perjantai 14. lokakuuta 2016

Bulimian hoito ja miten lopettaa oksentelu?

Olemme saaneet paljon toiveita liittyen bulimian hoitoon ja oksentelun lopettamiseen, joten tämä postaus keskittyy siihen.

Mutta ensiksi vähän teoriaa: mitä on bulimia?
Sanana "bulimia" tulee kreikan kielestä sanoista bous (härkä) ja līmos (nälkä), eli näin ollen sanana bulimia tarkoittaa "härännälkää".
Bulimia on syömishäiriö, jolle on tyypillistä toistuvat ja hallitsemattomat ahmimiskohtaukset, joita seuraa jonkinlainen kompensointikäyttäytyminen. Kompensaatiokäyttäytymisellä tarkoitetaan sellaista käyttäytymistä, jolla pyritään pääsemään eroon juuri syödystä ruoasta eri keinoilla, ja bulimiassa tyypillisin keino on oksentaminen. Tämän lisäksi usein esiintyy laksatiivie ja/tai nesteenpoistajien väärinkäyttöä, suolihuuhteluita, pakonomaista liikuntaa ja paastoamista.
Tyypillisesti ahmimiskohtaukset aiheuttavat niin suurta häpeää, että niiden lihottavaa vaikutusta pyritään hillitsemään rajoittamalla ruokavaliota, joka puolestaan lisää suoraan ahmimiskohtausten alttiutta.

Bulimiaa sairastavat kokevat sairautensa usein häpeällisenä ja sen takia on arvioitu, että vain yksi kuudesta tapauksesta havaitaan perusterveydenhuollossa. Bulimia on kuitenkin huomattavasti yleisempi kuin esimerkiksi anoreksia ja jonkinlaisia bulimisia oireita on jopa 20-40%:lla nuorista naisista; varsinaisen bulimiadiagnoosin saaneita on vähän tutkimuksesta vaihdellen 1-4% naisilla.
Bulimia aiheuttaa vakavia fyysisiä vaurioita. Veren elektrolyyttihäiriöt voivat aiheuttaa kohtalokkaita rytmihäiriöitä, hampaiden kiille kuluu ja hampaisiin syntyy eroosiota, on erilaisia toiminnallisia vatsavaivoja, refluksitautia, kuivumista, kuukautishäiriöitä, sylkirauhasten ja poskien turpoamista. Hapan oksennus syövyttää ruokatorvea mikä pahimmillaan voi johtaa oireyhtymään nimeltä Barrettin ruokatorvi, jossa ruokatorven alaosan limakalvo muuttuu suolen limakalvon kaltaiseksi. Tämä on myös erittäin suuri ruokatorven syövän riskitekijä.

Bulimian diagnostiset kriteerit ovat
- toistuvat ahmimisjaksot, joita tapahtuu vähintään kahdesti viikossa kolmen kuukauden ajan
- ruoka hallitsee ajattelua ja yksilö kokee pakonomaista tarvetta syödä
- ahmitun ruoan lihottavaa vaikutusta pyritään estämään erilaisilla kompensaatiokeinoilla, mm. oksentamisella
- voimakas lihomisen pelko sekä käsitys olevansa lihava




MinnieMaud soveltuu myös bulimian hoitoon, sillä bulimia kuuluu näihin restriktiivisiin syömishäiriöihin. Eli samat säännöt pätevät niin bulimian kuin anoreksian hoidossa, mutta bulimian hoidossa haastavinta on opetella sietämään ruoan ja kylläisyyden tunnetta ja lopettamaan oksentelu. Joudut näkemään vaivaa etsiäksesi uusia, toimivia keinoja käsitellä pahaa oloa, mutta se työ palkitsee itsensä moninkertaisesti takaisin!

Mutta miten päästä alkuun? Mitä pitäisi tehdä, kun jo pelkkä ajatuskin pelottaa?

1. Ruokailut kuntoon! Syö 5-6 pientä ateriaa tasaisin väliajoin äläkä missään vaiheessa anna nälän päästä liian kovaksi, koska nälkä on aina suora triggeri ahmimiseen ja oksentamiseen. Muista myös riittävä nesteiden nauttiminen, koska oksentelu kuivattaa kehoasi rajusti.
2. Älä kiellä itseltäsi mitään ruokaryhmiä! Kun leimaat jonkin ruokaryhmän itseltäsi kielletyksi siitä tulee sinulle pakkomielle. Et voi lopettaa sen ajattelemista ja loppujen lopuksi päädyt vain ahmimaan ja oksentamaan. Kokeile käänteistä psykologiaa: kaikki ruoka on minulle sallittua, saan syödä ihan mitä vaan ikinä haluan, mutta oksentamatta.
3. Kiellätkö itseltäsi muutakin kuin ruokaa, kuten hyvää oloa, lämpöä, rakkautta, leffaelämyksiä? Hoetko itsellesi koko ajan ettet ole minkään kivan arvoinen, ettet ole ystävien arvoinen? Tässä pätee sama kuin ruoassakin: älä kiellä itseltäsi mitään. Muuten ahdistuksen ja masennuksen kierre ruokkii itseään ja päädyt hakemaan lohtua ruoasta.
4. Lopeta laihduttaminen!!! Oikeasti! Ja tähän liittyen älä punnitse itseäsi vaan heitä se vaaka jorpakkoon.
5. Mitä tunnet? Jos tunnet koko ajan jotain epämääräistä ahdistusta tai pelkkää sekasotkua, niin pysähdy hetkeksi. Usein se päällimmäinen epämiellyttävä tunne peittää alleen ne oikeat tunteet, esimerkiksi pelon tai turvattomuuden tai surun, mutta joita et anna itsesi tuntea jostakin syystä. Pysy tietoisena tunteistasi äläkä pyyhi niitä syrjään vaan ota ne vastaan sellaisena kuin ne tulee. Hyödynnä tarvittaessa eri ahdistuksenhallintakeinoja ja/tai tippitaitoja.
6. Tiedosta triggerit ja vältä niitä. Useimmille syö niin paljon kuin haluat -buffetit ovat suora tervetulokutsu ahmimiselle, joten älä mene sellaiseen paikkaan. Tai jos tiedät etukäteen joutuvasi buffetpöytään mieti jo valmiiksi mitä syöt ja pysy siinä suunnitelmassa. Tarvittaessa voit aina kysyä neuvoa joltakin luotettavalta ihmiseltä ja pyytää häntä auttamaan sinua mikäli iskee halua ahmia ja oksentaa.
7. Pysy tietoisena ahmimishimoista. Kun sellainen tulee muista STOP: seis, ota askel taaksepäin, havainnoi tilannetta ja pysy tietoisena itsestäsi ja reaktioista. Mikä minut ajoi tähän tilanteeseen? Miksi haluaisin ahmia ja oksentaa? Olenko syönyt päivällä liian vähän ja nyt illalla on kova nälkä, vai haluaisinko syödä jotain hyvää mutta en salli sitä itselleni? Tässä tilanteessa ratkaisu on syödä riittävästi jo heti aamusta alkaen ja olla kieltämättä itseltäsi mitään. Syö ne pari keksiä tai muutama suklaapala, pysähdy, ota askel taaksepäin ja jätä se siihen.
8. Opettele ottamaan ajatukset ja tunteet vain ajatuksina ja tunteina, ja opettele kyseenalaistamaan niitä. Sen sijaan että ajattelet olevasi lihava, muuta se muotoon "minulla on ajatus, että olen lihava". Tai jos ajattelet päivän ajan ahmivasi illalla ja suunnittelet sessiota, muuta se muotoon "minulla on ajatus, että haluan ahmia ja oksentaa illalla". Tätä joudut toistamaan alussa useasti, jotta se menee perille, mutta tämä on varsin tehokas keino. Kun muutat sen muotoon "minulla on ajatus, että..." tajuat jo siinä vaiheessa mikä se ajatus on ja että se on vain ajatus! Ajatus, jota ei tarvitse noudattaa.
9. Mieti miten puhut itsellesi. Oletko äärimmäisen tuomitseva itseäsi kohtaan ja vain dissaat itseäsi? Haukutko itseäsi koko ajan sanoilla, joita et koskaan kehtaisi sanoa kenellekään muulle? Sisäisellä puheella on uskomattoman suuri vaikutus ensinnäkin siihen miten me suhtaudutaan itseemme mutta sillä on myös suora yhteys toipumiseen ja ahmimisen ja oksentamisen estämiseen. Mikäli koko ajan haukut itseäsi ja sanot, ettet ole minkään arvoinen ja että voisit yhtä hyvin vain ahmia ja oksentaa, niin tämä vain vahvistaa tuhoisaa ajatusmallia ja ylläpitää kierrettä. Sitä paitsi puhuisitko näin ystävällesi?
10. Viimeisenä mutta ei missään nimessä vähäisimpänä ne keinot käsitellä syömisen aiheuttamaa oloa. Tästä lisää seuraavassa kappaleessa.

bulimian kierre

Ihan ensiksi sinun kannattaa miettiä mitä keinoja olet kokeillut ja mitkä keinot olet huomannut toimimattomiksi. Tähän lisähuomautukseksi sellainen asia, että yksi kokeilu ei riitä sulkemaan pois vaihtoehtoja, vaan joudut kokeilemaan niitä useamman kerran vaikka se kuinka tuntuisi toimimattomalta. Sinun pitää opettaa itsellesi ja saada aivojen perukoille uutta käyttäytymismallia entisen tuhoisan tilalle, ja se tapahtuu vain ja ainoastaan toistojen kautta.
Huomion poissiirtäminen on olennaista. Siirrä huomiosi pois tilanteesta ja katso vaikka televisiota, lue kirjaa, tee käsitöitä, soita ystävällesi tai perheenjäsenelle, lakkaa kynnet, laula, soita, tanssi, kirjoita olotilaa ja päästä ihan kaikki ulos paperille. Useat kokevat paperille "oksentamisen" tehokkaana tapana saada pois mielestä se ahdistus ja pelko ja tästä on myös se hyöty, että voit jälkikäteen lukea tekstejäsi ja huomata toistuuko jokin kaava tai ajatusmalli ja onko ne kytköksissä johonkin.
Tietoisena pysyminen tuntuu alkuun epämiellyttävältä ja sitä voi löytää itsestään todella pelottavia ajatuksia ja tunteita, mutta tietoisuus itsestään ja ajatuksistaan ja tunteistaan auttaa löytämään ne kompastuskivet. Mieti miksi olet bulimian kehittänyt, mitä tarvetta se on syntynyt palvelemaan? Jotakin tarvetta varten se sinulla on, et sinä muuten olisi siihen sairastunut.
Olitko masentunut? Onko itsetuntosi todella huono? Pidätkö itseäsi täytenä nollana ja mitättömyytenä, ei minkään arvoisena? Ajatteletko, että syömisen ja kropan ulkomuodon kontrollointi jotenkin kompensoisi näitä käsityksiä itsestäsi?
Tiedosta oma mustavalkoajattelusi ja sairauden ajatukset ja kyseenalaista ne.
Onko ihan totta, että olen maailman typerin ihminen?
Onko ihan totta, etten ansaitse mitään?
Onko ihan totta, että olen niin surkea ihminen, että minun pitää ahmia ja oksentaa?
Onko ihan totta, että elämässä ei ole kuin musta ja valkoinen?

Kun alat taas ravitsemaan kehoasi voi fyysiset oireet olla rajut. Turvotus, hidas ruoansulatus ja ruoan kurkkuun takaisinnouseminen ovat todella epämiellyttäviä, mutta ne kaikki menevät ohi sitä nopeammin mitä sitkeämmin ruokit kehoasi.
Voit kokea säännöllisen syömisen aloittamisen helpommaksi ruoilla, jotka ovat nestemäisiä ja pehmeitä (esimerkiksi keittoja, smoothieita, soseita) joten niitä kannattaa hyödyntää kunnes kroppasi taas alkaa oppia käsittelemään ruokaa. Lisää ruokaan suolaa ja pureskele ruokasi, sillä vatsalaukullasi ei ole hampaita; sinulla on hampaat ruoan pureskelua varten. 
Mikäli sinun on hankala syödä keskittyen vain syömiseen, niin siirrä huomio muualle ja katso vaikka telkkaria syödessäsi ja katso telkkaria/lue kirjaa/tee käsitöitä vielä tunti syömisen jälkeenkin ja pysy paikoillasi. Tämä auttaa kehoasi käsittelemään ruokaa ja samalla vältät myös oksentamisen. Mikäli ruoka nousee kurkkuun häiritsevästi kannattaa ehdottomasti kokeilla happosalpaajia jokaisen ruokailun päätteeksi. Myös erilaisia ruoansulatusentsyymikapseleita voit vallan erinomaisesti käyttää apuna! Voit myös kokeilla juoda teetä aterian päätteeksi, ja myös lämmin haude (kuumavesipullo tai vaikka mikrossa lämmitettävä riisipussi) vatsan päällä voi lievittää turvotusta.
Mikäli kylläisen olon sietäminen tuntuu melkein ylitsepääsemättömältä eikä aloillaan oleminen onnistu voit lähteä vaikka rauhalliselle kävelylle ja poistua tilanteesta. Mene ulos istumaan ja valokuvaa samalla; tee vaikka erilaisia valokuvakollaaseja kyseiseen olotilaan liittyen!

 
Tärkeintä on saada ruokailurytmit kuntoon. Syö 5-6 pientä ateriaa päivässä tasaisin väliajoin. Ruoansulatusongelmia lievittääksesi suosi helppoja ja prosessoituja ruokia: lisää reilusti öljyä keittoon tai kunnon annos maapähkinävoita tai muuta rasvan lähdettä smoothieeseen. Kourallinen pähkinöitä on erinomainen lisä ruokaan kuin ruokaan antaen kehollesi todella kipeästi kaivattuja ravintoaineita eikä sen määrä ole niin suuri, että se aiheuttaisi välittömän himon ahmia ja oksentaa.
Etsi erilaisia keinoja siirtää huomiota muualle halusta oksentaa. Joudut tässä näkemään vaivaa, mutta se palkitsee sinut kyllä! Älä kiellä itseltäsi mitään, koska se on nälän ohella yksi suurimmista triggereistä ahmimiseen ja oksentamiseen. Jos sitten sorrut oksentamaan mieti mikä sinut ajoi siihen: olitko nälkäinen? Olitko surullinen etkä tiennyt miten käsitellä sitä? Ota opiksesi näistä tilanteista, koska relapsit opettavat aina jotakin! Muista kuitenkin se, että vaikka relapseja tapahtuu niin se ei saa olla syy retkahtamiseen!!
Ota päivä kerrallaan tai vaikka vain puoli tuntia kerrallaan, sillä usein koko laajemman kuvan ajattelu vain aiheuttaa pakokauhua ja saa lyömään takapakin päälle. Aseta itsellesi tavoitteita ja sitten palkitse itsesi niistä. Esimerkiksi kun olet ollut viikon oksentamatta pääset käymään kampaajalla; kahden viikon oksentamattomuus tarkoittaa uutta takkia jne.

Ja lopuksi: tämä on sinun käsissäsi, sinun omissa käsissäsi! Kun iskee extreme hunger ja sydän pakokauhusta hakaten olet jo valmis oksentamaan, niin pysähdy, jähmety. Muista, että vain sinä itse voit tilanteeseen vaikuttaa oksennatko vai et, ei kukaan muu sinua pakota niin tekemään.


-Heidi ja Vuokko

10 kommenttia:

  1. moi! oon se bulimikkotyttö joka laitto sun yhtee postauksee toisessa blogissa viestiä. Koskaan enoo saanut kenenkää blogista motivaatiota, jääräpäänä ja luovuttajana en ois koskaan uskonu että joku vois antaa näin paljon voimaa yrittää. Kiitos vielä! Nm. tänään syönyt kaikki ateriat ja vielä muutama keksi ILMAN ahmimista. Olo on tukala ja täys mut yritän kestää!! KIITOS <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi!

      Ja aivan ihanaa kuulla, että olet kokenut tämän avuksi itsellesi, oikeasti!! Nyt viimeistään olisi hyvä ruveta kyseenalaistamaan sitä käsitystä, ettei tilanteeseen koskaan tuo mikään muutosta, koska ilmiselvästi se muutos on sinulle mahdollista :)
      Olo on ihan varmasti tukala näin alussa mutta mä lupaan, että kun vaan sitkeästi kaikesta huolimatta jatkat säännöllistä syömistä, niin ne fyysiset oireet helpottavat sitä helpommin.

      Tsemppiä hurjasti, ja laita ihmeessä viestiä jos tulee jotain mieleen! <3

      -Heidi

      Poista
    2. Tää postaus oli mullekin hyödyllinen, vaikka asiat olikin mulle jo tuttuja. Nyt on 3kk oksentamattomuutta takana, olo on edelleen tukala aina syömisen (varsinkin herkkujen) jälkeen. Ruoka nousee kurkkuun, mutta mulla on ollu refluksia pienestä asti, joten tuskin pääsen tästä koskaan eroon.

      Tuli mieleen lääkärin kommentti, kun menin lääkärille astmaoireiden ja kovan väsymyksen vuoksi:" kannattaisikohan liikkua enemmän". Voi kun lääkäri olisi tiennyt kuinka paljon ahdistusta lenkin väliinjääminen minussa aiheutti...

      Poista
    3. Moikka Oota, ja ensinnäkin onnitteluni siitä, että olet jo kolme kuukautta ollut kuivilla!! Todella hieno saavutus, josta on hyvä jatkaa taistelua eteenpäin :)
      Ikävä kuulla tuosta refluksista, se on tosi inhottava vaiva :/ Onko sulle koskaan kokeiltu mitään lääkitystä siihen? Entä oletko huomannut, että vatsanportti olisi vahvistunut pikkuhiljaa oksentamattomuuden myötä? Toki kolme kuukautta on näissä asioissa lyhyt aika, koska taustalla voi olla pitkäkin sairaushistoria ja ihmiskroppa on yksi hitaiten kehittyvistä ja reagoivista nisäkkäistä.
      Itselläni edelleen on vaivana tuo ruoan nouseminen kurkkuun ja se on tosi inhottavaa, mutta on se onneksi vähän helpottanut. Mahanportti onneksi lihaksen tavoin vahvistuu, mutta se vie aikaa.

      Voi itku mikä kommentti lääkäriltä!
      Liian usein lääkäreiden ja muun hoitohenkilökunnan neuvot aiheuttavat enemmän vahinkoa kuin hyötyä, vaikka yleensä niillä tarkoitetaan vain hyvää. Mutta silti :/

      -H.

      Poista
    4. Huomaan kyllä selvän eron kolmen kuukauden takaiseen. Ei vaiva kokonaan ole hävinnyt ja tuskin häviääkään. Muuta hoitoa tai apua en ole saanut kuin somac-reseptin kouraan ja vihjailua painonpudotuksen suuntaan.

      Refluksi on pahinta ahminnan tai liian rasvaisem ym.ruoan jälkeen. Vaikeinta on syödä tarpeeksi mutta samalla sopivan vähän, jotta refluksioireet pysyvät kurissa.

      Refluksin väheneminen motivoi pitämään kiinni oksentamattomuudesta varsinkin silloin kun tekee mieli luovuttaa. Päivä kerrallaan, ei tässä muu auta.

      Poista
    5. Itellä muodostunut palleatyrä oksentamisen takia (oksentamisen paineen johdosta), joka on just sen mahalaukun portin kohdalla ja sen takia ruoka pääsee nousemaan takaisin ruokatorveen -> suuhun. Toi on paskajuttu sinänsä, koska se ei korjaannu kokonaan edes lääkkeillä vaan ainut ratkaisu on leikkaus mutta en koe sen ainakaan olevan ajankohtainen bulimiaoireilun takia.
      T. Eka ano!

      Poista
  2. Hyvä että tästä aiheesta tuli tekstiä! Olisi ollut vielä motivoivaa jos olisitte kertoneet omia kokemuksianne asiasta?

    Minua kiinnostaa että onko normaalia että pitkään jatkuneen aliravitsemuksen jälkeen tulee ahmimiskausi jolloin syö lähes pakonomaisesti ja ruoka tuntuu olevan koko ajan ajatuksissa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka!

      Mä itse asiassa mietin, että pitäisikö tuossa samassa kertoa omakohtaista kokemusta mutta aihe on niin laaja, että siitä pitää oikeastaan kertoa erillisessä postauksessa.
      Mutta näin lyhyesti mitä omasta kokemuksesta voin sanoa, niin vuosi sitten mun oli tosi vaikeaa käsitellä extreme hungeria ja kompensoin ne ruoat. Pikkuhiljaa sain oksentelun loppumaan sallimalla itselleni ihan kaiken ruoan, koska mitä enemmän asetin kieltoja niin sitä vastustamattomampaa siitä ruoasta tuli.
      Nyt olen ollut niin pitkään oksentelusta kuivilla, että ei tule enää mieleenkään toteuttaa ko toimintatapaa. Tai, no, käyhän se mielessä extreme hungerin aikana, mutta osaan ottaa sen puhtaasti ajatuksena ja jättää sen siihen.

      Mainitsemasi "ahmimiskausi" nälkiintymisen jälkeen on täysin normaalia. Se ei itse asiassa ole ahmimista, vaan kyseessä on extreme hunger. Siitä löytyy tekstejä tunnisteella "extreme hunger", muun muassa seuraava:
      http://freeyourrecovery.blogspot.fi/2016/10/alkuvaiheen-kompastuskivia-ja-niiden.html

      Myös tuolta FAQ-sivulta löytyy kysymyksiä ja vastauksia siihen liittyen :)

      -H.

      Poista
  3. Moi! Löysin tämän postauksen ja ensinnäkin kiitos siitä! Olen vihdoin uskaltanut hakea apua bulimiaan, ja ekaa kertaa tuntuu että parantuminen olisi edes jonkinlainen vaihtoehto. Nyt kaiken netinselaamisen jälkeen olen todella paniikissa, mitä jos minulla on Ärtynyt suoli jaa syöpä ruokatorvessa? Lisäksi, tuntuu että lihon kamalasti nyt oksentelemisen loputtua ja painokin vaihtelee päivän aikana monia (jopa yli kolme) kiloja. Olenkohan tyhmyyksissäni pilannut koko terveyteni loppuelämäkseni, minulla ei ole refluksioireita ja aion kyllä seuraavalla sh-terveydenhoitaja-tapaamisella kertoa näistä peloista, siihen vaan on vielä pari viikkoa..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ekaksikin, calm down!!
      Mä ymmärrän miten hirveän paniikin saa aikaiseksi selailemalla netin kotilääkäripalstoja ja googlettelemalla jos jonkinlaista oiretta, mutta tämä paniikki ei nyt auta sua yhtään millään tapaa.
      Sanoit että sulla ei ole refluksioireita, joten mä en pidä sun kohdalla ruokatorven syöpää kovinkaan todennäköisenä. Sitä paitsi vaikka kehittyisikin Barrettin ruokatorvi -oireyhtymä, niin se ei siltikään tarkoita syöpää, aivan kuten maksakirroosikaan ei tarkoita syöpää.
      Samaa sanoisin tuon ärtyneen suolen suhteen. Jos sulla ei ole oireita, niin miksi sulla olisi tämä sairaus?

      Syömishäiriö laittaa kyllä ihan keturalleen kehon toiminnot ja esimerkiksi ruoansulatusoireet voivat muistuttaa ärtyneen suolen oireyhtymää, mutta tämä korjaantuu ruoalla. Painon heittely oksentamisen lopettamisen jälkeen johtuu ihan nestetasapainosta, koska kuivuneet solut täyttyvät nesteellä eikä kroppa vielä pysty itse säätelemään nestetasapainoa kunnolla. Lisäksi sulla on elimistössä sellaisia vaurioita, että jo siitä johtuen kroppa kerää nestettä.

      Lopeta se vaa'alla käynti, sä et sillä nyt tee mitään, siitä koituu sulle vain pahaa mieltä. Syö, juo nesteitä ja lepää! Vilkaise postaus turvotuksesta (löytyy tunnisteella parantumisongelmia ja turvotus), ja ehdottomasti lue seuraava postaus:
      https://freeyourrecovery.blogspot.fi/2016/10/aineenvaihdunta-ja-hormonitoiminta-ja.html

      Oikeasti on ihana juttu, että sä olet havahtunut tilanteeseen ja ruvennut potkimaan sh:ta persuuksille, koska se on sun valtti tässä!
      Nyt rauhoitut ja vedät syvään henkeä, koska mä en usko sulla olevan mitään ruokatorven syöpää eteenkään jos sulla ei ole mitään oireita siihen liittyen. Ota nyt ihan rennosti ja ohjaa huomiota muualle, katso vaikka Netflixistä Pakoa (mä oon siihen nyt ihan koukussa! :'D) ja nauti hyvästä ruoasta.
      Asiat kyllä järjestyy :)

      Poista

Kommentteja, joissa on manittu BMI- tai painolukemia,ei julkaista, joten ethän mainitse niitä! Riittää, että mainitset olevasi ali-, normaali- tai ylipainoinen.
Kiitos! <3