemmän aineenvaihdunta kiihtyy (huomaat sen esim. kiihtyneestä sykkeestä ja lämpimästä olosta). Glukoosivarastot täyttyvät, samoin nestevarastot ja tämä yhdistelmä nostaa vaa'an numeroa. Mikäli tilanne jää tähän, eli ahmit ja oksennat ja satunnaisesti syöt vähän enemmän, niin painosi voi nousta mutta mikään toiminto kehossa ei normalisoidu.

      Käy tsekkaamassa FAQ-sivu, koska vastasin sinne vähän samankaltaiseen kysymykseen painon nousemisesta.

      -H.

      Poista
    2. Hei,

      en todellakaan tarkoittanut mitään tuon tapaista mitä ensin ehdotit kompensoinnin suhteen!
      Tarkoitin että olisi helpottavaa kuulla miten paljon on mahdollista saada juurikin tätä painoa kroppaan kun noudattaa Minniemaudia ja syö enemmän. En tarkoittanut bulimian merkeissä kysymystä vaan juurikin tätä mihin vastasit että on mahdollista saada vain 200-300 grammaa rasvakudosta vaikka söisikin enemmän.

      Kiitos vastauksestasi ja toivottavasti tämä viesti oli hiukan selventävämpi! :>

      Poista
    3. Okei, hyvä että selvitit asiaa, kiitos siitä! :)
      Se ruoka ei todellakaan ohjaudu pelkästään rasvasoluihin, vaan se menee kehon vaurioiden korjaamiseen. Mitä enemmän syöt niin sitä paremmim ja nopeammin keho toipuu. Eli enempi ruoka ei tarkoita lihomista.

      -H.

      Poista
  16. Faktatietoa painonnoususta olisi tarpeellista saada. Itselläni on suuri lihomisenpelko ja pelkään että lihon järjettömästi jos noudatan minniemaudia..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi!

      Siirsin sun kysymyksen tuonne FAQ-sivulle, käy katsomassa sieltä!

      Mutta lyhyesti vastaan sulle tähän.
      Alussa paino nousee vauhdilla johtuen hitaasta aineenvaihdunnasta, ruoasta suolistossa ja nesteturvotuksesta, mutta mikäli koko ajan syöt vähintään minimien mukaan ja OLET HARRASTAMATTA LIIKUNTAA. Syöminen kiihdyttää aineenvaihduntaa, etenkin hiilihydraatit, joten pikkuhiljaa aineenvaihduntasi kiihtyy ja painon nousun tahti hiljenee. Paino ei nouse loputtomiin vaan se pysähtyy kun olet saavuttanut oman biologisen normaalipainon.
      Toiset overshoottaavat oman setpointinsa yli about 10% (eli vain muutamilla kiloilla) ja paino laskee itsekseen siihen setpointiin ilman mitään ruoan rajoittamista tai liikuntaa.

      Eli ei, et todellakaan liho järjettömästi. Mitä enemmän syöt sitä nopeammin prosessi etenee ja sitä paremmin keho uskaltaa taas relata ja näin ollen jakaa sitä energiaa muuhunkin kuin välttämättömimpien elinten toimintojen ylläpitämiseen.

      On myös hyvä tiedostaa se, että aliravittuna ei pysty käsittelemään näitä asioita, ja aliravittuna pelot ovat huomattavasti voimakkaampia kuin normaalisti. Joten mun neuvo on, että älä anna sille pelolle enää yhtään suurempaa valtaa. Ne pelot eivät lähde yhtään mihinkään jos niiden mukaan elää. Ainoa keino päästä yli lihomisen pelosta on kohentaa ravitsemustilaa ja nostaa painoa.

      -Heidi

      Poista
  17. Miten pääsen eroon jatkuvasta ruuan/syömisen ajattelusta? Välillä valvon sen takia jopa öisin, vaikka en menekään koskaan nälkäisenä nukkumaan. Onko "yöpalaksi" hyvä vaihtoehto proteiinijuoma (n. 2-3 dl 150 kcal)ja vaikka joku hedelmä (viime yönä mm. klementiini)? Tuntuu, että yöllä on parempi syödä nälän yllättäessä jotain helposti sulavaa ja tuo proteiinijuoma pitää ehkä paremmin nälkää kuin esim. maito tai mehu (ja onhan siinä enemmän energiaakin). Mietin vaan voiko tällaisesta yöpalasta olla jotain haittaa?

    Onko hampaanne kärsineet sairastamisesta? MinnieMaud lienee melkoinen rasite hampaille, joten kuinkahan voin suojata niitä MM:n aikana kun vähän väliä tulee laitettua jotakin suuhun?
    Voisitteko kommentoida seuraavaa ruokapäiväkirjaani lähinnä siis siitä näkökulmasta tuleeko siitä riittävästi energiaa kun aloittelen MinnieMaudia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei!

      Ensinnäkin en voinut julkaista kommenttiasi sen alkuperäisessä muodossa, koska se oli liian yksityiskohtainen ja triggeröivä muita lukijoita ajatellen (pituus ja paino, tarkka kuvaus kompensointikäyttäytymisestä sekä ruokapäiväkirja). Siksi muokkasin kommenttiasi ja julkaisin sen yo. muodossa. Syy ei ollut sinun koska todennäköisesti et tiennyt siitä, että mitään paino- ja bmi-lukuja EI SAA mainita kommenteissa. Sen sijaan voit viitata fyysiseen kuntoosi käyttämällä termejä bmi-taulukon mukaan ali-, normaali- tai ylipainoinen.

      Vastaukset ruoan ajatteluun ja hampaisiin löytyy FAQ-sivulta, joten vilkaisepas sieltä.

      Mä vilkaisin sun ruokapäiväkirjaa ja hyvää siinä on se, että sä syöt usein ja erityisesti mua ilahdutti se, että sä tosiaan syöt yölläkin. Eli hyvä, pidä kiinni tästä!
      Mutta kokonaisenergiamäärä jää pieneksi. Vaihda funlightit oikeaan mehuun, koska et saa niistä tippaakaan energiaa. Myös kokonaisuudessaan ateriat jäävät pieniksi, joten katso tuo Ateriavinkkejä-postaus lisävinkkien saamiseksi.
      Aamupala on liian pieni. Tuplaa hiutaleiden määrä ja tee puuro esimerkiksi maitoon (EI RASVATTOMAAN!) tai vaihtoehtoisesti soija- tai kauramaitoon. Hyvää on se, että sä käytät hitusen rasvaa puurossasi, mutta teelusikallinen on armottoman vähän, joten vaihda teelusikallinen vähintäänkin ruokalusikalliseksi.
      Miksi sä syöt niin paljon Questejä ja muita proteiinituotteita? Et tarvitse niitä. Tuon esimerkkipäivän pelkistä proteiinituotteista saat jopa 80 grammaa proteiinia muun ruoan LISÄKSI, eli saat päivässä jopa kolme kertaa enemmän proteiinia kuin mitä sun kroppa pystyy edes käsittelemään! Ihmiskeho ei pysty käsittelemään proteiinia kuin about 50 gr päivässä ja se ylimääräinen myrkyttää kehon. Proteiinien aminohapot kerryttää kehoon typpeä, jota poistamaan joutuu keho ottamaan kalkkia luista. Munuaiset rasittuvat entisestään, sillä jo nälkiintymisen takia sun keho on heikoilla. Lisäksi Questeihin koukuttuu siksi, että nälkiintyneet aivot tulkitsee virheellisesti saavansa hiilihydraatteja Questien maun takia, ja koska kehomme toimii pääasiallisesti hiilihydraateilla, niin aivot lähettävät signaalia "LISÄÄ TÄTÄ". Näin sä syöt lisää Questejä ja kierre on valmis. Harmi vaan, että tällä tavalla sä itse asiassa myrkytät kehoasi, jolloin sun keho joutuu tekemään ylimääräistä työtä. Ylimääräinen proteiini ei todellakaan tee mitään hyvää, sillä ne eivät pysty tekemään niitä töitä joita vain hiilihydraatit ja rasvat pystyy.

      Joten lopeta niiden proteiinipatukoiden ja -vanukkaiden syönti ja vaihda ne normaaleihin jogurtteihin. Yöpalasi on ihan ok, mutta kehosi kannalta lasi täysmaitoa on parempi, ja saat siitäkin proteiinia. Sä saat normaalista ruoasta ihan tarpeeksi proteiinia, joten et tarvitse proteiinilisiä.
      Vesilasit maito- tai täysmehulaseihin, riisikakut leipiin ja niille päälliset. Tai vaihtoehtoisesti laitat ruokalusikallisen maapähkinävoita ja puolikkaan banaanin yhtä riisikakkua kohti, niin saat loistavassa ja hyvin sulavassa muodossa tärkeitä rasvoja ja hiilareita.
      Salaattiin saat hyvin lisäenergiaa öljyillä, pähkinöillä ja siemenillä, koska muuten salaattisi jää ihan liian laihaksi. Älä pelkää hiilihydraatteja, koska ne tekevät sitä kallisarvoista työtä!
      Vaihda proteiinipatukat suklaapatukkoihin. Energiaa niistä saa suunnilleen saman verran, mutta ennen kaikkea saat niistä hiilareita ja rasvoja, sekä hieman magnesiumia ja rautaa.

      Ja mitä tuohon liikuntaan tulee, niin tiedät itsekin että se on pakko laittaa tauolle. Liikunta yhdistettynä noin pieneen energiamäärään ei tee mitään muuta kuin hallaa. Et pääse nälkiintymistilasta vaikka kuinka lisäisit energiaa, ja liikunta vaan rikkoo kehoasi entistä enemmän. Kokeile ennemmin venyttelyä tai hyvin rauhallista joogaa.
      Liikunta kyllä odottaa sua eikä tämä tarkoita sitä, että sun pitää loppuelämäksesi luopua siitä. Tärkeintä tässä on sun henki ja elämä, ja nyt tosiaan on kyse elämästä ja kuolemasta, aivan kuten mainitsit kommentissasi itsekin.

      Tsemppiä! :)

      -Heidi

      Poista
  18. Hei,
    haluaisin nyt ihan FAKTATIETOA proteiinista.
    Miten paljon sitä tarvitsee normaalipainoinen ihminen joka haluaa kasvattaa lihasta?
    Onko proteiini se aine joka kasvattaa sitä lihasta? Mitä liika proteiini tekee? Miksi se ei ole hyvää silloin kun oli vielä toipumisvaiheessa? Tai siis liikana syötynä? Kun kuitenkin sanotaan että ei ole liikaa ruokamäärää Minniemaudin mukaan niin miksi sitten proteiinia olette täällä blogissa varoittaneet syömästä liikaa mutta rasvaa voi mennä minkä verran vaan?
    Olen normaalipainossa ja sh:lla ei ole enää valtaa elämässäni eikä nälkiintymisen merkkejä ole päässäni tai luultavasti enää kehossanikaan, mutta nyt haluaisin alkaa kasvattaa lihasmassaa joka silloin anoreksia-aikoina hävisi, onko tähän vinkkejä?

    Kiitos tuhannesti jos jaksatte vastata kysymyksiini! Tästä blogista olen hyvin kiitollinen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi!

      Vilkaisepas esimerkiksi seuraava postaus:
      http://freeyourrecovery.blogspot.fi/2016/11/hiilihydraatit-rasvat-ja-proteiinit.html

      Lihasmassan kasvatuksessa sun pitää syödä enemmän kuin kulutat, ja riittää, että saat proteiinia 1,5-2 gr/kg. Yli kaksi grammaa proteiinia päivässä painokiloa kohden on aika hyödytöntä ja riskit kasvavat.

      -Heidi

      Poista
  19. Olen alkanut syömään enemmän ja sallivammin, mutta nyt ongelmaksi on tullut ahmiminen. Olen vieläkin alipainoinen, mutta paino on koko ajan nousussa. Syön säännöllisesti noin viisi kertaa päivässä, mutta usein illalla, yöllä tai aamulla iskee kauhea suklaan himo ja en pysty ajatella mitään muuta ennen kuin syön suklaata (vaikka olisin syönyt hyvin ja ei ole nälkä) ja yhden palan jälkeen en pysty lopettamaan syömistä ennen kuin tulee ähky tai suklaa loppuu. Eilen illalla söin puolirasiaa (320 gramman rasia) suklaata ja nyt aamulla loput sekä kaksi kourallista lakua ja banaanin. Tämä ahdistaa niin paljon ja pelkään, että paino nousee liikaa. Tätä on nyt jatkunut reilu viikon :((

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka!

      Kuulostaapi aika pitkälti extreme hungerilta. Vilkaise postaukset aiheesta (löytyy tunnisteella "extreme hunger") koska uskon sinun hyötyvän niistä :)
      Mutta ihan normaalia on tämä kokemasi! :)

      -Heidi

      Poista
  20. Moiks,
    Hei sellanen pisti silmään, että
    Onko toisten kommentit toisia arvokkaampia tai parempia ym.kun joillekin kirjoittajille vastataan ja annetaan ehkä vinkkei tai ylipäätään kiitetään viestistä ja kehuista ym. Mutta miks joillekin ei sit vastata mitään? Niistä joku muukin vois hyötyy..tai ainakin kuulostas ystävälliseltä kiittää kirjoittajaa jollain tapaa...

    Kiitos.

    T. Ymmällään :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka ja kiitos hei hyvästä kysymyksestä!

      Tietenkään ei kenenkään kommentti ole jotenkin arvokkaampi tai parempi kuin toisen, vaan kaikki on täällä samalla viivalla!
      Syy siihen miksi jotkut kommentit jäävät vaille vastausta on siinä, että usein näistä aiheista on ollut pitkä keskustelu ja usein ne kommentit on vaan niin hyvin kirjoitettu, ettei niihin itsellä löydy lainkaan lisättävää. Näin on tapahtunut useiden aiheiden kohdalla, ja kun kysytään apua esimerkiksi tähän shitnesskulttuurin sietämiseen, niin annetut neuvot inspiroi sitten lukijoita ja auttaa heitä tekemään oivalluksia, jotka taas sitten synnyttää muissa lisää oivalluksia, eikä niihin itsellä ole enää paljon lisättävää.
      Aina kun jotain kysytään niin niihin vastataan, tai mikäli kysymykseen on olemassa postaus tai vastaus muualla niin vastaukseksi liitetään linkki, koska se vastaa kysymykseen paremmin kuin se 4000 merkkiin sisällytettävä vastaus, jolloin vastaus jää vajavaiseksi kommenttiboksin merkkirajoituksen takia.
      Lisäksi kun kommentteja tulee aika paljonkin ja itselläni on tämän blogin lisäksi vielä toinen blogi ja muu some hoidettavana plus oma elämä ja KAS-koulutus, niin aina ei sitten aika riitä romaanivastaukseen ja sitten kiireessä voi unohtua kiitokset, etenkin jos sattuu vastaamaan puhelimella.

      Eli ei siis ole kyse mistään ihmeemmästä :)
      Toivottavasti tämä vastaus auttoi sua vähän :)

      -H

      Poista
  21. Yes,
    Kiitos selvennyksestä. Tottahan se on, että vuorokaudessa tunnit ei aina kaikkeen kerralla riitä, vaikka ois paljon kaikkee kivaa...on vaan priorisoitava ja valittava...
    Mutta
    Kysäsenkin sitten, että onkohan tuonne ahdistus,sairauden voima ym....kohtaan tulossa vastauksia, kun siellä näyttää ainakin parikin viimestä kysyjää aprikoivan ahdistusasiaa ja se kyllä kieltämättä nousee pintaan itelläkin.

    Vapauttavaa viikonloppua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, kiitos kun muistutit! Kävinkin heti vastailemassa kiireisimmille :)
      Meillä on Vuokon kanssa ollut sellainen työnjako, että kumpikin vastaa oman postauksen kysymyksiin, joten tästä syystä on sitten tiettyjen postausten kommentit jääneet vähemmälle huomiolle.

      Mutta mä kiinnitän tähän enemmän huomiota, thanks! :)

      -H

      Poista

Kommentteja, joissa on manittu BMI- tai painolukemia,ei julkaista, joten ethän mainitse niitä! Riittää, että mainitset olevasi ali-, normaali- tai ylipainoinen.
Kiitos! <3