keskiviikko 28. syyskuuta 2016

Miten päästä alkuun?

Ihan ensinnäkin: hyvä päätös. Paras, jonka olet koskaan tehnyt ja tulet koskaan tekemään on se, että päätät taistella syömishäiriötä vastaan.
Miksi luulet, että syömishäiriöiden sanotaan olevan tappavimpia kaikista mt-häiriöistä?
Koska ne todella tappavat.

Joten seuraava asia on se miten tässä oikein edetään ja miten koko puuha aloitetaan! Näihin kahteen kysymykseen saat vastaukset tässä postauksessa.

Sinulla on kaksi konkreettista asiaa tehtävänä: ruoan määrän lisääminen sekä ehdoton lepo. Et saa urheilla, siihen sinulla on ehdoton kielto!
Ruoan määrän lisäys on syytä tehdä varovaisesti refeeding oireyhtymän välttämiseksi. Lyhyesti sanottuna refeedin oireyhtymä on jopa kuolemaan johtava oireyhtymä, jota tavataan ihmisillä ravitsemustilannetta normalisoidessa, etenkin sen alkuvaiheessa. Tällöin nesteiden ja elektrolyyttien tasapaino häiriintyy vakavasti ja ilman hoitoa se voi johtaa kuolemaan. Suurimmassa riskissä ovat sellaiset potilaat, jotka ovat olleet ravinnotta yli 5 vuorokautta.
Myös ne henkilöt, jotka ovat saaneet alle 1000 kcal/vrk, tulee nostaa ruoan määrää varovaisesti.

Miten sitä ruokaa sitten lisätään?
Nyrkkisääntönä pidettänee sitä, että ruokaa lisätään 200-300 kalorilla 2-3 päivän välein mikäli olet elänyt 0-1000 kalorilla ennen. Eli ensimmäisenä päivänä syöt 1200 kcal ja pitäydyt siinä parin päivän ajan ja nostat sitten 1500 kcaliin ja pysyt siinä parin kolmen päivän ajan, jne.
Kun olet päässyt 2000 kcaliin, voit hypätä suoraan 3000 kcaliin ja pitää sen miniminä. Korostan vielä, että 2500-3000 kcal on minimi, ja vaikka sun minimi olisi 2500 kcal, on aina parempi syödä kolmetonnia, ja liikaa ei ole mahdollista syödä!

Alussa usein isona ongelmana on ruoansulatus ja vatsan totuttamien jälleen ruokaan, joten vatsasi kannalta on todella hyvä idea välttää täysjyvätuotteita ja muita kuitupitoisia ruoka-aineita, lisätä kunnolla rasvaa "voitelemaan" ruoansulatuselimistöä, syödä pieniä määriä runsaasti energiaa sisältäviä ruokia ja syödä usein.


Lopuksi: kuuntele itseäsi. Mitä sinun tekee mieli syödä? 
Mielihalusi kertovat kehosi puutostiloista, joten älä epäröi tarttua suklaalevyyn jos sitä himoitset. Suklaa on kehollesi ystävä nyt: paljon kaivattuja hiilihydraatteja ja rasvaa hyvin helposti ja vielä paremmalta maistuvassa muodossa, nams! :)

Lisää tietoa liikuntakiellosta, miksi näin? Täällä, ja täällä.
Refeeding oireyhtymästä lisätietoa täällä. 
Kuinka jakaa ruokia ja vinkkejä aterioille, täällä.  

<3: Heidi

2 kommenttia:

  1. Mä itse kun kesällä testasin minniemaudia, en ehkä uskaltanut heittäytyä siihen niin täysillä kun olisi pitänyt erilaisten pelkojen takia. Mua pelottaa niin paljon että en vaan pysty lopettamaan syömistä..joo idiootti ajatus. Haluaisinkin kysyä että millasia määriä sulla menee parhaillaan extremehungryn iskiessä? Ja miten saat psyykattua itses siihen ettet kompensoi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minimien ja totaalilevon ohella aivojen ns. re-training on se kolmas juttu, eli simppelisti sanottuna just ihan kaikki pelkoruoat ja muut vastaavat. Pitää kohdata pelkoja. Mitä sä pelkäät, ja sitä sä syöt. Ihminen oppii toistojen kautta, ja vie keskimäärin 80 toistoa, jotta ahdistava asia lakkaa olemasta niin ahdistava, ja toiset 80 jotta siitä tulee jo tylsää. Eli periaatteessa 160 suklaapatukkaa/jäätelöä/pitsaa/seurassa syömistä jne. Vähän karrikoiden ilmaistuna :D

      EH:n aikana olen tähän mennessä syönyt vasta nelisentuhatta kaloria, eli ei mikään kovinkaan hurja määrä. Mulle tulee kyllä yllykkeitä kompensoida, mutta mä otan sen puhtaasti ajatuksena ("mulla on ajatus, että haluan oksentaa tämän pois/haluan lähteä juoksemaan/jne") ja jo se menettää vähän sitä voimaansa. Toinen on huomion poissiirtäminen. Aina kun mä syön mä teen jotain muuta: luen, katson telkkaria tai Netflixiä, kirjoitan... tällä tavalla mun huomio ei riitä ahdistumaan ruoasta ja sitten on enää jo liian myöhäistä lähteä kompensoimaan mitään.

      Mä korostan vielä sitä, että extreme hunger ei ole ahmimista!
      Se on kropan keino saada energiatasapaino takaisin ja korjata vaurioita, jotka korjaantuu vain ja ainoastaan ruoalla. Ei monivitamiinipillereillä, ei kalkkitableteilla, ei magnesiumjuomilla, ei proteiinijauheilla. Ruoalla. Hiilihydraatit ja rasvat ovat sun kropan ystäviä nyt ja on syy sille MIKSI niin moni himoitsee puhtaasti hiilari- ja rasvapitoisia ruokia EH:n aikana: koska kroppa pystyy hyödyntämään niitä loputtomiin.

      Alku on pahin, mutta nyt sä tiedät minkä virheen teit ja nyt osaat ottaa siitä oppia. Eli pelkoruokia päin joka päivä (kirjoita vaikka paperille ylös) ja nyt kompensoinnit pois. Sä jäät äärettömän helposti siihen bulimiakoukkuun, joka kehittyy mikäli kompensoi EH:n ruoat.

      Tsemppiä! :)

      Poista

Kommentteja, joissa on manittu BMI- tai painolukemia,ei julkaista, joten ethän mainitse niitä! Riittää, että mainitset olevasi ali-, normaali- tai ylipainoinen.
Kiitos! <3