perjantai 5. toukokuuta 2017

Elämää toipumisen jälkeen ja oman itsen löytäminen

Parantumisprosessi on prosessi useine eri vaiheineen, ja yksi vaiheista on aktiivisen toipumisajan jälkeinen elämä. Tämä vaihe pelottaa ja epäilyttää monia useistakin syistä. Oma identiteetti voi olla hakusessa, sillä syömishäiriö valtaa ihmisen kuin syöpä.
Mitä siis sitten, kun paino on normalisoitunut ja fyysinen toipuminen on tapahtunut?
Mitä tapahtuu sitten? Entä miten säilyttää se tulos?

Syömishäiriöstä parantumisessa fyysinen toipuminen tapahtuu kaikkein nopeiten ja on äärettömän tärkeää tiedostaa se, että se oikea toipuminen alkaa vasta sitten sen jälkeen. Aivoilta kestää keskimäärin vuoden päivät päästä takaisin optimaaliseen tilaan parantumisen aloittamisesta, joten jo tästäkin syystä psyykkinen toipuminen alkaa vasta myöhemmin.
Sinulle on kehittynyt syömishäiriö palvelemaan jotakin tarkoitusta ja tämän työstäminen on oleellista. Mikäli kyseessä on tunteensäätelyn keinojen puuttuminen, täytyy sinun opetella niitä. Tiettyyn pisteeseen asti voi itsekin yrittää opetella niitä mutta omia juurtuneita tapojaan ja ajatusvääristymiään voi olla todella vaikea tunnistaa, jolloin terapiasta on suuri apu. Eri terapiasuuntauksia on laidasta laitaan mutta kognitiinen terapia on tässä hyvä, sillä siinä ihmistä opetetaan tunnistamaan omaa hyvinvointiaan rajaavia ja epätarkoituksenmukaisia ajatustapoja sekä niiden yhteyksiä ongelmakäyttäytymiseen, ja terapiassa opitaan ongelmanratkaisutaitoja sekä etsitään terveempiä ajatuksia niiden vääristyneiden ajatusten tilalle.
Kognitiivisia terapiamuotoja on useita, joista pariksi esimerkiksi kognitiivis-analyyttinen terapia, skeematerapia, dkt eli dialektinen käyttäytymisterapia, sekä mindfulness.




Monelle - etenkin pitkään sairastaneelle - oma identiteetti voi olla totaalisen hukassa. Syömishäiriö on kuin syöpä, joka ulottaa lonkeronsa ihmisen jokaiseen ulottuvuuteen vieden ihan kaiken. Jos nyt miettisit omaa luonnettasi, niin miten sitä kuvailisit? Miten kuvailisit itseäsi? Mitä sinä olet?
Omaa itseään voi lähteä hyvin miettimään omien rooliensa kautta. Esimerkiksi itse voisin luonnehtia itseäni seuraavasti: olen tytär, sisar, täti, siskontytär, veljentytär, koiramamma, tanssija, juoksija, esiintyjä, markkinoija. Omia luonteenpiirteitäni voisin luonnehtia taas seuraavasti: olen introvertti mutta en ole epäsosiaalinen, olen aika seurallinen, olen huumorintajuinen, olen aika sarkastinen, olen optimistinen pessimisti, olen herkkä ja taiteellinen, kaipaan omaa tilaa ja aikaa.
Nämä ovat kaikki minun omia luonteenpiirteitä, eivät sairauden, sillä jos luonnehtisin itseäni sairaudesta käsin, niin olisin epäonnistuja, heikko, ei-rakastettava, luovuttaja, ilkeä ja paha, en hyvä mihinkään, arvoton ihmispaska jonka pitää vain kuolla.
Itse asiassa nämä jälkimmäiset piirteet ovat sellaisia, jotka minulle aktivoi nälkiintyminen. Mutta osa noista, esimerkiksi epäonnistuja ja huono kaikessa, ovat omia ajatusvääristymiäni, joita olen joutunut työstämään paljon terapiassa, koska muuten ne eivät korjaantuisi millään.

Miten käsitystä omasta itsestään sitten voi lähteä muuttamaan?
Yksi kelpo keino on kysyä läheisiltäsi miten he luonnehtisivat sinua.
Monella istuu varmasti syvällä ajatus epäonnistujasta, joten haastan sinut miettimään että mikä tukee tätä väitettä? Millä tapaa sinä olet epäonnistunut? Jos saat kurssiarvosanaksi 3 (asteikolla 1 huonoin, 5 paras), niin se ei ole epäonnistumista eikä ole 2 tai 1. Vallitsevat olotilat on pakko ottaa huomioon, sillä oman päänsisäisen demonin kanssa kamppailu on niin rankka asia, ettei oikeasti jokainen ihminen siihen pysty. Joten se, että olet edelleen hengissä ja luet tätä postausta kertoo siitä, että sinun sisälläsi on se taistelija, se oikea sinä, joka taistelee eteenpäin päivä päivältä, taistelee saavuttaakseen paremman elämän. Ja SE vasta onkin asia, josta sinun pitää olla ylpeä!
Vaativuus itseään kohtaan on varsin yleistä ja kulkee melko käsikädessä tämän epäonnistumisen tunteen kanssa. Saatat ajatella, että eihän tästä mitään tule, jos et pidä jotain kuria, tai että epäonnistut vielä pahemmin jos yhtään yrität hellittää otetta. Mutta se ei ole näin.
Mitä enemmän itseään ruoskii ja itseltään vaatii, niin sitä suurempi on epäonnistumisen riski, koska ihminen on eräänlaisessa hälytystilassa koko ajan. Vaativuus kasvaa pala palalta pisteeseen, jolloin ihminen pikkuhiljaa romahtaa näiden vaatimusten alla.
Joten sen sijaan että omaa vaatimustasoaan korottaa, niin sitä pitäisi laskea ja sallia itsensä hengähtää ja antaa vaan olla.



Miten sitten säilyttää se tulos ja vahvistaa sitä?
Validoinnilla sekä myötätunnolla itseään kohtaan.
Validointi tarkoittaa todesta ottamista, ja tässä yhteydessä tarkoitan sillä itsesi todesta ottamista. Validoi itseäsi, omia kokemuksiasi, tunteitasi ja tarpeitasi, koska se on kaiken alku ja juuri. On enemmän kuin ok laittaa omat tarpeet muiden tarpeiden edelle, koska tällä tavalla vahvistat omaa itseäsi, omaa itsetuntoasi ja erotat itseäsi syömishäiriöstä. Kehon kuunteleminen ja sen viestien noudattaminen ei pääty painon normalisointiin, vaan se kulkee mukanasi lopun elämää. Monelle tuottaa pulmia uuden kehon hyväksyminen, joten kehonkuvan työstäminen ja kehopositiivisuus ovat todella loistavia keinoja päästä eteenpäin ja ylläpitää toipumisella saavutettu tulos.
Olet elänyt syömishäiriön kurimuksessa jo liian pitkään ja mitätöinyt omia tarpeitasi, joten nyt voidaksesi edetä toipumisessa täytyy sinun kääntää katse sisimpääsi.
Mitä sinä haluat tehdä? Mitkä ovat haaveitasi? Mistä sinä tykkäät? Jos kaikki olisi mahdollista ja huomenna saisit tehdä sitä mitä oikeasti haluaisit, niin mitä se olisi?
Syömishäiriön jättämää aukkoa pitää täyttää mielekkäillä asioilla ja joskus niitä pitää etsiä ihan väen vängällä. Tykkäätkö matkustella? Mikä olisi sinun unelma-alasi? Mieti vaikka paperille ylös näitä asioita. Hahmottele vaikka miellekartan muodossa smitä haluaisit tehdä, ja sitten rupea askel askelelta miettimään miten pääset niitä kohti.
Esimerkiksi itselleni on selvinnyt se, että en halua jäädä tradenomiksi, koska se ei ole minulle mielekästä työtä. Se tarkoittaa sitä, että joudun uudelleen kouluttautumaan ja sitä varten minun pitää olla hyvässä kunnossa. Ensimmäinen askel kohti tätä on esimerkiksi avoimen yliopiston kurssit ja omatoiminen opiskelu, ja kun valmistun kokemusasiantuntijaksi niin voin tehdä niitä töitä. Tämä on vahva linkki kohti mielekästä elämää, jossa voin hyödyntää kokemuksiani, koska itselleni on todella tärkeää merkityksen luominen tälle sairaudelle. Olen puolet elämästäni kuluttanut tähän sairauteen ja haluan hyötyä siitä, ja voin hyötyä siitä auttamalla muita ja sitä minä haluan tehdä.



Mutta ehkä tärkeintä saavutettujen tulosten säilyttämisessä on kuitenkin se, että pystyt tuntemaan myötätuntoa itseäsi kohtaan. Se ei johda asioiden totaaliseen repsahtamiseen vaan se päin vastoin tuottaa parempaa tulosta. Saatat pyytää muilta anteeksiantoa mutta oletko koskaan antanut itsellesi anteeksi asioita? Se on vaikeampaa mutta kukaan muu ei sitä tule sinulle antamaan anteeksi: vain sinä siihen pystyt.
Mikäli myötätunto itseään kohtaan kuulostaa ihan utopialta, niin sitä voi harjoitella. Ota kynä ja paperia ja kirjoita kirje sille pienelle tytölle tai pojalle: mitä haluaisit sanoa hänelle nyt?
Esimerkiksi itse kirjoitin seuraavasti:

Haluaisin sanoa sinulle, että sinä kelpaat.
Sinun ei tarvitse yrittää olla jotain muuta, sinun ei tarvitse yrittää tehdä enempääsi.
Sinä et ole paha, kuten sinulle on sanottu.
Sinun ongelmasi eivät ole syytäsi, sinun tarpeisiisi ei vaan osattu vastata oikein.
Sinulla on oikeus ja lupa olla lapsi, ei sinun pidä yrittää aikuistua yhtään aiemmin tai yrittää kantaa muita.
Älä luovu lapsuudestasi vaan pidä se mukana, säilytä se aina sydämessäsi.
Sinä et ole paha, vaan sinulle on tehty pahoja asioita.
Sinä olet arvokas juuri sellaisena kuin olet.


Oma sisäinen lapsi, siitä puhutaan paljon, mutta se on todella loistava keino harjoitella myötätuntoa itseään kohtaan. Oman elämänkumppani olet kuitenkin sinä itse, joten omaan itseen panostaminen ei ole sallittua vaan se on pakollista! Mieti omaa itseäsi, omia luonteenpiirteitäsi, omaa identiteettiäsi, koska sinulla on sellainen eikä se ole syömishäiriö. Sinulla on syömishäiriö mutta sinä et ole syömishäiriö. Aivan kuten sinulla on silmät, mutta sinä et ole silmät, tai ne kuuluisat sormenkynnet :D Se työ, jonka teet parantumisen aikana - eli pelkojen kohtaaminen, ajatusten muuttaminen ja esimerkiksi kalorien laskemisen lopettaminen - se säilyy ja sitä sinun pitää jatkaa. Mitä aktiivisemmin sitä teet niin sitä näppärämmin aivosi sen ottaa omaksi uudeksi ajatusmalliksi ja sitä luontevampaa siitä tulee. Esimerkiksi puoli vuotta sitten jouduin kehopositiivisuutta harjoittelemaan ihan jankkaamalla, liimaamalla posti-it -lappuja peiliin ja sanomaan ääneen "olen hyvä" ja etsimään hyviä puolia kropastani, ja nykyisin kaikki tämä tulee luonnostaan.
Eli kyllä on mahdollista päästä irti kaikesta kalorin laskemisesta, laihdutusajattelusta ja kroppansa inhoamisesta, se vaan vaatii päivittäistä työtä niiden ajatusten muuttamiseksi, ja se jatkuu lopun ikääsi. Eteen tulee vaikeita hetkiä, jolloin joudut palauttamaan kaikki taidot takaisin mieleesi ja palaamaan perusasioihin, mutta mikäli olet tehnyt pohjan vahvaksi niin sitä helpompaa on päästä ylös jokaisen notkahduksen jälkeen.

Myötätunto itseään kohtaan, oman identiteetin erottaminen syömishäiriöstä ja validaatio. Nämä kolme kantavat jo pitkälle. Lopuksi muista vielä se, että elämää on syömishäiriön jälkeen. Voit muokata elämästäsi juuri sellaisen kuin haluat, sillä kun olet voittanut syömishäiriön, niin sinä todellakin pystyt ihan mihin vaan!

antaa tuulten puhaltaa, ne tuulettaa turkkia ;)

Lisää ajatuksista täällä.
Lisää intuitiivisesta syömisestä ja nälkäsignaaleista täällä.
Ja pelkojen kohtaamisesta lisää postauksia löytyy täältä.

124 kommenttia:

  1. Ihana teksti. Tätä mä tarvitsen. Että teen vaan lujasti töitä, uskon ja luotan itseeni. Siedätän ja vieroitan itseäni sh:n halauksesta. Syöminen sujuu ja yritän kohdata pelkoja. Suurin työ onkin nimenomaan pään sisäisten prosessien kanssa, ettei triggerit vaikuttaisi negatiivisesti.
    Terapia on kyllä tärkee juttu parantumisessa. Ja mulla onkin loisto terapeutti. Antaa hyviä kotitehtäviäkin, joita käsittelen ja pohdiskelen.

    Kuinka tiheään käyt terapiassa?
    Pelottaako että sairautesi uusii, tai että se kroonistuu? Tai että joutuisi sairaalaan?

    Kivaa vkl:a!


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä käyn kerta viikkoon psykologilla, pari kertaa kuussa sh-polin hoitsulla ja kerta kuukauteen sh-polin fyssarilla. Mutta siis tuo terapiaterapia on enää kerran viikossa, kun ryhmät olen jo käynyt läpi.

      Mä en osaa sanoa sairauden uusiutumisesta. Totta kai se on aina mahdollista ja varsinkin eri kriisitilanteet tulevat olemaan riskitekijöitä. Mutta olen kuitenkin terapian kautta kartuttanut taidokkuutta ja se tulee jatkumaan vielä psykoterapiassakin, joten toivotaan että mun taidot tulee estämään relapsin. Kroonistunuthan mun sairaus on jo mutta sen kanssa oppii elämään.

      Mukavaa viikonloppua sullekin :)

      Poista
    2. Koetko että olet saanut noista käynneistä apua ja ovat toimivia ja toipumista hyvin tukevia?
      Toisethan käy monta monta vuotta terapiassa.
      Kulkee siis elämässä mukana ja tukee elämää, ettei sairastuisi vaan selviäisi yli kriisienkin. Niitä kun voi käsitellä terapiassa ja saada hyvää apua esim.tunteiden käsittelyyn ym.

      Terapia on kyllä yks avain toipumisessa. Mä oikein odotan aina mun terapiaa. Se antaa niin paljon.

      Poista
    3. Kaikkein eniten mä olen saanut apua dkt:sta, sillä ilman sitä mä en varmasti enää olisi edes hengissä. Joten ehdottomasti mä olen saanut suurta hyötyä ja tukea toipumiseen!

      Hehe, se on jännä miten terapiaa ihan odottaa :D Mutta siellä tekee aina joitakin oivalluksia ja tuntee pääsevänsä aina vähäsen jonkin suuntaan eteenpäin ja tuntee saavansa vastakaikua omille ajatuksilleen. Yksin jos näitä yrittäisi pyöritellä, niin ei siitä paljon mitään tulisi.
      Kyllä se oikeanlainen terapia on vaan ihan älytön voimavara ja apuväline toipumisessa.

      Poista
    4. Mitä tarkoitat tuolla, että tulee jatkumaan vielä psykoterapiassa, haluatko avata? DKT on yksi psykoterapian muodoista.

      Poista
    5. Ei, DKT ei ole psykoterapiaa. Se on yksi kognitiivisen käyttäytymisterapian muodoista ja hoitomalli, mutta psykoterapiaa se ei ole.
      Tulen siis jatkamaan psykoterapiassa kunhan oikea terapeutti löytyy. Suomen byrokratia on välillä (usein) kyllä harvinaisen tympeää.

      Poista
    6. Monien lähteiden mukaan kognitiivinen käyttäytymisterapia määritellään psykoterapiaksi. Wikipedia ja dialektinenkayttaymisterapia.fi -sivut ainakin.
      Toivotaan että löytyy sopiva, etsintä voi joskus olla rasittavaa ja aikaa vievää. Mulla on kokemusta sekä vaikeasta että helposta etsinnästä.

      Poista
    7. Kognitiivinen käyttäytymisterapia on yksi psykoterapian suuntauksista, kyllä. Sen alle mahtuu useita eri terapiamuotoja, joista DKT on yksi. Mutta se ei itsessään ole psykoterapiaa vaan se on hoitomalli. Näin on ainakin oma psykologini, joka on kovan luokan DKT-terapeutti ja kouluttaja, mulle kertonut useaan otteeseen.

      Poista
  2. Hei mitä tarkoitit..roolistasi että olet siskontytär ja veljentytär??

    On teksti täyttä asiaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, että olen esimerkiksi enolleni ja tädeilleni heidän sisarentyttärensä ja sedilleni heidän veljentyttärensä. Eikös se jotenkin niin mene, vai? :D

      Poista
  3. Oman itseni löytäminen on mulle kyl merkityksellinen ja oleellinen projekti.
    Uskaltais oikeasti olla oma itsensä ja ylpeä siitä. Ja että en uhrautuisi, alistuisi ja luovuttaisi helposti vaan taistelisin omista oikeuksistani ja haluistani.
    Inhottaa oikeastaan liikaa passata muita ja tyydyttää muita. Että muilla on hyvä ja tyytyväinen olo. Mut mitäs sitten minä?
    Olen herännyt tähän, että pitäs puolustaa enemmän itseä ja osata kieltäytyäkin.
    Pitäshän sitä itekin saada onnea, iloa, positiivisuutta. Toki pidän toisten jeesaamisesta, mutta teen ehkä sitä liikaa.

    Kyllä kai se on niin, että itseä pitää huomioida, ja hoitaa ensin. Ja itseä pitää myös rakastaa. Sisäinen kauneus lähtee sisältä ja sydämestä ja se näkyy myös ulospäin. :)
    Itsevarmana ja iloisena ihmisenä, jolla itseluottamuskin kohdillaan ja voi olla sanojensa takana eikä mitään tarvitse peitellä ja hävetä.
    Se mitä muut ajattelee minusta tai sinusta, sillä ei ole paskan väliä. Mitä sitten...ajatelkoot. Toteutan unelmaani, teen mikä tuntuu hyvältä tai oikealta tai nyt hetki hullutella ja heittäytyä. Siihen on oikeus jokaisella. Joten. Iloa rintaan ja rohkeutta mieliin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todellakin itsestä pitää pitää huoli ja omat tarpeet pitää laittaa etusijalle!
      Tiedän tämän olevan ehkä raaka ja julma esimerkki, mutta ei ihmiset tule muistamaan sua siitä miten sä passaat heitä eikä kenenkään hautakiveen hakata tekstiä miten tämä henkilö ajatteli aina muita.
      Ymmärrän miten herkästi ajatellaan tämän olevan itsekästä ja haluankin tehdä tähän nyt sen selvyyden, että omien tarpeiden etusijalle laittaminen ei ole itsekkyyttä saatika narsismia!! Pitää olla terveellä tapaa itsekäs, koska ethän sä muuten pysty ajattelemaan esimerkiksi muiden parasta. Kun uhrautuu ja alistuu muiden tarpeiden edessä niin tässä aika helposti ihminen ottaa marttyyrin roolin, joka on hyvin passiivis-aggressiivinen ja tämä vaan syventää tätä kierrettä. Tiedän itse hyvinkin läheisesti ihmisiä, jotka uhrautuvat muiden edessä ja ovat ottaneet tän marttyyrin roolin ja puuskahtelevat vaan, että kukaan ei koskaan huomaa sitä miten hän uhraa kaiken muiden eteen.
      Sanonpa vaan, että tällaisen ihmisen kanssa on hemmetin vaikeaa yrittää tulla toimeen :/

      Joten validoi sun tarpeita! Sä olet siihen herännyt nyt ja se on loistava juttu! On hyvä juttu auttaa muita mutta se tapahtuu vasta sitten, kun sä olet auttanut itse itseäsi. Silloin sen voi tehdä aidosti.

      Ihanaa lukea näitä oivalluksia, koska ne ovat niin aitoja ja fiksuja! Jatka vaan samaan malliin! :)

      Poista
  4. Kai sitä joskus voi olla vapaa mieli ja ajatukset. Mutta kyllä mullakin on sairaus aika krooninen. Toisinaan se näyttäytyy enemmän ja toisinaan vähemmän.
    Mutta ajatustyö vaatii töitä pirukseen, että sh ei ihan koko ajan seuraisi mukana.
    Kumma roikkuja. Nostaa aina välillä otettaan ja jyskyttää takaraivolla. Sit pusket sitä vastaan tekemällä just päinvastoin kun se siel yrittää huudella. Mut joo oon huomannu, että kovin itsepäinen tapaus on, kun pitää toistaa ja toistaa ja kouluttaa ja kouluttaa. Ei hitto, että ei meinaa uskoa. On se mokoma tapaus.
    No jospa tolle närhenmunat näyttäs ja sais nujerrettuakin...suurinpiirtein ainakin.
    Että tuutataas vaan sitä vastaan. Sille pitää vissiin alkaa selittää, että"en oo kuule sun kaveri, mulla on kivampaakin seuraa".

    Kyllä sulta sitten Heidi hienosti tulee tota tekstiä. Ihana lukea niitä ja valistua.
    Jaksamista ja hyvää vointia sinulle! Ja toivottavast kivut ei koko ajan piinaa pahasti?!


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On tämä kyllä todella sitkeä tapaus, sitä ei voi kieltää ei millään. Menee varmasti useita vuosia päästä sellaiseen tasapainoiseen tilaan, jolloin se kamppailu ei enää vie voimia yhtä paljon. Mutta ainakin itselläni haavoittuvuustekijöiden ollessa kovin korkealla huomaan sh:n pulpahtavan pinnalle kuin pullonkorkin. Sitten taas taistellaan ja ollaan taas pikkiriikkisen vahvempia.

      Hehe, ehkä täällä on hyötyä tästä mun tiivistämisen vaikeudesta :'D Mulla on se Runebergin runogeeni, tykkään kirjoittaa ja paljon, joten täällä siitä voi hyötyä jollakin tapaa :D
      Mitä kipuihin tulee, niin tänään on ollut melko paha päivä. Toiset päivät on helpompia ja toiset taas paljon pahempia, ja näillä korteilla mennään.
      Kiitos sinulle!

      Poista
  5. Moi!
    Ihana postaus, kiitos tästä. Auttoi taas selkiyttämään ajatuksia paljonkin. Toipumisen todellinen aloittaminen tuntuu vaan jotenkin niin vaikealta kun kuvittelen koko ajan, ettei tilateeni edes ole niin paha. Vaikka olen reilusti alipainossa ja minulla on useita nälkiintymisen oireita, em siltikään osaa ajatella että olisin tarpeeksi sairas ja huonossa kunnossa, että mitään kunnon toipumista tarvitsisi aloittaa. En tiedä mistä nämä ajatukset ovat peräisin. Tunnistan itseni suorittajaksi ja kaikki stressi ja paine kasaantui syömishäiriöksi. Haluaisin löytää itseni uudelleen sairauden jälkeen ja olla ihmisenä enemmän kuin nyt,antaa muille ja itselleni enemmän ja nauttia elämästä. Minulla on tulevaisuuteen paljon haaveita, mutta silti jotenkin alitajuisesti kuvittelen, että pystyn saavuttamaan ne tämänhetkisessäkin tilassa. Sen suurimman askeleen ottaminen pelottaa.

    Mistä osaisin löytää kattavaa kirjoitusta esimerkiksi nälkiintymisen oireista? Jotta saisin itseni vakuutettua siitä, etten todella nyt voi hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka moi!

      Uskon puhuvani suurimman osan puolesta kun sanon, että kaikille meille toipumisen aloittaminen on vaikeaa eikä kukaan tunne olevansa tarpeeksi sairas. Se on tämän sairauden luonne: mikään ei riitä, ei edes silloin kun sitä makaa letkuissa koomassa. Siksi sitä ei pidäkään kuunnella vaan pitää tehdä päin vastoin.
      Sä luettelit hyvin ne mustavalkoiset, kovat faktat, jotka puhuvat puolestaan: alipaino, nälkiintyminen ja nälkiintymisen oireet, jatkuva suorittamisen kierre... Mitä muuta siihen vielä tarvitsee? Ei mitään, sillä sulla on jo se halu. Kerroit haluavasi löytää sen aidon sinän sen syömishäiriöisen sinun alta, ja se riittää. Valmis ei tarvitse olla, koska valmis ei ole koskaan.

      Mä nyt laitan tähän sulle linkkilistan luettavaksi tärkeysjärjestyksessä:

      https://freeyourrecovery.blogspot.fi/search/label/N%C3%A4lkiintymisen%20oireet
      https://freeyourrecovery.blogspot.fi/2016/10/aineenvaihdunta-ja-hormonitoiminta-ja.html
      https://freeyourrecovery.blogspot.fi/p/blog-page.html

      Nälkiintymisen oireista sekä parantumiseen liittyvästä rohkeudesta löytyy postauksia tuosta ylimmästä linkistä, sekä tuolta sivulta MinnieMaud ja FAQ. Myös postauksessa "aineenvaihdunta ja hormonitoiminta" löytyy tietoa siitä mitä nälkiintyminen tekee näille osa-alueille ja miksi keho käyttäytyy tietyllä tapaa.

      https://freeyourrecovery.blogspot.fi/p/mika-tama-on.html
      Tuon sivun avulla saatat saada paremman kuvan siitä mitä löytää mistäkin. Se on vielä kunnostuksen alla, mutta se saattaa auttaa.

      Tsemppiä!! :)

      Poista
  6. Miten oikeastaan tunnistan setpointin? Kun jos olo ok, ruoka maistuu ja syö suht hyvin, vaikka on reilusti alipainoinen ja luisevan näköinen kroppa? Miten ihmeessä sitä tietää mihin lukemiin painoa kandeis nostaa ja syödä vähän reippaamma otteella, vaik aattelis että näinkin on ok?!
    Tää on niin jännä ja vaikee juttu...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oletko lukenut aiheesta postauksen?
      https://freeyourrecovery.blogspot.fi/2017/03/painon-jakautuminen-ja-setpoint.html

      Tuolta voit lukea mistä sen tunnistaa.
      Mutta usko pois, sä olet kaukana sun setpointista. Olo voi olla ok olosuhteisiin nähden, koska kroppa on adaptoitunut nälkiintymiseen mutta se ei todellakaan tarkoita sitä, ettei ole tarvetta muutoksiin.

      Annat vaan painon nousta. Pahinta on se, että sä asetat jonkin painotavoitteen ja tuijotat orjallisesti sitä ja sitten ahdistut kun kroppa päättää toisin. Sä et voi järjellä päätellä mitään tavoitepainoa, sun kroppa on paljon fiksumpi kuin luuletkaan.
      Se painonnousun tahti, jota sä koet refeedingin aikana on just se tahti, joka on sun kropalle oikea. Tällä tarkoitan nyt sitä, ettet millään tavalla yritä sitä itse kontrolloida vaan annat kropalle ruokaa ja lepoa. Paino ei voi nousta liian nopeasti mutta liian hitaasti se voi nousta.

      Oletko sä hoidon piirissä? Jos olet, niin voit pyytää heidän tekevän sulle sokkopunnituksia, jolloin et itse näe painoa mutta hoitotiimi pysyy siitä kärryillä. Tässä on se huono puoli, että terveydenhoitohenkilökunta liian usein tuijottaa sitä suositusta max kilo viikossa, mikä EI PIDÄ PAIKKANSA. Mua on osastolla aikoinaan rangaistu vähentämällä ruokaa siksi, että mun paino nousi yli kilon viikossa.

      "MinnieMaudia noudattaessa on hyvä unohtaa kaikki viikottaiset tavoitepainot, koska keho ei toimi sillä tavalla. Alussa paino nousee vauhdilla ja paljon, koska aineenvaihdunta on hidastunut, vatsa ei ole tottunut ruokaan, ruoansulatuselimistö on hidastunut ja tulee nesteturvotusta. Ihminen ei voi lihoa kuin 2-300 gr rasvakudosta päivässä, ja sitä varten joutuisit syömään todella paljon (puhutaan 10000-15000 kalorista päivittäin).
      Keho on pitkään hätätilassa ja se varastoi rasvaa ja nestettä keskivartaloon turvatakseen sisäelimien toiminnan ja suojatakseen niitä hypotermialta, koska keho pelkää koko ajan sinun alkavan näännyttämään sitä uudestaan. Mutta kun syöt koko ajan riittävästi (3000+ kcal) kehosi alkaa rentoutua ja luottaa sinuun, ja painon nousun tahti rupeaa hidastumaan. Mitä enemmän syöt, sitä hitaammin painosi nousee, kyllä vain :)
      Näistä syistä on parasta unohtaa se vaaka ihan kokonaan, samoin body checking ja muu kropan mittailu. Se vain aiheuttaa sinulle turhaan ahdistusta ja murhetta, eikä kroppasi ole vielä lähimainkaan parantunut."

      Lisää täältä:
      https://freeyourrecovery.blogspot.fi/p/faq-usein-kysytyt-kysymykset.html

      Sun tavoitepaino on siis sun biologinen normaalipaino, jonka sä tulet saavuttamaan mikäli syöt oikeasti riittävästi ja lepäät. Sä voit saavuttaa sen myös vähemmällä ruoalla ja todennäköisesti overshoottaat mutta sitä en voi suositella, koska mm sun aineenvaihdunta ei tule toipumaan eikä paino jakaudu.

      Tää on jännä ja vaikea juttu, mutta samalla tämä on myös hyvin yksinkertainen.
      Tsemppiä!!

      Poista
  7. Mä ihmettelen kyl tätä sh sairastamista, että onkohan raja siinä jotenkin hämärtyny sen suhteen ketkä kaikki itseasiassa luokitellaan sh ihmisiksi?
    Kun tuntuu, että yks sun toinen välttelee sitä ja välttelee tota...ja tuotahan nyt ainakaan ei voi syödä. Tosi rajoittuneeksi ja kontrolloivaksi on syömiskäyttäytyminen kyl muuttunu. Etekin naisten keskuudessa. Tosi moni vaan kuureilee, säännöstelee, himmailee, vähentää, rajoittaa ja tarkkailee kaikkee mikä liittyy ruokaan ja syömiseen.
    Jotenkin inhottava ja vähän ahdistava kulttuuri ny päällänsä. Mikä ihme ihmisiin on menny kun ruoka on niin vaikee juttu ja kukaan ei juur syö normisti. Tää on niin triggeröivää. Että mitenkäs täs sit juu parantua ja lisätä itse syömisiä ja syödä kaikkea.
    Huh ja höh. Joteskii surullista, kun on tällast.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, älyttömän hyvä kysymys!
      Mikä on enää normaalia? Koska siis helposti ajatellaan syömishäiriödiagnoosin olevan ihan äärilaitaa siitä normatiivista, mutta onko se muka? Ei mun mielestä. Syömisongelmia tuntuu olevan vähän yhdellä jos toisella: on ahmimishäiriötä, on jojo-dieettaamista, on shitnessiä, on ruoan välttelyä... Kun selaa vaikka suomalaisia bloggareita, niin kyllä siellä rivien välistä monella välittyy jonkinlaista ongelmaa ruoan ja/tai kehonkuvan kanssa. En mä tässä määrittele, että heillä on sairaus, vaan ihan vaan sitä miten yleisiä nämä ongelmat ovat.
      Ne, joilla syömishäiriö näkyy ulospäin fyysisinä muutoksina (kuten alipaino tai ylipaino), he ovat vain jäävuoren huippu, jonka alla on moninkertainen määrä muita samoista ongelmista kärsiviä.

      Mikä ehkä surullisinta, niin media vieläpä kannustaa siihen. Se tuputtaa meille vääristyneitä "ideaalisia" kehoja, todella ristiriitaisia ruokavinkkejä, ja yleensäkin terveysvinkit perustuvat joko jonkin ruoka-aineen karsintaan tai dieettamiseen tai molempiin. Ihmistä ei enää nähdä ihmisenä, vaan nähdään vain ihmisen paino. Se on yhtä älytöntä kuin ihmisestä ei näkisi muuta kuin jalan koon! Mietipä sellaista, että me kuljeksittaisiin tuolla keskustassa ja osoiteltaisiin muiden jalkoja sormella, sanottaisiin miten vääränlaiset ja rumat ne ovat ja ettei kukaan tule susta ikinä välittämään sun jalkojen takia.
      Toinen mihin media kannustaa on jojolaihduttaminen. Pitää laihduttaa joulun jälkeen, pitää laihduttaa ennen kesää jotta voi syödä, pitää laihduttaa kesän jälkeen, pitää laihduttaa pikkujoulukauteen. Mikä tästä tekee niin absurdin on se, että jojodieettaaminen on yksi syy ylipainoon, joka on kuin adrenaliinipiikki niin medialle kuin tälle koko yhteiskunnalle.

      Onkin ollut ennen keskustelua tästä miten naisseurassa on vaikeaa esimerkiksi lounastaa. Siksi itse suosin miesseuraa, koska ei heiltä tule samanlaista "OMG tätä leipää ei voi syödä" -kauhistelua ja yleensä ottaen heillä on vähän terveempi suhtautuminen aiheeseen.

      Mutta totta, niin totta mitä sä kommentoit, ja niin surullista.

      Poista
  8. Juu mediahan se on tosi paha.
    Niin älytöntä, kun joka helkkarin lehti nytkin kirjoittelee miten pitäs syödä ja mitä pitäs vähentää...kun ei sitä voi tolleen mennä huuteleen suoraan, kun kaikkee voi kohtuuella mättää meneen ja toisaalta eihän kaikille aiheudu mitään ongelmia vaik söis kuin paljon lihaa, rasvasta ruokaa, makeita tai suolasta.
    Ja sit esim.kaikki vegesapuskathan on ny niin IN.

    Kenenkähän/keiden pitäs alkaa "julistaa" suureen ääneen kaikkee normisapuskaa ja monipuolisuutta, yksilöllisyyden huomioimista, eikä syyteltäs ja mollattas ruokia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä julistustahan on koko ajan menossa.
      Real recovery -tilit somessa tekee sitä, moni oikea body positive -aktivisti taistelee median luomia sairaalloisia kehoihanteita vastaan, ja esimerkiksi täällä blogissa kommenttiketjut täyttyy teidän lukijoiden tekemistä loistavista oivalluksista.
      Eli on sitä julistusta kovastikin menossa mutta ikävä seikka on se, että pitää tietää mistä etsiä ja siihen pitää puuttua! Eli pitää kertoa vielä laajemmasti, pitää puuttua hanakammin kaikkeen näkyvään epäterveellisyyteen. Lähettää vaikka palaute toisensa jälkeen naistenlehtiin, kritisoida niiden tekopyhyyttä ja vääristyneitä keho- ja terveysihanteita. Muutos ei tapahdu hetkessä mutta mitä suuremmassa mittakaavassa sitä ruvetaan tekemään niin ei sitä enää voida ignoorata.

      Poista
    2. no just toi ois se juttu, että kritisoitais enemmän ja enemmän lehtien juttuja näistä vääristyneistä ihanteista. Enemmän palstatilaa ja näkyvämpää kirjoittelua ja julkisuutta tosiaan tarttis myös sit tästä body positivesta ja reilusta, avoimesta, hyväksyvästä syömisestä "kaikki ruoka hyvää ja syötävää". Nautitaan ei kategorioida ja tuomita.

      Poista
  9. Tohon setpoint/biologisen painon ym.aiheeseen.
    Mul on paino ollu monta vuotta alipainolukemissa ja oon just sellain ns.laiheliini. Syön, mutta paino "jääny" suht paikalleen junnaileen. Tai heilahtelee kulutukseni & syömismäärän mukaan...
    Sillä mäkin mietin, pitäskö ottaa ns.itseä niskasta kii ja tuutata itseään tehokkaammin ja sisukkaammin? Kun mä kyl tiedostan laihuuteni ja häpeän toki sitä. Mut sit oon kuitenkin pidättäytyny pitämään itseni näissä oloissa. Vaik ärsyttää. Mut sit samal nautin kun saan ja voin syödä paljon kaikkee hyvää ruokaa & makeeta tm.ja silti pysyn tällasena.
    Mut onhan täs tietyst menkatkin jäissä.
    Mitenkähän mun pitäs toimia? Nostaa painoo?Syödä enemmänkö? Liikuntaa vähemmälle?
    Ja miten ajatella tosiaan tästä, kun annetaan näitä ruokasuosituksia ja ne on just niin ristiriitasia kuten kirjoitit. Sitä helposti muuttaa ruokavaliotaan kun lukee jostain että ei nyt tota tai tota. Vaik itellä ei ois tosiaankaan mitään tarvetta moiseen poistamiseen, koska se aiheuttaa taas enemmän ongelmia.
    Tää on tällast taistelua omien halujen, yleisten ohjeiden, kieltojen, rajoitusten, sallivuuksien ja tunteiden kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin... miksi sä et tekisi korjausliikettä ja sitoutuisi real recoveryyn?
      Ethän sä tässä nykyisessä tilassa tee mitään muuta kuin hujaat itseäsi. Syöt sen verran että pysyt hengissä mutta samalla tuhoat terveyttäsi.

      Nyt sun pitää tehdä kaikkea kolmea: syödä enemmän, lopettaa liikunta ja nostaa painoa. Sulkea silmät ja korvat medialta, lopettaa triggeröivien tilien seuraaminen somessa ja sitoutua parantumiseen.

      Vilkaise seuraava sivu, se auttaa sua navigoimaan täällä:
      https://freeyourrecovery.blogspot.fi/p/mika-tama-on.html

      Tsemppiä!

      Poista
  10. Mä varmaan mietin eniten sitä,miten, mitä, kuinka paljon syön, kun olen setpointissa?
    Ja varmaan sitä pohtii että ei retkahtaisi uudestaan laihdutuksen kierteeseen. Siittähän ei juur hyvää sanottavaa ole.
    Mikä siis pitää ihmisen oikeilla urilla ja tyytyväisenä, että on selättänyt sairauden?!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Syömisestä setpointin saavuttamisen jälkeen löytyy mm täältä:
      https://freeyourrecovery.blogspot.fi/2017/02/nalkasignaalit-ja-intuitiivinen-syominen.html

      Mikä pitää oikeilla urilla:
      https://freeyourrecovery.blogspot.fi/2017/03/entas-kun-mieli-muuttuu-motivaatio-vs.html

      Ja tsekkaa tämä:
      https://freeyourrecovery.blogspot.fi/p/mika-tama-on.html

      Poista
  11. No huh huh. Toihan on ihan älytöntä, että rajoitetaan tai vähennetään ruokaa, jos paino noussu enemmän kun ns.sovittu.
    Kyl on tyhmää. Eihän sitä pitäs tehä missään nimessä. Päinvastoin pitäs kannustaa!!! Hyvä hyvä suunta on oikea ja on saanu painoa nousemaan!!!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli Oulussa vuosia sitten osastohoidossa. En voi muuta kuin toivoa, että siellä on hoito mennyt edes hitusen eteenpäin, koska tuolloin sitä ei voinut edes kutsua hoidoksi :/

      Olen lukenut sellaisen sitaatin, että terapeutit ja lääkärit eivät saa pelätä samaa mitä syömishäiriö, eli fyysistä toipumista, koska eihän siitä mitään tule. Kun syömishäiriö ihmisessä pelkää painon nousua ja vielä hoitotiimi pelkää samaa, niin mikä pointti tässä edes on "ammattilaisilla"?
      Rajoittaminen ei koskaan ole toiminut toipumiskeinona rajoittamisesta.

      Poista
  12. Moikka!

    Osaisitko jotenkin jyskyttää päähäni vähän logiikkaa ja järjen siementä? :D Elikkäs, olen kuullut, että kilon painonnousuun tarvitaan se tietty määrä kaloreita. No, viimeisen kuuden viikon aikana on ollut parantumisessa vähän jumi vaihe, jolloin en ole pystynyt yli kulutukseni syömään eli noita vaadittavia kaloreita ei ole todellakaan tullut. Silti painoni on tasaisesti noussut tämän kuuden viikon aikana!!! Sen pitäisi olla tietty hyvä juttu, mutta minulle tämä on painajainen. Painonnousu ilman logiikkaa...ilman tuota "kaavan mukaan" menemistä... :( :( Todella pelottavaa ja triggeröivää alkaa rajoittaa... Olen melko paniikissa ja hukassa :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka vaan!

      Keho ei ole mikään laskukone, joka laskee 1+1=2. Se, että sun paino nousee vähillä määrillä johtuu siitä, että sun kroppa on nälkiintymistilassa, ja painon nousu vähillä ruokamäärillä on yksi nälkiintymisen oireista.
      Sun aineenvaihdunta ei toimi ja keho on triagessa, eli hätätilassa, jolloin se on laittanut kaikkien ylimääräisten toimintojen luukut kiinni ja säästää ruoan hengissä säilymiseen. Paino nousee siksi, että sun kroppa pyrkii koko ajan kohti sitä ihannetilaa, sun setpointia, hyvinvointipainoa, koska se ei voi hyvin nykyisessä tilassa.

      Mä näen sulla olevan kaksi vaihtoehtoa: joko sä jatkat samalla tavalla ja sun paino nousee normaaliksi, tai sä radikaalisti lisäät ruokaa ja paino nousee normaaliksi. Ero näillä kahdella on se, että jälkimmäinen vaihtoehto takaa täyden fyysisen toipumisen, kun taas ensimmäinen pitää sun kropan nälkiintymistilassa todella pitkään ja vaan kasvattaa vahinkojen listaa, eikä myöskään sun paino pääse jakautumaan.

      Mä ymmärrän tän olevan tosi inhottava tilanne ja voin niin samaistua sun paniikkiin. Mä neuvoisin sua nyt ottavan sen ratkaisevan askelen ja lisäämään ruokia kunnolla.

      Vilkaisepa nämä kaksi sivua, joista päällimmäisen avulla löydät just sulle tärkeimmät postaukset.

      https://freeyourrecovery.blogspot.fi/p/mika-tama-on.html
      https://freeyourrecovery.blogspot.fi/p/faq-usein-kysytyt-kysymykset.html

      Tsemppiä!!

      Poista
  13. Kiitos sulle(/teille) huikeesti postauksista ja tästä blogista! Teidän ansiosta, 4kk samassa tilanteessa kun hoidon alussa sain nyt ekaa kertaa rohkeuden pyytää korottamaan atsin ruokamääriä!Tuntuu, että toi ateriasuunnitelma ei vain riitä, vaikka sitä on muunnettu suuntaan jos toiseenkin. Ärsyttää, kun ei pääse alipainosta pois varsinkaan tolla atsilla (ei siis ole vielä ees painon korotus atsia, vaikka ollaan oltu tosiaan kauan samassa pisteessä...)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kuule, kiitos ihan mielettömästi! <3
      Ja ihana kuulla sun rohkaistuneen tekevän muutoksia, ottavan askeleen oikeaan suuntaan! Uskon miten paljon parantuminen pelottaa, mutta tästä ei voi koitua mitään syömishäiriötä pahempaa: sä et voi muuta kuin voittaa.

      Rupea vaan rohkeasti tekemään isompia lisäyksiä atsiin ja pikkuhiljaa syömään vapaammin, niin keho ja mieli saa lisää ravintoa ja alkaa elämä taas voittamaan :)

      Poista
  14. Moni on kirjottanu mielihaluista suklaaseen.
    Mulle suklaa on kans nautinto ja tärkee osa ihan normiruokavaliota. Tai niin mä yritän sitä vakuutta. Koska oon lukenu suklaan hyvistä vaikutuksista ja sit monet "gurutkin" tuntuu syövän joka päivä paljon suklaata.
    Niin kai se sit on ok..että kun haluan vaik jälkkäriks suklaata niin mähän otan?
    Ja on ateria saanut aina loistavan päätöksen. Ja mieli on hyvä.
    Jälkkärit erityisesti kaikki makeat laittaa ruuan liikkeelle....

    Loistavaa,tosin aika kylmää toukokuista päivää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todellakin suklaa on tärkeä osa ihan normiruokavaliota!
      Sitä voi syödä niin välipalaksi kuin jälkkäriksi, ihan miten itsestä vaan tuntuu :)
      Ei mitään herkkupäiviä, sillä joka päivä on namipäivä ;)

      Poista
  15. Jep, ei rajoituksia eikä kontrollia vaan vapaata syömistä! Ihan mahtavaa ehkä tästä saa uutta pontta taistella ja syödä hyvillä mielin ja ajatella niin mielen kun kropan hyvinvointia! Lisää, lisää ruokaa!

    VastaaPoista
  16. Postaustoive: sh-potilas ja lääkkeiden vaikutus painoon. Entäs jos lihookin lihomistaan, mutta syyksi paljastuu lopulta lääkitys? Nimim. näin kävi itselle. Entisen anorektikon lihomista IHMETELTIIN lääkärissä, lähetettiin takas ravitsemusterapiaan ahmimisen estämiseksi, kun syynä olivat LÄÄKKEET jotka poistivat kylläisyyden tunteen! Suorastaan törkeää toimintaa. Lääkkeet ovat tärkeitä monesti, mutta se että an- potilas lääkitään lihavaksi asti (tämä ei tapahtunut yhdessä yössä), on parantumista hidastavaa. Lihavalla tarkoitan lähes bmitä joka vastaa ei pelkkää lievää ylipainoa vaan pian jo vakavampaa. Tästä asiasta ei nimittäin puhuta MISSÄÄN. Ei tietenkään voi mitään jos sh-potilaalla todetaan myös esim. psykoottinen sairaus, sekin on hoidettava. Hankala kombo.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä aihe on todella relevantti mutta se on myös tosi laaja ja hankala, koska ensinnäkin lääkkeet vaikuttavat yksilöllisesti ja toiseksi itselläni ei ole mitään farmaseuttista koulutusta saatika edes tietoa, vain kokemusperäinen tieto.

      Mä olen kokenut olantsapiinista samankaltaista oireilua kuin sinä kerroit. Se kerrytti kovan nesteturvotuksen ja paino nousi viikkotasolla yli kolme kiloa. Olin tuolloin Helsingissä Syömishäiriökeskuksessa hoidossa, joten mun ruokailut oli valvottuja ja kontrolloituja eikä niillä määrillä mitenkään voinut paino nousta niin paljoa. SHK laittoi kyllä mun lääkityksen ihan perseelleen muutenkin. Mutta muistan sen ihmettelyn, että miten mun paino voi nousta niin paljon, enkä silloin ollut kuin lievästi alipainoinen. Kun sitten olantsapiini lopetettiin sairastuttuani epilepsiaan (kiitos SHK), niin alkoi se turvotuskin laskemaan.
      Muuten sitten mirtatsapiinin olen huomannut lisäävän ruokahalua, mutta muuten ovat olleet suht neutraaleja tältä aihealueelta.

      Yleensäkin anoreksian hoidossa psyykenlääkkeillä ei juurikaan ole tehoa johtuen aivojen nälkiintymisestä, mutta bulimian hoitoon ne tehoavan paremmin. Itselleni viime syksynä alotettiin Valdoxan lähinnä pakko-oireiden hoitoon eikä tällä ollut mitään hyötyä. Pakko-oireet johtuivat mulla nälkiintymisestä ja valtaosa hävisi refeedingin myötä. Mutta totta kai psykoottistasoiset oireet hoidetaan vähän eri tavalla.

      Poista
    2. Kirjoita vaikka ihan omalta kokemuspohjalta ja siitä mitä tiedät, mainitse ettet ole farmaseutti, ei se haittaa.

      Poista
    3. Näkemykseni tuohon lääkkeiden vaikutukseen on, että se on hiukka"vaarallinen" ja herkkä aihe. Lääkkeitä on valtava määrä erilaisia ja ne vaikuttavat meihin niin sh-potilaisiin kun ns.terveisiinkin hyvin yksilöllisesti.
      Ei voi suoraan ja yleisesti kauheesti mennä"julistamaan", että tuo ja tuo lääke aiheuttaisi lihomista ym. Koska sama lääke voi toiselle olla suuri suuri apu ja helpotus ja toiselle ei käy ollenkaan.
      Esim.joillakin lääkkeet vie ruokahalun ja sit ei maistukaan juur mikään ja sit ollaankin pulassa, kun jos on kyseessä ihminen jonka pitäs nimenomaan saada kiloja ja rasvaa, lihasta ym.niin voi tuottaa yhtä tuskaa.

      Lääkkeet kuitenkin monelle on hyvä apu, silloinkun se oikea ja sopiva löytyy siihen tarpeeseen mihin tarvii. Lääkkeillä on monenlaisia hyviä puolia ja niitä ei voi tuomita, mutta ei tietenkään jotain kehuakaan
      Varovainen kuitenkin niistä pitää olla sen suhteen, ettei pelottele niiden käyttöä.
      Tärkeintä on, että ihminen saa apua ja voi hyvin.
      Sh-potilas pitäisi kuitenkin saada syömään ja hänen pitää oppia muuttamaan suhdetta ruokaan.
      Kaikki on syötävää ja mitään pahaa ei tapahdu kun syön. Päinvastoin vaarat ovat suuret jos ei syö ja kurjistuu kurjistumistaan!
      Tässä ollaan herkkien asioiden äärellä ja usein pelastamassa ihmiselämää ettei se syöksy raiteiltaan!

      Jaksui kaikille.

      (mulla ei juurikaan säännöllisiä lääkkeitä ole ollut käytössä, kausittain ahdustukseen paniikkiin ym. Ja ovat olleet suuri suuri apu. Helpotus, että oikeest on voinu ottaa jotain omaan oloon ruuan lisäksi, joka on kohentanut fiilistä. Oikea pelastus! )

      Poista
    4. Mä olen täsmälleen samaa mieltä sun kanssa. Tämä on tosi hankala aihe ja en siitä juurikaan mainitsemistasi syistä halua kirjoittaa postausta. Totta kai kommenteissa voin ottaa kantaa just omista kokemuksista, mutta en kokonaisen postauksen verran.
      Lääkkeet vaikuttavat niin yksilöllisesti ja moni voi jättää toimivan lääkityksen käyttämättä siksi, että säikähtää jonkin toisen saamista sivuoireista.
      Toinen ilmiö on sitten placebo liittyen sivuvaikutuksiin, eli aloitetaan lääkitys koko ajan olotilaa tarkkaillen, poimitaan ne tietyt ns. hälytysmerkit, hätäännytään ja lopetetaan lääkitys ennen kuin se ehtii edes alkaa vaikuttamaan. Sanoin tuosta mirtatsapiinista, että se lisäsi ruokahalua, mutta tuolloin mun kroppa oli nälkiintynyt ja siitä johtuen oli ahmimishimoja niin ennen lääkitystä kuin sen jälkeenkin. Eli ei voida tehdä 1+1=2 tuomioita, etenkään aliravitun syömishäiriöpotilaan kohdalla.

      Mä en ole lääkevastainen ihminen, koska mikäli joku pilleri voi helpottaa jotakin hankalaa oiretta niin en mä siitä kieltäydy. Mua on aikanaan todella ylilääkitty ja kyllä monet eri lääkkeet vaikuttaa aivokemiaan niin hyvässä kuin pahassa. Ei kuitenkaan liene kovin yleistä sairastua epilepsiaan tai muihin vastaaviin neurologisiin sairauksiin useista lääkityksistä johtuen, mutta sellaisetkin riskit ovat aina olemassa. Mutta se jumalaton lääkearsenaali, joka mulle lykättiin SHK:ssa päivittäin, se olisi kaatanut kyllä useammankin hevosen. Psykoosilääke, kaksi eri mielialalääkettä ja neljä eri bentsoa PÄIVÄSSÄ. Mutta en usko, että kovin moni hoitolaitos enää tuollaisia lääkemääriä potilaille määrääkään :D :D

      Anyways, meni taas vähän off the rails.
      Mutta niin, sitähän mun piti tässä sanoa, että enää ei ole muutamiin vuosiin oikeasti syömishäiriöisiä hoitavat lääkärit edes yrittäneet määrätä sellaisia lääkkeitä, joilla on vaikutusta ruokahaluun ja/tai painoon millään tavalla. Mun mielestä se on reilua ja luottamusta kasvattavaa molemmin puolin: itse helposti luulee hoitotiimin yrittävän huijata ja määräävän salaa lääkkeitä, joilla mun paino saadaan väkisinkin nousemaan. Kun tällaista ei tapahdu, niin myös hoitotiimi pysyy itse kärryillä siitä, että taas mä en huijaa. Toisaalta lääkärit herkästi lähtee määräämään esimerkiksi masennuslääkitystä vaikka masennusoireet olisivatkin nälkiintymisen oire, eikä tässä tilanteessa lääkityksellä ole mitään apua, koska ei siellä aivoissa ole edes sitä harmaata ainetta tarpeeksi. Nälkiintymisen oireita ei saada millään lääkityksellä pois, sillä vain ruoka on se oikea lääke.

      Tämä lääkitysasia on tosi monimutkainen eikä kaikki edes halua lääkityksellistä apua, ja mä kunnioitan jokaisen omaa päätöstä asiasta.
      Yhdelle lääke A voi sopia hyvin kun taas toinen saa siitä allergisen reaktion; ne ovat niin yksilöllisiä asioita.
      Mutta olisikin mielenkiintoista kuulla teiltä muilta kokemuksia aiheeseen liittyen! :)

      Poista
    5. Juurikin tuota tarkoitin, ei yleistä postausta, vaan omista näkökulmista ja kokemuksesta keskustelua.:)
      Yes!

      Poista
    6. Kyllä lääkkeet on hyvä asia, ne auttaa, tukee ja parantaa. Kun tarpeeseen saa oikeanlaisen lääkkeen niin ok, mutta eihän turhaan kannata lääkkeitä napsia, silloin niistä ei oo kyl hyötyä.
      Sen näen myös, että ei kärsiä ja kärvistellä kannata, jos on lääkkeen tarve. Ilman muuta ainakin itse haen lääkettä, jos tiedän, että se voi auttaa!

      Mutta olen Heidin kanssa niin samaa mieltä siitä, että syömishäiriötä ei kyllä paranneta millään tapaa lääkkeillä. Vaan syömishäiriöisen paras lääke on RUOKA.
      Vauriot eivät korjaannu sh:lla lääkkeillä vaan ruualla. Ihmisen on syötävä, että pysyy hengissä. Joten kyllä se on opetelta ja saatava lihaa luiden ympärille.

      Ja kaverin kanssa ei juurikaan voi vertailla miten jokin lääke vaikutti, kun ne vaikutukset on niin yksilöllisiä. Toinen hyötyy toisesta ja toinen voikin saada siitä lääkkeestä allergiareagtion ym. Ja joku menettää ruokahalun ja toisella ruokahalu lisääntyy. Mutta nekin yleensä tilapäisesti, ei pysyvästi.

      Joku lääke itselläkin aiheutti lisääntyvää ruokahalua, mutta aliravittunahan se ei ollut mitenkään huono asia. Se oli positiivinen asia ja en juurikaan sen vuoksi lihonut, vaikka söin kyllä hyvin.
      Ja syön hyvällä meiningillä edelleen yrittäen saada kiloja ja aivoille rasvaa ja energiaa!

      Poista
    7. "Joku lääke itselläkin aiheutti lisääntyvää ruokahalua, mutta aliravittunahan se ei ollut mitenkään huono asia."

      ^^Ei tuossa tilanteessa tietenkään. Mutta sitten kun lääkitystä jatketaan valtavilla määrin vaikkei ihminen ole enää aliravittua nähnytkään pitkään aikaan. Se on väärin. :( Jotkut väittävät ettei anorektikko voi ikinä lihoa ylipainoiseksi asti, mutta se on utopiaa. Kyllä voi, ikävä kyllä. Tosin, kukaan ei lihoa ylipainoiseksi yhdessä yössä.

      Poista
    8. Korjaan sua nyt vähän.
      Kyllä voi AN-potilas lihoa ylipainoiseksi. Miksi ei voisi? Se vaan vaatii sata kertaa enemmän töitä mitä MM vaatii ja ainakin lääkityksellä siihen voi olla isokin rooli.
      Mutta sen sijaan ahmimishäiriötä anorektikko ei voi saada.

      Poista
    9. Aivan, en BEDiä tarkoittanutkaan. Ja kyllä, lääkityksestä usein kyse, lisäksi jos ex-anorektikko/bulimikko masentuu, luovuttaa, ja antaa vaikka periksi ylipäätään muille huonoille elintavoille.

      Poista
    10. Mitä on huonot elämäntavat ja mitä on niille periksi antaminen?
      Syöminen tietyllä tapaa? Lepääminen? Liikunnan skippaaminen?
      Koska jos määritellään esimerkiksi herkkujen syöminen ja liikunnan skippaaminen huonoiksi elämäntavoiksi, niin silloin mulla ainakin on huonot elämäntavat.
      Olenko mä antanut periksi? En. Olenko mä masentunut? Kyllä. Oletko mä ylipainoinen? En.

      Liian usein yhdistetään huonot elämäntavat jollain tapaa luovuttamiseksi. Mistä silloin luovutaan? Pakosta? Epänormaalin terveellisestä syömisestä ja pakkoliikkumisesta? Millä tapaa näistä luopuminen on luovuttamista, jotenkin huonoa? Jotenkin heikkouteen, epäterveellisyyteen ja ylipainoon yhdistettävää?

      Poista
  17. Moikka! Todella hienoa työtä olet tehnyt tämän blogin kanssa! Tästä pitäisi tiedottaa hoitotahoille ympäri Suomea!

    Mulla olisi kysymys liittyen mielialaan. Missä vaiheessa sulla Heidi (ja teillä lukijat) mieliala on alkanut kohenemaan parantumisprosessissa? Olen lukenut kokemuksia, joissa painon lisääntyminen ja normalisoituminen on alkanut nostaa mielialaa. Itselläni käy nyt ihan päin vastoin. Toki jokainen gramma tuo aina sen verran minulle terveyttä, mutta samalla aina sen verran enemmän surua, masennusta ja eristäytymishalua. Mitä enemmän painoa tulee sitä mustempaan paikkaan joudun. Yritän pitää järjen mukana ja hokea itselleni, että täytyy valita silti fyysinen terveys vaikka psyykkinen menee koko ajan huonommaksi :( :( :( . Missä on se kuuluisa "kurja olo helpottaa, kun aivot saavat ravintoa tarpeeksi". Tämä näyttää menevän nyt ihan päin vastoin :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka vaan, ja kiitos paljon! <3

      Mulla mieliala alkoi kohenemaan vähäsen refeedingin aloittamisen jälkeen ja nälkiintymisen oireiden helpotuttua mun mielialat olivat hyvinkin tasaiset. Toki välillä tuli sellaisia romahtamisia mutta huomattavasti normaalimmalla tasolla kuin ennen. Mutta alkukeväästä rupesi tulemaan taas masennusjakso, tää on mun kaikkein rankin aika joten on tullut sen puoleen pieni notkahdus.

      Ehdottomasti voi oikeasti mieliala vaan laskea refeedingin myötä. Se voi olla niin, että sulla on pohjalla oikeasti masennus, jonka oireita syömishäiriö on peittänyt. Nyt kun nälkiintyminen alkaa haihtua, niin se oikea oire tulee esiin. Tämä on todella yleistä: syömishäiriöllä yritetään "hoitaa" sitä hankalaa oiretta, joka kuitenkin pompahtaa korkin lailla pintaan.

      Ihan ekaksi mä neuvoisin sua kääntymään lääkärin puoleen, ellet sitä ole vielä tehnyt. Voi olla, että sä saattaisit hyötyä masennuslääkityksestä ja kannattaa ainakin kokeilla. Paljon puhutaan niiden haittavaikutuksista mutta mitä näihin mielialalääkkeisiin tulee, niin ne ovat yleensä hyvin siedettyjä. Olen itse kokeillut useita eri SSRI-lääkkeitä ihan puhtaaseen masennukseen, ja niistä on saanut avun ilman sivuvaikutuksia. Sen sijaan psyykenlääkkeet, esim. olantsapiini, on aiheuttanut itselleni tosi rankkojan sivuvaikutuksia, mutta sitä hyvin harvoin pelkkään masennukseen määrätäänkään.

      Mä ymmärrän, että tässä tilanteessa haluaisi helposti vaan luovuttaa, mutta älä tee sitä. Tämä on nyt se vaihe, jolloin sun pitää vaan jotenkin selvitä. Jos et ole vielä lääkärissä käynyt aiheesta, niin soita heti huomisaamuna tk:n päivystykseen ja varaa lääkärille aika. Kerro tästä sun tilanteesta ja pyydä jokin masennuslääkitys. Ei ole mikään häpeä pyytää apua, vaan se just on rohkeutta ja se on itsestään välittämistä.

      Voimia! <3

      Poista
    2. Kiitos hirveästi! Varaan ajan! <3

      Poista
  18. samaa mieltä,lääkärille vaan. Lääkkeet kyllä auttaa, kun löydät itsellesi sopivan lääkkeen. Mullakin yhtä kokeiltiin ennen sopivaa lääkettä. Lääke antaa apua, ei sivuvaikutuksia. Syöminen sujuu jo tosi tosi hyvin, en kompensoi, en skippaa, mieliala suht ok. Toki välillä tunteet heilahtelee ja ahdistuu, mutta menee ohi. Pääasia on että syö ja kokee itsensä tärkeäksi ja arvostaa itseään niin paljon, että haluaa syödä ja nauttia.
    Mulla kuitenkin kans tunteet, mieliala ja ajatusten hallinta koheni, kun aloin syödä reilusti ja saada fyysistä oloa paremmaksi. Ja pelkoruokia ei esim. enää montaa ole ja syön kyllä nyt niin hyvällä omallatunnolla esim. makeitakin, että kyllä hymyilyttä. Ja samalla harmittelen niitten puolesta, jotka vaan vähentää ja karsii kaikkee ruokavaliostaan. Mitähän hyötyä siitäkin on.

    Tsemppiä kovasti ja tuultapäin vaan. Ei kannata luovuttaa vaan syödä ja nauttia ihanista ruuista ja mauista, niin sun olo kyllä alkaa kohentua. Uskon ja toivon niin.

    VastaaPoista
  19. Tiedätkö Heidi. Pelkoruoka jota en ole syönyt aikoihin...tänään kohtasin sen niin hyvällä fiilingillä että omg. Oli kyl ihanaa, nautin suunnattomasti ja unelmoin heti sen syötyäni, että millon söis ja ostais uuden satsin. Tää on tosi voitto. Miten mahtavia nää gulinaristiset kokemukset ja elämykset. Ruoka on kyl niin hyvää.
    Ja toinen mitä oon nyt tosissaan tehny...on että olen syönyt monta kertaa päivässä, reilui annoksia ja makeita juttui myös (esim.suklaata menee päivittäin ja jokin pulla/munkki ym.) ja olen maistellu esim.erilaisia jäätelöitä ja maustettuja rahkoja. Syön vaik en tunne nälkää vaan päinvastoin voi olla ihan täyteläinenkin olo, mut syön seuraavan annoksen, koska tekee mieli. Ja hah sit se olo tasaantuukin ja nälkä tulee ennen taas seuraavaa ateriaa.
    Ja mikä on mahtavaa, syön viel ihan yölläkin myöhään ns. Myöhäisiltapalan tai jälkkäreitä.
    Ja sit tulee uni hyvin ja aamulla tiedätkö on taas nälkä. Ja sit onkin tietty tuhdin aamupalan paikka!!!:)

    Voiko tää olla totta. Mä oon niin fiiliksissä.
    Jaksaminen on kohentunut älyttömästi, kun syö hyvin. Nyt sen alkaa tajuta pikku hiljaa, että ruoka on hyväksi ja ehdoton.

    Kiitos Heidi tästä blogista, joka on tuonut tukea ja apua ottaa itseä niskasta ja tehdä parannus elämässä. myös rohkeus on lisääntynyt!

    VastaaPoista
  20. Täällä kun on ollut juttua median triggeröivästä vaikutuksesta ja siitä, että joka hiton paikassa "julistetaan ja valistetaan" ihmisiä tiettyyn kategoriaan ja syömään ja liikkumaan tietyllä tavalla ym. Ja sehän on ärsyttävää ja ahdistavaa, kun toisaalta sanotaan tätä ja tuota ja toisaalta taas jotain muuta.
    Mitä sitten uskoa, vetääkö pillereitä purkista, lopettaako nyt tuon tuotteen syöminen ja vaihtaa se tuohon vai mitä ihmettä suuhun laittaa, kun kaikki tuomitaan.
    Tää on oikeesti älytöntä. Ihmiset vaan vertailee ja kontrolloi ja joka tuutista vaan valistetaan ja mollataan ruokia, mistä pitäs luopua, poistaa ja karsia.
    Ei enää sitä, tätä on jo ollu ihan tarpeeks. Tulee jo yli äyräiden ja nuoret saa ihan väärää kuvaa ja esimerkkiä, miten olla ja elää, nauttia. Suorittaminen, kontrollointi ja kyttääminen ruokailusta ja syömisestä nyt loppu. JA kaikki ruoka kunniaan! Mielitekoja kuunnellen ja hyvää oloa ja mieltä ympäristöön.

    JA arvaas tätä kaikkea yliterveellistä touhua vastustaen annoin palautetta meitin alueen lehtitoimitukseen, että kun kehittävät lehtijuttuja ym. niin eivät tekis näitä kaikenmaailman shitness-fitness-aiheisia laihdutusjuttuja ja ruokavinkit, leivontareseptit ois normia eikä mitään light-"ei mitään sisältäviä" reseptejä. Enemminhän pitäs päästä eroon tästä suorituskeskeisestä pingottavasta elämäntyylistä ja nauttia vapaammin ja rennommin. Antaa hellimistä niin mielelle kun keholle.
    (niin piti laittaa lehteen sitä palautetta, kun alkoi ärsyttämään, kun jatkuvalla syötöllä vaan puhutaan ulkonäkökeskeisyydestä, light-tuotteista, kielletään sitä ja tätä ja tuomitaan jos teet niin ja näin. Kirjotin, että nyt esim. ruokien kategorointi sais loppua ja esitellä erilaisia ihmiselle elämyksiä ja työn vastapainoksi mieltä kohottavia asioita ja tapahtumia ym.ym.ym.)

    Tulipa hyvä fiilis, kun sai asiaa eteenpäin. Aion jatkossakin laittaa jonnekin muuallekin,että sais tätä ihme-rajoitus-kategorointi-buumia vähennettyä. Jokainen on arvokas ja tärkeä ja kaikki ruoka on syötävää.
    Eiks se niin mee?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, mä olen kans eräälle naistenlehdelle lähettänyt kiukkuista palautetta niiden tekopyhästä asenteesta terveyteen ja erityisesti liittyen dieettaamiseen ja itsensä rakastamiseen. Eivät sitä koskaan tule julkaisemaan mutta ainakin sain niille viestin perille. Ja kyllä tuntui hyvältä!

      Mitä tuohon median tuottamaan ruokavalistukseen tulee, niin ei niihin kannata energiaan uhrata. Ainoa, jota sun pitää kuunnella on sun kroppa. Kukaan ei koskaan voi tietää ja sanoa miten sun pitää syödä, vaan sen tietää sun kroppa.
      Luota siihen, se ei sulle valehtele.

      Poista
  21. Mistähän se johtuu, että syöminen sujuu kyllä kotona ja muualla itekseen. Eli syön kunnon annoksia ja runsaasti. Mutta sosiaalinen syöminen onkin hankalaa? Haluu syödä, mutta esim.työpaikan tauolle ottaa mahdollisimman yksinkertaset eväät. Ja porukkasyömisissä muutenkaan ei syökään niin kun normisti kunnon annoksia ym.oli se sitten kylässä tai kotona. Mutta syö ihan eri tavalla muiden ollessa samassa pöydässä.
    Ihme häpeä omien syömisten kanssa...mit kummaa se on ja mistä tulee?

    VastaaPoista
  22. Miten voi olla mahollista, mie oon syöny tänään yli 3000 kalorii ja nälkä vaan on.
    Eikä muuten tunnu yhtään siltä, että ois syöny jotenkin paljon(liikaa) ei ei, vaan kyl kaikki ruoka on tullu niin tarpeeseen!

    Huomaa kyllä että mitä enemmän syö sitä enemmän on alkanu nauttia syömisestä ja erilaisista ruuista. Ja haluaa maistella kaikkee sellastkin mistä on piiitkä aika kun viimeks syöny. Tai sit myös iskee himo vallottaa uusia ruokia.
    Aikas mahtavaa hankkia uusia ja uusia makuelämyksiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi että, juurikin näin!
      Mahtavaa, jatka vaan samaan malliin eteenpäin! :)

      Poista
  23. Moikka! Oon päässyt toipumisessa hyvin alkuun pitkälti tämän blogin ansiosta, kiitos teille mahtavista teksteistä! Pystyn syödä erilaisia ruokia paljon vapaammin kuin esimerkiksi kuukausi sitten, useita pelkoruokia on selätetty ja fiilis on parempi. Paino ei kuitenkaan nouse yhtään mihinkään ja salaa olen siitä tyytyväinen, samalla ahdistaa asia. Tiedän että suuri syy on liian vähän energiaa sisältävä ruoka, mutta mua vaivaa aivan järjetön rasvakammo. Oisko teillä vinkkejä siitä eroon pääsemiseen, mistä kannattaisi aloittaa?

    Toinen juttu mistä en vaan pääse eroon on vertailu muiden syömisiin. Pöydässä uskallan ottaa ruokaa lisää jos joku muukin ottaa. Silloin se ei ahdista yhtään. Mutta jos olen ainut joka ottaa lisää, murehdin sitä pitkään. En myöskään pysty syömään esimerkiksi välipaloja jos muut eivät sitä tee, ja ateriavälit venyvätkin usein liian pitkiksi. Ärsyttää tällainen elämänsä rajoittaminen kun haluaisin niin paljon että voisin hyvin joka osa-alueella :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rasvakammo poistuu vaan syömällä rasvaa, ihan samalla tavalla kuin olet selättänyt useita pelkoruokiakin.

      https://freeyourrecovery.blogspot.fi/search/label/Pelkoruoat

      Mitä tuohon vertailuun tulee, niin se on hankala kaveri mutta siitä on mahdollista päästä eroon. Kuka sut palkitsee, jos jätät ottamatta ruokaa? Tuleeko muut taputtamaan sua selkään, että hyvä kun jätit ottamatta?
      Tuo on äärimmäisen sairas käyttäytymis- ja ajatusmalli. Sä mitätöit paitsi oman kehon viestejä niin myös muiden ihmisten kehojen omia viestejä. Sä nyt tarvit enemmän ruokaa kuin muut. Sitä paitsi oikeasti ihminen haluaa syödä paljon ja moni on kateellinen sulle siitä tilanteesta, että sun pitää syödä paljon. Ei muut sua tuomitse sun välipalan perusteella ja jos tuomitsee niin heillä on itsellään ongelmaa syömisen kanssa.
      Eli tee suunnitelma ja pidä siitä kiinni. Mitä enemmän sä joustat ja oikaiset kulmissa, niin sitä vaikeampaa sun on päästä takaisin raiteille. Rajoittamisesta sä et toivu rajoittamalla, vaan päin vastoin sallimalla kaiken.

      Tästä linkistä pääset lukemaan noista sosiaalisista syömistilanteista:

      https://freeyourrecovery.blogspot.fi/search/label/Sy%C3%B6mistilanteet
      https://freeyourrecovery.blogspot.fi/search/label/Sosiaaliset%20tilanteet
      https://freeyourrecovery.blogspot.fi/search/label/Ajatukset

      Vilkaise etenkin tuo alin, ajatuksen voima, koska sun pitää oppia mitä ajatus on, että ajatus ei tarkoita käyttäytymistä.
      Tsemppiä!

      Poista
  24. Mulla on ihan samat ajatukset kun yllä anonyymi klo 1.01. Ja sitä edellinenkin ano. Koska ongelma on se, että yksin syöminen kyllä sujuu loistavasti ja nautin syömisestä ja annoskoot ovat kasvaneet ja otan ihania jälkkäreitä ja syön karkkia tämän tästä ym.. Mutta sit kun on muita ihmisiä, niin het kyttään miten he syövät, ja sit iskee se rajoittaminen, himmaaminen ja tarkkailu. En syö kuin oikeasti haluisin, vaan mielummin vähemmän kun muut. Enkä ainakaan hae lisää, jos kukaan mukaan ei hae, vaikka mieli tekis. Inhoan syödä sitten siinä yksin, kun muut ei enää syökään.
    Ja sit tää, kun lukee ohimennen jonkun maininneen, että jätin sen ja sen kokonaan ruokavaliostani pois ja nyt voin niin hyvin!?
    Miten ihmeessä näitten kanssa voi tulla toimeen ja hyväksyä, että ei tarvii ite tehdä tolleen ja antaa vaan sen naapurin tai tutun, julkkiksen ym. tehdä mitä vaan, mut mun ei. Kun sit samalla ajattelee, että josko itekin sit vähentäs sen ja sen tuotteen ja korvais jollain muulla, voisinko mäkin sit samalla tavalla hyvin tai jotenkin paremmin? Onko se parempi ihminen, kun se on pystyny uudistamaan elämää ja voi kieltäytyä siitä ja tästä ja korvannu ne sitten jollain muulla. ym.ym.?

    Ajatukset pistää pään pyörälle ja sit on ahdistus päällä ja sit alkaa miettimään miten pitäskin muuttaa taas käytöstä ja toimintatapoja toisenlaiseks. Ja kun se kaikki pitäs hyväksyä, että joku tekee noin ja mä teen näin...apuva. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sun pitää vahvistaa sitä sun triggerteflonia niin paljon, ettei muut vaikuta. Itseäni on auttanut kupla-ajatus: mä kuplautan itseni. Mun kuplassa ei ole tilaa shitnessille ja dieeteille ja ruokarajoituksille, eikä muiden käyttäytyminen vaikuta millään tapaa mun käyttäytymiseen.

      Sulla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin hyväksyä asiat. Kun lakkaa taistelemasta vastaan, se helpottaa. Antaa muiden jättää ruoat pois, se ei koske sua tai ketään muutakaan meistä. Jääpähän meille enemmän parempaa ruokaa :)

      Vilkaisepa postaus tästä aiheesta, löytyy tunnisteella triggerit.

      Poista
  25. Kannaattaako hengata sellasten ihmisten kanssa, jotka koko ajan vaahtoo kaikenlaisista dieeteistä ja kuureista? Siis niin nousee ärsytys, että huh,huh. Millon mikäkin lakko menossa ja suunnitteilla. Ja ostetaan protskutuotteita,syödään vaan jotain raakasapuskaa ja linkitetään kaikenalaisten "terveyskurujen" tilaisuuksia. Eiks ihmisten päässä ja mielissä, ajatuksissa, koko elämässä tarkoituksena ole enää muutakun se, että mitä saa ja voi syödä tai mitä EI ainakaan enää sitten syödä? Ja kommentoidaan sitten jossain kutsuillakin, "että no meillä ei enää sitä ja sitä käytetä, päätettiin vähentää..." plaah ja plaah.
    Tuntuu jotenkin pahalta esim. jossain synttäreillä ym. juhlissa, kun eräät ei "muka" voi ottaa mitään, mitä emäntä on laittanut tarjolle. Hitot, painus hevon kuuseen diettiensä kanssa...
    Miten te suhtaudutte näihin tyyppeihin ja miten tästä oikein pääsee yli? Tää on nimittäin erittäin vaikee rasti selätettäväksi, että.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei todellakaan kannata!!
      Tästä on ollut paljon puhetta parin aiemman postauksen kommenttiketjuissa, joten käypäs vilkaisemassa niitä. Muistaakseni heti tätä edeltävä ja sitä edeltävä, niissä ainakin on.

      Mä olen lakannut olemasta sellaisten ihmisten seurassa, joilta tulee vaan sitä dieetti shittiä. Miksi mä sellaista jaksaisin tai edes ansaitsisin kuunnella, kun jo oma pää sitä latoo? En miksikään!
      Tuo puhe, tuo jatkuva dieettijauhanta, se on myrkyllistä. Tottahan toki ne, jotka sillä alalla pyörii (ja puhutaan nyt shitnesstyypeistä kans), väittävät asian olevan heidän omansa. Tottahan se heidän mielestään on, mutta uskomattoman itsekkäästi ajateltu: ei tajuta sitä miten vahingollista heidän puheensa on esimerkiksi lähipiirille vaan jopa tarkoituksella puhutaan tästä aiheesta.
      Mun mielestä kaikkein inhottavinta on sellainen, että omasta perhepiiristä löytyy tällaisia, ja vaikka he tietävät oman perheenjäsenen sairaudesta niin tahallaan mitätöidään se sanomalla, että mitä se sulle kuuluu. Mä en voi ymmärtää tällaista.

      Mutta, koska omenapuussa on aina se vähemmän maukas omena, niin mä syön ne maukkaammat. Olkoot omassa dieettipilvessään. Ainoa keino on oppia sietämään triggereitä. Kasvattaa se oma teflon niin vahvaksi, ettei jokin dieettitalk enää tee hallaa.
      Vilkaise triggereihin liittyen postaukset aiheesta, löytyy tunnisteella triggerit.

      Antaa näiden dieettaajien pitää pipo kireällä, jääpähän meille enemmän parempaa ruokaa ja nautintoa ;)

      Poista
  26. Hei,
    en tiiä onko kellään ollu tällasia omituisia "oireita".
    Ja onko kukaan ottanut esim.niistä lekurilta selvää tai muuten tietoinen asiasta.
    Kysäsen, jos tietäsitte, mitä mahtaa olla ja mistä johtua, kun mulla tulee aika ajoin sellasia ihmeellisiä kaulasykäyksiä? Pistää, viiltää, nipistää, puristaa hetken ja menee pois. Kesto ehkä muutamia sekunteja, mutta tosi inhottavan ja pelottavan tuntunen, kun sit jää pelkäämään, millon seuraava onko sitten kaulavaltimopuristus tulee. Yritin ettiä tietoa, mutta ei oikein löytyny, mitä vois olla....?
    Ne on siis joskus päivittäisiä, joskus muutamana päivänä ja sit joskus pitkiä aikoja pois ja taas yksittäin voi tulla missä ja milloin vain.
    Tiedoista ja avusta kiitollinen. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en kyllä tiedä. Sun pitää kysyä aiheesta lääkäriltä!

      Poista
    2. Tuli nyt jälkikäteen mieleen, että itselläni tuntuu rytmihäiriöt usein kaulalla ja/tai kurkunpäässä. Välillä ne tuntuu myös kuin joku potkaisisi keskelle rintakehää.
      Oletko kiinnittänyt huomiota, että olisiko kyseessä esimerkiksi rytmihäiriöt?

      Poista
    3. onko sulla näihin oireisiin lääkitystä? Ja tuleeks sulla muita oireita kun kaula/kurkku oireita? Ja milleen sulla ne siel kaulalla/kurkussa tuntuu? Kuin usein saat näitä oireita?

      Poista
    4. Ei juurikaan. Kohtausluontoisesti otan beetasalpaajaa silloin kun iskee takykardia, eli kun pulssi nousee levossa voimakkaasti. Mulla on luonnostaan korkeat sykkeet (leposyke on 90-120, alimmillaan yöllä on mitattu 58) ja on puhuttu SVT:stä, eli supraventrikulaarisesta takykardiasta aikoinaan. Lisäksi mulla on pitkä Qt-aika ja pieni vuoto mitraaliläpässä ja sen aiheuttama sivuääni.
      Takykardiat ei tunnu kurkussa, mitä nyt pulssi normaalisti tuntuu kurkussa. Mutta itse rytmihäiriöt voi tuntua kaulalla/kurkunpäässä niin, että sydän ikään kuin tuntuu jättävän lyönnin väliin, tulee hetken tauko ja sitten sydän lyö tiheästi useamman kerran ennen kuin palaa rytmiin. Näihin rytmihäiriöihin (eikä muihinkaan sydänongelmiin) mulla ei ole mitään lääkitystä eikä niitä voida edes hoitaa mitenkään. Seurataan tilannetta.

      Rytmihäiriöiden esiintyvyys vaihtelee. Välillä tulee lähes joka päivä, välillä on taas pidempiä aikoja ilman. Takykardiat on yleisempiä tällä hetkellä kuin nuo lisä- tai välilyönnit.

      Poista
  27. mua mietityttää ja kysyisin, mitä rasvoja te käytätte/suositte leivän päällä / ruuan valmistuksessa ym.?
    Ja se kiistelty sokeri? Miks siitä vaahdotaan, että pitäs jättää sokeri pois ruokavaliosta? Oon kyl lukenu, että täällä kehotetaan, painotetaan ja annetaan lupa syödä kaikkea ja myös makeita päivittäin sekä viljatuotteet vaaleina. Mutta syöttekö myös niin ja joka päivä makeaa? Mites sitten kun toisaalla annetaan ohjeita päinvastaisesta, että täysjyvätuotteina leivät,puurot, pastat, riisit ym. ja makeutusaineistakin suosittas muuta kun valkeaa sokeria? Onko se puuta heinää nää kaikenalaiset terveystutkijoiden ja ruokien vaikutukset ihmiseen, vai miks sitä kuitenkin valistetaan? Ja järjestetään luentoja ja tilaisuuksia, ja ihmiset ryntää kuulemaan, miten pitää syödä ja mitä ei ainakaan pidä syödä? Ja lukekaan kaikki maholliset etiketit, mitä tuotteet sisältää, että tietäs mitä syö. Eikö oo ristiriitasta. Jos kaikki on syötävää ja saa syödä, mitä kaupas myydään, niin miks hitossa sit kehotetaan välttämään jotain ainesosia ja sit pitää ostaa tuotteet sen mukaan. "kun on niin kamalan vaarallista syödä sitä ja tätä"? Hemmetti, johan siinä menee ikä ja terveys, kun kaikki tuoteselosteet käyt kaupas läpi, että voiko tätä ja tätä ostaa...jos noudattaa joidenkin terveys- ja ruokasaarnaajien tietopaketteja.
    Ihmiset kuitenkin seuraa näitä ja osa toteuttaa ja valistaa sitä sit muillekin, että ei sitä ja tätä, vaan tätä tätä ja tuota pitää syödä, kun se on niin hyvä. Voi jessus, hjelp!:)

    Tohon ylemmäs, noista sykäyskivuista kaulalla...oisko esim. rytmihäiriötuntemuksia tai niska-ylähartiajumitusta, stressiä, hermokipuja?

    Alkas ny jo lämpeneen nää kelit, hitsi kun on kylmää ja vieläkin saa pukee kun talvella. Ja on toukokuu jo puolen välin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä käytän leivän päällä tällä hetkellä 60% rasvaa ja ruoanlaitossa suosin rypsiöljyä. Käytän myös paljon täysrasvaisia juustoja niin leivällä kuin ruoanlaitossa, ja muina rasvanlähteinä on maapähkinävoi sekä pähkinät ja mantelit.
      Mitä tuohon sokeriin tulee niin en mä sitä ainakaan vältä. Keinotekoiset makeutusaineet ovat huomattavasti epäterveellisempiä kuin sokeri, ja huomattavasti pahemman makuisiakin, aiheutavat vielä kovaa turvotustakin. Onhan se totta, että sokeri ei ole kaikkein ravitsevin hiilarin muoto, mutta entäs sitten?
      Sokerin haitoista puhutaan siksi niin paljon, koska tässä yhteiskunnassa joka viides suomalainen on ylipainoinen ja se tuottaa ongelmia. Mutta ei yksi ruoka-aine ihmistä sairaaksi tee, vaan se on se kokonaisuus.

      En mä väitä noiden tutkimusten olevan huuhaata, vaan kyllä niiden tulokset ovat ihan totta. On myös totta se miten ruoka-aineet vaikuttavat ihmisiin. Tietyt ruoka-aineet voivat edistää terveyttä kun taas toisilla ei ole yhtä suurta terveysvaikutusta. Mutta jälleen pitää muistaa se kohderyhmä: ylipainoiset, ei rajoittavista syömishäiriöistä kärsivät. Lisäksi on tosi tärkeää muistaa se, että iltapäivälehdet tekevät liioiteltuja lööppejä sokerin tappavuudesta, koska extreme sells. Nykyihminen ei halua odottaa pitkiä aikoja saadakseen tuloksia, joten siksi kerrotaan kissankokoisin kirjaimin mikä tappaa ja mikä lupaa ikuista elämää. Eli se on myös markkinointikikka.
      Näiden tuotteiden takana on joukko markkinoijia ja koko tämä alahan on ihan multibiljardibisnestä, jonka tarkoitus on takoa rajaa. Kohta jalostetaan chiasiemenistä vielä jalostetumpi muoto, joka maksaa 5e enemmän ja on kuitenkin 99% täsmälleen samanlainen kuin alkuperäinen chiansiemen.
      Aivan kuten valkoinen sokeri vs tumma sokeri. Molemmat ovat sokereita eikä kummallakaan ole toista merkittävästi suurempaa terveyshyötyä. Mitä vaan että tuote saadaan myytyä.

      Alkuperäinen tarkoitus tällä lienee kansakunnan terveyden edistäminen. Diabetes sekä sydän- ja verisuonisairaudet ovat kaksi suurinta sairautta nyky-yhteiskunnassa, ja niiden aiheuttamat menot on kansallisella tasolla huikeita. Jotta kuluja saataisiin laskettua ja siinä sivussa ihmisiä edes aavistuksen verran terveemmiksi, niin on pakko valistaa kansakuntaa ruoan vaikutuksesta terveyteen, ja liikunnan vaikutuksesta terveyteen. Eli ei ne siis mitään potaskaa ole, vaan pitää oppia sen verran mediakriittiseksi ja suodattamaan se mikä aihe koskee itseä.

      Itse en enää edes jaksa lukea näitä ruokiin liittyviä uutisointeja. Jos se jogurtti aiheuttaa syöpää, niin jokaikinen suomalainen olisi nyt syöpäpotilas, eikös? Mutta onko syöpätapausten määrä kasvanut jogurtin takia? Ei.
      Mikä kaikkein tärkein asia unohtuu on meidän KEHO! Tämä jatkuva uutisointi ja median seuraaminen aiheuttaa sen miten irtaantuneita meistä tulee omasta kehostamme. Kukaan ei voi määrittää mikä on sun kropalle parhaaksi, ei iltalehti, ei seiska, ei nelosen uutiset, ei edes pöperöproffa, vaan ainoastaan sun keho. Meillä on uskomattoman hieno ja sisäsyntyinen järjestelmä nimeltä nälkäsignaalit, jotka kertoo meille mitä meidän keho tarvitsee milloinkin. Ei siinä tarvita lööppejä sokerin vaarallisuudesta, vaan jos sun tekee mieli syödä sokeria vaikka suoraan pussista, niin go for it! :D

      Sokerin vaarallisuus on niin minimaalista verrattuna nykyihmisen kuluttamiin oikeasti vaarallisiin aineisiin, kuten nikotiiniin ja alkoholiin. Nuo kaksi ovat syöpää aiheuttavien ainesten kärjessä, ei sokeri.
      Kaikkein parasta on vaan antaa niiden ohjeiden mennä toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos, tai olla kiinnittämättä niihin mitään huomiota. Kun on oppinut lähinnä nauramaan noille uutisoinneille, niin usko pois, se helpottaa paljon! :D
      Ja jääpähän meille ainakin enemmän hyvää ruokaa syötäväksi! ;)

      Poista
  28. Söin MM:n mukaisesti. Mielitekoja kuunnellen. Nyt lääkärin sanomana joudun kuitenkin lopettamaan MM:n noudattamisen siinä mielessä ettei mennä mielitekojen mukaan. Ei enää mitään sokerisia juttuja tai muutenkaan hiilaripitosta ruokaa. Sain diabetes diagnoosin. Eihän tuo kehity hetkessä, mutta lääkäri haukkui lyttyyn miten olin mennyt noudattamaan jotain MM:n mukaista, joka salli mun syödä sellasesta sokerimäärät.. suklaata, jäätelöä, vaaleita viljoja yms höttöhiilareita. Ennen sh:tä kaikki oli kunnossa ja nyt normaalipainoisena kaikki onkin päin persettä (paino ollut stabiili).
    Vaikka noudattaa MM niin tulis kuitenkin kiinnittää huomiota mitä syö ja syö mielummin hyviä rasvoja enemmän eikä mitään hiilarimöttöä :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ohhoh, tämäpä tuli itsellenikin yllätyksenä!
      Tämä on aika kiinnostavaa ja tein pientä tutkimusta aiheesta ja löysin linkin anoreksian ja diabeteksen välille.

      "What may happen is that your poor anorexic diet will cause your body organ such as pancreas to fail, this can be dangerous as pancreas are responsible for the production of insulin. Insulin metabolizes sugar, and with a scarcity of insulin in the body, the blood sugar will rise to abnormal levels, making the anorexic diabetic. However, this does not happen in every case."
      http://www.onlymyhealth.com/can-anorexia-cause-diabetes-1368792786

      Eli huono ravitsemus (aka nälkiintyminen) voi aiheuttaa sen, että haiman toimintakyky heikkenee radikaalisti. Haima tuottaa insuliinia, jota tarvitaan sokerin metabolointiin. Kun haima ei tuota insuliinia riittävästi verensokeri nousee epänormaalin korkealle ja aiheuttaa diabeteksen.

      Tämä on kuitenkin todella harvinaista, ja vaaditaan siis se että haima on valmiiksi heikossa hapessa, ja lisäksi yleensä tarvitaan myös geneettinen alttius. Eli ei voida kuitenkaan tehdä suoraa yhteenvetoa, että näin tapahtuu kaikilla, että se hiilarimöttö aiheuttaa automaattisesti diabeteksen. Esimerkiksi itselläni, huolimatta siitä hiilarimötöstä ja EH:n aikana syödyistä mätöistä jne jne jne, mun paastoverensokeri on vähän päälle 4.

      Hyvä että toit tämän esille, koska sä olet jälleen kerran hyvä esimerkki syömishäiriön aiheuttamista vaurioista. Hyvin harvoin me ajatellaan, että sh voi aiheuttaa diabeteksen, mutta se voi. Koko keho, siis KOKO KEHO, on vaarassa, ei pelkästään sydän ja munuaiset ja aivot. Tämä on hyvin harvinaista mutta silti sitä tapahtuu. Ja ennen kuin 99% blogin lukijakunnasta pelästyksistään hyppii seinille ja heittää roskiin kaikki suklaat ja vastaavat, niin haluan korostaa sitä seikkaa, että sairauksiin vaaditaan alttius. Ei parantumisen aikana syödyt suklaat ja jäätelöt ja croissantit vain tee ketään diabeetikoksi. Siihen vaaditaan se, että haiman insuliinin tuotantokyky on vakavasti heikentynyt, että haima on pettänyt. Sitä ei tässä tilanteessa aiheuta syöty ruoka vaan syömishäiriö. Eihän rasvamaksakaan muodostu anorektikolle ruoasta vaan nälkiintymisestä, vaikka esim. ylipainoisilla rasvamaksan syy löytyy ylipainosta ja niin monesta muusta eri seikasta.

      Tosi ikävää kuulla, että sulle on käynyt näin.
      Toivottavasti sun hoito on saatu kuitenkin jo eteenpäin ja olet löytänyt itsellesi sopivan keinon.
      Tsemppiä!

      Poista
    2. Juu tuo diabeteksen kehittyminen ei varmasti ole tosiaan pelkästään tämän mm:n syytä ja sen johdosta aiheutuvaa. Sairauksien, tautien ym. takana on aina hyvin paljon kaikenlaisia yksilöllisiä seikkoja. Kuten täälläkin on siitä keskusteltu, kuka lihoo, kuka laihtuu, kenellä on ongelmia erilaisten veriarvojen kanssa, kenellä sopii kuidut, kenelle taas ei käy.
      Mulla on esim. useita ystäviä (terveitä) jotka ei syö esim. ollenkaan kuitupitosia tuotteita, kuten leivät, pastat, riisit ym. aina kaikki vaaleena. Nauttivat suklaita, karkkeja, sipsejä, juovat kohtuudella alkoholia ym. Ja mikä huomionarvoista taas tässä...ovat loistokunnossa, niin terveitä, että ei mitään perussairauksia kenellään.
      Sit ne jotka laihduttelee, jojoilee, kuureilee, kontrolloi syömisiään ja syö vaan ns. terveystuotteita ja kaikkia proteiinivalmisteita, mutta ei rasvaa, ei sokeria, kaikki kuitua ja vähähiilarista, ei maitotaloustuotteita ym.ym. niin ne ramppaa tämän tästä lääkärissä, kun on sitä ja tätä ongelmaa terveyden kanssa. Veriarvot vinksallaan, huimaa, pyörryttää, heikottaa, päätä särkee harvase päivä, tarttuu kaikki maholliset lentsut ja pöpöt.
      Sit niitten pinna on kiree ja ne tarkkailee ihan kaikki tuoteselosteet ja kyselee kaikki tarjottavat. Elävät siis hyvin ahdasmielistä elämää.

      Eli kuten täällä aikaisemmissa ja monessa keskustelukohdassa on käyty keskustelua tästä yksilöllisyydestä ja ruokien vaikutuksesta ihmiseen, niin se pitäisi meidän oppia ymmärtämäänkin. Koska ei kaikki liho, vaikka söis mitä ja joku ei laihdu yhtä helposti kun joku toinen. Mainostaa ja markkinoida pitäisi juuri tätä ruuan reilua ja rentoa syömistä, niin se on kyllä just niin. Kaikkea kohtuudella ja kaikkea voi syödä vaikka joka päivä. Kuuntelin just keskustelua ravinnon merkityksestä ja siinä eräs kuuntelija kyseli esim. makean syömisestä päivittäin, että kun hän tykkää ihan älyttömästi syödä jotain pietä makeaa päivittäin esim. suklaata ja lakritsia ja jonkun kakun/pullan ym. että onko se nyt kamalaa?
      No "EI OO", kokonaisuus ratkaisee. Ravitsemusihminen painotti, että kun kokonaisuus syömisessä on kunnossa, niin aivan hyvin voi syödä sitä suklaata, namia ym. makeitakin, ne ei maata kaada, eikä sairastuta.
      Sairastumiset johtuvat aina jostain muusta. taustalla on paljon muutakin.
      Mutta se, että on sairastanut/sairastaa sh:ta, niin se jo vaurioittaa kehoa niin paljon, että se voi aiheuttaa jos jonkinlaisia sairauksia ja elimellisiä ongelmia ja pysyviä vaurioita; kuten maksaongelmat, sydänoireilut, hormonikierto-ongelmat, diabetes, vatsaongelmat, imeytymishäiriöt, ruuansulatusongelmat ym.ym.ym.ym.

      Että syökää vaan kaikkea, niin suolasta kun makeaa ja niitä herkkuja oikeesti mahtuu päivittäiseen syömiseen. Ei se sokeri kaikille ole todellakaan mitään vaarallista, niin kun ei esim. suola, rasva. Ei kaikille alkoholisteillekaan tule rasvamaksaa tai kirroosia ym.
      että näin.
      Mä ainakin nautin mun suklaani, jogurttini, muroni, munkkini ym. hyvällä omalla tunnolla. :)

      Niin ja tuli vielä mieleen, kun diabeetekseen sairastunut anonyymi, oli ennen ollut terve ja sit tuli diabetes, niin siellä tosiaan voi olla se sairauden luoma pohja ennen parantumisprosessia ja mm:ää.
      Hyviä esimerkkejä ovat myös nuo, että mikään ei aiheuta yksinomaan mitään. Ihania ovat juuri nuokin kommentit,, missä on kerrottu ikäihmisistä, jotka tosiaan on suosineet voita, punasta maitoa, sokereita ym. Ei sairauden sairautta. Että sekin todistaa, että ei se joku yks tuote aiheuta yksin mitään sairautta kenellekään. :)

      Nauttikaa, nauttikaa. Elämä on tehty nautintoa varten.

      Poista
    3. Sokeri on hei luonnontuote. Niin sokeri tottavie sokereina. Mä käytän sokeria, hunajaa, siirappia ja sokerisia tuotteita ihan silleen, kun mieli tekee. Turhaa liikaa vältellä ja kieltäytyä. Syömisessä yks aika tärkee juttu on mun mielestä se, että se maistuu hyvältä ja maukkaalta. Jos on tarkotus syödä mausteista ja suolasta, siinä pitää olla niitä makuja ja jos taas tekee mieli makeaa niin turha siinä on mitään karvasta suuhunsa tunkee. Ei tyydytä mielihaluja, vaan tulee pahalle päälle.
      Ei protskupatukalla esim. voi korvata suklaata. Kylmä tosiasia.
      Ja nyt on menos himo kaurakekseihin ja dominoihin. Niin sit mä syön niitä vähän joka välis jälkkäriks. Eikä liikaa tuu niistäkään....lisäks jogurttia, hedelmiä ym. niin tasapaino säilyy eri mauissa.

      Ja rasvakysymykseen..täysrasvasena niin rahkat, jogurtit ym. leivälle 60 % rasvaa mullakin, sit rypsi- ja oliiviöljyä, voita tilanteen mukaan ruuan valmistuksessa, leivonnassa.

      Hyi light-tuotteet. Kyllä ne ei maistu miltään, tai jos joltain maistuu niin niin esanssisilta, että huh,huh.

      Poista
    4. Mä syön nykyään tosi hiilaripainotteisesti ja kai se on ihan ok?
      No ainakin oma olo sen kertoo, kuten Heidi säkin kirjoitit, että omaa kehoa ja mielitekoja pitää kuunnella. Niin sitä on kyllä alettu tekemään ja parannusta on tapahtunut juuri sen ansiosta, että en enää mätä sitä protskumättöö ja vähähiilarista kuureilua.
      Voimaton, väsynyt olo ja huonot veriarvot ovat korjaantuneet, kun on uskaltanut taas alkaa syödä lähes kaikkea. Ennen kaikkea hiilareita runsaammalla määrällä. Ja hiilarit on sekä vaaleaa leipää kun täysjyvää vaihdellen, riisiä, pastaa, perunaa. Perunoista usein kermaperunoita, lohko- tai ranskanperunoita.
      Ja mulle ravitsemusterapeutti että lääkäri molemmat taas kehotti syömään monipuolisesti hiilareita. Ja rasvaa ja sokeria ei pidä välttää.

      Poista
    5. Kyllä todellakin on ok syödä hiilaripainotteisesti, jos sun kroppa siitä ilmoittaa! Me kuljetaan pääasiassa hiilareilla ja tarvitaan sitä niin polttoaineeksi kuin brain dopingiksi, ja sun olo itsessään kertoo että sä olet oikealla polulla.

      Vilkaisepa nuo postaukset tästä aiheesta, löytyy tunnisteella hiilihydraatit.

      Poista
    6. Tosi hyvä, että tämä diabetes tulee täälläkin ilmi. Itselle ei kuulosta yllättävältä ollenkaan. Tosi inhottava varmasti saada diagnoosi, kun on luullut että tekee keholleen vain hyvää.
      Sen riski on osasyynä siihen, miksi en MM:ia noudattaisi. Itsellä paastosokeri lähtee heti nousuun, jos syön paljon nopeita sokereita ja hiilareita. Huomaa myös olosta ja siitä olen päätellyt, että hiilareiden himmailu ja niiden laadun tarkkailu kannattaa. Meillä on myös suvussa ko sairautta, niin lienen altis sille ja sh vielä siihen päälle.

      Poista
    7. Mä nyt vähän korjaan sua, koska luulen että monella on mennyt ihan ohi suun MinnieMaudin alkuperäinen tarkoitus.
      Ei se tarkoita jäätelöpintia ja suklaalevyä, vaan se tarkoittaa riittävää syömistä, omien mielihalujen kuuntelemista, lepoa ja brain retrainigia. Eli kyllä MM:a pystyy noudattamaan diabeetikotkin, se ei ole mikään tekosyy tai syy lainkaan. Se tarkoittaa vaan sitä, että sä syöt minimien ja diabeetikolle sopivan ruokavalion mukaan, lepäät ja työstät sun sh-ajatukset ja käyttäytymismallit.

      Luulen, että näitä virhekäsityksiä muodostuu siksi, koska valtaosa porukasta vetelee parantumisen aktiivivaiheessa kaikkea mahdollista ruokaa, joita on rajoittanut kenties vuosien aikana. Mutta eihän tämä missään tapauksessa ole absoluuttista totta, vaan se on vain yksi MM:n ilmenemismuodoista.

      Eli kyllä diabeetikkokin pystyy vallan mainiosti noudattamaan tätä metodia, se vaan pitää tapahtua sun diabetes huomioon ottaen.

      Poista
  29. Moikkista moi.
    Komppaan täällä anonyymia, joka kirjoitti just siittä yksilöllisyydestä, miten mikäkin vaikuttaa. Eli tosiaan voi mättää meneen lähes ihan mitä vaan, ja toisilla ei vaikuta mihinkään. Veriarvot huippuluokkaa, olo pirteä, ei sairauksia ym. Ja jollekin sitten on annettu ohjeeksi noudattaa esim. vähäsuolaista ruokavaliota tai runsaskuituista ruokavaliota ym. Eli ei mitään tuotetta sellaisenaan pidä tuomita ja mollata. Kyllä ne edelleen sokerit, suolat, rasvat, hiilarit ym. on syötävää ja saa syödä, miten kukakin haluaa ja mieli tekee, mutta jos on siis jotain ongelmia, allergioita, sairauksia ym. jotka estää tai aiheuttaa jotain häikkää keholle, niin eihän sitä sitten tietenkään suuremmissa määrin ko. tuotetta syö.
    Esim.mulla ainakin veriarvot reagoi vähähiilariseen ruokavalioon negatiivisesti ja lekurisetä oli suorastaan vihainen, kun aikanaan menin näitten kaikenlaisten vaivojeni kans sinne valittaan, mistä mikäkin nyt oikeen johtuu....NO suuri syy moneen somaattiseen, fyysiseen, henkiseen ym. oireiluihin ja vaivaan löytyy alipainosta, aliravitsemuksesta, nälkiintyneestä kropasta. Jos aivoilla ei ole tarpeeks ravinteita ja rasvaa ym.härpäkettä, niin kyllä se ennen pitkää vaikuttaa moneen moneen muuhunkin kropan osaan.
    Ja mitä vähähiilarisemmin, vähärasvasemmin ja yli terveellisemmin syön, sitä huonommaks kaikki menee. Esim. ihan sokerikin on hyvä esimerkki. Kun pidin kontrollia ja lakkoja erilaisista sokerisista tuotteista, vaikka niitä en muutenkaan paljoa syönyt, niin sit kun poistin niitä lähes kokonaan ja minimiin, niin maksa-arvot kohos, verensokeriarvot oli niin alhaiset, että huimas....sit verenpaine, joka aina ollu muutenkin tosi alhainen, laski entisestään ja pyörrytti ja heikotti vähäinenkin liikunta. Samat oireet ilmeni vähäsuolaisen kanssa.
    Hiilariton ruokavalio taas vei voimat ja elämästä tuli aika väsynyttä. Nyt kun syön sokereita, makeisia, erilaisia enemmän ja vähemmän kuituisia tuotteita, lähinnä mitä aina mieli tekee, välillä vaaleeta välillä tummaa. Niin olo on kuin uudesti syntyneellä. Ja joku sit vieressä huutaa, että miten sä voit syödä noin paljon, mihin mahaan sä syöt, kun ei näy missään. Tai että kun seuraan kaverin syömisiä, niin tai eihän paljon mitään syö, mutta hänellä on korkea kolesteroli ja verenpainetta. Vaikka siis syö "yli terveellisesti". Ihan älöttävän yliterveellisesti.

    Että niin se on. Ei kannata rajoittaa mitään sen vuoksi, että joku toinen rajoittaa. Tai kuureilla ja lakkoilla, jos kaveri lakkoilee. En mä ainakaan sen vuoksi oo syömättä, jos toinen vaik on oksennustaudis ja ei voi siks syödä. Että jokainen taas siis syö oman nälän ja ei-nälän ja tarpeen ja halujen mukaan.
    Nää on niin niitä liikaa parjattuja ja myös mediahulluttelujuttuja, että oikeesti kandee vaan sulkee niiltä korvat ja silmät tai ainakin antaa olla vaan ja keskittyä omaan elämään ja nauttia siitä kaikin voimin.
    Ei me kaikki sairastuta samoihin sairauksiin ja tauteihinkaan, että siks on turha vältellä ja kontrolloida liikaa kaikkea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "En mä ainakaan sen vuoksi oo syömättä, jos toinen vaik on oksennustaudis ja ei voi siks syödä."
      Et voi enää yhtään enempää osua siihen asian ytimeen, koska sä olet siinä ytimessä!^^

      Mulla on itselläni luonnostaan alhainen verenpaine ja lääkäri on ihan käskenyt syödä runsassuolaista ruokaa, koska sillä saa verenpainetta nostettua. Joten ei voida tuomita ruoka-aineita tai edes ruokaryhmiä huonoiksi tai hyviksi eri perusteilla, koska ne vaikuttaa yksilöllisesti. Toiset joutuvat katsomaan suolan perään kun toiset joutuvat sitä tankkaamaan.
      Kyllä se on niin, että me ihmiset tarvitaan yhtä jos toistakin ravitsemuksellista härpäkettä tai muuten sanoo kroppa poks.

      Loistavaa lukea näitä oivalluksia!

      Poista
  30. Kiitos Heidi tästä blogista.
    Nyt menee makeaa mahan täydeltä ja kuuntelen mielitekoja, enkä toisten syömisiä.
    Just niin kun tuossa olet kirjoittanutkin,että triggereitä on, mutta ne pitää vaan kohdata ja suodattaa. Itse ajattelinkin nyt niin, että jos triggeröitys kaikesta ja sit alkas seurata kaikkia, miten kukakin elää ja on, syö tai ei syö. Niin eihän sitä ehtis mitään muuta elämässä tekemäänkään, kun seuraamaan muita. No höh, toisten mieliksikös juttuja tehdään. No ei, vaan eikös sitä pitä tyydyttää itseään ja löytää itselleen kivoja asioita. Haaveilla ja unelmoida, toteuttaa itselle tärkeitä pointtei. Jos mun frendi haluu syödä tomaattikeittoa, ja mä en siitä välitä, vaan haluan pizzan, niin hitot tottakai mä otan ja tilaan sen pizzan. Mitä hemmetin tyydytystä se antaa mulle, jos mä tilaan sellasta, mitä mä en oikeesti halua tai tykkää. Kyllä menis ravintolassakin rahat ihan hukkaan.

    Ja mitä tulee tohon diabetes-asiaan, niin kyllä ne diabeetikotkin nauttii ja syö makeita juttui, mutta ei ehkä sillä mätöllä, kun ne joilla ei oo diabetesta. Senkin hoito on onneks muuttunu nykysin tosi hyvin, ja pystyy säätelee ja piikittään ym. sen mukaan, mitä kaikkee syö.
    Tsemppiä vaan itsekulleen!

    VastaaPoista
  31. Mitkäs suklaat nyt on menossa ja mielissä?
    Mulla kismet omar, kismet-fazerina, marianne-kismet ja Tupla maxi.
    Oli setit tarjouksessa, niin totta vie ostin!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tällä hetkellä edelleen Fazerin suolainen toffeekrokantti ja Kismet Omar. En vaan pääse yli enkä ympäri siitä miten järjettömän hyvää tuo salty caramel oikein on ja sitä tulee syötyä paljon! :D

      Poista
  32. Juu mä ostin kans just muutaman levyllisen toffeekrokantti levyjä. Ja sit kesäkuun alussa...ihan mahtavat apajat tiedossa, kun menen risteilyllä/laivalle. Niin mikään ei oo ihananpaa, kun mennä Tax free shoppiin osteleen kaikkia ihania nameja ja etenkin erilaisia suklaita. Kun ne on siel niitä paksumpia versioita, niin aivan must:) Marabout ja fazerit lähtee messiin.
    Mut joo toi kismet omar on hurmannu kans mut. Aika komponentti tos iltasella teeveetä katellessa sellanen ja nauttia elämästä siinä sohvan nurkassa teekupposen ja suklaan kera....ja tottakai sitä ennen olen vetänyt ruhtinaallisen ihanan iltapalan, jonka sit kruunaa suklaa!

    on sen verran nostettava esiin omakin mielipide kaikkeen edelliseen, että siinä se pointti vaan on, että eipä vertailla ja kyttäillä liikoja toisten ruokia, jos joku on sille hemmetin dieetillä, niin omapa on asiansa. Kärsikööt ja syödään me muut. Ei pidä lähtee mukaan joka soppaan ja tunteilemaan toisen mieliks.
    Nyt sitä ruokaa vaan naamariin olan takaa omalla fiiliksellä.
    Erästä julkimo lainatakseni, kun häneltä kysyttiin, että onko pitäny miten rajoittaa ruokailua tai silleen...niin sanoi, että no ei sitten tippaakaan. Kun sitä nyt vaan pitää ja on pitäny aina syödä paljon, kun energiaa tarvii, niin kaikki menee, ei mitään rajoituksia niin makeat mätöt kun pizzat ja hampparit ja homma luistaa :)
    Siis tää oli niin mahtavaa. Ei ruokarajoitteita vaan mielitekjojen ja tarpeen mukaan mitä vaan. Ihanaa. nää niin kannnustaa ja tekee hyvälle tuulelle.

    :) :) :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinpä juurikin.
      Miksi pitäisi rajoittaa ruokaa syystä tai toisesta? Se ei johda mihinkään hyvään ja pysyvään lopputulokseen. Meidän kroppa on uskomattoman älykäs ja hieno systeemi, ekojärjestelmä, jota me ei voida huijata.
      Sitä paitsi ruoka on pirun hyvää! :D

      Poista
  33. Ihanaa Heidi, mä tuun jotenkin niin hyvälle tuulelle noista suklaakommenteista ja että syö niitä päivittäin ja paljon. Siis ihan mahtavaa. Mä olen myös rohkaistunut siihen, kun aina olen suklaan ystävä ollutkin, niin nyt sitten ei mitään karkkipäiviä, vaan just sillon kun mieli tekee, eli vaikka joka päivä ja levy kerralla ym. :)

    VastaaPoista
  34. Niin minutkin....ihanaa ja positiivista. Miten pienistä asioista ihmisen voikaan saadaan hyvälle tuulelle. aatelkaa...suklaa. ensinnäkin äärimmäisen hyvänmakusta ja sit niin paljon hyvää ja positiivista mieltä. oi,oi :)

    VastaaPoista
  35. Mä korostasin kanssa, että kyllä sitä nainen tarvii kaikkee monipuolista sapuskaa ja vitamiineja. Meidän kroppa on aika herkkä reagoimaan esim. jos jättää ja luopuu jostain, mitä kuitenkin me tarvittas.
    Noi on niin hyviä esimerkkei mitä täällä on kirjoitettu, jos on vähähiilarisella, mitä tapahtuu, tai jos maitotaloustuotteet on jäähyllä niin taas iskee vaurioita kehoon ym.

    Mä esim. kävin tänään luuntiheysmittauksessa ja siellä tuli puheeks kuinka tärkeitä maitotaloustuotteet ja d-vitamiini on. En ollu punasella alueella, missä olis jo jotain häikkää....että luusto ok ja stabiili, mutta en myöskään ollu tumman vihreällä alueella, joka on se hyvä alue..tulokset antoi sen välivärin vaalean vihreän eli ei suoranaisesti siis mitään ongelmia eikä vaurioita, mutta kandee kiinnittää huomioita, että luusto ei enää uusiudu, joten hyvää ravintoa ja vitamiinia pitää ehdottomasti saada, että luusto pysyy vanhetessakin hyvässä kunnossa.

    Sit veriarvoihinkin mainittava, että niin se on yksilöllistä nää eri ruokien ym. vaikutus meihin. Mulla esim. hemoglobiini, maksa-arvot, verensokerit ovat parhaimmat ny mitä koskaan ollu. Ja mitä oon syöny. no nyt ihan kaikkee mahollista ja esim. makeeta (ja suklaata) joka päivä ja hiilareita laidasta laitaan. Kaikki arvot oli ihan perseellään, kun pidin lakkoja ja kuureja, laihdutin tai söin ns. yli terveellisesti, esim. tosi kuitupitosesti, ei sokereita ja makeita, ym.
    että kyllä mäkin yhdyn samaan, että mitään ruokaa ei pidä mollailla. Kaikki on tarpeellisia ja tärkeitä. Toiselle määrätään suolasta ja toiselle vähäsuolasta ym.
    Mulla on kans tosi tosi matala verenpaine, joten lekurit ihan järjestään muistuttaa mua syömään kunnon suolasta ruokaa ja vaikka lisäks sipsei ym.

    Sit kans, mitä mulle moni lekuri & ravitsemusimmeiset ovat takoneet, että en mättäs itteeni pelkkää protskuu ja protskutuotteita. Ei tee hyvää, eikä niillä mitään lihaksia kasvateta, kuten moni luulee.
    Onko tämäkin lie median luoma kuva, että proteiinilla sitä kiinteytyy, lihakset kasvaa ja on jos mitäkin shitness/fitness meininkii. Ja että kroppa vois hyvin, kun vaan mahollisimman paljon mättää protskuu. Ei kyllä ihan niin taida mennä.
    Kohtuus tossakin touhussa ja vähän kriittisyyttä, ettei uskos, mitä väitetään. Monihan on nyt avautunut kirjottamaan, kuinka huonoon suuntaan itseasiassa terveys meni, kun alkoi treenaamaan ja syömään kaikenmaailman proteiinituotteita ja hylkäs muut. Että ei se sekään touhu kaikille sovi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinpä se on, että se syömättä jätetty ruoka on yleensäkin just se tärkein. Kun rajoitetaan ja ylikulutetaan vain tiettyjä ruokia (itse olen ollut proteiinin suurkuluttaja aina sh:n aikoihin) niin ei se keho silloin voi hyvin. Me tarvitaan kaikkea. Toiset tarvitsevat enemmän toista, toiset taas vähemmän jotain muuta. Hyvä esimerkki on tuo mainitsemasi suola, koska vaikka paljon puhutaan suolan vaarallisuudesta niin itsekin joudun syömään enemmän suolaa pitääkseni verenpaineet vähän korkeampana.

      Tuli tuosta luustontiheysmittauksesta mieleen, että itse kävin siinä kans tänä keväänä ja tulos oli huimasti parantunut vuodesta 2013. Olin itsekin siitä tosi ällistynyt, sillä mun kunto on ollut todella huono pitkän aikaa näiden vuosien aikana. Jälleen kerran olen kiitollinen siitä miten älyttömän sitkeä ja toipumiskykyinen mun kroppa on!
      Mutta älä missään nimessä heitä toivoa hukkaan, sillä kyllä luuntiheyttä pystyy parantamaan. Luusto uudistuu joka 5-15 vuoden välein, ja mikäli keholle antaa siihen mahdollisuudet ja myös hormonitoiminta pelaa, niin kyllä ihan osteoporoosistakin on nykyisin hyvät mahdollisuudet toipua pitkällekin vaikkakaan täysin entiselleen luusto ei pysty enää palaamaan. Luustontiheys alkaa pikkuhiljaa heikentyä menopaussin alkamisen aikoihin, joten kyllä sullakin on varmasti ainakin se parikymmentä vuotta aikaa vahvistaa luustoa.
      Olen tästä puhunut ennenkin, mutta oikeasti ihmiskeho on älyttömän sitkeä ja älykäs kapine, sillä se pystyy korjaamaan itse näitä vaurioita. Lisäksi se itse tietää millä tavalla korjata ja mitä se siihen vaatii, joten mielihalut todellakin kunniaan!

      Hehe, on se kyllä hauska miten proteiinista on tehty eräänlaista jumalten mettä. Että kun syöt proteiinia niin sinusta tulee heti hoikka, lihaksikas, hyväksytty, kaunis, aktiivinen, onnistunut ja niin edelleen. Suunnilleen joka toiseen ruokapaketin kylkeen on isoilla kirjaimilla kirjoitettu proteiinin osuus, vaikka tämän ruoan proteiinin osuus ei olisikaan mitenkään merkittävä. Olisi hauska tietää, että jos täsmälleen samat ruoka-ainespaketit laitettaisiin vierekkäin mutta vain toiseen olisi kirjoitettu paketin etupuolelle proteiinin osuus, niin kuinka moni ostaisi tätä jälkimmäistä ruokaa vain siksi, että siinä lukee "proteiinia"? :D En varmasti mene metsään jos sanon, että suurin osa.
      Mutta onneksi, aivan kuten itsekin toit esille, yhä useampi on alkanut kertoa siitä miten ovat lisänneet hiilarien määrää, koska runsasproteiininen ruokavalio ei auttanut jaksamaan ja aiheutti kenties muitakin ongelmia.

      Poista
  36. No nyt on asiaa. En voi lisätä juur mitään, sillä moni kirjoitus on kuin omasta elämästäni. Miten käy kun toimii vastoin, miten kroppa ja mieli haluais. Niinhän siinä sitten käy eli sh ottaa vallan ja sen kanssa sitten tapellaan. Mutta näyttäs siltä, että me kaikki halutaan nujertaa se. Kun alkaa hiffaamaan, että oma vointi on ykkönen, niin sit se alkaa ruoka maistua entistä paremmin ja laajemmin. Ja kun käy verikokeis ja tuijottaa sitä kuponkia ja tajuaa, että arvot on ihan vinksallaan, niin eihän se paljon naurata. Ryhtiliike on tehtävä, että kunnian kukko laulaa ja elämä hymyilee, eikä vaan näytä sitä nurjaa puolta.

    VastaaPoista
  37. Hei, onkos vinkkejä miten toimia mitä tehdä, kun on matala verenpaine. Ja aina välillä se ilmeisesti näyttääntyy...on vähän hutera olo, pikkasen pyörryttää ja huimaa. Tekee mieli nostaa jalat ylös. Olen siihen kyllä tottunut, että kun nopsaa nousee ylös niin vähän aikaa olotilaa saa tasotella, kun silmis saattaa sumeta. Mutta muuten on yleensä ihan ok olo. Mut sit aika ajoin tulee sellast, että tosiaan heikottaa ja vähän kun jalat olis setsuurii ja posket kuumottaa ja silmiä sumentaa..huimauksen tunnetta. Mitä teette/mikä auttaa oloon?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse olen saanut verenpainetta nostettua suolalla.
      Toki tilanteella on valtaisa merkitys, sillä nälkiintyneenä ainoa keino verenpaineen nostoon oli refeeding. Mutta nykyisin käytän suolaista ruokaa apuna, pidän huolen nesteytyksestä ja vähän muutenkin kuuntelen oloa.

      En tiedä juotko miten paljon vettä mutta sitä kannattaa korvata muilla energiapitoisilla juomilla. Verensokerin heilahtelutkin voivat aiheuttaa huimausta, ja itselläni pahimpina aikoina tuli kamala kylmähiki päälle, tärisin ja melkein kouristelin ja taju olisi mennyt heti ellen saanut jotakin syötävää. Tarkasta myös sun aterioiden väliset ajat, ettet syö liian harvoin, ja sitten suolaa.
      Nämä on ainakin itselläni toiminut. Kertokaa jos teillä on jotain muuta vinkkiä!

      Poista
    2. Suolanen ruoka, makea ruoka, ruoka ylipäätään. Jotain muutakin juomaa kun vettä, ettei se neste vie kaikkia suoloja. Lepoa,ei liian pitkiä ruokavälejä.
      Muistaa ottaa välipalaa mukaan kun liikkuu jossain, ja ei tiedä miten seuraavaan ruokailuun pääsee. Jalat ylös!

      Mulla taas kysymys, onko sulla Heidi pääsärkyjä tai/ ja oliko pahimpina aikoina? ja kuinka usein?
      Mulla on nyt ollu inhottavaa juimaamista kolmisen päivää, vaik oon syöny ja juonu ihan hyvin? Oliko sulla noita huimausoloja pitkään ja päivittäin, onko vielä?

      Poista
    3. Ei mulla tainnut mitenkään normaalia enemmän olla päänsärkyä, muita särkyjä sitten senkin edestä.
      Huimaus mulla taisi olla ihan jokapäiväistä, toisina päivinä huomattavasti pahempana. Välillä pärjäsi aika hyvin, huonompina päivinä sitä raahautui eteenpäin lyhtypylväistä kiinni pidellen.
      Nykyisin huimaus on vähentynyt mutta edelleen kaikki vähänkään nopeat seisomaan nousemiset saa silmissä pimenemään.

      Poista
  38. Miten ihmeessä nää energiantarve"suositukset"/mittarit ym. antaa ihan älyttömän pieniä kalorimääriä 1900/2100/2300 kcal/vrk. Tuntuu, että jos liikkuu, käy töis, puuhastelee yhtä sun toista ja rentoutuu,lepäilee ...tekee ny mitä sitten vaan, niin kyl mä ainakin olen monta kertaa päiväs nälkänen ja 2500 kcal täyttyy helpost. Ja oon tosiaan alipainoinen. Mites sitä sit noin pienellä määrällä pitäskin selvitä ja pärjätä. Ihminenhän kyl tarvii runsaasti energiaa, kun aivotkin sitä vaatii eikä pelkästään fyysinen aktiivisuus. Mihin kummaan nää perustuu? Niin kylhän varmaan jotkut syökin hyvä jos 1000 kalorii, mutta on sen näkösiikin ja olosii. (jos oli joskus itekin...)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kalorilaskurit ovat hyvin yksiulotteisia: mitä vähemmän painat, sitä vähemmän energiaa tarvitset. Kokeilin huvikseni useampaa laskuria, ja yksi niistä väitti mun tarvitsevan 1800 kcal ylläpitoon, 1300 kcal puolen kilon painon pudotukseen, ja 2300 kcal puolen kilon painon nousuun, lol. Nämä ei mitenkään pidä paikkansa, sillä mä tarvin tuon 2300 pelkkään ylläpitoon.

      Miksi nämä on niin pielessä niin siksi, että laskurit eivät ota huomioon sitä miten paljon nälkiintynyt sh-potilas tarvitsee energiaa. Jos yrittää syödä laskurin antamia ylläpitomääriä, niin se johtaa vain rajoittamiseen ja kehon nälkiintymistilan ylläpitoon. Painon normalisointi on älyttömän kallis prosessi keholle, sillä se joutuu ensinnäkin käsittelemään saatu ruoka (jolloin aineenvaihdunta kiihtyy), toipumaan vaurioista, normalisoimaan kehon toiminnot ja yrittämään vielä pysyä hengissä. Ei millään 1800 kalorilla pystytä tekemään noita. Kehon vauriot vaatii satoja tuhansia kaloreita toipuakseen!

      Otetaan esimerkiksi 3000 kcal päivässä, ja viikon aikana se tekee 21 000 kcal. Tästä 7000 kcal menee painon nousuun n. kilo per viikko; seuraavat 7000 kcal menee aineenvaihdunnan ylläpitoon ja sun hengissä säilymiseen; loput 7000 kcal menee sitten vaurioiden korjaamiseen. Näitä vaurioita on keho pullollaan: sydän, aivot, maksa, munuaiset, keuhkot, suolisto, ruoansulatus, lihaksisto, hermosto, hiukset, iho, kynnet, näkö, punasolujen muodostus, vastustuskyky jne jne jne. Eli ei jää kovinkaan paljoa ylimääräistä kropalta noiden vaurioiden korjaamiseen, vai mitä.

      Mutta jos söisit sen 1800 kcal päivässä (tai vielä vähemmän), niin viikossa se tekee 12 6000 kcal. 7000 kaloria vaaditaan sen kilon rasvakudoksen muodostamiseksi, joten jäljelle jäisi 5600 kcal. Tästä ei jää aineenvaihdunnalle edes tuhatta kaloria päivässä, puhumattakaan siitä että millä ihmeen energialla kroppa pystyisi niitä vaurioita korjaamaan? Ei se pysty, joten se joutuu ottamaan pankista lisää luottoa: syömään lisää sydänlihasta, lisää sisäelimiä, lisää luustoa, lihasmassaa jne. Paino voi nousta mutta se nousee sun elimistön kustannuksella. Loppujen lopuksi mitä sulle jää käteen on valtava velka.

      Itseäni on helpottanut ajatella kaloreita kehon rahana. Nälkiintyminen on pitkäaikainen kriisi, jolloin säännöllisiä tuloja ei ole nähtävillä. Mietipä itse mitä sä teet silloin kun sä saat kuukaudessa käteen 90% liian vähän rahaa käyttöön? Et varmasti humputtele vaan säästät kämpän vuokraan ja muihin välttämättömyyksiin. Kun sitten yhtäkkiä saat rahaa, niin ensimmäisenä sä edelleen maksat ne välttämättömyydet mutta myös syntyneet velat. Ja just näin se on kropallakin.
      Kalorilaskurit ja eri dieettimainokset ovat taas kuin pikavippifirmoja. Ne lupaavat nopeaa tuloa mutta hitonmoisella korolla, ja loppupeleissä joudut käräjille ja sulta menee luottotiedot. Ei kiva.

      Tästä tuli nyt pieni perjantairomaani, mutta toivottavasti mä selitin tätä yhtään selvästi. Ne laskurit on oikeasti täyttä bullshittiä, ne perustuu sille periaatteelle että mitä pienempi ja laihempi olet niin sitä vähemmän sä tarvit energiaa, ja tämä EI PIDÄ PAIKKANSA.
      Sua on siunattu todella fiksulla kropalla, joka tietää miten paljon ja mitä ruokaa sä tarvitset, joten sitä sun pitää kuunnella :)

      Poista
  39. Nyt kaikki epäileväiset ja pohtivaiset...
    Täällä on niin asiaa ja just samaa tietoa ja faktaa, mitä luin eräästä tutkimuksesta sekä eri ikäisten asiakkaiden kysymyksistä ravintoasiantuntijoille.

    Esim.joku empi jatkaako täysrasvaisten tuotteiden käyttöä (esim.voi, maidot,jogurtit..) sit kysyjä söi päivittäin paljon suklaata(syönyt koko ikänsä) ja kysyi siittä onko ok? Ja sit esim.hiilareitten käytöstä...sit joku puntaroi, pitäskö labras käydä tsekkaamas sitä ja tätä arvoo..ym.
    Niin no vastaus kaikille, että jos voi hyvin, niin jatkaa vaan samaa rataa!!! Antaa mennä vaan, sillä oma kroppa tietää paremmin kun mikään muu. Samoin labrassa ramppaamisesta ei ole mitään hyötyä (joskus toki käytävä) mutta...paras mittari taas ja taas on oma olo, fiilis, vointi ja kropan tarpeet. Ei siinä silloin labroja tarvita.

    Siis tää oli niin hyvä, voi että. Nyt on munkkikahvin paikka. Että syökää oikeest vaan mitä miel tekee, paras lääke ruoka ja siitä saatu hyvä olo ja fiilis.
    Yes.
    Ja edelleen jatkan aiemmin kirjoittaneiden suklaan syömistä. Että siitä tosiaan on päivittäiskäytös hyviä vaikutuksia terveydelle, kunhan siis syö muutakin!!!

    VastaaPoista
  40. Kiva kuulla tuo. Niin tärkee kommentti, että .
    Ja oon samaa mieltä, että rasvaset tuotteet on oikeita aitoja ja hyviä. Eikä rasva tee kropalle pahaa, vaikka moni niin luulee. Mä oon nyt päässy aika hyvin sinuiks rasvojen kans. En välitä, mitä rasvaa mikäkin tuote sisältää. Jogurttia syön paljon ja aina normijogurtteja. Ne sentään maistuu marjalta kun nää ihme lightversiot maistuu vaan esanssimössöltä. Niin teennäisiä. Yäk.
    Mut se on jännä, että erilaisista rasvoista käydään niin kovaa keskustelua, että mitkä on hyviä ja kuka suosii ja suosittelee mitäkin. Ja kaikki saa omat suosituksensa ja kannattajat. Ja kuka tykkää mistäkin rasvasta.

    Sit ihan älytöntä, että jotkut lääkärit ei ota asiakkaita tosissaan vaan saatetaan syyttää ns. luulosairaaks eikä sitten anneta tarvittavia lääkkeitä tai laiteta esim. asiakkaan toiveesta röntgeniin/ultraan ym. Mutta kun menee yksityisille lääkäreille&lääkäriasemille, niin siellä saa aina asiallista ja perehtynyttä palvelua:) On tutkittu perusteellisesti.
    Vai miten teillä kokemuksia lekuripalveluista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla on vähän vaihtelevia kokemuksia, on hyviä ja vähemmän hyviä.
      Viimeisin epämiellyttävä kokemus tuli mua jo vuoden päivät hoitaneelta psykiatrilta, ja sitä edeltävä neurologilta. Sain viime vuoden loppupuolella jonkinlaisen poissaolokohtauksen, jolloin en tiennyt missä olin ja mitä olin tekemässä. Olin tiskaamassa mutta yhtäkkiä en vaan tiennyt mitä mä olin siinä puuhaamassa. Tuijotin pitkään tiskiallasta ja mun käsiä, yritin lusikalla hinkata tiskiharjaa ja vaikka mitä muita variaatioita. Kohtaus kesti muutamia minuutteja, ja lopulta pikkuhiljaa rupesin orientoitumaan aikaan ja paikkaan.
      Kerroin tästä mun hoitotaholle ja hoitava lääkäri teki lähetteen neurolle. Mutta neuron vastaus oli se, että mua ahdisti, siinä se. Ei viitsinyt edes katsoa papereista, että mulla on myös epilepsia, vaan sh:n takia päätteli mun olevan vain ahdistunut.
      Lienee sanomattakin selvää miten pöyristyttävää ja ylenkatseellista tuollainen lääkärin kohtelu on.

      Useasti mä olen kohdannut tuomitsevaa asennetta liittyen mun kipuihin ja kipulääkitykseen. Pelätään liikaa sitä, että mä kehitän jonkin kipulääkeriippuvuuden, eikä ymmärretä sitä miten paljon krooniset kivut kuitenkin huonontaa elämänlaatua. Onneksi yksi mun tän hetkisistä hoitavista lääkäreistä ymmärtää tämän puolen ja sanoi mulle viime kerralla, että kyllä niiden kipulääkkeiden syöminen on ihan ymmärrettävää etenkin kun ne tekee paremmin toimintakykyiseksi.

      Kyllä välillä on ollut mielessä käydä yksityisellä esimerkiksi tuosta olkapääongelmasta mutta mulle esteeksi tulee raha. Kaikki mitä tulee menee suoraan elämiseen, joten ei oikein ole tuosta vaan heittää paria sataa yhteen lääkärikäyntiin :/

      Poista
  41. Maitotaloustuotteiden käytöstä oli taas niin painavaa asiaa, että kyllä niitä vaan suositellaan käytettävän, sanoivat sitten toiset mitätahansa. Mie ainakin syön tosi tosi paljon erilaisia jogurtteja, rahkoja, juustoja (NAM!), jäätelöä ym.
    Ruuanvalmistuksessa kermat ehottomasti. Niillä saa niin makua ja jytyä ruokaan.
    Ei kyllä tulis mulla kuuloonkaan heittää maitotaloustuotteita sivuun. Ja miksikäs niin tekisin, koska ei ole mitään ongelmaakaan niitten kanssa.
    En vain ymmärrä aina niitä, joilla on kaikenlaisia "tekosyitä" hylätä ruokavaliostaan yhtä sun toista, jos ei oikeesti ole allerginen tai kroppa ei siedä ko. tuotetta. Näitä "huvinvuoksi yliterveysintoilijoita" nyrpeästi katsoen...

    VastaaPoista
  42. Heissan vaan,
    mitä kaikkia kipuja, särkyjä, vaivoja on teille jäänyt kun on sairastanut sh:ta? Niin en tiedä johtuvatko tai ovatko erilaiset kolotukset sh:n aiheuttamaa / syytä...mutta voihan se olla yks osatekijä. Vai kuinka?
    Esim. mua välillä oikein ärsyttää, kun tuntuu, ettei ns. tervettä päivää ole kuin muutamia, kun aina jostain pitää kivistää, nipistää, kolottaa, jyskyttää, tuikkia, särkeä, jomottaa, raastaa ym.ym. mitä vielä.
    Eli ihan on perusterveolo ja meininki pääsääntösesti ja myös sillon kun iskee joku kipukohtausjakso, niin sitkutellen mennään päivittäin, mutta raivostuttaa, kun aina iskee jotain.
    Esimerkkejä, jaksoja jolloin särkee päätä, niskaa, hartioita, lapojen seutua. Sit pakaralihas ja koko toinen jalka voi olla viikko tolkulla tosi kipee. Juimii oikeen kunnolla. Rauhottuu sitten ja uusiutuu epäsäännöllisen säännöllisesti.
    Sit kaula-kurkkuseudun epämääräiset tuntemukset, yläkropan pistelyt, tuikkimiset, kuumotuksen tunteet. Kylkikipuja, kouristeluja siellä täällä.
    Ja se mikä tässä just on inhottavaa, kun olen rampannu lääkäreillä vuosien varrella valittamassa oireitani ja minua on ultrattu, on otettu keuhkoröntgeneitä, lukuisia verikokeita, tutkittu sitä ja tätä. Mutta mitään selkeää ei siis löydy, ei ole syytä näille erilaisille kipujutuille.
    Niitä vaan tulee ja menee, tulee ja menee. Jotkut kestää muutaman päivän, toiset kuukauden ja sit pysyy poissa. Sit saan ahdistustuntemuksia, paniikkikohtauksia, joihin olen onneks sentään saanut sitten helpottavaa lääkettä, jota otan tarvittaessa.
    Mutta mietityttää just se, että aiheuttaako / laukaiseeko kenties vaivojen miettiminen ja pohtiminen esim. ahdistuskohtaukset? Kertooko kivut jostain, esim.mitä kroppa esim. tarvitsisi, jos siellä vajausta, puutetta jostain?
    Ruoka maistuu ja pidän ruuasta, mutta onhan tuota alipainoa jonniin verran taasen juu.
    Alipaino/aliravittu kroppa, sh-tausta...voiko olla tekemistä erilaisten oireiden kanssa? Jostain luin ihan ohimennen äkkiä, että paniikkihäiriötkin voi iskeä, kun / jos on pitkään alipainoinen, kroppa jotenkin altistuu/huutaa hätää tai jotain..
    ONko Heidi sun kivut päivittäisiä ja otatko niihin lääkkeitä, että pärjäät? Mitä sulla erityisesti vaivaa?
    Ois kiva kuulla miten teillä erilaiset kivut/ säryt ja miten niitten kanssa pärjää, otatteko lääkkeitä ja onko kivuille mitään syytä, vai onko ne vaan (kuten mulla, kaikki kunnossa paitsi paino)


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ekaksi mulle juolahti mieleen fibromyalgia sun kommentin perusteella. Onko sitä sulta koskaan tutkittu?

      Fibrolle on tyypillistä pitkäaikainen kipu niin ylä- kuin alakropassakin, yleensä aika symmetrisesti; ahdistuneisuus ja heikko uni, suolisto-ongelmat, sydänoireet, huono keskittyminen, masennus tai alavireisyys, nivelien turvotuksen ja puutumisen tunteet, heikentynyt lämmönsietokyky, nivelten yliliikkuvuus, usein ns. saunakrapula. Ulkoiset ja sisäiset tekijät vaikuttaa kipuihin, esim. sääolot ja ahdistuneisuus tai stressi.
      Fibro tutkitaan oirekuvan ja triggerpisteiden perusteella, joten googleta nuo fibron triggerpisteet ja tsekkaa miten ne sulla osuu. Jos osuu yli 11/18, niin varaa aiheesta aika lääkärille.

      Itsessään jo alipaino aiheuttaa kipuja, koska kropalla ei ole tarpeeksi pehmustetta suojana. Jos luusto on haurastunut ja ihminen on alipainoinen, niin luuhun, luuytimeen, kohdistuva paine on normaalia suurempi ja aiheuttaa kipua. Itse en pystynyt kivuilta nukkumaan, sillä luukipu oli niin hirveä, että jouduin miettimään uskaltaako kääntää kylkeä vai onko parempi vaan sietää kipu, sillä se asennon muutos tuntui siltä, kuin liekit olisivat korventaneet koko kroppaa.
      Enää näitä alipainon aiheuttamia kipuja mulla ei ole, mutta fibro- ja selän hermokivut ovat jääneet. Hermokivut ovat tulosta osteoporoosista, fibro taas tuli sh:n kylkiäisenä.
      Olen kirjoittanut aiheesta postauksen, alipainon haitat, joten vilkaisepa se.

      Mulla on kipuihin lääkitys, amitriptyliini lievittää kipuja ja parantaa unta, ja sitten mulla on kaksi eri kipulääkitystä, joista toinen on vahvempi ja tehoaa hermokipuun paremmin. Mutta itselläni elämäntavoilla on tosi iso merkitys, sillä liikkumattomuus tekee kivuista sietämättömät mutta taas liian rankka liikunta aiheuttaa saman efektin. En ole yökukkuja, sillä mä tartten vähintään sen 12 h yöunen jaksaakseni päivän.

      Mutta vilkaise ne triggerpisteet, jos yhtään siltä tuntuu, ja ota tarvittaessa lääkäriin yhteyttä. Painon korjaaminen on välttämätöntä ja se tulee myös helpottamaan kipuja. Toivottavasti tämä selviää, koska kipujen kanssa eläminen ei todellakaan ole mitään herkkua!

      Tsemppiä! :)

      Poista
  43. No onko siihen fibroon sitten mitään lääkitystä avuksi tai mitään ns. helpotusta, vai pitääkö sen kanssa vaan tulla toimeen? Koska olen joskus kuullu, että moni lekuri ei ota fibromyalgiaa kunnolla tosissaan, vaan laittaa kuntosalile treenaamaan, kun sanovat, että oot jumissa ja tukossa. Tai sit vaan buranaa, mut auttaaks se, pitäskö olla jokin vahvempi täsmälääke? Mitä mä vaadin/ehdotan lääkärille jos tulos osoittas fibroa??
    Kiitti vinkistä ja neuvoista. Kyllä tää tästä varmaan alkaa seljetä, kun tutkitaan...ja niin syödään ainakin, että sais lihasta ja rasvaa. Se on kans varmaan ehdoton.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Fibroon itsessään ei ole parannuskeinoa mutta oireet voi pitää itse hyvinkin hallussa eri keinoin.
      Lääkityksellisiä keinoja on esim amitriptyliini, joka ihan todella helpottaa kipuja ja parantaa unta. Myös lyricaa käytetään samaan tapaan, truxalia ja oli ainakin vielä yksi, jonka nimeä en nyt muista.
      Eli tällaisia säännöllisiä lääkityksiä löytyy. Sitten tarvittaessa voi käyttää muita kipulääkkeitä, ja etenkin reumakipuihin on kehitetty omia tulehduskipulääkkeitä jotka toimii ehkä perinteistä buranaa paremmin.

      Itselläni pysyy hyvin kurissa noilla elämäntavoilla. Pitää löytää itselleen toimivat asiat, esim toimiva liikuntamuoto, koska kevyt liikunta auttaa kivuissa ja nivelongelmissa, saunan välttäminen ja muutenkin säännölliset ja terveet elämäntavat, istumisen välttäminen. Pahinta mihin itse ei voi vaikuttaa on sää. Mulla on ainakin melkosen heikentynyt lämpimän sietokyky, ja siksi 20'C on itselle aika maksimi.

      Mutta tää on sairaus, jonka kanssa oppii elämään. Oppii tekemään asioita, jotka edistävät omaa hyvinvointia.
      On totta, ettei kaikki lääkärit suhtaudu tähän asiallisesti, joten vaadi lähete reumatologille. Hän on reumasairauksiin erikoistunut ka todellakin osaa ottaa todesta ja asiallisesti! Punttitreeni tukkoiselle fibrolle on niin vihoviimeinen hoitomuoto, että kertoo vaan lääkärin tietämättömyydestä :D

      Eli vaadi lähetettä reumatologille, sitä kautta sain itsekin dg:n ja oikean hoidon. Mutta fyysisen kunnon normalisointi on ehdoton ihan kaikessa, eli siihen nyt energiaa ja aikaa.

      Poista
  44. Joo näin täytyy tehdä. Kiitos vinkistä.
    Sopiva liikunta ja lepo tasapainossa pitää kivut hallinnassa. Nimittäin sen oon ainakin huomannu, että mitä enemmän liikkuu ja hilluu, niin siitä kroppa ei kovin tykkää ja kipuja alkaa ilmetä. Samoin kun jos on samassa asennossa istumassa pitkään, niin pitää vaihtaa asentoa siinä vaiheessa, kun esim. pakaroita tai reisiä alkaa kolottaa.
    Että sopivasta ja rauhallisesti hyvällä fiiliksellä.
    Mut toi sauna on aika jännä juttu ja lämpö muutenkin. Mulle lämmin on hyvä, mutta kylmä ja kostea on paha (sillon erilaiset kivut varsin äityy).

    Ihanaa kevään jatkoa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kolea ja kostea on kyllä vähän kinkkinen, nämä Suomen ilmasto-olosuhteet eivät ole mitenkään ihanteelliset fibrolle.
      Jännä on tuo, että miten toisille lämpö tuo todella helpotusta oireisiin, mutta ihan älyttömän hyvä että sä olet hoksannut miten ne sulla toimii!
      Sauna hetkellisesti auttaa ja rentouttaa, mutta siitä lähtee sydän niin ylikierroksille ja sitten iskee se armoton saunakrapula, josta kestää monta päivää toipua. Joku kertoi mulla kerran, että saunomisen kellonajankohdalla on väliä, ja esimerkiksi seitsemän jälkeen illalla ei kannata saunoa. En sitten tiedä onko tämä totta -.-

      Poista
  45. Hei mitkä on teidän lemppari jätskiä / jäätelömakuja?
    Mä kävin äsken ostamassa tukun Magnumeita, ei makusia. En muista millon viimeks oon ko. jäätelöö ees syöny, mutta nyt on aika haastaa itsensä maistelemaan niitä.
    Erilaisia tötteröitä jätskikioskilla on tullu syötyä (mut ei viel tänä keväänä), sit Aino jäätelöitä (joista mun suosikit Karpalo-kinuski, uuniomena, lakritsi, valkosuklaa-vanilja)
    Sit yks mun suosikki jäätelö on hurmaava kinuskipikari. Tykkään kaikesta caramel-toffee-kinuski makusista herkuista muutenkin, joten ehkäpä nyt sitten metsästän erilaisia sellaisia jädejä....
    Kyllä syöminen on sitten aikas coolia, voi maistella kaikenlaisia ihanuuksia ja makustella ja muistella kulinaristisia elämyksiä ja taas haaveilla uusista mahtavista annoksista.
    Siihen olen havahtunut, että kyl ruuan pitää maistua ja olla hyvää. Että nyt välillä puistattaa ja huvittaa, että miten jotkut viittii ees ostaa noita light-tuotteita, kun ne on sellasta kumia ja mitäänsanomattoman makusia, eli kuin söis tyhjää.
    Niin, ei se elämä ole auvoisempaa jos käyttää ligth-tuotteita. Pakko kertoakin, että oikein äimänä katsoin kaupassakin, kun mun vieressä yks tyyppi latoi ostoskorinsa täyteen erilaisia protskujogurtteja "ei rasvaa, ei sokeria" = ei makua tuotteita tai jos on jotain makua, niin aika ällön esanssisia, kuten täällä muutkin todenneet.

    Sit taas kauhuna kuuntelin kun yks perhe papatti lapselleen kassalla maksaessaan ostoksiaan, jäätelön valinnasta. Aikuiset oli ottanut jätskit, mutta laps parka oli ilman, kun kuulemma ei saanu ottaa, minkä olis halunnu, niin sai olla ilman. Höh.
    Tuli paha mieli.

    No nyt me syödään jädee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En itse ole kovin suuri jäätelön ystävä laktoosi-intoleranssin takia. Laktoosittomia jäätelöitä on niin suppea valikoima, ettei ne juuri houkuttele. Toki on kyllä niitä ihan älyttömän hyviä jäätelöitä, löytyy just noissa isommissa puteleissa (Aino tai joku vastaava, Ingman Creamy?).
      Tykkään tosi paljon Ben & Jerry'sistä ja niitä tuli vedettyä parantumisen alussa kyllä niin ähkyyn asti, että on hetkeksi mun jäätelökiintiö täynnä :D

      Oletko maistanut sitä Ingman Creamyn Rocky Roadia? Vitsit se on hyvää! Vaahtokarkkia, suolaista toffeeta ja vaikka ja mitä muita härpäkkeitä. Ai että...! Syöminen ON aika pirun coolia, koska ei se ole pelkkää fuelia, vaan se on myös nautintoa ja sielunhoitoa. Tykkään kans maistella uusia makuja vapaasti, aivan kuin olisi uusi maailma avautunut eteen :)

      Poista
    2. No onneks kyllä laktoosittomia makuja alkaa olla aika kivasti jo tarjolla. Altaita vaan penkomaan ja kioskin tarjontaa tsiikaamaan :) Sieltäkin uusia aluevaltauksia !!!

      Poista
  46. ONNEA, ONNEA HEIDI SYNTYMÄPÄIVÄNÄSI:)
    Ihanaa että olet juuri sinä ja sellainen kun olet. Sillä vain olemalla itse oma itsensä voi olla onnellinen. Me olemme kaikki arvokkaita ja tärkeitä juuri omana itsenämme.
    Ja ikä ei tee meistä huonompaa. Ne on vain numeroita. Itselläkin oli jotenkin kriisi kun tuli 40 täyteen, mutta ystävä sen sanoi, että ei pidä tuijottaa niitä numeroita liikaa. Me olemme hyviä juuri siinä iässä missä kulloinkin olemme. Ja toisekseen, jokainen vanhenee ja ikä on se mikä se on. Tyytyväinen siihen mitä on, voi saada paljon enemmän.

    Kiitos älyttömästi tästä blogista. Tää on niin pelastus ja suuri tuki. Voi tietäisitpä miten paljon täältä on saanut ajattelemisen aihetta, pysäyttäviä tekstejä, rohkeutta elää omaa elämää eikä jonkun toisen. :)
    Inspiroivaa ja tsemppaavaa sh:n syövereitä vastaan.

    Nyt juhlan paikka:) Nauti, olet uskomaton ja sisukas taistelija. Jatka samaan malliin, älä ikinä luovuta! Säilytä hyvä esimerkillisyys ja kannustaminen. Se on poikkeuksellista.
    Sitä yritän pitää itsekin yllä toisille ja nyt huomaan että olen tarvinnut tätä kyllä itsekin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi että, tiedätkö multa meinasi päästä itku kun luin tämän sun kommentin.
      Kiitos, kiitos ihan mielettömästi! <3

      Poista
  47. Iik. Syönkö mä kun just söin ja jo mietin voinks mä syödä parin kolmen tunnin päästä?
    Vai pitäskö pärjätä kuitenkin tällä ja ottaa vaan joku pikku juttu,eikä sitä kunnon iltapalaa, kun söin niin tukevan päivällisen. Tarttenkohan ny sitä, vaik usein syönkin reilun iltapalan..mut syönkö joka päivä näin paljon. Miten mieli tekee kuitenkin, mut sit toinen mieli epäröi, jos vatsassa ei tunnu tarvetta?! Voi rähmä. On tää kyl melkosta ruuan funtsimista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilman muuta sä voit syödä! Pari kolme tuntia on normaaleilla, terveillä ihmisillä se keskiverto aika aterioiden välillä, ja taas syömishäiriöstä toipuvalle se on aika pitkä aika. Toki jossain vaiheessa sun keho tulee itsestään hakeutumaan noille ruoka-ajoille, mutta siihen menee vielä aikaa.
      Eli syö, hyvä ihminen, syö! Syö vaikka viiden minuutin välein! :D

      On hyvä juttu, että meidän vatsa ei päätä siitä milloin me tarvitaan energiaa vaan aivot ja hormonitoiminta. Toipumisen alussa ruoansulatus on hidastunut, jolloin vatsa tyhjenee hitaasti. Samalla kropassa on massiiviset vauriot, jotka vaatii energiaa ja sun kroppa on just huomannut saavansa ruokaa. Tästä johtuu se miksi vatsalaukussa ei tunnu olevan tilaa vaikka kroppa huutaa ruokaa.

      Eräs todella mainio lausahdus menee seuraavasti ja toimii 110-prosenttisesti toipuessa:
      Syö, kun sulla on nälkä. Syö, kun sulla ei ole nälkä.
      Syö aina kun ajattelet ruokaa.

      Vilkaise vielä postaukset aiheesta extreme hunger, löytyvät tuolla tunnisteella :)

      Poista
    2. Oi, syö, syö, syö. Täähän osu niin hyvin. Mulla oli nimittäin aivan samanlaisia ajatuksia ja tuntemuksia. Mietin skippailua, himmailua, kompensaatioita. Pohdin seuraavaa sapuskaa, mitä voin syödä ja mitä jätän pois tai vaihdan toiseen ym. Kunnes yht`äkkiä oivalsin tai jotenkin vaan aivoissani päätin, että tottakai mä voin syödä. Mun pitää syödä usein ja mä itseasiassa tarvitsenkin energiaa usein. Mun kroppa ja aivot suorastaan huutaa ravintoa. Ja mitä enemmän mä touhuan niin sekin lisää mun energian tarvetta ja tuntuu, että syön koko ajan, mutta toisaalta taas mä tarviin kaiken sen ruuan mitä syön. Ja taas on nälkäkin. Eli on se vaan syötävä ja erityisesti, kuten Heidi kirjoitti - vaikka EI OO NÄLKÄ, PITÄÄ SYÖDÄ. Ei pidä odottaa, että tuleeko nälkätunne tai huono olo ym. vaan syödä vähintään se kolmen tunnin välein tai aina kun ruoka mielessä. Kuten normi ihmisetkin tekee.
      Ja ottaa vielä kerta kiellon päälle lisääkin. Ja erilaisia jälkkäreitä. Ja mikä mahtavinta, mä otan iltapalan lisäks sit viel myöhäisilta/yöpalaakin. Ja mitä ihmettä, aamulla on kuitenkin huutava nälkä. Syöminen on aivan ihanaa.

      ONNEA, ONNEA HEIDI. Ja suuret, suuret kiitokset blogista ja avoimesta auttavaisesta asenteestasi.

      Ollaan ylpeitä itsestämme ja nautitaan naisena olemisesta. Ei niuhoteta ja valiteta mitättömistä asioista. Nyt sitä osaa terveyttäkin arvostaa, kun havahtuu kaikkeen ikävään ja haavoittuvuuteen. Ja näkee vakavasti sairaita ja surullisia elämänkohtaloita. Joten nautin ja syön mitä mieli tekee ja mitään herkkupäiviä ei erikseen tarvii, kun joka päivä voi nauttia hyvää :)

      Poista
    3. Loistavia oivalluksia, ihan mahtavaa!!

      Ja kiitos paljon! <3

      Poista
  48. Hei missä sun porukoitten haastattelu...?:)

    VastaaPoista
  49. Hei miks sun vanhempia oli haastateltu? Joku tietty aihe/ teema? :)
    En oo nähny viel ko.juttua. En tiiä näkeekökään sitä ihan joka puolil Suomee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haastateltiin siksi, kun mun vanhempien firma täytti 30 vuotta, olenkin kaksosia tämän firman kanssa kun molemmat on synnytty samana päivänä :)

      Haapislehti tuskin tulee paljon muualle kuin Haapikselle, joten voi olla aika vaikea löytää sitä juttua. Mutta joskus joissain kirjastoissa saattaa löytyä lehti, joten fingers crossed! :)

      Poista
  50. Mikä firma heillä on?
    Onko ulkopuolisia työntekijöitä vai kahelleenko ahertavat?:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun vanhemmat ovat kolminkertaisia yrittäjiä, ja pääyritys on jousisoitinten sekä tarvikkeiden myynti ja osto, jousisoittimien korjaus- ja rakennuspalvelu, sekä kv-maahantuonti.
      Kahdestaan ahertavat, tai no isä on Jousisoittimen ohjaksissa, äiti sitten taidekehystämön ja yhdessä hoitavat tuon pitopalvelu. ja majoitusfirman.

      Poista

Kommentteja, joissa on manittu BMI- tai painolukemia,ei julkaista, joten ethän mainitse niitä! Riittää, että mainitset olevasi ali-, normaali- tai ylipainoinen.
Kiitos! <3