torstai 25. toukokuuta 2017

Mutta minä olen erilainen; yksisarvisajattelu

Tuskin kovin yläkanttiin veikkaan sanoessani, että lähes kaikki syömishäiriöitä sairastavat ajattelevat olevansa ihan erilaisia kuin muut. Että fysiikan lait eivät koske heitä, että he eivät tarvitse niin paljon ruokaa ja että he eivät voi levätä. Että ei heille käy mitään, vaan muille.
Että he eivät ole tarpeeksi sairaita.
Että he - sinä - olet yksisarvinen; se ainoa yksisarvinen, johon mikään kirjoitettu ei päde.
Joten tässä postauksessa kerron tästä niin sanotusta yksisarvisajattelusta  ja pureudun myös tuohon ei koskaan tarpeeksi -ajatusmalliin.



Yksisarvisajattelu lienee kaikkein kiihkeimmillään silloin kun puhutaan energiamääristä.
Moni varmasti tunnistaa sen ajatuksen, että enhän minä oikeasti voi syödä noin paljoa, koska minähän lihon muodottomaksi! Paino nousee vähemmilläkin määrillä runsaasti, joten miten paljon se sitten nouseekaan kolme kertaa suuremmilla energioilla.
Tämä ajatus ei tule tyhjästä ja se pohjautuu ihan totuuteen: nälkiintyneenä, aliravittuna ja säästöliekillä paino nousee kyllä paljon lyhyessä ajassa vähillä ruokamäärillä. Se on ihan totta ja sen kokee varmaan jokainen RED:istä kärsivä. Mutta syy siihen miksi huomattavasti runsaampi määrä energiaa ei tätä tee johtuu aineenvaihdunnasta: syöminen kiihdyttää aineenvaihduntaa. Mitä enemmän syöt, sitä enemmän aineenvaihduntasi ja kehosi joutuu työskentelemään. Mitä vähemmän taas syöt, sitä enemmän BMR (basal metabolic rate, eli se määrä energiaa jonka kulutat pysyäksesi hengissä) laskee. Keho säästää kaikesta - hormonitoiminnasta, aineenvaihdunnasta, sisäelimien toiminnasta, luuston tiheydestä, hiuksista ja ihosta, aivotoiminnasta jne - ja kohdistaa saamansa vähät energiat siihen, että pysyt juuri ja juuri hengissä. Eli keho on triagessa (täällä), ja pysyäkseen toiminnassa keho joutuu syömään omia kudoksiaan.

Kun ihminen aloittaa refeedingin, paino voi nousta todella nopeasti lyhyessä ajassa johtuen eri syistä. Aineenvaihdunta ei luonnollisesti toimi, ruoansulatus on hidas, jolloin esiintyy turvotusta. Kehon solut täyttyvät nesteellä, koska nesteturvotus on kehon keino nopeuttaa vaurioiden parantamista, ja keholla on kiire saada lisää rasvakudosta suojaamaan sisäelimet. Rasvakudos on myös seuraavan nälkiintymiskauden varalle, koska mistäs keho sen tietää milloin se saa seuraavan kerran ruokaa?
Tämä kuitenkin helpottaa sitä paremmin mitä enemmän syöt ja lepäät. Korostan sitä, että tässä tarvitaan molempia - ruokaa ja lepoa - sillä ilman lepoa keho ei pysty hyötymään ruoasta, sillä liikunta pitää kehon nälkiintymistilassa ja todella alttiina lisävammoille.
Tämä kaikki on pelkkää faktaa ja kertoo siitä, että se yksisarviskokemus, ei se ole yksisarvista. Se on ehkä enemmän shetlanninponia. Tai risteytysponia. Pointti on siis se, että se kokemus, jonka niin helposti luulee olevansa todella poikkeuksellinen, onkin täysin normaalia ja yleistä.



Elin itse siinä omassa yksisarvisen kuplassani. Kun ensimmäistä kertaa törmäsin letsrecoveriin ja luin niitä tekstejä, olin totaalisessa kieltäytymisen tilassa. Ei nämä asiat koske minua, koska enhän minä koskaan voi syödä noin paljoa! En todellakaan voi levätä laakereillani ja syödä, koska minähän lihon ihan älyttömästi! En koskaan voi syödä vapaasti mitä ikinä haluan, koska multahan menee kontrolli, sitten terveys, ja koko maailma kaatuu niskaan! En voinut kuvitella, että nämä asiat koskevat kaikki minuakin. En ennen kuin kokeilin.
Itseäni auttoi todella paljon asioiden selvittäminen. Kirjaimellisesti elin parin kuukauden ajan googlessa kiinni, sillä minun oli pakko selvittää ihmiskehon toiminta juurta jaksaen; oli pakko selvittää miksi minun kroppani toimii näin, ja onko se normaalia (on).
Suurin epäuskoa tuottava asia oli se, että minäkin voin - tai minunkin pitää - syödä näiden ohjeiden mukaan. Olen saanut aika tehokkaan aivopesun eri hoitotiimeiltä, etten tarvitse yli 1800 kcal (ehdoton maksimi oli 2000), koska painoni nousee vähemmälläkin. Ja minähän uskoin tähän. Luulin olevani niin poikkeuksellinen, niin erilainen, että kaikki ovat väärässä antaessaan neuvoja itselleni.
Mutta se olinkin minä, joka oli väärässä.

Miksi toisten kehot sitten vahingoittuvat enemmän kuin toisten? Eikö kaikille pitäisi tulla samat vauriot? Entä jos kehoni ei vaurioidukaan, enkö olekaan sairas?
Tämä johtuu useista eri tekijöistä, kuten perinnöllisistä, lääkityksellisistä sekä muista tekijöistä. Toiselle voi osteoporoosi kehittyä hyvin aikaisin kun taas toinen voi sairastaa vuosia ilman luuston tiheyden heikentymistä, mutta hänellä voikin olla jotain muuta todella vakavaa elimellistä vauriota. Osalla esimerkiksi e-pillerit voivat antaa pientä suojaa luustolle, mutta ne eivät ole ratkaisu syömishäiriön aiheuttamaan osteoporoosiin ja/tai amenorreaan.
Harvoin kehon vauriot tuntuvat miltään ja aika monella voi käydä niin, että vasta vuosien sairastamisen jälkeen keho alkaa vaurioitua. Verikokeetkaan eivät aina kerro totuutta, sillä nälkiintyminen ja etenkin kuivuminen peittävät kehon oikean tilan alleen ja antavat vääristyneitä tuloksia.
Mutta kenenkään keho ei selviä täysin koskemattomana syömishäiriöstä, olipa kyseessä sitten kuukauden tai kuuden vuoden mittainen nälkiintymisjakso. Ei tarvitse olla elinsiirtojonossa ollakseen sairas, eikä tarvi kärsiä kroonisista kivuista ollakseen sairas. Pelkästään jo ajatus, ettei ole tarpeeksi sairas kertoo takuuvarmasti siitä, että on sairas. Terveet ihmiset eivät ajattele niin.
Syömishäiriö yrittää huijata koko ajan asettamalla uusia tavoitteita, mutta koskaan ne eivät riitä. Onnistunutta ja hyvää syömishäiriöistä ei ole elossa, koska kaikki he ovat kuolleet.
Älä anna sen ei tarpeeksi sairas -ajatuksen huijata, koska sinä takuulla olet tarpeeksi sairas! Ja enemmän kuin arvokas ja oikeutettu parantumaan!




Kuinka sitten selvitä tämän yksisarvisajattelun kanssa?
Sitoutua parantumiseen. Mieti omaa parantumishistoriaasi: mikä toimintamalli siellä on toistunut ja mikä erityisesti saa sinut ajattelemaan näin, tuntemaan että olet yksisarvinen?
Mikäli kaipaat puhdasta faktaa tueksesi, silloin sinun on enemmän kuin suotavaa selvittää tieteelliset seikat. Etsiä tutkimuksia, etsiä tieteellisiin artikkeleihin ja tutkimuksiin pohjautuvia blogeja, nettisivuja, artikkeleita jne. Voit samalla peilata itseäsi näihin faktatietoihin ja etsiä yhtäläisyyksiä avuksi.
Laita se ajatus merkille. Tiedosta, että nyt tämä on mun syömishäiriön tuottama ajatus, nyt tämä on yksisarvisajattelua, nyt tämä on tätä ei tarpeeksi sairas -ajattelua, koska se tiedostaminen on kaiken a ja o. Toimi sitten päin vastoin kuin syömishäiriö edellyttää, eli syö ja lepää.
Voit totta kai olla syömättä ja liikkua mutta silloin et voi odottaa täyttä toipumista ja kehon palautumista optimaaliseen tilaan. 

Lopuksi haluan sinun kuvittelevan sellaisen elämän, jota haluaisit elää, sinun unelmaelämää. Ohjailen sitä hiukan, sillä uskon monella olevan ainakin vähän vääristynyt käsitys normaalista ja ei-häiriintyneestä syömisestä ja elämästä, että siihen unelmaelämään ei pitäisi kuulua minkään tasoista syömisen kontrollointia tai edes sen seuraamista mitä syö, eikä painon seuraaminen ole poikkeus. Normaalit, terveet ihmiset eivät katso ruokansa perään eivätkä käy vaa'alla edes viikottain.
Mitä se optimaalinen, täysi parantuminen sitten on, niin jokaisella se näyttää erilaiselta, mutta tietyt samat seikat siellä näyttäytyy: ei ole tarvetta seurata painoaan eikä ole tarvetta seurata syömäänsä ruokaa, sillä keho hoitaa molemmat asiat. Tässä ei voita tiede, taide tai edes oma järki, vaan jokaisen oma keho. Meitä on siunattu uskomattoman älykkäällä ja hienovaraisella keholla ja sisäsyntyisellä taidolla syödä täsmälleen oikean verran ja oikeita ruoka-aineita ja säilyttää paino ilman mitään vippaskonsteja, joten arvostetaan sitä!
Parantuminen voi olla joko äärettömän tuskainen kokemus tai äärettömän voimauttava kokemus, ja meillä itsellä on valta päättää kumpaa se on. Joten miksi ei tehdä siitä niin voimaannuttava kuin mahdollista uudella mahdollisuudella? Koska se me ollaan saatu: uusi mahdollisuus.




Miksi parantumisvaiheessa ei pidä liikkua, lisää täällä.
Ajatusten voimasta lisää täällä.
Mitä haittaa on alipainosta, lisää täällä.

24 kommenttia:

  1. Tää on just tän asian ydin. Aivan mahtava kirjoitus.
    Noin me sh:t just ajatellaan ja luullaan. Ja siks se parantuminen onkin pitkä tie ja prosessi, koska erilaiset sairaat ajatukset pyörii päässä. Sh on niin moninainen&pirullinen sairaus, joka ei oo pelkästään fyysistä vaan mitä suuremmissa määrin psyykkistä.
    Ja vaikka fyysisesti näyttäs kaikki olevan ok, niin töitä joutuu tekee monesti tosi tosi pitkään henkisellä tasolla.
    Ei oo helppo sairaus parantua ei. Huih, miten tällasta pitääkin tulla. Syöminenhän on niin mageeta. Nyt kun sen on oppinu ja haastaa tosissan itseään eikä vertaile muihin.

    Mikä teille on vaikeinta parantumisessa??
    Miks ei suo itselleen parantua?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itselleni parantumisessa vaikeinta on se, etten saa käyttää syömishäiriötä enää riippuvuutena enkä tunteensäätelykeinona. Laihduttaminen on mulle kuin huumetta, sh on mulle addiktio ja samalla se on tunteiden säätelykeino. Joten tältä kantilta miettien tämä on vaikeinta toipumisessa ja se on usein myös se este parantumisessa.

      Pitäisi uskaltaa vaan luottaa siihen, että elämä tulee täyttämään ne syömishäiriön jättämät aukot pikkuhiljaa, ja mun pitää myös uskaltaa täyttää ne aukot. Mutta edelleen huomaan, että jos pienikin asia menee vikaan, niin mun ensimmäinen reaktio on, että no mä laihdutan sitten itseni hengiltä. Että joo-oo.

      Poista
  2. Tunnistatko Heidi syömishäiriöisen kuinka hyvin..jos/kun näet ihmisiä eri paikoissa? Ja Mikä on se"juttu"mistä sen aistit tai tunnistat?
    Mites suhtaudut siihen että, jos sulle selviää jossain, että joku uusi tuttava tai tuntematon sairastaa sh:ta. Niin haluatko/pystytkö/ ryhdytkö kommentoimaan, antamaan neuvoja, vinkkejä, apuja vai katsotko ns.vierestä ja kauhistelet tilannetta tai annat olla? Vai mitä teet/tekisit ko.tilanteessa?

    Mitä mieltä ootte just siitä, että pitäiskö puuttua jollakin tavalla, jos näkee tai tietää jonkun sairastuneen tai kärsivän sh:sta?
    Tulisko auttaa ettei menis pahemmaks..eikä joutus niin huonoon jamaan kun ehkä itellä ollu kokemusta tästä sairaudesta?
    Tietää kuitenkin että vaarallisesta sairaudesta kyse, joten eihän sitä kelleen toivois.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä mä aika hyvin tunnistan.
      Ei sikäli että syömishäiriöisissä on jonkinlainen aura tai vastaava, mutta kyllä syömishäiriöinen toisen tunnistaa. Esimerkiksi vaatetus on sellainen, josta helposti tunnistaa - niin kroppaa esittelevä kuin piilotteleva vaatetus; tietynlaiset eleet ja maneerit, ilme (silmät kertovat yllättävän paljon), yleinen olemus. Jos samaa ihmistä näkee säännöllisesti, niin muutokset (esim. keholliset) kertovat jonkin verran, ja sitten ruokailutavat. Jos aniharvoin syö tai tekee vaikka suuren numeron omista syömistottumuksistaan, niin siitä tietää melkein heti.
      Mutta enemmän se on kokonaisuus, ja sitten oma vaisto kertoo hyvinkin tarkasti.

      Jos jokin tuttava on just paljastunut sairaaksi, niin mä en tee kumpaakaan: en ryhdy kommentoimaan ja neuvomaan mutta en katso vierestäkään. Sen sijaan itse kuulostelen tilannetta ja teen ihmiselle selväksi, että mä olen aina valmis kuuntelemaan. Mikäli kysytään neuvoja, niin silloin neuvon. Mutta aika hyvin itse vaistoaa sen milloin hetki on otollinen neuvoille tai avun tarjoukselle.

      Mun henkilökohtainen mielipide on se, että jos tietää jonkun läheisensä sairastavan, niin itse voi tehdä vain kaksi asiaa: kuunnella ja auttaa sen verran mitä itse pystyy. Jos toinen ei ole vielä edes hoidon piirissä, niin silloin se askel on ensimmäinen ja voin vaikka mennä mukana, jos toista kovin pelottaa. Oman rajallisuuden tajuaminen on tosi kivuliasta, koska ei toista voi kantaa kovin pitkälle. Voit neuvoa, voit tukea ja auttaa ja kuunnella, mutta ei toista voi parantaa, ja kuitenkin oma jaksaminen tulee aina ensimmäisenä.
      Jos toinen ei vaan halua parantua, niin ei siinä itse voi paljoa tehdä ja se on tosi surullista :/

      Mitä te muut tekisitte samanlaisessa tilanteessa?

      Poista
  3. Oon tässä vakaasti miettiny että MM vois olla hyvä metodi mulle. Kaikki ne 4 kertaa mitä olen "toipunut" anoreksiasta, on tapahtuneet tottakai ateriasuunnitelman avulla, osaston tai ravitsemuskuntoutuksen avulla. Ja tottakai näissä olosuhteissa ruokailu on jo alun alkaen jäykkää ja ongelmaksi mulla onkin aina tullut se että noudatan suunnitelmaa pilkulleen. Viimeisimmällä kerralla ravitsemuskuntoutuksessa ollessa oli kyllä paljon puhetta joustosta, ja jonkin verran sitä pystyi tekemään, mutta usein se johti sitten muun ruuan vähentämiseen. Ettei oikeasti kohdannut niitä pelkoja. Aatteli ja pelkäsi just noin että jos nyt syön erilain ku rate on sanonu niin lihon.

    Nyt ku syömiset on taas heittänyt häränpyllyä, niin pitäiski mieluusti saada muutoksia aikaiseksi kotioloissa. Ajatus juuri tuosta että ei ole tarpeeksi sairas koska ei ole täysin alipainossa tai paina kilomäärää x, on vahva. Että pitäis varmaan kaivaa joku starttisuunnitelma ja kituuttaa sillä, tai jatkaa tällä samalla huonolla mallilla, kun ajatus MM:stä on liian salliva, ihan hullu ajatus! Hyvä että kirjotit tuosta että pienelläkin ruokamäärällä paino voi nousta, mutta keho ei korjaannu eikä pelot poistu. Kun ei jaksais enää tätä samaa paskaa vuodesta toiseen on-off.

    Yks juttu pitää vielä kysyä, sori ettei liity vältisti just aiheeseen, mut kun on suositeltu että vähistä kaloreista kannattaa nostaa 200-300kcal aina 2-3 päiän välein, niin pitääkö kuitenki alottaa niin että saa päivässä sen 1000kcal ja siitä sit nostaa, vai eka että sais sen 300 ja sit lisää 300 (eli 600). Sori jos oon vähä blondi enkä tajua ja tää kommenttiki on ihan sekava :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiedätkö, sun kommentti toi mulle mieleen yhden tilanteen, josta tein ihan omat tulkintani.
      Kerran tanssikoululla piti siirtää esiintymisasuja paikasta A paikkaan B, ja mä sain läjän tutuja kannettavaksi. Ope varoitti niiden painavan aika paljon ja kysyi jaksanko mä niitä kantaa, ja totta kai mä jaksoin. Noh, mun tulkinta oli se, että mä olen lihava, mulla on liikaa lihasmassaa enkä mä todellakaan ole sairas, koska jaksoin kantaa tusinan tutua. Miten absurdi ajatus!!
      Koskaan ei tule sitä pistettä, jolloin on tarpeeksi sairas.

      Vastauksena kysymykseesi, niin lisää 200 tai 300 kcal siihen sun nykyiseen energiamäärään. Jos tällä hetkellä syöt vaikka 1000 kcal, niin voit vaikka huomenna nostaa 1300 kaloriin, sitten tiistaina 1600 kaloriin jne. Tai jos nyt syöt 300, niin huomenna voit nostaa 600 kaloriin, pidä se 3 päivää ja sitten nostat taas 300 kcal lisää.
      Huomion arvoinen seikka on refeeding-oireyhtymä, sillä se riski on olemassa. Suurimmillaan sen riski on mikäli on ollut 5 vuorokautta tai enemmän peräkkäin ilman mitään ravintoa, mutta riski on olemassa myös vaikka olisit syönyt sen 1000 kcal päivässä, joskin riski on huomattavasti pienempi.
      Toivottavasti mä vastasin sun kysymykseen!

      Kysy ihmeessä lisää mikäli siltä tuntuu! :)

      Poista
  4. Tosi hyvä kirjoitus.Pitää paikkaansa, että keho tietää mitä se tarvitsee, kun sille antaa luvan tehdä niin. Olen pääsemässä kuiville tästä sairaudesta, jota olen yli 20 sairastanut. En kiellä itseltäni mitään vaan kuuntelen mitä kroppa haluaa. Tämä ei suinkaan ole tapahtunut hetkessä vaan vuosien kuluessa mutta on toedellakin sen arvoista.

    Itsekin pelkäsin, että lihon muodottomaksi palloksi, mutta niin ei ole käynyt. Itselläni oli paljon ruokarajoitteita, kiellettyjä ja sallittuja ruokia. Kun olen esim. lisännyt reilusti hiilareita, joita aiemmin kartoin, on jo pelkästään se lisännyt hyvinvointia huomattavasti. Tämä on vain yksi esimerkki. Sairaus jätti vaurioita kehoon, mutta ne ovat parantuneet, vaikka kilpirauhasen vajaatoiminta jäi.

    En ollut yhtään onnellisempi laihana vaikka niin kuvittelin. Se oli jatkuvaa syömisen kyttäämistä, kalorien laskentaa ja älytöntä liikkumista. Elämä kiertyi vain painon pitämiseen alhaalla. Se vei henkisiä ja fyysisiä voimavaroja huomattavasti. Olen milestäni nyt ihan normaalikokoinen nainen ja näytän naiselta. Nyt on energiaa tehdä työtä, harrastaa jne.

    Mukavaa kesää kaikille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla miten sun toipuminen on edennyt noin hyvin ja ennen kaikkea elämän laatu on kohentunut paljon! Se on kaikkein tärkeintä.

      Kiitos kommentistasi, ja mukavaa kesän alkua sinullekin :)

      Poista
  5. Voi miten tuttua tuo anonyymin klo 11.26 kirjoitus. Niin pitkään yhtä syömisen kyttäämistä, kalorien laskemista, kontrollointia, kiellettyjä ja sallittuja ruokia. Kompensaatiota.
    Vaikeeta mulle on edelleen vertailusta eroon pääseminen, syömisen sallivuus, jos ei tee mitään.
    Päässä pyörii liikaa ruokaan liittyviä asioita, vaikka hyvin syönkin ja nautiskelen herkuttelen, mutta hyvin laskelmoivasti.
    Tarttisin vapaampaa ajattelua ja toimintaa syömisen suhteen.
    Kuten tuolla kirjoiteltiin, että syö vaan vaikkei oo nälkä ja kohtaa pelkoja, haastaa itseään. Sallivuutta yli rajojen tuntematta huonoa omaatuntoa. Ajatustyötä ja rasvasempaa ruokaa, on mulle sanottu. Voi olla niin, että vaikka syönkin paljon niin pitäs enemmän saada ja käyttää rasvaa. Aivot on liian pienellä liekillä ja siks varmaan ahistaa usein.

    Toi oli hyvä kommentti kyllä, että terveenä sitä pystyy syömään miten, millon, mitä vaan eikä tartte kompensoida tai tuntee syyllisyyttä. Syödään välil paljon ja välil vähän vähemmän, mut kuitenkin tarpeeseen ja mielihyvään!!!
    Eihän tää ittensä rääkkääminenkään kovin herkkua ole. Kaikenlaisia vaurioita vaan hankkii suotta itelleen, kuten tääl moni kertonutkin, mitä tapahtuu kun kroppa ei enää kestä aliravitsemusta ja alipainoa.
    Terve kroppa - terve mieli- siinä tavotetta meille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kun kerran ruoka pyörii mielessä, niin se on sun aivojen keino lähettää sulle tärkeä viesti: syö ruokaa.
      Uskon ihan täysin, että sä kyllä syöt ja herkuttelet, mutta ehkä sulla on se rajoittavuus vielä läsnä. Koska miksi muuten koet jatkuvia ruoka-ajatuksia?

      Saat heittäytyä villiksi: syö mitä ikinä haluat!
      Tätä ei voi tehdä oikein tai väärin, sillä nyt sä voit ja sun pitää syödä kaikkea mitä sä haluat (ilman kompensointia tietenkään).
      Voit täysin huoletta lisätä rasvaa ruokaan, koska rasvat on olennaisia rasvaliukoisten vitamiinien imeytymiseen, hermotoiminnalle sekä iholle & kynsille & hiuksille. Vilkaisepas aiheesta postaus, löytyy tunnisteella "rasvat" tuolta oikeasta reunasta :)

      Sä pystyt siihen ihan varmasti, mä tiedän sen!
      Tsemppiä!! :)

      Poista
  6. Mulla sairastamista kans useita useita vuosia tai en koe sitä sairastamiseksi, koska olen terveen näköinen, vaikka olenkin kymmenen kiloa alipainoinen ja syön monta kertaa päivässä ja isoja annoksia. Ja myös makeaa.
    Onhan niitä pelkotilanteita ja joitakin ruokiakin, joita välttelen. Mutta pääsääntösesti syön monipuolisesti, joten en miellä itseäni sairaaksi vaan vain alipainoiseksi.
    Miten itseään voi psyykata tai miten pitäs toimia, että ei ns.tyydy olemaan ja nauttimaan alipainoisessa tilassa olemisesta?
    Ajattelen, että jos mulle ei kukaan kommentoi"että ootpa laiha. Syö nyt enemmän ja jätä sitä liikuntaa nyt tauolle, ettet liikaa...ym." niin sit olen ihan normaali terve kuin kuka muu tahansa. Vaikla tiedän olevani alipainoinen, eikä esim.menkat ole moneen vuoteen pyöriny normisti. Toimi kun olin painavampi ja sain lapsenkin. Mut sit vuosien jälkeen kun aloin ortodekseilemaan, niin painohan laski kun lehmän häntä. Ja sen mukana on nyt tullut tai en tiiä onko sen aiheuttamaa,mut on ollu toistuvia ahdistuakohtauksia, paniikkihäiriöitä, epämääräisiä kipuja eripuolilla kehoa, jotka tulee ja menee. Mut ovat ärsyttäviä.

    On kait sitä jotain ongelmaa, vaikka sitä ei täysin myönnäkään. Kuin kahlitsisin itseäni, pitäisin "vankina" en salli kaikkea mitä voisi haluta. Tuomitsen, rankaisen, kontrolloin, soimaan itaeäni. Pidän myös itseäni muiden silmissä huonona, huonompana. Yritän itse sitten kehua itseäni, muistutta missä kaikessa olen aikas hyvä ja etevä.
    Mut sit on asioita, joita ikäänkuin pelkää, ahistuu, huolestuu ja tulee tunne.."en voi, koska musta ei kuitenkaan tykätä, mua ei huomata, ei kehuta tai kiitetä kuitenkaan. Teen, uhraudun, huolehdin toisista, en kieltäydy, myönnyn,piiskaan itseäni. "kunhan toisilla hyvin, mitä sitä itestä ja ensin muut, sit mä"
    Mitähän tää ny on ja mitä pitäs tehä, että itsetunto paranis ja kohenis, eikä aina vaan alistus ym.
    Lienee syyllistämistä, häpeää.

    Kiitos ihanat jo etukäteen vinkeistä ja avusta.

    Tsemppiä kaikille ja rohkeutta syömisten kanssa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En aio kysyä sulta, että kohtelisitko parasta ystävääsi samalla tavalla kuin itseäsi kohtelet, koska en usko että vastaisit myöntyvästi.
      Nuo ahdistus- ja paniikki- ja kipuoireilut ovat pitkälti aliravitsemuksen oireita ja ne korjaantuvat refeedingin myötä. Mikäli sulla on ollut ennen sh:ta olemassa esimerkiksi paniikkihäiriö, niin silloin ko oireilu ei poistu ravitsemustilan ja painon normalisoitumisen myötä.

      Jos sä nautit sairaudesta, nautit alipainosta ja nautit tästä olosta, niin on aika vähän mitä muut voivat tehdä.
      Jos olisin sinun tilanteessasi, mä kasaisin eteeni kaikki negatiiviset puolet: ahdistus, masennus, paniikki- ja kipuoireet, paska itsetunto, uhrautuminen ja alistuneisuus, itsensä ruoskinta, ei koskaan hyvä mihinkään, olen paska jne...
      Sitten mä rupeaisin niille etsimään vastineet. Esim. olen paska -> en ole, koska onhan minulla tutkinto loistavin arvosanoin; olen aina ahdistunut -> en enää, kun ravitsemustila on kunnossa; huono itsetunto -> opettele sanomaan EI, ja oma itsetunto alkoi pikkuhiljaa nousta. Kun pidän ensimmäiseksi huolen itsestäni ja vasta sitten autan muista, mun itsetunto on melkoisen hyvä. En uhraudu kenenkään puolesta, koska täytän itse omat tarpeeni ja pystyn pyytämään apua.
      Tämän mä tein kuplauttamalla itseni: suljin ulos muiden ihmisten tarpeet, suljin ulos triggerit. Keskityin vaan itseeni. Koin, että oli pakko tehdä niin.
      Kun aivot rupesivat saamaan ravintoa, alkoi aivotoiminta hyrrätä ja mun villit unelmat alkoivat lentää. Löysin sellaisia asioita, joihin syömishäiriöllä ei olisi enää asiaa, löysin tavoitteita ja tarkoituksia.
      Sh:n jättämä aukko pitää täyttää jollakin, mutta se ei tapahdu ihan heti parantumisen aloittamisen jälkeen.

      Mitä sä itse luulet että sun pitäisi lähteä tekemään?

      Poista
    2. Hyvä kysymys. Tosi hyvä. Ennen kaikkea varmasti nyt ainakin on syötävä vielä tehokkaammin ja vähennettävä kompensaatiota. Itseni soimaaminenhan mun on lopetettava, sillä eihän kukaan ole täydellinen eikä sellaiseksi tule. Ei tarvitse olla täydellinen. Me kelvataan tai meidän tulee kelvata juuri sellaisena kuin olemme. Ne jotka eivät hyväksy, niin eivät he siten ansaitsekaan ystävyyttäni. Menkööt menojaan.
      Täytyy alkaa panostamaan itseeni tosissaan :)
      Kiitos, kiitos!

      Poista
  7. Hei Heidi!

    Muutitko instasi pysyvästi salaiseksi :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainakin toistaiseksi nyt olkoot salaisena.

      Poista
    2. Oi, voi.:)
      Toiv.sitä joskus pääsisi taas katsomaan ja lukemaan. Kun sinne päivität hyviä kirjoituksia myös. Useammin kun tänne:)

      Poista
    3. Laitoin sen nyt ainakin hetkeksi julkiseksi :)

      Poista
    4. Ihanaa, kiva. Kirjoituksistasi saa niin voimaa ja puustia painaa. ROhkeutta ja uskallusta tehdä juuri niin kun itsestä hyvältä tuntuu.
      Kirjoitat niin kannustavasti ja avoimuudella, että yes. Joskus ihan herkistyy ja aina pysähtyy ajattelemaan ja pohtimaan :)
      Niin, elämä on arvokasta omaa aikaamme, miksi siis tuhlaisi sitä sairastamiseen. Onneks on tällaisia tsemppareita, niin saa uskomatonta vauhtia parantumisen tiellä.
      Eli ei ole kuin ruokaa ja kaikki ruoka on syötävää. Miksi niitä luokiteltaisiin ei-syötäksi kelpaavaa ja syötävää, tervelliseen tai epäterveelliseen. Myrkyt on sitten erikseen ja niillä on oma tarkoituksensakin. Hitsit mä inhoon noita ns."terveysguruja" ja niiden julistuksia.
      Mutta ei niitä kannata kyllä kuunnella ja lukeakaan.
      Nauttii vaan ja syö mistä tykkää.
      Maapallo kun tuhoutuu, ei me olla täällä kukaan sitten nauttimassa mistään hyvästä. Joten sen aika on nyt ja joka päivä!:)

      Poista
  8. Mä havahduin tovi aika sitten ja itseasissa tyrmistyin itseeni.
    Miten siis voi olla mahollista, "hyvänen aika sentään, taidan ollakin alipainonen ja liian laiha (tiedän kyllä ja näenkin, että olen luiseva,mutten ole sitä nyt taas myöntänyt itselleni, kunnes...)
    12-vuotiaat painavat saman verran kun minä, joka olen aikuinen nainen, ja jotkut jopa enemmän ja ovat aivan siis normaalia, terveitä hyvä kroppaisia nuoria naisen alkuja.
    Enhän minä kehtaisi kertoa painoani edes miehelleni, jos siitä tulisi puhetta. Huijaisin sen lukemat, kun monessa muussakin paikassa, jossa sitä kysytään.
    Olen lapsen painoinen, ei herttileijaa. Ja luulen, että kaltaisiani on useita muitakin. Luut näkyvät yläkropassa, kädet ovat kuin roikkuvat tikut, joissa nahkaa ympärillä, ei todellakaan mitään lihasta. VOimaa ei liiemmin ole. No siihen sitten saankin kommenttina, että "menisit salille treenaamaan ja hankkimaan voimaa ja bodya".

    Tarttishan sitä varmaan tehdä jotain!?
    Olenhan nähnyt toki minua luikumpiakin naisia, ja sekös ruokkii sitä, että ei näe itseään liian laihana. Vaikka toisaalta sitten taas hävettää suunnattomasti laiha olemus. Enhän käy esimerkiksi sen vuoksi uimahalleissa, uimarannoilla tai pukeudu mitenkään näkyvästi ja avoimesti. Sillä kokemusta näistäkin on ja näen ja aistin kyllä sen, kun minua tuijotetaan ja minusta supsutetaan. Häpeän siis kroppaani ja syömistapojani. Peittelen vartaloani ja pidän "suojakilpeä yllä."

    Ajatelkaa, halutaanko me näyttää ja olla aikuisena naisena lapsen näköisiä ja käyttäytyä kuin nirsoilevat kakarat. Sitähän me nyt teemme, kun emme syö vapaasti ja ota askelta kohti tervettä elämää. Huijataan itseämme ja ei myönnetä sairautta. Kenelle teemme kiusaa. No itsellemme! Jos toiset nauttii ja iloitsee, me kituutamme ja kärsimme. Voi jukuliuta, on tästä kyllä otettava niskaperseote ja nujerrettava tää piinaava sh.
    Vai mitä, mutta miten?!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nii-in.
      Kumpi painaa vaakakupissa enemmän: se, ettei näe itseään "liian" laihana vai se, ettei voi viettää sellaista elämää kuin haluaisi.
      Kyllähän tuo mitä kirjoitit kertoo aika hyvin siitä, että sä olet hoksannut tilanteen realismin ja alat haluta muutosta.

      Mitä sä itse ajattelet minkä asioiden pitäisi muuttua?
      Mistä sun pitäisi aloittaa ja miten ennustaa mahdolliset sudenkuopat ja kiertää ne?

      Poista
  9. Hei Heidi,
    teetkö jokapäivä mindfullnes-/jooga-/rentoutusharjoituksia? Kuunteletko rentousmusaa vai ns. musa-selostusyhdistelmiä? Koetko niiden auttavan ?
    Kuinka paljon liikut nykyisin, onko sulla siihen minkälainen suhde? Pystykö olemaan myös liikkumatta ja ottaan iisisti ja silti syömään ihan kunnolla ihan mitä vaan?

    Mitenkähän syömishäiriöihin sairastumista voisi parhaiten estää?
    Jotenkin tuntuu, että kaikenlaisia ruokarajoitteisia ihmisiä pyörii vaan ympärillä ja aina ja joka paikassa on joku, joka suhtauu syömiseen ja ruokaan rajoittuneesti/valikoivasti/niuhottaen/valittaen/laskelmoiden ym.ym.? Ja se on ärsyttävää.
    Just nimittäin tänään kävelyllä mietin, että parhaiten toipuu ja syö itse mitä vaan ja nauttii ruokailusta ja syömisestä, kun "sulkee silmät" muiden syömisiltä, ei lueskele diettilehtiä, ei kuuntele laihdutuskeskusteluja, syö itekseen just mitä ja millon haluaa.
    Toki eihän sitä loputtomiin voi välttää etteikö sitä näe ja kuule ym. miten muut syö, mutta pitää yrittää keskittyä sitten esim. työpaikankin lounassyömisessä niin omaan juttuun, ettei kyttäile muitten lautasille. Lueskelee vaikka samalla lehteä, kuuntelee napit korvilla musaa ym. ja syö nautinnollisen lounaan, kahvihetken pullineen ym.

    Ei pidä vaan välittää eikä seuraata eikä varsinkaan imee itseenä median tööttäämiä ruokatrendivillityksiä tai jonkun super-hypermallin esimerkkipäivän ruokia. Ihan syvältä.
    Pitää syödä just niin kun itestä tuntuu ja vetää massut täyteen hyvää ruokaa ja pitää namihetkiä vaikka hitto joka päivä. Ei kuulu muille.
    Ja sama pätee kyl muihinkin ns. muoti-ilmiöihin esim. pukeutumisen ja harrastamisen suhteen. Mitä sitten mitä muut ajattelee ja tekee. Tehkööt ja pukeutukoot noin. Mä teen näin ja viihdyn siinä. Ja harrastan tai olen harrastamatta. It`s fine and enough.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka!

      Mulle mindfullness on läsnä ihan joka päivä ihan vaan tekemällä tietoisia läsnäoloharjoituksia. Voi pestä hampaat tietoisesti ja hyväksyvästi läsnäollen, kuulostellen miltä tuntuu kropan missäkin kohti; voi kävellä ja samalla keskittyä aistimaan miltä se tuntuu esimerkiksi jalkapohjissa tai vaikkapa polvissa.
      Mun lempiharjoitus on mennä luontoon, esimerkiksi joen rantaan istumaan. Keskityn eri aisteihin: mitä mä kuulen, mitä mä näen, miltä istuminen tuntuu missäkin kropan kohdassa, jne. Toinen ihan äärettömän hyvä keino on täysi läsnäolo Dooran kanssa. Pointtina on siis se, että pysyy täysin läsnä tilanteessa. Jos ja kun ajatukset karkaavat, sitä laittaa ne merkille ja palauttaa läsnäolot lempeästi takaisin. Mikäli tekee havainnointiharjoituksia (kuten vaikka mitä mä kuulen) niin vaikeinta on se, ettei lähde kuvaamaan, sanoittamaan mitä kuulee, vaan pelkästään aistii. Itselleni tämä havainnointi on helpointa näköaistin kautta, ja nykyisin mä osaan havainnoida ilman että lähden sitä kuvaamaan (esimerkiksi näen koivun, näen kuusen, näen ihmisiä jne).
      Mitään ohjattua rentoutusta mä teen tosi harvoin, koska mun on vaikea pitää silloin läsnäolot aiheessa. Tosi yksinkertaisia ja tehokkaita rentoutus- ja läsnäoloharjoituksia on tosiaan tuo aistien kautta havainnoiminen, ja sitten hengitysharjoitukset. Esimerkiksi 5-5-5 on hyvin simppeli ja tehokas (5 sekuntia sisäänhengitystä, 5 sekuntia hengityksen pidättämistä ja 5 sekuntia uloshengitystä, ja toisto). Olen noiden hengitysharjoitusten kautta oppinut myös palleahengityksen - toki siinä on auttanut myös juoksu - sillä se rauhoittaa myös aika kivasti.

      Mun suhde liikuntaan alkaa olla jo varsin hyvällä tolalla. Liikun päivittäin, sillä kohtuullinen liikunta on jo pakko pelkästään kipujen hallinnassa ja koira pitää ulkoiluttaa myös. Mutta mä pystyn todellakin olemaan juoksematta eikä ole mikään ongelma pitää useampia lepopäiviä per viikko. Lihaskuntoa teen mitä satun innostumaan, ehkä pari kertaa kuukaudessa. Fibro, yliliikkuvat ja -löysät nivelet sekä rintarangan murtumat ja hermokivut ovat mulla sellaisia, että niihin ensisijainen hoito on fyysinen, ja paljon on seilattu ääripäiden välillä kunnes nyt musta tuntuu, että tasapaino on ruvennut todellakin löytymään :)

      Sun oivallus siitä itsensä kuplauttamisesta toipumisen aikana on niin äärettömän taidokas ja fiksu oivallus, etten itsekään osaisi sanoa mitään muuta ja se on se neuvo, jonka olen saanut psykologiltani. On taitoa osata tunnistaa milloin oma itse pitää sulkea sinne kuplaan ja milloin taas alkaa lähestyä niitä triggereitä, sillä ei niitä voi ikuisuuksiin vältellä ihan kuten itsekin sanoit.
      Todella taidokasta toimintaa sulla, annathan itsellesi myös siitä kehuja! :)

      Just tänään söin ensimmäistä kertaa herra ties kuin pitkään aikaan kunnon palan kakkua suklaakuorrutuksella, ja vieläpä usean kymmenen ihmisen läsnäollessa. Vielä vuosi sitten en pystynyt syömään edes pikkuleipää muutaman ihmisen läsnäollessa, joten tämä oli itselleni melkoinen saavutus. Ja hyvää oli!!
      Mitä väliä sillä on mitä muut ajattelee, koska eihän me eletä muiden kanssa. Meidän ainoa pitkäaikainen kumppani on me itse, ja sillä on merkitystä miten oman itsen kanssa tulee toimeen. Tämä toipumisprosessi on ihan älyttömän hyvä tutustumismatka itseen ja koko elämään, oppii ymmärtämään miksi toimii milläkin tapaa, mitä haluaa tältä elämältä. Oppii laittamaan stopin liialliselle kiltteydelle ja arvostamaan itseään, arvostamaan omia tarpeitaan ja sanomaan ääneen, että mulla on nälkä ja mä piru vie syön sen suklaalevyn!
      Koska sillä on merkitystä, ei sillä mitä joku toinen syö tai ajattelee.

      Ihana lukea tällaisia oivalluksia, jatka vaan samalla rataa!

      Poista
  10. Moikkista vaan,
    on ihan pakko purkaa ja kirjoittaa, kun me sh:t pohditaan niin paljon kaikenlaista ja päässä pyörii sitä ja tätä.
    Olen aina ollut hoikkaa vartta. Hyvällä pohjalla parantuminen menossa, joitakin kohtia pitää työstää ja painia niitä vastaan...
    Mutta se mikä mua aina havahduttaa ja minkä olen huomannut on nyt se, että hieman muotoja ja lihasta omaava, pyöreähkö ihminen on kauniimpi kuin laiha luikkku, jolla esim. vaatteet roikkuu päällä, posket on lommolla, silmät paistaa luisevista kasvoista ym. tiedätte varmasti mitä tarkoitan.
    No on nyt muutamia ihmisiä (tuntemiani), jotka ovat olleet sellaisia muodokkaita / kookkaita ulkoiselta olemukseltaan. Mutta nyt pitkän ajan jälkeen olen nähnyt heitä ja mitä kummaa olikaan tapahtunut. Erästäkin ihmistä en meinannut tuntea, kun hän tuli vastaan..arvatkaapa mitä oli tapahtunut`? No hän oli laihtunut aivan kamalasti. Aivan pelästyin kun näin hänet. Niin oli nainen kutistunut pieneksi ja olemattomaksi. Ja suoraansanoen en pitänyt näkemästi. Mulle tuli heti sellainen olo, että "voi ei, missä on se entinen "Anne". HÄn oli kaunis ja hohdokas, iloinen ja hyvännäköinen. Nyt minua vastassa olikin vaatteita roikottava, posket lomollaan oleva luihu nainen. Apuva.
    TUli siihen toinenkin tuttava sitten ja sanoi, "älä nyt "Anne" enää kutistu" muistaisit nyt syödäkin".

    Tää on käyny muutamia kertoja jo. Vaikka siis itse olen luihuvartaloinen, niin minun silmissäni sellaiset vähän muodokkaat ja kurvikkaat ym.(en tarkoita sairaalloisesti lihavia) ihmiset ovat oikeasti kivamman näköisiä. En toivoisi kenenkään olevan sellainen olematon ruipelo. :)Ei kaunista katseltavaa mustine silmänalusineen ja törrävine luineen ym.

    VastaaPoista
  11. Totta, niin totta.
    Mua kauhistuttaa suorastaan kun näkee kuivan kalpakoita ihmisiä. Tulee mieleen miten toi pysyy pystyssä, kun jalatkin on kun tikut ja miten voi istua, kun ei oo takapuolta ollenkaan. On liian laiha ihminen kyl kauhee!

    On upea ilmestys kun ihmisellä on ns.jotain mistä ottaa kii,eli muotoja:)
    Ja vaatteet kyl näyttää tosi hyvännäkösiltä sellasten ihmisten päällä.

    VastaaPoista

Kommentteja, joissa on manittu BMI- tai painolukemia,ei julkaista, joten ethän mainitse niitä! Riittää, että mainitset olevasi ali-, normaali- tai ylipainoinen.
Kiitos! <3