perjantai 30. syyskuuta 2016

Alkuvaiheen kompastuskiviä ja niiden selättäminen, osa 1

Parantumisvaiheessa ja etenkin sen alussa joutuu silmäkkäin muutamien ongelmien kanssa: turvotuksen ja huonosti toimivan ruoansulatuksen kanssa, extreme hungerin kanssa sekä ruoan lisäämisen kanssa.
Tämä postaus keskittyy ongelmaan nimeltä turvotus: miten selvitä sen kanssa?

Turvotus

Turvotusta esiintyy sekä nesteturvotuksena että vatsan turvotuksena, ja se on kehon keino korjata vaurioita. Syömishäiriössä yksilö usein toteuttaa kroppaa kuivattavia menetelmiä (oksentaminen, laksatiivit, diureetit, saunominen, pakkoliikunta, nesteen nauttimisesta kieltäytyminen), ja 70% nestettä oleva kroppa kuivuu. Kun se viimein saa taas riittävästi ravintoa ja nestettä, mitä tapahtuu? Kaikki ne rutikuivat solut täyttyvät nesteellä ja ihminen turpoaa. Pahin virhe tässä vaiheessa on säikähtää turvotusta ja kompensoida sitä kuivattamalla kehoa lisää, jolloin kehon signaalit menevät vielä pahemmin sekaisin ja korjausprosessi jää pahasti kesken.

Mietitäänpäs asiaa toisenlaisen esimerkin kautta.
Olet juuri ostanut uudet makeat kengät ja laitat ne shoppailureissulle jalkaan. Kun illalla viimein otat kengät pois huomaat miten kengät ovat hiertäneet rakot kantapäihin. Rakkoon syntyy vesikello, jonka tarkoitus on suojata rikkoutunutta ihoa ja korjata vaurio, ja kun vaurio on korjattu niin vesikello laskee.
Mutta jos menet puhkaisemaan rakon syntyy ongelmia: iho on rikki ja nyt alttiina tulehduksille, ja myös rakko on huomattavasti kipeämpi ja se pahenee laastarista huolimatta.
Eli nesteturvotus on kehon keino korjata vaurioitunutta aluetta: mitä suurempi vaurio, sitä suurempi turvotus.

kuva täältä

Mitä voit tehdä? 
Ensinnäkin syödä vähintäänkin minimit ja nauttia riittävästi nesteitä. Kun keho saa koko ajan ravintoa ja nestettä, sen korjausprosessi helpottuu pikkuhiljaa ja myös turvotus helpottaa. Keho kun toimii niin, että niukka nesteen nauttiminen lisää turvotusta, koska se laittaa sydämen tekemään ylitöitä; kun keho saa riittävästi nestettä, se uskaltaa luopua turvotuksesta ja nesteiden vaihtuminen solutasolla paranee.
Ravinnon lisäksi lepo, lepo ja vielä kerran lepo! Liikunta on ehdottoman kiellettyä siksi, että tässä vaiheessa parantumista se vain hajottaa kudoksia ja kehoa. Keho myös tulkitsee liikunnan hätätilana, stressitekijänä, rajoittavana käyttäytymisenä ja nostaa kortisolitasoja (eli stressihormonia). Kun normaali, terve ihminen liikkuu hän pystyy vastaamaan liikuntaan ravitsemuksella; kun syömishäiriöpotilas liikkuu, keho ei pysty korjaamaan vaurioita vaan liikunta synnyttää niitä lisää nostattaen kehon stressitasoa yhä korkeammalle, jolloin keho tulkitsee yleisen hätätilan tulleen eikä siihen auta edes liikunnan kuluttamaan energiamäärään vastaaminen ruoalla.
Joten lepää! Vältä turhaa kofeiinia, koska se kuivattaa kehoa. Pysy kaukana diureeteista ja laksatiiveista sillä niistä on vain harmia.

Entäpäs sitten se toinen turvotus, vatsan turvottaminen ja hidas ruoansulatus?
Vatsa turpoaa ja ruoansulatus on hidas, koska ne ovat olleen unessa nälkiintymisen aikana. Kun vatsa ja ruoansulatuselimistö ei saa riittävästi ruokaa, toiminta hidastuu, suoli hidastuu, jopa ruoansulatusentsyymien toiminta hidastuu. Tämän takia monelle kehittyy ns. sekundaarisia intoleransseja ruoka-aineita kohtaan vaikka oikeasti minkäänlaisia ruoka-aineallergioita ei olisi olemassakaan; nämä sekundaariset yliherkkyydet yleensä lakkaavat myöhemmin, kun kropan ravitsemustila on jälleen parempi ja kroppa on jälleen tottunut niihin tehtäviin, jotka ovat sille tarkoitettuja.
Joten mikä on vatsan reaktio kun se yhtäkkiä saakin ruokaa? Se menee kuin shokkiin eikä tiedä miten käsitellä ruokaa. Ruoansulatus on todella hidas, vatsa turvottaa eikä välttämättä toimi jopa viikkoon, tai vaihtoehtoisesti vatsa ei tiedä miten käsitellä ruokaa ja menee ihan sekaisin. Kivut voivat olla kovia, närästää, oksettaa, röyhtäyttää... you name them. Ja kun vielä pitäisi pystyä syömään lisää, vaikka ruoka kirjaimellisesti painaa kurkunpäätä ja turvonnut vatsa painaa keuhkoja tehden hengittämisen vaikeaksi!
Tässä vaiheessa kaikkein paras on pysyä loitolla paljon kuitua sisältävistä ruoista, koska mitä tapahtuu jos ääriään myöten turvonnut vatsa saa ison annoksen kuitua, sanotaan vaikka parsakaalta ja kokojyvätuotteita? Aivan, se turpoaa lisää.
Lisää kunnolla rasvaa ruokaan, pysy kaukana kokojyvätuotteista ja kuitupitoisista ruoista. Mikäli tiedät tuoreen leivän turvottavan, vältä sitä. Mitä prosessoidumpaa ruokaa sen parempi, koska kroppa ei joudu tekemään niiden kohdalla ylenmääräistä työtä pilkkoakseen sitä ruokaa.
Vältä hiilihapollisia juomia, purukumeja, Questbareja ja muita sokerialkoholeja sisältäviä ruokia (eli siis käytännössä tuotteita, joissa sokerit on korvattu polyoleilla) sekä muutenkin ylenmääräistä proteiinin saantia. Proteiini on kyllä tärkeää saada, mutta parantumisvaiheessa liiasta proteiinista on vain haittaa; ihmiskeho pystyy hyödyntämään vain pienen osan proteiinia, jolloin ylimääräinen rasittaa munuaisia. Sen sijaan hiilihydraatit ja rasvat ovat niitä, joita kroppa tarvitsee kaikkein kipeimmin eikä niitä voi koskaan saada liikaa!
Eli siis maapähkinävoita ja vaaleaa leipää? Kyllä!
Niille, jotka miettivät sitä että lihooko ihminen eri tavalla eri ruoka-aineista, niin ei. 300 kalorin edestä saatu parsakaali tukkii vain vatsan ja aiheuttaa todella epämiellyttävän turvotuksen, kun taas 300 kalorin edestä saatu suklaa sulaa huomattavasti helpommin aiheuttamatta tukalaa oloa.



vasen kuva otettu illalla, oikea taas aamulla ennen aamupalaa. Joten kyllä, turvotus menee ohi!

Mikä sitten auttaa sietämään turvotusta?
Kärsivällisyys, ja aika ja riittävä syöminen. Olipa sitten kyseessä nesteistä tai nesteturvotusta tai vatsan turvotuksesta, niin se on aina pahin alussa ja helpottaa pikkuhiljaa. Nesteiden riittävä nauttiminen auttaa asiaa, joten pidä huoli siitä, että juot riittävästi (mutta ei liikaa!!!) vettä. Lämpöpakkaus vatsalla myös helpottaa oloa jonkin verran, ja rauhallinen kävely myös auttaa suolistoa toimimaan. Pidä huoli siitä, että syöt pitkin päivää energiapitoisia ruokia - pähkinöitä, suklaata, maapähkinävoita, jäätelöä, keksejä, kuivattuja hedelmiä, muroja, suolakeksejä suklaalevitteellä... - niin ruoansulatussysteemi muistaa pikkuhiljaa jälleen oman tehtävänsä.


Yksi hyvä apukeino on käyttää ruoansulatusentsyymivalmisteita, joita löytyy ihan apteekista sekä luontaistuotekaupoista. Olen itse käyttänyt näitä Elivon ruoansulatustabletteja sekä näitä Enzymedican Digest Basic -kapseleita, joita olen tilannut iHerbistä. Enzymedicalla on valikoimissaan useita erilaisia ruoansulatusentsyymejä vahvuudeltaan, joten mikäli tämä Basic ei ole riittävä, voit ehdottomasti kokeilla vahvempia, esim. Digest Goldia, Gold +:aa tai jos reagoit hyvin voimakkaasti laktoosiin, niin Lactoa, tai gluteeniyliherkille GlutenEasea. Enzymedicaa myydään myös tavallisissa luontaistuotekaupoissa, mutta niiden hinta on iHerbistä tilattaessa huomattavasti edullisempia.
Mikäli suuri ongelma on vatsan toiminta (tai toisin sanoen toimimattomuus), niin kotikonstina suosittelen itse kokeilemaan luumuja, tai pahemmissa tapauksissa kääntymään apteekin hellävaraisten vatsan pehmittäjien puoleen. Mutta pysy kaukana laksatiiveista, koska niillä syntyy vain vahinkoa.


Turvotus on ikävä ja kiusallinen vaiva, mutta se on kehon luonnollinen reaktio ja se kyllä helpottaa! Yleensä se turvotus tuntuu itsestä kaikkein pahimmalle: ainakin itse olen tuntevinani aina aamuisin, miten mun kasvot ovat niin kamalan turvonneet, vaikka mitään turvotusta ei olisi muiden silmiin edes havaittavissa kovinkaan paljon. Löysä ja rento vaatetus on tässä vaiheessa hyvä idea.
Ja lopuksi: se kyllä menee ohi :)


<3: Heidi

5 kommenttia:

  1. turvotus on mulle henkilökohtaisesti ehkä yksi isoimmista asioista, jotka heittää mut aina takaisin relapsin kynsiin. varsinkin se, että pitää päivittäin seistä rivissä litteiden ihmisten seurassa leotardissa, on aivan helvetin triggeröivää ja on joku miljoona kertaa helpompaa vain jättää syömättä. olisi varmasti helpompaa pärjätä turvotuksen kanssa, jos ei olisi tätä rivissä peilin edessä seisomista tuntitolkulla päivittäin. äh. varsinkin, kun muut eivät samalla tavalla ymmärrä mahan turvotusta, kun eivät vastaavista sh:n aiheuttamista ongelmista kärsi. eivät opettajatkaan ymmärrä, käskevät vain vetää vatsaa sisään ja kannattamaan paremmin. sellaisina päivinä, kun en ole syönyt ja vatsa on litteä, niin opettajat sanovat "parempi!" ja tulee taas sellainen olo, että syömättömyys oli oikea ratkaisu. kamalan hankalaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Salla, ymmärrän ihan täysin. Tunnilla oleminen (saatika koko päivän tunneilla oleminen!) ja leotardissa seisominen muiden seurassa on kaikkea muuta kuin miellyttävä olotila varsinkaan jos ymmärrystä ei heru muilta.

      En tiedä syötkö miten kuitupitoista ruokaa (eikös sulla ollut atsi käytössä?), mutta mun vinkki olisi siihen huomion kiinnittäminen. Pystytkö korvaamaan ne kuitupitoiset ruoat jollakin muulla? Esimerkiksi täysjyvätuotteet voi korvata tavallisilla ei-niin-täysjyvätuotteilla (tumma leipä vaaleaksi, tumma pasta vaaleana pastana jne) mikäli et pysty ruoka-aineita vaihtamaan. Kannattaa myös tarkistaa, että onko ruoissa sokerialkoholeja sillä ne aiheuttavat tosi herkästi turvotusta. Proteiinipatukat ovat aika klassisia ja kartettavia esimerkkejä näistä.
      Toinen vinkkini olisi sitten pienempien mutta energiarikkaiden ruoka-annosten syöminen, ja riittävä rasvan saaminen, sillä rasva helpottaa ruoansulatusta.

      Jos olisikin valmis ja yksinkertainen ratkaisu näihin turvotusongelmiin eikä vaan odotella, että se menee ohi :/ Mutta alussa se on pahinta ja helpottaa pikkuhiljaa. Itse siihen voi jonkin verran vaikuttaa just ruokavalinnoilla, mutta lopullisen työn tekee keho itse.
      Tsemppiä sulle Salla! :)

      <3: Heidi

      Poista
  2. Hei!
    Olen kärsinyt pallomahasta syntymästäni asti. Ei hirveesti houkuta nostaa painoa normaaliin, sillä turvotus on ja pysyy..Olin sitten alipainoinen tai jo normaalipainossa (Tämä oli ylipäätään syyni miksi alunalkaen laihdutuksen aloitin ja syömishäiriöön sairastuin). Olen jo pitkään syönyt 5 kertaa päivässä (tai neljä jos ei ole ollut mahdollisuutta syödä useammin. Mikä on harvinaista). Ruoka-annokseni ovat kooltaan isoja (tai muiden näkökulmasta normaaleja), mutta voi olla että energiamäärät ovat vähän liian vähäisiä.
    Mutta se minusta. Ongelmanani on miten saada mieli tottelemaan, että nyt täytyy syödä, vaikka olenkin täynnä? Nälkää en ole kokenut ainakaan vuoteen. Tekisi mieli vähentää syömistä, mutta tiedän, että se ei vie kuin syvemmälle suohon. En halua enää palata siihen, mitä sairauteni aiemmin oli ja haluaisin jo saada menkkani takaisin. Painoni on ollut viimeisen vuodenajan samoissa lukemissa.
    Miten päästä tästä turvotuksesta eroon? Kun herään, vatsani on todella pallona jo silloin. Jos en ole syönyt, näin ei ole.
    Kiitos, jos osaisitte neuvoa!
    Suvi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruokien skippaaminen ja rajoittaminen lisää turvotusta, koska sun kroppa ei saa tarpeeksi ruokaa voidakseen ylläpitää normaalia suolen toimintaa. Lisäksi jos sä syöt paljon kuitua sisältäviä ruokia (vihannekset, kasvikset, täysjyvätuotteet), niin ne lisää turvotusta. Tästä syntyykin helposti se oravanpyörä, että syöt turvotuksen takia liian vähän ja se taas lisää turvotusta.

      Ensimmäiseksi sun pitää korjata sun energian saanti. Nosta energiat vähitellen 3000 kaloriin ja vältä kuitupitoisia ruokia. Mitä prosessoidumpaa, sen parempi. Ota avuksi erilaisia ruoansulatusentsyymejä, niistä voi saada apua. Monelle kehittyy nälkiintymisen takia erilaisia sekundäärisiä intoleransseja, esimerkiksi vatsa ei siedä laktoosia, mutta nämäkin korjaantuvat refeedingin myötä.

      Oletko käynyt lääkärissä koskaan selvityttämässä sun vatsan ja suoliston tilannetta, ettei sulla ole piilevänä esim. keliakiaa? Toiset todella turpoavat ihan luonnostaan toisia enemmän, jolloin se on enemmän tai vähemmän pysyvä ominaisuus.
      Mutta omalla toiminnallasi sä nyt voit saada tilannetta muutettua, kukaan muu ei tätä sulle voi tehdä.

      Lue postaus motivaatiosta vs sitoutumisesta, löytyy tunnisteella sitoutuminen.

      Poista
  3. Mä löysin tän blogin vasta vähän aikaa sitte, mutta jo nyt tästä on ollu jo paljon apua<3 Pystyn ite jo vapaa ehtoisesti syömään enemmän ja ajatus parantumisesta tuntuu jo oikeemmalta.

    Parantumista hidastaa ja vaikeuttaa turvotus... Ennen, kun heräsin aamulla, vatsa oli litteä, mutta nykyään se on yhtä iso kuin sellaisen päivän jälkeen minä olisin syönyt paljon (muiden mielestä normaalisti). Ei siitä kovin itsevarma olo tule... Onko mitään keinoa jolla tätä voisi välttää vai onko vain "kärsittävä"?

    Toinen mieltä askarruttava asia on liittyen extreme hungeriin. Miltä se tuntuu? Tuntuuko se kunnon nälältä vai enemmänkin siltä, että tekee mieli syödä ja syödä? Mun itse tekee monesti vain syödä kaikkea epäterveellistä kuten roskaruokaa, suklaata, karkkia, pullia, kroisantteja yms. Vaikka ei olisi nälkä, ja joskus ei tekisi mieli lopettaa syömistä, vaikka ei olekkaan yhtään nälkä. Nämä asiat taas tuovat syyllisyyden, enkä pysty syömään noita herkkuja vaikka miten haluisin... Tai jos syön niin vähennän seuraavaa ruoka määrää.

    VastaaPoista

Kommentteja, joissa on manittu BMI- tai painolukemia,ei julkaista, joten ethän mainitse niitä! Riittää, että mainitset olevasi ali-, normaali- tai ylipainoinen.
Kiitos! <3