perjantai 30. syyskuuta 2016

Syömishäiriöstä toipumisen vaiheet; lopussa kiitos seisoo

Your Eatopia sivustoon perustuen syömishäiriöstä toipuminen voidaan jakaa neljään vaiheeseen sen mukaan mitä kehossa tapahtuu toipumisen edetessä. Vaiheet eivät ole lineaarisia, eli on täysin normaalia että välillä siirtyy edelliseen vaiheeseen vaikka olisi edennyt jo seuraavaan. Keho ei ole mekanistinen kone vaan pikemminkin ekosysteemi, joka toimii kokonaisuutena. Syömishäiriöstä toipumisen kesto voi vaihdella 3-24 kuukauden välillä mutta 3 kuukautta on todella harvinaista ja pikemminkin voisi sanoa että 18 kk on keskimääräinen aika toipumisen saavuttamiselle (ns. remissio).

Toipumisprosessin tavoitteena on saavuttaa uusi normaalitila, jossa kehon toipumisen lisäksi aivot ovat kyenneet muodostamaan uusia yhteyksiä sairaiden ajattelumallien tilalle. Toipumista voi verrata kolmijalkaiseen tuoliin, yksi jalka edustaa riittävää energiansaantia, toinen lepoa ja kolmas aivojen uudelleenharjoittamista. Muista, että toipumista ei tule tehdä ilman lääkärin valvontaa!

Tosiaan, toipuminen voidaan jakaa neljään vaiheeseen joista viimeinen on kriittinen lopetusvaihe. Seuraavassa vaiheet yksi kerrallaan:

1. vaihe: Nesteen kertyminen (edema).
Keho tarvitsee vettä solutason korjauksiin ja maksan sekä munuaisten toiminnan normalisoimiseen. Nesteen kertyminen vaihtelee ja saattaa tehdä olon tukalaksi ja araksi. Älä mene vaa`alle! Nesteturvotus vähenee yleensä toisena kuukautena jos jatkat riittävää syömistä ja lepoa. Tässä vaiheessa saatat kärsiä myös ruoansulatusvaikeuksista. Yksi apukeno on jakaa ruoka pienemmiksi annoksiksi ja syödä useita kertoja päivässä, siitä asti kun heräät, siihen saakka kun menet nukkumaan. Vatsan tyhjeneminen nopeutuu vähitellen kun jatkat riittävää syömistä. Älä myöskään juo suuria määriä vettä vaan pyri nauttimaan nesteet energiapitoisina juomina. 

On todennäköistä, että tunnet itsesi nyt hyvin uupuneeksi, rekan alle jääneeksi. Tämä on normaalia ja hyvä asia sillä vihdoin keho kykenee viestittämään aivoille siitä mitä tarvitsee. On tärkeää, että pidättäydyt liikunnasta. Koita harjoittaa erilaisia huomion siirtämisen tekniikoita ja korvaa liikunta muulla tekemisellä. Tässä vaiheessa toipumista saatat kokea ns. Honeymoon-periodin, kuherruskuukauden, jossa koet suurta helpotusta ja iloa syömisestä kun vihdoin annat itsellesi luvan syödä ja levätä. On myös mahdollista että tämän seurauksena syömishäiriö reagoi ja astuu taas kuvioihin ja ahdistus kasvaa. Muista että kehosi tietää mitä se tekee ja mitä se tarvitsee! Kenenkään paino ei nouse loputtomiin ja jokaisella meillä on oma biologinen hyvinvointipaino johon kehomme haluaa meitä viedä. 

2. vaihe: Elinten korjaaminen (vital organ insulation).
Nyt olemme päässeet vaiheeseen, jossa keho pyrkii suojelemaan sisäelimiä mahdollista tulevaa nälänhätää vastaan. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että keho kerää rasvaa vartalon keskialueelle, vatsan seudulle. Tämä siksi että keho pyrkii suojelemaan sisäelimiä hypotermialta. Jos jatkat toipumista loppuun saakka, muokkautuu kehosi kuitenkin uudelleen kun keskivartalon rasvakudoksella ei ole enää tuota tärkeää tehtävää ja kehosi luottaa siihen ettet enää aiheuta sille hätää. Tässä vaiheessa on mahdollista että painosi nousee väliaikaisesti korkeammaksi kuin mikä biologinen set point sinulla on. Tämä johtuu siitä että keho pyrkii saavuttamaan oikean rasva-rasvaton massa -suhteen kehossa. Tämä toipumisen vaihe koettelee todennäköisesti enemmän tai vähemmän mutta on todella kriittistä että jatkat eteenpäin. Sinun on mahdollista saavuttaa täysi toipuminen mutta se vaatii sinnikkyyttä.

3. vaihe: Luut ja lihakset, melkein perillä.
Tässä vaiheessa luusto alkaa vahvistua ja kehon uudelleen muokkautuminen (redistribution) tapahtua. Kynnet, hiukset ja iho saavat osansa energiasta. Myös tunne-elämän tasolla tapahtuu myönteisiä muutoksia. Tämä vaihe voi käynnistyä 4-6 kk vaiheessa mutta myös 8-12 kk tienoilla. 

4. vaihe: Remissio vai relapsi?
Paino nousee usein edellä esitettyjen vaiheiden läpi koska
aineenvaihdunta käy säästöliekillä mutta nyt energia alkaa suuntautua elimistön jokapäiväisen toiminnan ylläpitämiseen. Tämä tarkoittaa sitä että paino pysyy samoilla energiamäärillä kuin mitä se tähän saakka nousi toipumisvaiheessa. Tässä vaiheessa voit myös alkaa harjoitella nälkäsignaaleihin luottamista, eli kuunnella kehoa siinä mitä ja kuinka paljon se haluaa syötävää. Jos kuitenkin alat rajoittaa syömisiäsi, uhka retkahdukselle on suuri. Et saa koskaan enää rajoittaa syömisiäsi tai toteuttaa laihdutuskuureja!! Jos kuitenkin retkahdat tässä vaiheessa saatat kokea Reverse-Honeymoon periodin, eli käänteisen kuherruskuukauden. Syömisten nipistäminen tuo sinulle hetken helpotuksen ja tunteen kontrollista mutta totuus on että koskaan et voi kuitenkaan löytää sopuratkaisua tai neuvotella syömishäiriön kanssa ja se ottaa sinusta vallan. Kehosi voi olla terve vain sen optimaalisessa ihannepainossa (set point) ja jokaisella meillä se on yksilöllinen. 

Lähde siis rohkeasti matkalle, jossa löydät itsesi uudelleen syömishäiriön valloittamasta sinusta! Anna kehollesi aikaa ja rauhaa toipumiseen ja muista että lopussa kiitos seisoo! Sinulla kuten meillä kaikilla on oikeus hyvään elämään, elämään ilman syömishäiriön varjoa. Älä pelästy prosessin vaiheita, mista että kehosi on viisas ja tietää mitä tekee kun vain saa rauhan korjausprosesseille!


- Vuokko




3 kommenttia:

  1. Toimisikohan MM mulla vielä vai oonko menny jo 'liian pitkälle' sairauden/paranemisen kanssa? Sairastin anoreksiaa useamman vuoden ja tällä hetkellä olen normaalipainossa (bmi 20-21) mutta missään vaiheessa en oo kokenut parantuneeni syömishäiriöistä. Paino on normalisoitunut järjettömän yli vuoden vuorottaisen syömisen rajoittamisen ja ahmimisen jälkeen. Eli koko ajan oon pyrkiny laihduttamaan mutta sorrun koko ajan ahmimaan, jonka seurauksena paino nousee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka, MM on siitä hyvä metodi että siihen on mahdollista ryhtyä painosta ja sairastamisen kestosta riippumatta. Tärkeää on syödä vähintään minimimäärät eli riittävästi ja antaa keholle lepoa sekä panostaa aivojen "treenaukseen" eli haastaa sairauden tuottamia ajatuskulkuja. On luonnollista että syömisen rajoittamisesta seuraa kehon vastareaktio eli ahmintaa, siksi riittävä energiansaanti joka päivä ilman minkäänlaista kompensointia on niin tärkeää kierteen katkaisemiseksi ja kehon tasapainon löytämiseksi. Kovasti tsemppiä ja voimia toipumiseen!

      Poista

Kommentteja, joissa on manittu BMI- tai painolukemia,ei julkaista, joten ethän mainitse niitä! Riittää, että mainitset olevasi ali-, normaali- tai ylipainoinen.
Kiitos! <3