maanantai 11. syyskuuta 2017

Budjettiystävällisiä ruokavinkkejä

Yksi aihe, johon olen törmännyt niin omakohtaisesti kuin kuullut muidenkin suusta on se, että ruokaan saa menemään todella paljon rahaa. Ruoka ei Suomessa ole mitenkään kovin edullista, ja kun toipumisvaiheessa joutuu syömään paljon, niin pieni budjettipaniikki iskee helposti.
Terveyden kustannuksella ei pidä leikkiä eikä omalle hyvinvoinnille voida asettaa hintaa mutta ei tätä aihetta voida välttää, ja kyllä pystyy syömään edullisemminkin hyvinvoinnista tinkimättä. Pitää vaan tietää muutama kikka.
Joten tämä postaus käsittelee aihetta miten säästää ruokakuluissa ruoasta tinkimättä.




Kaiken a ja o on pieni tilannekatsaus: mihin laitat tällä hetkellä eniten rahaa? Mistä voit säästää?
On aika turhaa ostaa kalliita luomutuotteita, kun samat tuotteet saa paljon edullisemmin normaaliversioina. Ymmärrän, että toisille luonnonmukaisuus on todella sydäntä lähellä ja mikäli et ole valmis tinkimään tästä, niin sinun pitää löytää jonkin muu keino.
Ostatko paljon autenttisia tuotteita, esimerkiksi aitoja Oreoita, Ben & Jerry'siä, Fazerin kolmen euron kaurahiutaleita, Barillan tai Bertollin pastakastikkeita, aitoa Coca Colaa, jne? Varmasti ihan jokaikisestä tuotteesta on kehitetty markettien omien merkkien halpistuotteita, kuten Pirkka ja Kmenu, Xtra, Rainbow ja Lidlin omat tuotteet, jotka ovat huomattavasti edullisempia.
Hintaeroa esimerkiksi Cocacolan ja Rainbowin cokiksen välillä on reilusti yli euron, jolla saa jo kaksi pakettia K-menun pikakaurahiutaleita, tai neljä pussia makaronia tai kaksi Rainbowin sadan gramman valkosuklaalevyä.
Toki olen kuullut sanottavan, ettei halpis-kokikset maistu yhtä hyvältä kuin aidot kokikset ja näin varmasti voi ollakin mutta ellei kokis ole sinulle kalliin shampanjan veroinen ylellisyytuote, jolla haluat hemmotella itseäsi rankan viikon päätteeksi tai juhlistaa merkkitapahtumaa, niin kannattaa todella miettiä haluaako pulittaa yhdestä kokispullosta kahta euroa, jos samaa voi saada reilusti halvemmalla ja näin ollen säästää tärkeämpään ruokaan.

Osta suurempia määriä pienemmällä rahalla.
Esimerkiksi juustot tulevat kilohinnaltaan halvemmiksi isossa pakkauksessa ja jätä nyt ne kevytjuustot hyllylle! Esimerkiksi 17% Oltermanni tulee kalliimmaksi kuin täysrasvainen halpis-Edam, ja kehosi tarvitsee juustosta saatavaa kolesterolia muun muassa hermoston ja hormonitoiminnan korjaamiseen.
Vältä myös ostamasta valmiiksi viipaloituja juustoja, koska ne ovat huomattavasti kalliimpia kuin könttäjuustot. Mikäli tykkäät käyttää Aamupalan kaltaista sulatejuustoa niin suosittelen taas vaihtamaan kaupan omaan halpismerkkiin, sillä niin Keskolta kuin S-ryhmältä ja Lidliltä löytyy omat edulliset verrokkinsa.



Etsi alennuksia ja osta ruokia, jotka ovat alennettuja niiden parasta ennen -päiväyksen takia. Vaikka et ruokaa juuri sinä päivänä söisikään niin se kannattaa pakastaa ja ottaa sulamaan joko edeltävänä iltana tai aamulla. Tällä tavalla voit säästää jopa puolet tuotteen hinnasta.
Seuraa myös kauppojen ilmoituksia ja hyödynnä niitä. Markettiketjut myyvät usein alennuksella omia tuotteitaan, esimerkiksi Pirkan (vai onko se nykyisin K-Menu?) Daniela -keksejä kaksi pakettia 3,50€, ja nämä Danielat eivät juuri käytännössä Oreoista erotu.

Osta satokauden hevi-tuotteita, koska ne ovat aina kaikkein halvimpia. Muista näissäkin hinnoittelu, sillä saat menemään luomutomaatteihin ja -banaaneihin rutkasti enemmän rahaa kuin tavallisiin tomaatteihin ja banaaneihin, ja senkin erotuksen voit käyttää muuhun ruokaan.
Kaikkia kasviksia ei tarvitse ostaa edes tuoreina vaan pakastetuotteet käyvät yhtä hyvin, ja muista että pakastekasviksistakin löytyy markettien omat tuotteet, jotka ovat taas halvempia kuin esimerkiksi Apetitin.

Rasvanlähteistä kannattaa mennä edullisin ensimmäisenä. Rypsiöljy on vallan mainio vaihtoehto, sillä se on halpaa ja siinä on hyvä rasvahappokoostumus. Trendeiksi nousee säännöllisesti eri rasvoja, esimerkiksi kookosöljy on ollut todella hypetyksessä viime aikoina mutta se ei ole sen terveellisempää tai ihmeellisempää kuin esimerkiksi rypsiöljy. Toki sitä voi käyttää eri tarkoituksiin, esimerkiksi kuivuneen brow pomadan sillä voi elävöittää henkiin :D Mutta hintavertailussa kookosöljy on todella hännillä.
Suosi voita tai vähintään 60% margariinia, ja näistäkin löytyy markettiversiot, jotka ovat halvempia kuin Becelit ja vastaavat. Maitotuotteissa on sama juttu: Valion jogurtit voivat olla lähes kaksi euroa kalliimpia kuin markettiketjujen omat tuotteet. Tosin näissä on se huono puoli, että laktoosittomia halpistuotteita ei juuri ole, joten esimerkiksi itse laktoori-intolerantikkona joudun ostamaan kalliimpaa jogurttia. Mutta joka marketti tekee laktoositonta maitoa, joka on edullisempaa kuin esimerkiksi sen Valion.



Kun teet ruokaostoksia, niin suunnittele. Kannattaa tehdä jonkinlainen suunnitelma viikolle mutta pitää siinä tilaa vaihtelulle. Kokkaa isoja annoksia, koska a) tarvitset paljon ruokaa, ja b) voit säästää seuraavalle päivälle osan. Pasta on loistavaa recovery-ruokaa, sillä se on edullista, se on vaaleana helpompaa ruoansulatukselle prosessoida, ja se on täynnä hiilihydraatteja, joita kehosi kipeästi tarvitsee. Pastaa voi myös varioida paljon: milloin tekee kermakastiketta, milloin juustokastiketta, milloin sekaan heittää tonnikalaa, milloin keittää pelkkää pastaa ja lisää joukkoon voita ja pestoa.
Kannattaa olla luova kokkaamisen suhteen eikä tuijottaa reseptejä orjallisesti. Olen itse kehitellyt kaikkein maukkaimmat ruoat ihan inspiroimalla, toki pohjalla käytin ensin jotain reseptiä, jota sitten lähdin kehittelemään itse. Kokkaamisen ei tarvitse olla vaikeaa tai kallista ja kannattaa rohkeasti vaan lähteä kokeilemaan! Et tarvitse huippukokkien maustearsenaalia, sillä pärjäät loistavasti suolalla, mustapippurilla ja voilla, itse tykkään lisäksi maustaa puuroa esimerkiksi kanelilla tai piparkakkumausteella. Resepteissä lukee lähes aina tuoreyrttejä, joihin saa menemään todella pitkän pennin ja mikäli tykkää kokata paljon, niin kannattaa hankkia muutamat yrtit kuivana, sillä kuivat yrtit maksavat vain murto-osan tuoreiden hinnasta.

Moni varmasti joutuu hankkimaan lisäenergiaa jossakin muussa kuin perusruoan muodossa, jolloin apteekin nutreihin saa menemään ihan törkeän paljon rahaa. Yksi nutri kun maksaa yli kolme euroa, joka on tosi paljon! Ellei sinulle ole vartavasten lääkäri määrännyt apteekin nutreja, niin suosittelen hankkimaan Lidlistä recovery-juomia. Niissä on energiaa abouttirallaa saman verran kuin keskiverto nutrissa mutta hinta on huomattavasti edullinen. Pähkinät ovat myös todella erinomaisia recovery-ruokia ja niitä kannattaakin ostaa isompia pakkauksia ja suosia jälleen markettien omia tuotteita, ja sama koskee esimerkiksi kuivattuja hedelmiä.

Jotta kauppareissuista ja ruokailuista ei tulisi kovin kitkerää penninvenyttämistä, niin ehdottomasti kannattaa miettiä sellaisia tuotteita, joihin haluaa panostaa. Toiset eivät voi terveydellisistä syistä esimerkiksi syömään tavallista viljaa, jolloin gluteeniton on ainoa vaihtoehto. Gluteenittomat tuotteet ovat kalliimpia mutta tämähän voi olla sinulle eräänlainen tästä en tingi -tuote. Tai jos tykkäät tehdä aamupalastasi luksusta etkä innostu veteen tehdystä puurosta (kuka siitä nyt innostuu?), niin kannattaa kokeilla erilaisia manteli- ja kaurapohjaisia juomia. Tai ehkä rakastat omia pint partyja, jolloin haluat luonnollisesti panostaa jäätelöön. Mikä ikinä on sinun juttusi!
Taitoa on se, että löytää keinon säilyttää tasapaino ja pystyy panostamaan itselleen tärkeisiin asioihin ilman että budjetti on ensimmäisen Ben & Jerrysin jälkeen miinuksella (kannattaa muuten seurata Keskon ilmoittelua, koska aina välillä Benskut ovat tarjouksessa, kolme kpl kympillä!).



Ruokalaskun pienentäminen vaatii vähän vaivaa ja opettelua, mikäli siihen ei ole ennen tottunut. Jos olet tähän mennessä ostanut evääksi kioskilta kolmioleivän voit säästää ostamalla samanlaisen kaupasta marketin oman tuotteen, ja voit säästää vielä enemmän tekemällä evääsi itse. Suosi markettien omia merkkejä ja tiedä missä kannattaa pihistää, eli vertaile, vertaile ja vertaile! Onko järkevää tuhlata kolmea euroa luomutomaatteihin, jos saat sillä kolmella eurolla kurkun, pussillisen tomaatteja ja vielä puoli kiloa spagettia? Voit säästää ruokakuluissa paljonkin kuitenkin tippaakaan omasta hyvinvoinnista ja ravitsemuksesta tinkimättä, ja voit taas panostaa niihin pieniin ylellisyyksiin, jotka ovat sinulle tärkeitä.
Vaikka joudut näkemään vaivaa, niin jokainen tiukalla budjetilla elävä yksinasuja kyllä tulee arvostamaan sitä taitoa pitkään, ja vaikka edelleen asuisit vanhempiesi kanssa, niin tämä taito tulee sinulle hyödylliseksi tulevaisuudessa.
Ruoasta ei tarvitse tinkiä ja terveydestä ei koskaan pidä tinkiä, mutta hinnoista saa ja pitää tinkiä!

Nautinnollisia hetkiä kaikille!

-Heidi

33 kommenttia:

  1. Ei millään pahalla mutta pisti vaan silmään, kun kirjoitit olevasi laktoosi-intorelantikko, mutta silti syöt jatkuvasti fazerin suklaita ja erilaisia suklaapatukoita, joissa on laktoosia? Sitten et kuitenkaan syö normeja jogurtteja? Ei siis muuten mitään, mutta hämmentää vaan tämä. Kaikkea hyvää sinulle kuitenkin toivon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pystyn syömään tavallista suklaata mutta esimerkiksi jogurtit, maidot ja maitopohjaiset ruoat, joissa on laktoosia, eivät sovi minulle. Sen sijaan taas pystyn syömään normaalia juustoa mutta tavallista jäätelöä en mitenkään.
      Saattaa ehkä todella hämmentää muita mutta itselleni tämä on ihan perusjuttu. Liekö syy sitten siinä millä tavalla maito on ruoassa valmistettu, en tiedä. Olen lapsena sairastanut tosi rajun koliikin, joka on jättänyt jälkensä näin.
      En pysty syömään esimerkiksi tavallista leipää vaan ainoastaan gluteeniton tai puhdas kaura sopii, mutta sitten taas valkoinen pasta sopii vatsalle. Eihän tästä hirveästi saa selvää loogisesti ajatellen ja olen jo aikapäiviä sitten luopunut sen logiikan etsimisestä.
      Välillä vatsa äityy jostakin jo turvalliseksi koetusta ruoasta, välillä taas toisin päin.

      Mutta siis tuo laktoosi-intoleranssi on todettu ihan allergiakokeissa. En siis ole maidolle allerginen vaan laktoosille yliherkkä :)

      Poista
    2. Täällä kans syödään koko ajan fazerin, maraboun ym.valmistajan suklaita, toffeita ym. herkkuja. Eikä aiheuta oireita. Ei kyllä mielestäni mene aina yks yhteen nämä allergia-asiat. Jollekin on herkempi ja jollekin vähemmän. Ja vaikka joku tuote sisältäs maitoa ja laktoosia, se saattaakin ihan hyvin sopia vatsalle. Ja jos nyt joskus vähän mahassa kiertää, niin eipä tuo niin vaarallista ole. Kun ei sekään välttämättä ollut sen maidon, viljan, herneen tai omenan syy, vaan ihan joku muu. Esim. jännitys, stressi. tai vaikka ihan vaan mahatauti,pilaantunut salaatin lehti ym. Ei kaikkeen ole aina edes syytä.

      Poista
  2. Yks suurin vinkki missä aina säästää pitkällä tähtäimellä, on opetella tekemään ruokaa ja leivonnaisia itse. Tässäkin toki pitää ajatella sitä että tilanteen mukaan, usein on tosiaankin okei syödä valmista, mutta keliaakikkona olen itse huomannut että kun kaupan gluteenittomien tuotteiden hinnat on korkeat, niin esim. Leipää itse leipomaan säästäisi pitkän pennin. Itse vain satun olemaan niin mukavuudenhaluinen (plus että leipää menee paljon) että ostan leipäni kaupasta :D Mut siinäkin Pirkka-tuotteet on tosi hyviä, itseasiassa parempia ku monet muut.

    Sitten jos yrttejä ynnä muita haluaa tuoreena, niin kesällä parveke/piha käyttöön! Ei tarvi vältisti siemenestä asti kasvattaa, kun esim. salaatit, ruohosipuli, timjami, basilika voi ostaa kaupan ruukussa ja sit vaan tunkee sen multaan ja kerää satoa kesän mittaan, halvaksi tulee! Me kokeiltiin eka kertaa tänä kesänä, pari yrtti kupsahti mut ainaki yks on vieläki hengissä :D Ne voi sitte vielä kuivataki talven varalle kuivatuiksi yrteiksi, mut pitäs olla vähä nohevampi ku minä...

    Se piti sanoo tuohon laktoosi-intoleranssiin liittyen, että kypsytetyt juustot (perus edamit, oltermannit ym.) on aina luonnostaan laktoosittomia, kun laktoosi poistuu kypsytysprosessissa. Ja sit että löytyy laktoosittomia juguja ja rahkoja halpismerkeiltäkin, pirkalla ainakin on. Valikoima on kyllä kasvanut hurjasti siitä ku ite jouduin aikanaan laktoositonta syömään, oli tasan 2 valiojugurttia :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on ihan totta! Itse tekemällä voi säästää hurjasti ruokakuluissa ja mä todella arvostan ihmisiä, jotka itse tekee omat leipänsä ja ruokansa. Itse olen satunnainen kokkailija: välillä saan kausia, jolloin innostun tekemään ruokaa ja kokeilemaan uusia reseptejä mutta useimmiten suosin kaupan valikoimia. Leipominen on itselleni varsin haastavaa, koska joutuu seisomaan ja vaivaamaan taikinaa ja se pahentaa selän hermokipuja, joten tästä syystä harvoin leivon.

      Ja hei, kiitos tästä pienestä insightista juuston kypsyttämisestä! Tämä selvittikin paljon sitä että miksi juustot eivät aiheuta mitään oireita. Vähän tällaista mä ounastelinkin mutta sun vastaus nyt selvitti asian mulle hyvin :)

      Poista
    2. Mulla todettiin keliakian yhteydessä aikoinaan laktoosi-intoleranssi (mikään ei imeytynyt keliakian takia), mutta se korjaantui kun suoli parani ja pystyin käyttämään laktoosillisia maitotuotteita, jopa maitoa. Sitten anoreksia uusiutui ja siitä parantuessa hoksasin että tavallinen maito aiheuttaakin oireita ja laktoositon ei. Kuitenkin tavalliset jugurtit, jäätelöt, kermat ym. käy. Että en tiiä mitä menin pilaamaan syömishäiriöllä, mutta nyt on pakko juoda laktoositonta maitoa. Parantumisen edetessä onneksi jää pahimmat mahavaivat aina taakse kun elimistö tottuu. No, tää nyt oli jo vähän aiheen vierestä.

      Poista
  3. Juu samaa mieltä Heidin kanssa. Voi olla yliherkkä jollekin, mutta ei kaikille niinsanotusti samaan ryhmään kuuluviin tuotteisiin. Mulla on pähkinallergisia kavereita, jotkut voi syödä tuotteita, jossa lukee"saattaa sisältää pähkinää...ym.", mutta joku ei voi syödä niitäkään.
    Toisille sopii paremmin vaaleat leivät, kun ruisleivät, vaikka ei ois mitään keliakiaa ym. viljayliherkkyyttä. Ja noi maitotuotteet, niissäkin on kyllä niin paljon erilaisia vaihtoehtoja, että varmasti löytyy jokaiselle omansa. Oli ne sitten maidottomia, laktoosittomia tai normikamaa. Ja aina ei oo ees todettua allergiaa ja silti siis jotkut käy paremmin kun toiset.
    Niin kun turvottavat tai närästävät tuotteet. Niistäkin on pakko valita, mitä syö tai ainakin miten usein/harvoin syö.
    Ja mitä tulee nyt sitten tähän ruuan ostamiseen, niin mä olen valmis maksamaan vähän enemmän sellaisista tuotteista, jotka maistuu paremmalta, kun joku toinen, jossa ei oo mitään makua, niin kun esim. jotkut light-tuotteet. Yäk, aika teennäisen pliisuja.
    Ja sit joskus on myös ihan himo johonkin sellaseen, mistä tietää että vähän maha menee sekasin, mutta sit menee....joskus nautinto on parempi, kun se yks pöntöllä käynti.
    Ruuan pitää jokatapauksessa olla hyvää ja maistuvaa, nautinto.
    Siks kaikkee mahollista ruokaa vaan koko ajan ja lisää. Syöminen on niin mahtavaa.


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan totta turiset!
      Vaikka mitään todettuja yliherkkyyksiä tai allergioita ei olisi todettukaan niin ei se tarkoita sitä, etteikö voisi kokea mitään yliherkkyysoireita tietyistä ruoka-aineista. Tuli mieleen tuosta ruisleivästä, että itse en pysty normi ruisleipää syömään mutta esimerkiksi Fazerin Real taas sopii ja se on täysjyväruisleipää. Vaalea paahtoleipä sopii myös ja kaura, mutta jos on jokin muu täysjyväleipä tai hiivaleipä, niin ei piru sitä turvotusta ja tukalaa oloa. Me ollaan kaikki niin yksilöitä ja voi riippua ihan suoliston bakteerikannasta milloin mikäkin ruoka-aine sopii ja milloin ei.

      Haha, todellakin mäkin laitan ennemmin euron enemmän oikeasti maukkaaseen ja herkulliseen rahkaan kuin ostan jotain rasvatonta ja mautonta Skyriä! Olen juuri uudelleen löytänyt nämä Valion makurahkat ja nyt on menossa se päärynä-kinuski. Kyllä olen niin samaa mieltä kanssasi siitä, että kyllä ruoan pitää olla hyvää ja maistuvaa, ja on se ruoka nautinto. Sitä on ihan turha kieltää. Miksi ruoasta ei saisi nauttia? Ruoka voi olla myös ystävä sanan positiivisessa merkityksessä. Ei se tarkoita sitä, että silloin ruoalla korvataan jotain tai vältetään jonkin asian kohtaamista. Ei todellakaan! Parantumisprosessi on ihan mahtava tilaisuus tehdä ruoasta itselleen ystävän.
      Ja vaikka se Ben & Jerry's pint aiheuttaa mahanpuruja, niin kyllä se on myös sen arvoista ;)

      Syöminen todellakin on mahtavaa!

      Poista
  4. Ja hei, tämän päivän sana on myös siedätys!
    Hyvin monesta ns. allergiasta/yliherkkyydestä ym. pyritään pääsemään pikku hiljaa eroon siedättämällä. Eli altistetaan itseään ko. tuotteelle, oli se sitten syötävää tai siitepöly ym. (toki jotkut on niin pahoja, ettei onnistu, mutta aika paljon sitä voi tehdä)
    Esim. mulla yks ystävä, joka joutunu käyttämään erilaisia gluteenittomia tuotteita, mutta ei ole sen kanssa ehdoton ja on pikku hiljaa jotain pientä vähän kerrallaan esim. vehnätuotteitakin lisäilly ruokavalioon, jotta vatsa tottuu. Ja hyvin on mennyt.
    Ja suklaata kyllä munkin kaikki laktoosittomat/maidottomat kaverit syö, eikä mitään ongelmia. Se on monesti kii, missä muodossa ko. yliherkkyysaines on. Mulle itselle esim. tuore paprika, herne ja omena aiheuttaa oireita, mutta kypsennettynä käypi oikein hyvin.
    Ja ruistuotteet...vähän riippuu juurikin mitä ruisleipää syö.
    Ja sit Heidi ootko syöny noita Vispiksiä? Niit on puolukka, mansikka, mango ainakin makuina? No puolukkavispiksessä esim. on käytetty ruisjauhoa, hah, ei tunnu missään, todella hyvän makuinen pehmeä välipala. Ja kaverin suosikki on mangomaku.

    Ja monet pystyy syömään paremmin leivät vähän kuivempana/paahdettuna, kun ihan tuoreena. Paahtoleivät käy monelle ja jotkut joita ruisleipä himottaa, mutta usein aiheuttaa vatsanväänteitä, niin paahtavat leivät,niin ei olekaan enää niin paha. Ei tule mitään oireita.
    Tää ruoka ja syöminen on niin moninainen juttu, että ei voi kyllä tuomita jonkun asian perusteella, miks syöt tota, jos et syö tota?!
    Tää nyt on vaan tällasta, että pitää syödä ensinnäkin sitä mistä tykkää ja mitä himottaa, sit kokeilla myös erilaisia juttuja ja löytää uusia nautintoja. Ja ei olla liian tiukka ja kurinalainen, pitää haastaa itseään ja kokeilla, kokeilla ja kokeilla. Testata, mitä mieli, vatsa ja koko kroppa sanoo.
    Pääasia, että energiaa tulee riittävästi eikä olla säästöliekillä.

    Mulla on kans vaihtelevaa toi kokkaustouhu. Toisinaan kokkaan paljon isoja satseja ja pakastan osan, niin ruokaa on sit ottaa sieltä vaihdellen. Mutta sitten tykkään kyllä ostella valmissapuskoja, koska niissä on mun mielestä kehitytty älyttömästi. Ja mä ainakin löydän sieltä tiettyjä suosikkeja, joita osteltan säännöllisesti.
    Ja markkinoille näyttää aina tulevan kaikenlaisia uusiakin herkullisen kuuloisia annoksia, niin sit innostun, että hei tota pitää ostaa ja maistaa! :)

    Yhden edelliseen. Syöminen todellakin on mahtavaa ja inspiroivaa. Makuja ja nautintoja. Ei pidä jättää väliin sellaista, mitä tekee mieli.
    Kuten tuorepaistopisteen ihanat herkut!
    Olen kans ruuan kanssa tullut siihen tulokseen, että aina ja kaikkea ei raha ratkaise, vaan enempi se mieliteko ja makunautinto.
    Mielummin maistuvaa ja kalliimpaa, kun halpaa ja mautonta.
    Mä en muuten kans voi enää sietää skyrejä. Tulee korvista ulos.


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kun toit esille tuon siedättämisen, koska uskon siitä olevan aika monelle apua. Esimerkiksi itse jouduin aiemmin syömään kaikki maitotuotteet suklaata lukuunottamatta laktoosittomina, koska vatsa reagoi rajusti, mutta nykyisin pystyy syömään tiettyjä maitotuotteita vähälaktoosisina tai jopa ihan normaaleina.
      Toki syömishäiriö hyvin usein aiheuttaa sekundäärisiä intoleransseja johtuen kehon aliravitsemustilasta ja sen vaikutuksesta suolistoon ja ruoansulatuselimistöön, mutta nämä intoleranssit poistuvat ravitsemustilan normalisoitumisen ja fyysisen toipumisen myötä. Mutta on sitten niitäkin tapauksia, joilla ne intoleranssit ovat tulleet ihan pysyviksi. Se on niin yksilöllistä.

      En ole maistanut noita mainitsemiasi Vipsiksiä mutta voisihan sitä kokeilla. Muutenkin tuo mitä mainitsit noista valmisruoista on ihan totta. Tykkään itse kans ostaa valmisruokia ja näin kokeilla uusia makuja, koska itse olen vähän arka lähtemään tekemään mitään uutta. Ulkona syöminen käy äkkiä oman kukkaron päälle mutta aina kiva on välillä käväistä kahvilassa tai ostaa subi tai hakea vaikka pitsaa. Pitää elämässä makua olla, ja ruoka on tehty nautittavaksi! :)

      Poista
    2. Kyllä. Siedätystä ehottomasti. Ihan liian moni karsastaa ja rajoittelee ruokavaliotaan, vaikka vois syödä normituotteitakin.
      Ja jos ei oo mitään estettä lainkaan syödä normeja, niin sillon ihan turha lähtee kuureilemaankaan tai poistamaan tärkeitä aineksia ruokavaliostaan. Päinvastoin olla onnellinen, että saa ja voi syödö kaikkea ilman mitään erityisruokavaliota.

      Poista
  5. Riisipiirakat, pasteijat, paahtoleivät, peruna-ym.rieskatyyppiset leivät ja patongit sopii useimmin mulle. Voimakas ruis aiheuttaa mahaan väänteitä, mutta sekin vain pelkiltään. Ruista voi olla jossain sekoitteena, eikä se aiheuta oireita.
    Kaikki juustot käy, vaikka laktoositon olen. Nää on niin yksilöllisiä, mistä saa oireita ja mistä ei. Sit toisinaan tuntuu, että sama tuote toisena päivänä aiheuttaa oireita ja toisena ei. Mitä lie sekin. Mutta en välitä.
    Vinkistä vaarin, söin sitä kasvispiirakkaa (Hoviruoka) ja oli kyllä mainio. Kun jonkun toisen firman ei kyllä ollu yhtä hyvä. Samoin maistoin Grahamlihapiirakoita ja nepä maistuivat myös. Väliin lisäkkeinä itse laitoin tietenkin juuustoa ym. ja lämmitin pestoriisiä ja juustosalaattia.
    Ruoanlaitto ja ostaminen on mielikuvitusta ja itsensä likoonlaittamista, että ei kangistuisi koko ajan samoihinkaan kaavoihin. Monesti sitä kokkaa niitä samoja päivästä toiseen, mutta kiva on väliin ujuttaa jotain uuttakin. Ja siksi itse suosin myös noita valmisruokia tai puolivalmiita, vaikka itse tekemälläkin tulis. Mutta ei aina kaikkea tarvii tehä ite. Turha siitä soimata ja tuntea syyllisyyttä, ruokaa siinä missä mikätahansa. Turhahan hyvää on vaihtaa - kuuluu sananlaskukin, tosin lisättynä nyt sillä, että tosiaan laajentaa sitä ruokarepertuaariaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todellakin, ei valmisruokien käyttö ole mikään häpeä tai soimauksen aihe. Ruokaa se sekin on ja se voi olla erinomainen keino laajentaa ruokarepertuaariaan, aivan kuten toit esille :)

      Poista
  6. Itse tiedän, että varmasti itse tekemällä säästääkin. Mutta vaikka itsetehtynä tulee hyvää, niin jotenkin myös esimerkiksi se ravintolasta haettu tai siellä syöty pizza on ihan ykkönen. Tai täytetty subi tai pitaleivät. Ei niistä kaikista saa sellasta. yks minkä oon kans huomannu, että intialaista naan-leipää ei vaan saa kotona tehtynä sellaseks, kun sen ravintelista hakee. Ja muutenkin intialainen ruoka on itselle ainakin haastava. Tykkään niiden mausteista ja ne ruuat on kertakaikkiaan ihania. Ja siks aina sillon tällön haen intialaista sapuskaa, kun ne osaa sen homman.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen sun kanssa ihan samaa mieltä!!
      Olen aina välillä yrittänyt itse tehdä jotain hyvää ruokaa, johon olen ihastunut jossain ravintolassa tai kahvilassa taika mieltynyt kaupan johonkin tiettyyn valmisruokaan, mutta ei siitä itse saa tehtyä kunnollista. Joten kyllä minäkin mieluummin laitan rahaa siihen, että haen sitä aitoa ja oikeaa, koska näin siitä nauttii parhaiten :)

      Poista
  7. Mä olen nyt rohkaistunu maistelemaan eri leipiä ja yleen aina ostan vain -30% tuotteita. Ne kun saa hyvin laitettua pakkaseen ja sitten kun sulattaa mikrossa, niin maistuvat hyviltä ja ovat kuin tuoreita lämpiminä ja pehmeinä mikrosta tullessaan :P

    Ja nyt olen yrittänyt laajentaa ruokavaliotani ja oon nyt tehny niin, että seurailen tarjouksia ja ostan sitten jotain, mitä tarjouksessa hyvällä hinnalla sattuu löytymään. Näin pääsee kokeilemaan kaikenlaista uuttakin ja sellaista mitä on ties kuinka kauan vältelly ja löytyy uusia lemppareitakin :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, tuohan onkin loistava menetelmä!
      Kiitos tästä vinkistä! :)

      Poista
  8. Tarkoitit varmaan kookosÖLJY.

    VastaaPoista
  9. Juu tota mäkin harrastan..seurailen erilaisia tarjouksia ja alennettuja tuotteita. Nappailen kaikenlaista (-30 %/-50%) usein just leipiä, piirakoita, valmisruokia, "eilen leivottuja" pullia ym. Ja pakkaseen osa heti ja sieltä sitten mikron kautta syöntiin.
    Ja leipiä usein myös paahdan tai teen uunissa lämppäreitä ja hyvää tulee.
    Kyl ruokaa on kun vaan tutkii ja kattoo ympärilleen.
    Ja tottamaar just tehdyt, uunituoreet tuotteetkin houkuttaa ja niitä pitää myös suosia.
    Ja makeaa ilmanmuuta.
    Suklaissa onkin usein hyviä tarjouksia.
    Taas bongasin uuden daim lakritsin ja maraboun toffee crispin, joita en oo maistanutkaan. Oottaa tuos maistamista. Hmm.

    VastaaPoista
  10. Hei, yks erittäin tärkeä pointti muistaa. EI TEHDÄ syömisestä, ruuan laitosta ja hankkimisesta itselle liian vaikeaa ja suoriteta sitä.
    Lisätään energiaa, syödään, laitetaan ja hankitaan ruokaa hyvällä meiningillä, nautinnolla ja rennolla otteella. EI suoriteta ja tehdä siitä kontrollimaista.
    Pitää osata olla avoin ja ennen kaikkea fiilistellä, NAUTTIA kaikesta.
    Ostetaan mikä tuntuu hyvältä, makso mitä makso. Kaikkea ei aina voi mitata rahassakaan. Kuten aiemmat kommentitkin toi sen esiin. Hyvä maku menee edullisuuden edelle ehdottomasti!:)
    Herkullista viikonloppua kaikille! kalorit, mittarit ym. kalkulaattorit mäkeen ja rento ote.


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tossa on asiaa.
      Mulle mies jo suorastaan vihanen, kun en osaa ottaa rennosti, vaan vahtaan kaikkee.
      Kierre pitäs katkasta mielestä, mut siinäpä sitä työsarkaa piisaa. Parhaani yritän.
      Nytkin mätän fudgepaloja leffaa tölläten:)

      Poista
  11. Ruoka pitää maistua ruualle ja siihen mä nyt satsaan, makso mitä makso.
    Mä en ala enää leikkiä sen kanssa, nyt saa perfektionistisuus ja täydellisyys loppua.
    Eikä yliterveellisyyden tavottelusta olekaan mitään hyötyä. Kärsimystä vaan tuottaa.

    VastaaPoista
  12. Oi, oi....mulla on todellinen haastepäivä syömisen suhteen tänään.
    Ei siis voinu olla ostamatta irtokarkkeja ja nimenomaan sellaisia karkkeja joita oikeesti en miesmuistiin oo syöny, mutta kaiholla makustellu välillä, että miltäs ne nuokaan maistui..
    Ei herttileijaa että maistuu hyvältä. Ihan mahtavaa. Oikeesti, miten tällasesta pienestä makuelämyksestä tuleekin näin järjettömän hyvä fiilis. Oon ihan ymmällä.
    Ekas ihan järkyttävän hyvä lounas pastasettii iso annos ja jälkkäriks ny sit irttiksii....toffeeta, vaahtokarkkei, suklaata, salmiakkeja...ym.
    Saas nähä onko mun haettava uus pussi huomenna, kun nää voi mennä tänään tuosta noin vaan huomaamatta.

    VastaaPoista
  13. Hei,
    pakko kysyä, te joilla on tai ollut refluksioireita, miltä ne tuntuu, missä ja kuinka kauan kestää ym.?
    Mistä erottaa onko kyseessä refluksi, paniikki vai sydän, joka oireilee? Tai kenties selkä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Refluksioireet tuntuu ainakin itselläni rintakehän yläosassa lähellä kurkkua, ruokatorvea polttelee ja se tuntuma voi siirtyä pistämään ihan sydämen kohdalle. Yleensä myös röyhtäyttelee ja voi tuntea ruoan virtaavan takaisin kurkkuun. Happosalpaajat auttaa hyvin.

      Sydämen rytmihäiriöt taasen tuntuvat aivan eriltä ainakin itselläni, en millään voi sekoittaa refluksia rytmihäiriöihin. Toki toisilla oireet voivat muistuttaa toisiaan hyvinkin paljon. Mutta mikäli oireet tulevat ruokailun jälkeen tai aamulla ennen syömistä (tyhjä vatsa), niin eiköhän se ihan refluksia ole.

      En osaa sanoa miten kauan se kestää, koska se on jokaiselle yksilöllistä. Itselläni pahin refluksi tapahtui ihan alussa, ja rennietä meni täydet maksimiannokset. Toisilla se voi kestää pidempään, ja varsinkin vatsanportin löysyys vaikuttaa refluksin vakavuuteen ja kestoon.

      Kuuntele tilannettasi ja katso missä yhteyksissä oireet tulevat. Sosiaaliset tilanteet tuskin aiheuttaa refluksia vaikka ruokailutilanteet voivat triggeröidä ihan paniikin kaltaisen ahdistuksen ja jälkikäteen myös refluksia, tai voi olla triggeröimättä yhtään mitään.
      En hirveästi suosittele oman kehon jatkuvaa tarkkailua, koska pahimmillaan se luo paniikkikierteen. On ehdottoman tärkeää luoda yhteys mielen ja kehon välille mutta liiallinen tarkkailu ja kaikkien oireiden merkillepano voi kääntyä vaan vastaan.

      Mutta seuraa tilannetta ja ehdottomasti konsultoi lääkäriä mikäli asia sua enemmän mietityttää.

      Poista
    2. Yks pahin tapahan on tuossa liiassa tarkkailussa, että lueskelee lääkärikirjoja ja palstoja tai hakee netistä erilaisten oireiden perusteella tietoa tai keskusteluketjuja..sen jälkeen on ihan kauhee olo ja kuvittelee oikeesti että on vaikka mitkä sairaudet ym.
      Kun aika mones taudis voi olla samankaltaisia oireita, niin ei aina ole kyseessä kuitenkaan mitään vakavaa vaikka oireet kropassa ois yhtä tuskaa viikko ja vuostolkulla.
      Sitä ny pukkaa olemaan ihmiskropas yhtä sun toista renkkaa ja kolotusta. Ja se on ihan normaalia. Toki paniikkihäiriö, sydänoireet on karmaisevia, mutta onneks niihinkin löytyy apuja.

      Poista
  14. Eikös refluksioireet joillakin oireile myös ihan yleisesti yöaikaankin? Että juimii ja polttelee ylävatsaa, selkää ja voi olla sellain pahanolon tunne.
    Yököttääkö sua refluksin yhteydessä?
    Tai puristaako rintaa?
    Mulla yläkroppa kuin tulessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä refluksi voi ilmetä ihan yöaikaankin, jolloin se voi olla todella kiusallista jo ihan unenlaadun takia. Yksi lukemani keino on kohottaa sängyn päätyä ylemmäs, esimerkisi laittamalla pari-kolme kirjaa sängyn jalkojen alle, jolloin pääpuoli nousee vähän ylemmäs.

      Selvitin vähän lisää tietoa refluksiin liittyvistä sydänoireista ja sain selville, että refluksiin itsessään ei liity rytmihäiriöitä. Mutta ne voivat epäsuorasti aiheuttaa erinäisiä sydäntuntemuksia, sillä refluksi (kuten mikä tahansa vaiva) aiheuttaa stressiä ja lisää stressihormonien eritystä (yhtenä esimerkkinä adrenaliini), joka puolestaan voi ärsyttää sydäntä ja triggeröidä rytmihäiriöitä. Tällaisenaan se on vaaratonta, jos sydän on tutkittu ja todettu terveeksi. Eli siitä ei kovin hirveästi tarvitse säikähtää, jos närästyskohtaus laittaa sydämen tykyttelemään. Tokihan se voi säikäyttää, sitä en yhtään epäile!

      Kannustan sua puhumaan aiheesta lääkärillesi, jos tämä sua enemmän vaivaa. Refluksi on ihan älyttömän ärsyttävää lievimmilläänkin, varsinkin jos sitä esiintyy toistuvasti eikä omatoimiset hoitokeinot enää tehoa.

      En osaa sanoa tuohon yläkropan kipuiluun mikä on sen suhde refluksiin. Toki joskus itselläni todella pahan refluksikohtauksen aikana rintakehän yläosa on ollut tosi kipeä ja olen vain maannut kippurassa, ja silloin on myös tehnyt pahaa.
      Oletko toipumassa myös oksentelusta? Koska sen lopettaminen voi laukaista aika pahankin refluksin.

      Poista
  15. onk kellään jumahtanu keskellä rintaa yht äkkiä, esim.kävellessä?
    aika pelottavan olonen jysäys, puristus mennä kohahti ja jäi sit juimimaan selkäpuolelle ja säteilemään takaraivolle. Jos kellään ollut ja selvinny mikä on / oli. Ois kiva tietää. Mulla ei selvinny mikä oli. Ja sehän se sit vaivaa. Päivystyksessä nimittäin olin ja otettiin kokeita. Plääh.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen useita kertoja kokenut kuvailemiasi rintakehän jumahduksia. Itse kutsun niitä aasin potkuiksi, sillä siltä ne tuntuu: aivan kuin aasi potkaisisi keskelle rintakehää.
      Omassa tapauksessani kyse on vain siitä, että sydän jättää lyöntejä väliin ja sitten palaa normaaliin rytmiin, jolloin yksi (normaali) lyönti tuntuu todella voimakkaalta ja aiheuttaa ihan spontaanin keuhkojen tyhjenemisen. Noita on tullut ihan levossa, ja viimeisin tuli siitä kun kiipesin monta kerrosta rappusia. Tuo aina muutenkin nostaa sykkeet yli 140, ja nyt tuli myös rytmihäiriöt ja niiden päätteeksi tuo aasin potku.

      Hyvä, että olet ottanut lääkäriin yhteyttä aiheesta. On aina tärkeää selvittää sydämen tilanne kun rytmihäiriöitä alkaa olla useammin. Mutta ne eivät kuitenkaan tarkoita aina sitä, että jotakin on sydämessä vialla, vaan ihan pelkästään stressi aiheuttaa terveillekin ihmisille rytmäreitä.

      Oletko lukenut parin aiemman postauksen kommenttiosiota? Niissä on puhuttu paljon näistä rytmäreistä, joten suosittelen villkaisemaan sieltä keskustelua :)

      Poista
  16. Kiitos vilkaistaan. Mut joo mulle tulee noita jumauksia ny vähä väliä monta päivässä. On pelottavan olosia, kun mulla ainakin menee jalatkin hyytelöks ja tulee pahan olon tunne. Mentävä makuulle.
    Siinä koko päivä sit...
    Mahtaako johtua kun olen vähentänyt, yritän vieroittua bentsoista? Ja nää on mulle siis ihan uudenlaisia oireita. Muljahduksia on ollu mutta ei tämmöstä, että tuntuu kun sydän tulis läpi ja alkaa kuristaa kaulaa.
    Ekg oli ok, verikokeet ok. Ei sinne mitään taltioitunu. Kehuttiin vaan että hieno rytmi on. Lisälyönniks epäiltiin, mut onko vaarallinen vai vaaraton lisälyönti. Sepä se sitten arvoitus ..kun ei näy....
    Pitäs saada varmaan se holteri, mut eihän se kovin nopeest onnistu, kun tilataan aikaa ym.
    Millasia ne kammiolyönnit esim.on?
    Tai se flimmeri?
    Miltä tuntuu?

    VastaaPoista

Kommentteja, joissa on manittu BMI- tai painolukemia,ei julkaista, joten ethän mainitse niitä! Riittää, että mainitset olevasi ali-, normaali- tai ylipainoinen.
Kiitos! <3