torstai 6. huhtikuuta 2017

Triggerit sekä niistä selviytyminen

Syömishäiriöstä parantuessa ei voi olla kohtaamatta triggereitä, sillä niitä pursuaa niin media kuin tuttavapiirien keskustelunaiheet. Triggereitä ei voi välttää kokonaan, mutta toisaalta triggereiden haaliminen voi estää parantumasta ihan täysin.
Miten siis löytää jonkinlainen kultainen keskitie, ja miten selviytyä triggeröivistä tilanteista?



Triggerillä tarkoitetaan asiaa, joka jollakin tapaa aktivoi syömishäiriöisen ajattelun ja on ikään kuin bensaa liekkeihin. Me olemme jokainen yksilöitä, joten triggeritkin vaihtelevat yksilöittäin; yksi triggeröityy asiasta A, kun taas asia A ei ole kovinkaan suuri triggeri toiselle.
Mutta yhteistä on se, että suurin osa ruokaan, kehoon, terveyteen ja liikuntaan liittyvät asiat ovat tavalla tai toisella syömishäiriöpotilaille triggereitä ja negatiivissävytteisiä asioita ja voivat pahimmillaan johtaa relapsiin ja parantumisen välttämiseen.

On todella tärkeää tuntea omat rajansa ja se tapahtuu niin itseään kuuntelemalla kuin kokemuksen kautta. Ota hetki itsellesi ja mieti millaiset asiat saavat syömishäiriön heräämään ja vaikuttamaan käyttäytymisen tasolla parantumista estävästi. Onko se muiden laihdutuspuhe? Vegaanius? Rantakunto ja rantakunnon jälkeinen kunto, aka "sen täydellisen kropan" metsästys? Ulkonäöstä ja -muodosta puhuminen? Keskustelut ja artikkelit makroista, esimerkiksi sokeririippuvuudesta ja proteiinin tärkeydestä? Selluliittivoidemainokset?
Itselläni esimerkiksi suuria triggereitä ovat laihdutus-, ruokavalio- ja liikuntapuheet, ruoka-aineiden "pahuudesta" puhuminen ja kirjoittaminen, sekä (oman) kropan arvostelu ("ei näy tarpeeksi lihaksia", "liikaa läskiä siellä ja täällä").
Todella inhottavia tilanteita ovat sellaiset, jolloin syömistilanteessa seuralaiset puhuvat laihduttamisesta ja pahoista ruoka-aineista. Jouduin hiljattain tilanteeseen, jossa seuralaiset puhuivat laihduttamisesta, perunan vaarallisuudesta ja lihottavuudesta ja olivat täysin vakuuttuneita siitä, että he varmasti saisivat syömishäiriön, jos he joutuisivat syömään perunoita. Kyseessä oli kuitenkin ei-syömishäiriöisiä ihmisiä, jotka olivat tietoisia niin minun läsnäolostani kuin sh:sta, mutta siitä huolimatta keskustelu oli tämä.
Uskomattoman triggeröivää, voin vaan sen todeta.




Mitä sitten tehdä kun kohtaa triggerin?
Ihan ensiksikin kannattaa omasta arjesta karsia triggerit mahdollisimman minimiin etenkin alussa. Eli jos seuraat somessa jotain shitness-typyjä, niin lopeta seuraaminen. Lopeta triggeröivien lehtien tilaaminen, esimerkiksi kaikki kauneudet ja terveydet, fitit, sportit, trendit ja cosmot ymv naistenlehdet ovat kuin bensakanisteri sille nuotiolle.
Haali ympärillesi positiivista vahvistusta niin, että se muistuttaa sinua joka päivä tavoitteesta! Korvaa ne triggerit sellaisilla, jotka motivoivat sua parantumiseen ja terveyteen ja kehopositiivisuuteen. Itse tein niin, että rupesin aktiivisesti seuraamaan erilaisia #bodypositive ja #realcovery tilejä Instassa, ja koostin oman lähipiirini sellaisista ihmisistä, jotka saivat minut tuntemaan oloni hyväksi ja jotka tsemppasivat mua eteenpäin ja jotka ovat samalla polulla kuin itsekin olen.
Eli kannattaa ympäröidä itsensä nyt sellaisella positiivisella kuplalla, joka aktiivisesti vie sua kohti terveyttä ja josta kimmahtaa triggerit niiden osuessa kuplaan.

Aina tämä ei kuitenkaan ole mahdollista eikä se toimi kuin tiettyy pisteeseen, joten omaa triggerin sietokykyään pitää vahvistaa ja se käy samalla tapaa kuin pelkoruokien kohtaamisessa: altistuksen kautta. Hengitä syvään, laita silmät kiinni ja puhalla ilma hitaasti ulos, anna kehon rauhoittua. Kun ihmisen tunnemieli aktivoituu, silloin aivokuoren toiminta heikkenee ja ihminen toimii tunteiden pohjalta. Tähän vaikuttaa muun muassa ravitsemustila ja masennus, sillä masennus heikentää aivokuoren aineenvaihduntaa, ja aliravitsemus aiheuttaa masennusta, eli toisin sanoen huonosti syöneenä triggereiden sietokyky on heikentynyt.
Eli ihan ensimmäisenä pidä huoli ravitsemustilastasi, ja toiseksi opettele erilaisia tunteensäätelykeinoja. Voit tarvita TIP-taitoja, joiden idea on tuottaa niin päinvastainen kehollinen reaktio, että tunnetila laskee ja ajatus alkaa taas kulkemaan.
Triggeröivissä tilanteissa pysy tietoisena tunnetilan noususta ja keskity itsesi rauhoittamiseen. Näin tunnetila laskee ja aivosi saavat uuden tulkinnan tilanteesta ja pystyt taas suhtautumaan tilanteeseen oikein. Muistuta itsellesi, että nämä triggeröivät asiat eivät koske sinua, sillä ne voivat oikeasti viedä sinulta hengen.
Mikäli tilanne tuntuu menevän ihan äärimmäisyyksiin saakka, niin tilanteesta poistuminen on yksi vaihtoehto, mutta tässä pitää pysyä tarkkana siitä mitä teet sen jälkeen. Menetkö oksentamaan ruokasi vai purkamaan asiaa lenkkipolulle? Tällä tavalla vahvistusta saa vain syömishäiriösi, ja aivosi tulkitsevat tämän tilanteen uhkana, ja seuraava tilanne on heti pahempi. Sen sijaan voit poistua tilanteesta hetkeksi rauhoittamaan itseäsi (kylmää vettä ranteille tai kasvoille, syvähengittelyä jne), ja palata sitten tilanteeseen.




Ei ole poissuljettu se vaihtoehto, että yrität hienovaraisesti kertoa keskustelukumppaneillesi miten hankala tilanne on itsellesi. Itse olen usein vaihtanut puheenaihetta ihan johonkin päin vastaiseen aiheeseen, joka ei millään tapaa liity laihduttamiseen/ruokaan/liikuntaan/terveyteen, ja ylläpidän keskustelua kysymällä keskustelukumppaneilta johdattelevia kysymyksiä.
Oi että kun nämä kuntavaalit ovat jännittävät, eikö vain? Mitä mieltä sinä olet siitä, joko on löytynyt oma ehdokas? Käytitkö jotain vaalikonetta vai oletko ollut varma tästä jo pidemmän aikaa? Miten sä löysit ehdokkan?
Tai esimerkiksi pakolaiset ovat aina todella hedelmällinen keskustelunaihe, samoin kuin vapaina juoksentelevat kissat, inhotut tosi-tv-ohjelmat ja kuka niihin haluaa osallistua... Mitä ikinä mieleen juolahtaa! Keskustelunaiheita on rajattomasti ja tällä tapaa verestät myös sosiaalisia taitojasi, sillä syömishäiriö tekee ihmisestä usein todella erakoituneen.

Mutta tosiasia on se, että triggereiltä ei voi välttyä täysin, joten on huomattavasti hyödyllisempää opetella kohtaamaan ne ja selviytymään niistä. Mitään yhtä ainoaa tapaa ei ole, jokaisen pitää löytää se omansa, mutta itsensä rauhoittaminen ja tavoitteiden mielessä kirkkaana pitäminen auttavat jo pitkälle. Kannattaa pysyä tietoisena siitä, että ei lähde hyökkäämään triggeriä kohtaan, esimerkiksi mikäli keskustelunkumppani puhuu toistuvasti laihduttamisesta ja ruoasta, niin ei ole kovin tavoitteiden mukaista lähteä hyökkäämään - "aina sinä vaan tästä jaksat jauhaa"; "minä en kestä sua kun sä puhut vaan tästä"; "voitko jo lopettaa?" jne - koska se yleensä saa vastapuolen puolustuskannalle ja jopa suuttumaan.
Mikäli henkilö toistuvasti, jatkuvasti puhuu samasta aiheesta, voit lempeästi hänelle huomauttaa siitä - "mä ymmärrän, että tämä on sulle varmasti tärkeä asia ja on hienoa, että sä haluat huolehtia omasta terveydestäsi, mutta oletko huomannut että puhut siitä toistuvasti?" - ja auttaa häntä näkemään ja havahtumaan siihen, sillä usein ihmiset eivät ole täysin tietoisia siitä mitä tekevät.

Pitemmällä tähtäimellä kannattaa vahvistaa omaa triggeröitymisen sietokykyään altistumisen kautta. Alussa on suotavaa karsia triggerit niin minimiin kuin mahdollista, mutta oman toipumisen edetessä kannattaa ruveta varovaisesti itseään altistamaan triggereille. En tarkoita tällä sitä, että kahden kuukauden jälkeen rupeat jälleen seuraamaan shitnee-typyjä ja tilaamaan fittiä, vaan että luet vaikka yhden triggeröivän artikkelin pari kolme kertaa viikossa aloittaen kaikkein vähiten triggeröivästä. Vahvista samalla omia tunteensäätelykeinoja ja erityisesti rauhoittumiskeinoja (syvähengitys, mindfullness), ja pidä mielessä omat tavoitteesi. Muista se, että sinä olet eri tilanteessa kuin muut, sillä mikä toiselle on terveyttä edistävä on sinulle äärimmäisen tuhoisa ja henkeä uhkaava. Ole tietoinen syömishäiriön ajatuksista ja siitä, että et triggeröityneenä lähde toteuttamaan niitä, vaan että tunnetilasta huolimatta toteutat parantumistasi, eli teet aina päin vastoin kuin sh edellyttää.
Ja vielä ihan lopuksi: triggerit eivät ole paha asia vaikka ne siltä tuntuukin! Triggerit muistuttaa siitä mihin meidän pitää kiinnittää huomiota; triggerit kertoo meidän heikoista kohdista, ja triggerit tekee meistä vahvempia.
Ne tuntuvat pahalta ja saavat sydämen sykkeen kuulumaan korvissa, mutta joka ikinen selvitetty triggeri luo aina yhden uuden kerroksen meitä ympäröivään tefloniin, ja pikkuhiljaa ennen niin pahat triggerit eivät enää saa aikaan kuin kulmien kohotuksen.




Ahdistuksen hallintakeinoista sekä TIP-taidoista lisää täällä.

43 kommenttia:

  1. Triggerit on pahoja, totta. Ja niitten kans joutuu tekeen töitä, että niistä pääsee jotenkin yli, eikä ne uhkais liikaa. Eli just tota toistoa ja kohtaamista kohtuullisessa määrin. Hyvä kirjoitus Heidi. Kiitos,kiitos!!!
    Ajatustyötä tää on. Ja se onkin todellinen prosessi.

    Mut just noi lehtijutut, media, ihmisten löpinät erilaisista ruuista, dieeteistä, jaotteluista ns.hyviin ja pahoihin ruokiin ym.on niin väärin ja suorastaan tuomittavaa.
    Kun mikään yksittäinen ruoka ei ole toistaan pahempi tai mikään syötäväksi tarkoitettu ruoka yht äkkiä ketään lihottas tai aiheuttas mitään pahaa kenellekään.
    Se kun vaan on niin, että vaikka joka päivä voi ja saa syödä herkkui. Elämä on rennompaa, kun antaa itselleen nautintoja. Karppaukset ym.joutaa romukoppaan. Kaikkea kohtuudella ja hyvällä omallatunnolla vatsat täyteen. Yes.
    Ja se mikä ei kannata, on se, että vertailee mitään toisiin ihmisiin. Tai ainakaan sillä mielellä, että itse luopuu tai rankaisee itseään ja omaa elämäänsä sillä, että ei toteuta asioita, joita itse haluaa. Sillä silloin jää oma elämä elämättä, jos tekee vaan toisten mieliks, uhrautuu ja alistuu. Pitää rakastaa itseään ja toteuttaa omia unelmiaan ja nauttia pienistäkin asioista.
    Itse teen töitä erityisesti ajatusteni kanssa, että mieli ja tunteet pysyis kasassa. Osaisin sulkea silmät ja korvat liialliselta kyttäämiseltä ja tarkkailemiselta ja keskittyä omaan elämään. Ruokailun suhteenkin, jos mä tykkään perunamuusista ja lohesta, niin tottakai syön, vaikka toinen ei söis. Tai kahvilassa kaveri ei tilaa leivosta, mutta itse on päättäny tilata, niin ei sitten muuta mieltään toisen takia, vaan tekee just niin kun itselle hyvä ja oikein!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi hyviä oivalluksia olet tehnyt etenkin tuohon vertailuun liittyen, ja kaikki relevantteja.
      Koska eihän se mitä toinen syö ole millään tapaa sulta pois! Jos sun seuralainen valitsee ruokalassa salaatin kun sä taas otat ison pasta-annoksen, niin millä tapaa se on sulta pois se toisen salaatti? Ei mitenkään! Todennäköisesti sun seuralaiselle iskee vielä ateriakateus, kun sä voit syödä kaikki mahdolliset pecanpähkinäpiiraat ja lohipastat ja se on vieläpä sun LÄÄKETTÄ! Tämä on niin erinomaisen herkullinen win-win -tilanne, ettei toista ole :D

      Mitä tuohon ajatustyöskentelyyn tulee, niin on tärkeää osata tunteensäätelytaitoja pitämään mieli ja tunteet kasassa, mutta on vielä tärkeämpää osata purkaa ne taidokkaasti, sillä niiden patominen vaan kasvattaa sitä myrkyllistä kierrettä ja se purkautuu kuitenkin jossain vaiheessa. Mutta ymmärrän kuitenkin mitä sä tarkoitat.
      Silmien ja korvien sulkemisen oppiminen on jo hardcorea ja sinne päästään altistamalla itseään niille triggereille ja keskittymällä omaan elämään ja omaan hyvinvointiin, ihan kuten kerroit.

      Tsemppiä sulle jatkoon! :)

      Poista
  2. Kiitos suuresti sulle.
    Ja juur näin, osaa katsoa ja kohdata triggerit..mutta tärkeintä..ei reagoi niihin, pystyisi ohittamaan ne "että entäs sitte" meiningillä. Että elököön joku kituuttamalla kurjistamalla elämäänsä, mä haluunkin nauttia ja olla vapaa kahleista.
    Kyllä tää tästä, kun menee kohti ja seuraa omia mielihaluja. Lisää, lisää parantumisruokaa ja ajatuksia.
    Terveyden arvostamista ja elämän haavoittuvuuden ymmärtämistä kaikinpuolin!!!:)

    Ihanaa, valoisaa ja maukasta pääsiäistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toinen hyvä idea on alkaa kasvattamaan omaa teflonia, josta kaikki triggerit pongahtaa pois tai ne ei ainakaan tartu kiinni. Vähän kuin somessa pitää olla sellainen suojaviitta itsellä (tai karummin ilmaistuna paksu nahka :D), niin näiden triggereiden suhteen voisi ruveta vahvistamaan sitä teflonpintaa. Tällä tapaa triggerit eivät enää pääse satuttamaan :)

      Poista
  3. Mulla ois kysymys et onko ihan normaalia että oon koko ajan väsyny enkä oikee jaksais tehä mitään? Kun nyt oon toipumisen myötä tietenki alkanu syömään paljon nii eiks sillon just pitäis olla sitä energiaa et jaksais tehä asioita. Vai teenkö jotain väärin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On ihan täysin normaalia.
      Sun kroppa saanut enemmän ruokaa eli se pystyy lähettämään viestejä sun aivoihin ja tietoisuuteen. Sun kroppa yrittää tällä keinoin (ja erilaisilla kivuilla) pitää sut aloillaan korjausprosessin aikana. Se aliravitsemuksen aiheuttama hyperaktiivisuus kun ei ole normaalia, vaan se on nälkiintyneen kehon viesti etsiä ruokaa.
      Nyt kun sun kroppa saa sitä ruokaa, niin iskee se väsy. Sä et tee siis mitään väärin, vaan tämä on ihmiskehon selviytymismekanismeja :)

      Poista
  4. Hei, olet lähtenyt pääsiäisen viettoon, kuten moni....onkos suklaamunia ym.herkkusia hankittu ja nautittu?
    Minä kävin ostelemassa pääsiäiskarkkeja ja tein itse rahkapiirakkaa.
    Nami nami.
    Vieraitakin pyhien aikana tulee. Helpompi näinpäin tällä kertaa kun että menen itse kylään.
    Mutta pikku hiljaa altistan ja toistan sitäkin. Että hyväksyn yllätyksellisyyttä ja kohtaan pelkoja. Pitää samalla keskittyä seurusteluun niin syömistilanteet sujuvat hyvin ja koko ajan paremmin....

    Mitä teillä syödään vanhempiesi luona pääsiäisen aikaan?
    Onko leivottu kahveelle herkkusia ym.?
    Tykkääkö esim.äitisi leivoskella?
    Meillä äiti on niin huippuleipoja, että oksat pois. Ja iskä taas ruokien laittaja.:)
    Onko teillä perinne viettää pääsiäinen isolla porukalla vai miten sattuu...?
    Triggeröigö jokin sua pääsiäisessä..?

    Rentouttavaa pääsiäistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitään erityisiä pääsiäisen suklaamunia en ole hankkinut, koska mulle ne suklaamunat (ja suklaa yleensäkin) kuuluu ihan arkipäivään. Mutta kieltämättä siinä Kinderissä on tunnelmaa :D

      Kyllä oli meillä pääsiäispöydässä jos jonkinlaista ruokaa aina salaatista päättyen lampaaseen ja kinkkuun. Itse kun en (punaista) lihaa syö, niin söin sitten Hasselbackan perunoita ja savulohta, mutta olihan sitä siinäkin.
      Perinteenä on meillä viettää kaikki juhlapyhät perheen kesken, mutta itselleni pääsiäinen on kaikkein vaikein ja inhottavin, ja tänä vuonna vietin sitä ensimmäistä kertaa vuosiin perheen parissa vaan todetakseni, etten taas seuraavina vuosina sitä aio viettää lainkaan.
      Pääsiäisessä mua triggeröi muistot. Masennuin ensimmäisen kerran 12 vuotta sitten just näihin aikoihin, kevät oli todella mustaa aikaa, ja aina siitä lähtien keväisin on tapahtunut pahoja asioita. Mun pää ei ole kestänyt eikä edelleenkään kestä sitä jatkuvaa hiljaisuutta, ylenpalttista keltaista väriä (jota olen oppinut inhoamaan..) ja päiväkausia kestävää pyhää. Ehkä joskus opin sietämään pääsiäistä, sen näkee sitten.
      Mutta onneksi se on vaan kerran vuodessa, ja seuraavaan on taas vuosi aikaa! :D

      Tosi hieno juttu, että olet tunnistanut itsellesi toimivan tavan altistua vierailuille ja just siitä tutusta poikkeavalle. Seurassa syöminen on haastavaa ja kun yleensä pöytäseurakunnan keskustelut ajautuu aina sille ruoka-paino -akselille (voi voi kun on täynnä; kylläpäs on raskas olo; ei tätä voi syödä paljoa kun lihoo; mitenhän paljon sitä on lihonut tämänkin viikonlopun aikana; jne jne), niin jo itsessään ne keskustelunaiheet ovat kova pala purtavaksi :/

      Mutta jokainen kerta, oli se sitten hyvin onnistunut tai rimaa hipoen mennyt, laskee sitä ahdistusta ja pelkoa tilanteeseen liittyen, ja joka kerta tekee sut taas vähän vahvemmaksi ja terveemmäksi. Alussa ne altistuskerrat aiheuttaa mittavaa ahdinkoa mutta pikkuhiljaa huomaat, että se ahdinko on laskenut enää puoleen ja joudut itse asiassa keksimään vähän haastavampaa.
      Mutta päivä kerrallaan, triggeri kerrallaan, hyvä tulee :)

      Poista
  5. Ihanaa ja kannustavaa lukea sinun kommentteja ja tekstejä. Ovat kyllä kertakaikkiaan rohkaisevia ja toivoa antavia ja valaisevia.
    Ei voi kun ihmetellä, mistä ammennat tuon kaiken energian ja tsempin?
    Kuinka jaksat ja voit itse tällä hetkellä?
    Kuten olet kirjoitellut, että kevät on sinulle vaikeaa aikaa, niin siitä selviäminen vaatii tsemppiä, voimia, uskoa ja lujaa tahtoa mennä sen läpi. Se on ikään kuin triggeri, joka on kohdattava ja alistettava itsensä sille.
    Tottakai pahat ja vaikeat muistot pongahtavat alitajunnasta ja siksi tuntuu pahalta. Mutta ehkä tässä joskus aika parantaa haavat.
    Kuten kirjoitit, että pääsiäinenkin oli melkoista taistelua perheen kanssa...
    niin mulle tuli mieleenkin, että jatkossa että kevät ja pääsiäinen ei olisi sinulle niin pahoja, niin kehittele itsellesi tähän ajankohtaan jotain erityisen mieluisia ja kivoja asioita. Asioita, joista nautit ja tykkäät.
    Esim. pääsiäistäkään ei tarvitse väkisin mennä viettämään paikkaan, jossa ahdistuu.
    Kehittele itsellesi omia pääsiäisen vietto juttuja...ostat ja kokkailet hyyvää ruokaa, leivot tai ostat herkkuja. Katselet leffoja, ulkoilet koiran kanssa, käyt ulkona ravintolassa jonain pääsiäisen pyhän aikaan syömässä (mä tein nyt niin ja havaitsin, että olipa leppoisan mukava tunnelma kaupungilla..ja kovasti porukkaa ravintoloissa...mutta sopivasti, ei ruuhkaa)
    mitäpä vielä, käydä kaupoilla, shoppailemassa, varata pikku vkl-reissu jonnekin muuhun kaupunkiin Suomessa tai ulkomaille. Tuulettaa ja virkistää siis itseään eri tavoilla mitkä tuo vaihtelua arjenrumbaan...

    Mutta ennen kaikkea tärkeintä on syödä ja nauttia syömisestä.
    Minusta on ihana lukea ja kuulla sellaisten ihmisten ajatuksia, joilla on sydän ja asenne paikallaan. :)
    Ja se, että kaikki ruoka on sallittavaa. Aivan mahtavaa. Se jotenkin tekee hyvälle tuulelle ja tyytyväiseksi, että oikeesti esim. suklaa kuuluu joka päivään, eikä sen tarvitse olla jokin kerran vuodessa nautittava juttu.

    Tsemiä tsemiä Heidi. Uskon, että sullekin vielä joskus kevät voi olla iloinen aika elämässä, kun pääset vaikeiden asioiden yli. Löydät omia juttuja, joilla valat positiivisuutta ja hyvää energiaa itseesi. :)

    Mulla myös on kevät kiusallista aikaa, mutta siinä on jo paljon paljon hyviä asioita ja saan taisteltua ahdinkojen kanssa. Hyvä ruoka tuo hyvää mieltä ja jaksamista, siksi siitä ei kannata luopua. Eikä meillä sh ihmisillä ole siihen varaa. Älkäämme sortuko ja repsahtako, ettei käy hullusti. Jaksuja kaikille :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, oma vointi on tällä hetkellä vähän epävakaa sillä masennuksen kanssa on ollut aika paljon vääntöä. Mulla masennus (ja yleensäkin stressi ja psyykkinen kuormitus) vaikuttaa aina ruokahaluun negatiivisesti, joten siinä on toinen johon on joutunut kiinnittämään normaalia enemmän huomiota. Huomaan itselläni vähemmän ruoan olevan ihan varma sh:n triggeri, joten joutuu olemaan tarkkana. Onneksi mulla ei kuitenkaan ole pelkoruokia tai kiellettyjä ruokia kuten vaikka viime vuonna, joten niistä ei tarvitse ottaa mitään stressiä :)

      Olen laittanut merkille tilanteet, jolloin on vaan pakko ottaa aikaa itselleen, laittaa itsensä etusijalle ja unohtaa kaikki muu. Unohtaa some, unohtaa vertaistuki, unohtaa ihan kaikki muu paitsi Doora. Teen säännöllisesti mindfulness-harjoituksia, ja saan luonnosta mielenrauhaa. Mulle hankalinta on surun tunne ja itkun salliminen, ja se taas patouttaa tunteita ja tekee olosta tukalamman.
      Pitää vaan antaa itselleen lupa romahtaa ja taas pikkuhiljaa nousta ylös ja ammentaa siitä voimaa. Lisäksi nykyisin mä saan voimaa muiden auttamisesta, koska siitä tulee aina niin hyvä mieli :)

      Nuo ehdottamasi asiat pääsiäisen mukavammaksi tekemisestä ovat muuten vallan mainioita ja relevantteja! 12 vuotta on mennyt kevättä ja pääsiäistä vihatessa ja näin se tulee menemään, ellen mä rupea muuttamaan sitä pala palalta. Miksi väkipakolla yrittää viettää sitä perheen parissa, jos sen tietää vaan ahdistavan? Miksi ei tehdä jotain täysin epätraditionaalista ja luoda siitä uusi traditio?
      Pitääkin ihan kirjoittaa nuo sun ehdotukset ylös, koska muuten ne unohtuu. Kiitos niistä!

      Ja kiitos sulle ensinnäkin viestistä ja välittämisestä, se todella lämmittää mieltä :)

      Poista
    2. Hyvä Heidi,
      kyllä elämä voittaa, kun vain keskityt nyt itseesi ja itsesi hoitamiseen, saamaan elämään positiivisia asioita. Toki eihän aina kenelläkään mene kaikki putkeen, on huonoja ja hyviä jaksoja. Mutta että saisit iloa tuleviin kevätkausiin, ja osaisit esim. Dooran kanssa nautiskella ihanasta keväisestä luonnosta ja tuoksuista ym. niin ehdottomasti uusia tuulia luomaan. Ei enää alistua tai nöyristyä toisten "pakottamiseen", vaan kehitellä omia traditioita ja rikkoa rajoja.

      Parempia keväisiä päiviä sinulle ja toivottavasti mahdottoman hyviä ja maukkaita ruokailuhetkiä :) Muista ruoka on meidän lääkettä nyt ja aina. :)

      Poista
  6. Tsemppiä Heidi kevääseen.
    Ota askel askeleelta positiivisia juttui, millä keväästä tulee kiva!
    Ja nauti hyvästä ruuasta ja herkuttele. Tee elämästä nautintoa..eliksiiriä!!!:)

    VastaaPoista
  7. Aiheita keskusteltavaksi/pohdittaviksi...
    *Tunteiden käsittelystä ja kohtaamisesta. Mitkä tunteet ovat helppoja, mitkä vaikeita?
    *Mikä ja mitkä tekijät estävät sh:sta paranemisen? Miksi jotkut eivät halua parantua?
    * Millä sh:n sairastuminen voitaisiin estää/ennaltaehkäistä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi hyviä mutta tosi yksilöllisiä ehdotuksia, ja siksi en heti lähde postaamaan aiheesta.
      Esimerkiksi itselleni tiettyjen tunteiden näyttäminen on tosi haastavaa, kuten suru. En pysty itkemään muiden nähden. Mulle nousee aina sekundäärinen häpeä, joka johtuu siitä etten ole tuntenut niiden olevan sallittuja näyttää. Olen kokenut niin, että tietyt (negatiiviset) tunteet ovat huonoja, niitä ei saa näyttää, joten kiukun ja surun sijaan mä purin sen itseeni. Kun piti sitä työstää, mulle nousi hirveä häpeä sen sijaan että olisin antanut surun tulla. Vieläkään en siihen pysty kunnolla edes yksin.

      Sh ei ole koskaan kyse pelkästään laihduttamisesta, vaan kyseessä on tunteensäätelyn ja addiktion sekoitus, jota pahentaa nälkiintyminen. Syyt siihen miksi joku ei halua parantua, ne ovat ihan täysin yksilöllisiä.
      Mitä mietin omalta kohdaltani niin yksi syy on se, että elämä ilman sh:ta pelottaa. Pelottaa pirusti, koska sh on niin tuttua, elämä ei. Mihin turvaudun sitten kun tulee jokin isompi tai pienempi menetys, kun pettyy? Ennen se on ollut itsetuhoiset keinot ja sh. Mutta kun ne otetaan pois, on jäljellä raaka tunne. Eli huomaan omalla kohdallani tässä(kin) tunteiden säätelyn. Tunteensäätelykeinojen oppiminen on omalla kohdallani ollut avainasia.

      Viimeinen kysymys.. vitsit se on vaikea ja samalla niin asian ytimessä!
      Jälleen, en usko tähän olevan yhtä tai kahta seikkaa, vaan se on kiinni lukuisista eri asioista.
      Perimä lataa aseen, ympäristö vetää liipaisimesta. Toiset ihmiset ovat geneettisesti alttiita sairastumaan ja sairastuvat ympäristöstä johtuvista syistä. Näitä syitä on lukemattomia eikä kotiolojen tarvitse olla kaoottisia. Esim omat kotioloni ovat aina olleet hyvät mutta tietyllä tapaa mitätöivät (kts hyväksytyistä tunteista ylempänä), ja multa on aina vaadittu tosi paljon. Lisäksi olen itse normatiivista huomattavasti herkempi ja reaktiivisempi, tunnen paljon isommin ja voimakkaammin ja olen räjähdysaltis, joten tämä yhdistettynä jollain tapaa mitätöivään ympäristöön plus 12 vuotta kestänyt koulukiusaaminen ja vaativuus itseään kohtaan koituivat mun kohtaloksi.

      Jos mietin taas niin, että miten omaa sairastumista olisi voitu estää, niin monella tavalla. Ensinnäkin sen opettaminen, että kaikkien tunteiden näyttäminen on sallittua ilman määrittelyä! Eli esim. sen sijaan että sanotaan "sä oot nyt vihainen", olisi kysytty "oletko sä vihainen?", ja olisi neuvottu mitä silloin pitää tehdä.
      Tokaksi, että ei olisi asetettu niin paljon paineita. Mä ymmärrän niin hyvin miksi opettajat/koutsit/vanhemmat/sukulaiset panostaa ja painostaa lahjakasta lasta, sillä lahjakkuus yhdistettynä kovaan työhön voi saavuttaa melkein mitä vaan! Mutta lahjakkuudella on se kääntöpuoli, että unohdetaan sitten muu. Ei huomata ihmistä kokonaisuutena, ei huomata ihmisen herkkyyttä eikä anneta sitä validaatiota, että sä olet hyvä ja sä olet riittävä ja sä olet täydellinen! Koska sen mä halusin kuulla, että mä riitän.
      Muistan eräänkin soolokonsertin, jossa mä soitin tosi hyvin mutta siltikin opettajan reaktio oli se, että olisihan se voinut paremminkin mennä. Totta kai olisi voinut! Mutta haluaako ihminen kuulla jatkuvaa kritiikkiä, vai haluaako se sittenkin saada ympäristöltään validaatiota ja hyväksytyksi tulemisen tunnetta?

      Missään tapauksessa ei puhuta lapsen/nuoren kuullen laihduttamisesta!! Katsotaan millä tapaa puhutaan muista ihmisistä: viitataanko pyöreään ihmiseen negatiivisesti ja tuomitsevasti, vai neutraalisti? Ei lapsi muista sitä ylipainoon liittyvää valistusta, vaan se muistaa sen ettei se ole hyväksyttyä.

      Viimeiseksi se puhuminen. Nostetaan se kissa pöydälle ja kerrotaan sh:sta, kerrotaan miten ne tuhoaa ihmisen ruumiin ja sielun, kerrotaan että se ei ole koskaan ratkaisu.
      Kannustetaan ja opetetaan puhumaan, kerrotaan sen olevan oikein.

      Mitä mieltä te olette? Kertokaas kokemuksianne! :)

      Poista
  8. Heipsansaa Heidi,ja muut lukijat.
    Oli pakko tulla kirjottamaan lääkärikäyntikokemuksesta ja saada teiltä jotain näkemyksiä, ajatuksia, vinkkejä ym.
    Voiko lääkärit olla niin erilaisia ja eri mieltä lääketieteellisistä asioista. Näämmä..
    Mitä teille on kerrottu tai olette saaneet tietää, kumpi on ns. vaarallisempaa olla hieman ylipainoinen vai alipainoinen? Ja minkä verran on ok?
    Entäs siis onko mentävä kuntosalille oikeesti nostelee painoja ym. että saa kasvatettuu lihasta? kun mun pitäs ehdottomasti saada lihasta erityisesti yläkroppaan ja mulle lääkäri antoi lähetteen mennä fyssarille, ja alottaa säännöllinen kuntosalitreenaus. Ja sit syömään proteiinia oikeen urakalla.
    Mä oon ihan ymmällä tän homman kanssa, kun edellisen kerran kun kävin lääkärissä ja puhuttiin mun laihuudesta, alipainosta ym. ja lihaksen saamisesta, niin kehottiin syömäään erityisesti hiilareita ja ylipäätään himmaamaan liikaa hikiliikuntaa.
    Lisäksi syömään usein ja runsasenergisesti, ei pelkkää protskuu, kun maksa-arvot oli koholla. (kun söin aika vähän hiilareita ja paljon proteiineja)
    Mä syön paljon ja usein, mutta oon alipainoinen ja laiha. Liikun paljon. Anoreksiasta aikaa, mutta onhan tässä ortodeksiaa ollu viime vuosina.
    Niin sit tää tän päivän lekuri kehotti syömään kolmen tunnin välein sen verran kun omaan kouraan menee. Häh...oikeesti, silläkö pikku määrällä pitäs ny kasvattaa lihasta ja saada painoa nousemaan. Ja ylipäätään pärjätä ja jaksaa?
    Nyt en kyllä ymmärrä.
    Mä en kyl oo mikään kuntosalityyppi, mutta jos lihasta on saatava, niin onko se ainut keino?
    Entäs ton ravinnon suhteen? Proteiinejako? entä maitotaloustuotteita?
    Mitähän tässä nyt noudattas...mistä tässä nyt pitääkin luopua, välttää ja vaihtaakin toisiin tuotteisiin..?
    Huh,huh. kaikki jeesi ja vinkit tarpeen.

    Tuulisin kevätterkuin. Hanna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka Hanna!

      Lääkärit todella voi antaa ihan päin vastaisia neuvoja ja tämä johtuu lähinnä siitä, ettei kaikilla lääkäreillä ole ymmärrystä syömishäiriöstä.
      Tuo lääkäri, joka puolsi lihaskunnon harjoittelua ja teki lähetteen fyssarille, todennäköisesti näkee sun tilanteen terveen alipainoisen ihmisen kannalta, ei syömishäiriöisen, ja kukaan, KUKAAN syömishäiriöistä perillä oleva lääkäri ei tuollaista neuvo.

      Eli ei kuntosalille eikä proteiinia, vaan liikunta pois ja runsaasti hiilaria ja rasvaa kehiin. Maksa-arvojen kohoaminen kertoo pääasiassa aliravitsemuksesta, sillä kun maksa ei saa tarpeeksi energiaa ruoasta, joutuu se omasta kudoksestaan muodostamaan glukoosia aivoille. Runsas proteiinin saanti heikentää munuaisten toimintaa, rupeaa myrkyttämään kehoa ja ottaa kalsiumia luustosta.
      Sitä paitsi mitä enemmän proteiinia saa niin sitä huonommin keho sitä käsittelee. Kun taas saat kunnolla hiilaria ja rasvaa, niin kroppa pystyy päästämään proteiinin omiin töihinsä, koska nyt se saa oikeasti niitä tarvittavia ravintoaineita tekemään niiden hommia, eli korjaamaan ne sun kropan vauriot.

      Sun ei tarvitse murehtia lihaskunnon kasvattamisesta, vaan sun huolena on nyt normalisoida paino ja ravitsemustila. Sun oma lihasmassa kasvaa kyllä takaisin ilman mitään treeniä ja ylimääräistä proteiinia.
      Hormonitoiminnan kannalta on tositosi tärkeää saada täysrasvaisia maitotuotteita, sillä kroppa tarvitsee kolesterolia. Lisäksi aineenvaihdunta tarvitsee hiilihydraatteja kiihtyäkseen, ja nälkäsignaalit ovat täysin riippuvaisia hiilihydraateista.
      Eli jos olet syönyt proteiinipatukoita ym prodelisiä, jätä ne kaikki pois. Lisää nyt ihan ekaksi hiilarien ja rasvojen määrää, ne saat helpoiten vaihtamalla light-tuotteet normaaleihin, ja kannattaa suosia valkoista viljaa, välttää kasviksia ja muita kuitupitoisia ruokia, koska ne turvottavat kivuliaasti. Jos mietit tuota proteiinin määrää, niin karkeasti ottaen 0,8-1 gramma per painokilo on sellainen määrä, joka riittää. Mutta jos sä huomaat, että kroppa vaatii enemmän, niin silloin sä syöt enemmän.
      Vilkaise sun minimi tuolta MinnieMaud-sivulta äläkä todellakaan epäile mennä yli!
      Nyrkin kokoinen ruokamäärä ei nyt riitä kolmen tunnin välein, vaan sä voit syödä vaikka kolmen minuutin välein mikäli susta siltä tuntuu.

      Laitan sulle tähän muutamia linkkejä luettavaksi:

      https://freeyourrecovery.blogspot.fi/p/mika-tama-on.html
      https://freeyourrecovery.blogspot.fi/search/label/Parantumisongelmia
      https://freeyourrecovery.blogspot.fi/search/label/Ruokien%20lis%C3%A4%C3%A4minen
      https://freeyourrecovery.blogspot.fi/search/label/Aineenvaihdunta
      https://freeyourrecovery.blogspot.fi/search/label/Extreme%20hunger
      https://freeyourrecovery.blogspot.fi/search/label/Proteiinit
      https://freeyourrecovery.blogspot.fi/search/label/Liikunnan%20korvaaminen
      https://freeyourrecovery.blogspot.fi/search/label/Painon%20jakautuminen

      Lisää tietystä aiheesta kirjoitettuja postauksia löydät noiden tunnisteiden mukaan, jotka löytyy tuosta oikeasta reunasta.

      Tsemppiä, ja laita vaan viestiä jos on jotain mielessä :)

      Poista
  9. Hei! Sairastuin ortoreksiaan pari vuotta sitten ja viimeisen puolen vuoden aikana se vaihtui rajuun anoreksiaan. Olen tiedostanut tilanteen ja olen toipumassa, tämä blogi on ollut suurena apuna! Olen uskaltanut kohdata useita pelkoruokia vinkeillänne ja saanut syömiseni siihen pisteeseen, ettei paino enää putoa. Olen kuitenkin huomattavasti alipainoinen ja hormonitoiminta on ihan sekaisin. Kiinnostaisi tosissaan aloittaa MinnieMaudin noudattaminen, mutta en saa kerättyä siihen riittävästi rohkeutta, koska pelko ja ahdistus painon nousua kohtaan on niin suuri. Olo on todella ristiriitainen koska samalla en ole yhtään tyytyväinen itseeni näin laihana. Haluan saada menetetyt lihakset ja energiat takaisin.

    Kolesteroliarvoni oli koholla (liittyy ilmeisesti alipainoon ja stressitilaan usein?) ja kilpirauhasessa on jotain häiriötä. Lääkäri kehottaa tietysti käyttämään vähärasvaisia tuotteita kolesterolin hoitamiseen, mutta sillähän ei saa tarpeeksi energiaa painon nostamiseen. Haluaisin saada vinkkejä syömiseen ja ravitsemustilan normalisointiin. Toivon että saisin ahdistuksen lihomisesta myös kaikkoamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka!

      Ja ekaksikin tosi hyvä kuulla, että olet päässyt toipumisen alkuun ja että sulla on halua sitoutua oikeaan parantumiseen.
      Mä ymmärrän tosi hyvin mitä sä tarkoitat tuolla ristiriitaisella ololla ja se on täysin luonnollista. Sun valttina on se, että sulla on oma mielenkiinto toipumiseen ja että sä haluat päästä takaisin terveempään tilaan. Sillä sä voit päästä jo pitkälle!

      Mun piti selvittää vähän tuota kolesteroliasiaa, koska se ei ollut mulle ennestään tuttu. Pienen tutkimuksen jälkeen löysin useanlaista informaatiota alkaen aina geenimutaatiosta päättyen nälkiintymistilaan, mutta esille tuotiin oikeastaan joka artikkelissa ja tutkimuksessa se, että se on nälkiintymisen aiheuttamaa.
      Mainitsit kilpirauhasen häiriöstä, ja siihen liittyen löysin sellaista tietoa, että useilla anoreksiapotilailla on epänormaalin korkea CETP-taso, eli entsyymi, joka vaihtaa kolesteroli- ja rasvamolekyylejä eri lipoproteiinien välillä. Tähän liittyy se, että alhaiset kilpirauhasarvot yhdistettynä heikkoon olemassaolevan kolesterolin hajoamiseen myötävaikuttaa korkeisiin kolesteroliarvoihin. Kun tämä vielä yhdistetään tuohon CETP:n aktiivisuuteen, niin kolesteroliarvot nousevat siksi, että ne näin sopeutuvat alhaiseen ravinnon saantiin tai tarkemmin sanottuna alhaiseen rasvan saantiin.
      Lisää täältä:
      http://ed-bites.blogspot.fi/2009/05/high-cholesterol-in-anorexia-nervosa.html

      Eli kun perimmäinen syy on aliravitsemus, niin vähärasvainen ruokavalio vaan pahentaa tilannetta: se ei hoida syytä. Kyllähän vähärasvaisella ruokavaliolla voi saada painon nousemaan, mutta se ei kannata, sillä a) joudut syömään sitä huomattavasti suurempia määriä; b) hormonitoiminnan kannalta täysrasvaiset maitotuotteet ja just kolesterolin saanti on olennaista; c) se palvelee syömishäiriötä; d) se hyvin herkästi jättää sulle ruokarajoitteita ja relapsin riski voi kasvaa herkästi. Näiden lisäksi koko sun hermosto ja aivot tarvitsevat rasvaa, monet tärkeät vitamiinit ovat rasvaliukoisia eikä näin ollen auta purkista saatuna mikäli rasvan saanti ravinnosta on heikkoa.

      Mitä tuohon rohkeuteen tulee, niin onhan syömishäiriö tuttua ja turvallista. Ihmistä pelottaa muutos syystä, joten ei mikään ihme miksi sua ahdistaa ja pelottaa.
      Mutta esimerkiksi painon nousun aiheuttama ahdistus ei poistu mitenkään muuten kuin normalisoimalla paino. Se on yksi nälkiintymisen oireista, jotka ei poistu muuten kuin syömällä.
      Silloin kun sua pelottaa, se on sun hetki hypätä. Sh:n tarjoama turvallisuuden tunne ei ole turvallisuutta, vaan se parantumisen aiheuttama pelottavuus on paljon turvallisempaa kuin sairauden turvallisuus.
      Mitä sä haluat?
      Mitkä on sun toiveet, mikä on sun unelma? Mitä sä haluat tehdä vaikka vuoden päästä, viiden vuoden päästä?
      Ne sun unelmat, pidä ne elossa, koska ne käyvät toteen mikäli sä teet ne tosiksi. Syömishäiriö takaa sen, että sä et tule saavuttamaan yhtäkään unelmaa ja tavoitetta.

      Pahimmalta tuntuu alku mutta se helpottaa jo heti päätöksen teon jälkeen. Sä olet jo päässyt alkuun, koska sä olet kohdannut joitain pelkoruokia ja olet pysäyttänyt painon laskun, joten tämä on se oikea suunta! Tätä tietä pitkin sun pitää mennä!
      Parantumisen päätöstä sä et tule koskaan katumaan, mutta sairauteen jäämistä sä tulet katumaan.

      Vilkaises tuo sun yläpuolella oleva kommentti anonyymille, siihen linkkasin noita postauksia, joiden perään kyselit :)

      Poista
    2. Korkean kolesterolin hoidossa oleellista ei ole vähärasvainen ruokavalio. Oleellista on vähentää kovien rasvojen määrää ja korvata sitä hyvillä,pehmeillä rasvoilla. Esim. pähkinät ja laadukas oliiviöljy lisättynä ruokavalioon auttaa alentamaan kolesterolia (itse hyväksi havaittu,myös perhepiirissä kun korkeita arvoja löytyy itse kultakin). Tietty alipainon ja aliravitsemuksen aiheuttama korkea kolesteroli on hieman eri asia - sen kanssa tärkein hoitomuoto on energiamäärän kasvattaminen,jotta kroppa voi noihin Heidin viittamiin lähteisiin liittyen korjata sen sairauden aiheuttamasta syystä johtuvan korkean kolesterolin. Mutta siinäkin auttaa se,että ottaa osaksi ruokavaliota ne hyvät rasvat,jolloin ruoan määrä ei välttämättä ole niin ahdistavan iso.

      Poista
    3. Kyllä, terveiden ihmisten kolesteroliarvojen hoidossa toimii pehmeät rasvat. Mutta kun kyseessä on aliravittu sh-potilas, jolla on kehossaan vaurioita ja puutostiloja joita ei terveillä ole, niin pehmeät rasvat ei riitä. Pitää hoitaa syy eikä oire.
      Vähän kuin itselläni nousee hemoglobiini 160 pintaan silloin kun kroppa on kuiva. Sen sijaan että hoidettaisiin tätä verenohennuslääkkeillä ja vähemmällä raudan saannilla, niin pitää nesteyttää kroppaa ja syödä lisää rautaa.
      Hormonitoiminnan kannalta täysrasvaiset maitotuotteet ovat olennaisia, koska hormonit tarvitsevat rasvaa ja kolesterolia toimiakseen. Kolesteroli ei ole huono juttu, me tarvitaan sitä, ja niinpä esimerkiksi pähkinöillä ja öljyillä ei päästä samaan lopputulokseen kuin rasvaisilla maitotuotteilla, jotka ovat myös luustolle tärkeitä.

      Yleiset ravitsemussuositukset on tehty koskemaan valtaväestöä, ei sh-potilaita, ja sehän tässä helposti kuvioita sotkeetkin.
      Mutta hyvän pointin heitit noiden rasvojen käyttöön otosta, sillä niissä saa pienessä määrässä paljon energiaa. Mutta ei pelkästään pehmeää rasvaa vaan myös sitä kovaa. Me tarvitaan sitä ja erityisesti nälkiintynyt sh-potilas tarvitsee sitä :)

      Poista
    4. Juuri niin, rasvaa, rasvaa. Sitä sh ihminen tarvitsee.Tuohon moni sh-potilas sokeutuu ja uskoo kaiken, mitä media kylvää. Kun ei se ole niin, että kaikkien tarvitsee vähentää rasvojen käyttöä tai valita vain niitä pehmeitä rasvoja. Me ollaan myös yksilöitä ja myös terveillä ihmisillä on vapaus valita mitä ja miten rasvoja ym.syö.
      On ihmisiä, joilla ei ole minkäänlaisia ongelmia kolesterolin kans vaiks ois syöny mitä. Ja taas jollain toisella arvot heilahtelee helpostikin ja joutuu tarkemmin katsoa syömisen laatua.
      Mutta tärkee ny ois, että media ja asiantuntijat ei toitottas niin painokkaasti erilaisia ohjeita yleispätevästi ja koskien jokaista. Kun me ollaan jokainen yksilöitä ja meillä on erilaiset tarpeet. Toinen tarvii runsasenergistä ravintoa ja toinen taas pärjää vähemmällä...ym. Mutta niin kun noita dieetti ym.vinkkejäkin on lehdet ja netti pullollaan, niin yhtälailla näitä erilaisia ravintosuosituksia. Joita ei pitäs ny ottaa liian vakavasti!!!!
      Olen Heidi niin samaa mieltä, että kyllä näitä vinkkei jaellaan kaikenlaisista kuureista, mutta ei ajatella mitä seurauksia ja vaurioita niistä sitten koituu. No onhan niistä sit saanu myöhemmin kuulla, että kenelle on tullut mitäkin. Kenellä suolatasapaino heittäny, niin että maataan sairaalassa henkihieverissä, lapsettomuutta, rytmihäiriöitä ym.ym

      Että niin se on....pitää ja saa nauttia kaikesta eikä liikaa tuijottaa mitä mikäkin tuote sisältää! Mielihalujen ja - tekojen mukaan vaan....

      Poista
    5. Mä oon kans samaa mieltä, että me tarvitaan kaikenlaista rasvaa eikä vaan pehmeitä.
      Ravintosuositukset on itseasiassa aika syvältä, koska yks sopii toiselle ja toinen toiselle. Ei ne onnea ja terveyttä nekään automaattisesti kaikille tuo.

      Sama vähän liikuntasuositustenkin kans.
      Toisilla sekin touhu nimittäin sit ampuu yli ja liikutaan ihan älyttömästi. Eikä osata rauhoittua ollenkaan. Lomamatkoillakin pinkoillaan saleilla ja juostaan sinne tänne.

      Oikeen ärsyttää ykskin kaveri joka aina päivittää faceen lomamatkoiltakin kuvia ym.kun on aamutuimaan käyny kympin lenkillä, sit sen päälle salilla ja viel uimassa.....ou.nou...
      Sit pitäs muka peukuttaa kun on ollu niin kauheen aikaansaava ja energinen.
      Mä en ala, kun tulee vaan huono olo tollasest.
      Onks pakko puskee ja puskee, hehkuttaa. Itekin sit alkaa tohottaa, mutta turhaan.





      Poista
    6. Ihan totta! Me tarvitaan sekä kovia että pehmeitä rasvoja, ja myös sillä "pahalla" kolesterolilla LDL:llä on tehtävänsä kehossa.
      Dietaarinen kolesteroli (eli ravinnosta saatava) on tärkeä solukalvojen rakenneosa, jota kroppa tarvii monien hormonien, D-vitan ja sappihappojen tuotantoon. LDL, eli se huono kolesteroli, kuljettaa kolesterolia kudoksiin ja verisuonien seinämiin, ja HDL, eli taas se "hyvä" sisarensa, kuljettaa ylimääräistä kolesterolia pois kudoksista ja verisuonten seinämistä.
      Eli me tarvitaan molempia, ja tämähän on vain yksi esimerkki siitä miksi ravitsemussuositukset menee päin seiniä sh-potilaan hoidossa.

      Voi että, voin tiedätkö niin samaistua tuohon sun esimerkkiin fb-päivityksistä! Tottahan me kaikki ollaan erilaisia ja toiset tykkäävät liikkua enemmän kuin toiset, mutta kyllä niistä päivityksistä helposti saa sen käsityksen, ettei henkilöllä ehkä ole täysin neutraali suhde liikkumiseen. En mä ainakaan lomalla halua tehdä sitä, että aamulla pitää vetää pitkä juoksulenkki ja senkin jälkeen rytmitän päivän liikkumisen ympärille. Eihän siinä ehdi nauttia mistään!
      Mutta antaa muiden huhkia, niin mä hoidan sen nauttimisen ;)

      Poista
    7. No ei tosiaan tarvita maitorasvaa hormonitoimintaan... silloinhan kellään vegaanilla ei voisi olla kuukautisia.

      Jos liikunta on tärkeä osa elämää, miksi ihmeessä se pitäisi lomalla jättää pois tai mainitsematta? Kun kerrankin on aikaa nauttia. Osa somen ideaahan on jakaa mukavia juttuja toisten kanssa. Kannattaa varmaan parantaa omaa elämää mieleisemmäksi, jos toisten tekemiset tuottaa huonoa oloa.

      Poista
    8. Hormonitoimintaan tarvitaan kolesterolia, jota on eläinrasvassa kaikkein optimaalisimmassa muodossa. Tästä on todella paljon enemmän tuolla postauksessa "aineenvaihdunta ja hormonitoiminta", joten vilkaisepa se.

      Heh, kyllä, kannattaa varmasti parantaa omaa elämäänsä mielekkäämmäksi, jos toisten tekemiset tuottaa pahaa oloa, siinä olen samaa mieltä sun kans! :D

      Poista
  10. Moi Heidi,
    Kiitos tosi paljon vinkeistä.
    Onko niin, että vaikka en olekaan ns.sairas ja sairaannäköinen, niin punttitreeni ym.liikuntatouhu ei ole järkevää? Alipainoinen siis joo, mutta suhde syömiseen on kuitenkin positiivinen verrattuna siihen, että olisi anoreksia ym.
    Tää viimesin lekuri puhui, että hankkia personal trainer joka tekis sellasen ohjelman, joka kehittää lihasta.
    Hmm. ?? En kyllä taida ryhtyy moiseen touhuun, kuten kehotit.
    Varmaan tiesi kyllä kaiken luista ja lihaksista, ja näki että olen alipainoinen. Puhui siis paljon asiaakin. Mutta samalla kehotti syömään erilaisia proteiineja ja ei muka pitäs syödä maitotaloustuotteita. Oho..uskomatonta..miten ristiriitaista infoo.
    Sit omituista sekin, että sanoi alipainon olevan ok, kunhan se ei ole näin paljon kun itellä nyt on. Koska luut todella töröttää ja lihasta pitäs saada.
    Sit vihanneksia ja hedelmiä, esim. omena välipalaks oli hänen yks esimerkki.
    Hah, hah...mietin, että oikeesti haloo, sillähän sitä lihasta tuleekin jos syön kevyttä pikku purtavaa josta ei juur energiaa kerry. Omena oli kyl anoreksia-aikoihin suurta suosikkia mut enpä kyt näkis sen olevan pelkästään minkään syöntikerran ainut energian antaja. Ei kyl pidä nälkää ja anna jaksamista puhumattakaan painon noususta.


    Ja Tuo lihasten saaminen on kyllä äärimmäisen tärkeetä meille naisille, jotka ollaan sitä menetetty,sillä niin kun yks lääkärikin totesi, että me tarvitaan luitten ympärille lihasta. Se antaa suojaa ja tukea. Vanhetessamme lihasmassa kuluu ja ns.haurastuu ja ohenee. Joten erilaiset riskit kasvaa, jos on vaan luut ja nahka. Luilla ei liikuta ja katkeilevatkin helposti, jos suoja puuttuu.:)

    Minimit esim.2500 kcal.meikäläisellä...saa ilm.mennä miten paljon yli vaan?!

    Onneks mä kyl oon alkanu rakastaa syömistä ja hyvää ruokaa, erilaisia makeita ym.ja voi sanoo, että oon ns." läpi pasko tyyppiä". Voin syödä melko paljon, että kilot alkas ees kertyy.
    Että oikeestaan ideaalitilanne vaan alkaa enemmän ja enemmän syödä, jos vaan antaa itselleen luvan ja sallis sen. ??
    Välil on mielitekoi mut sit ei kuitenkaan otakaan sitä. Miksköhän sitä silleen vaihtaakin tuotetta?
    Mikähän auttas, että kahvilassakin valitsis ihanimman herkun, mitä todella kaipaa eikä otakaan jotain toista?

    Kiitos, että täältä saa tukea ja apua. Voimia omaan oloon sullekin ja nauti ruuista! Laihduttamisesta, paastoista ei oo mitään iloa. Päinvastoin.


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulle tuli sellainen olo sun näiden kommenttien perusteella, että lääkäri on neuvonut sua terveen alipainoisen pohjalta, ei syömishäiriöisen. Jo tuo, että hän sanoi alipainon olevan ok viittaa siihen, että hän ei todellakaan puhu alipainoiselle syömishäiriöiselle vaan alipainoiselle terveelle ihmiselle. Alipaino on ok silloin jos se on ihmisen oma biologinen paino, ei koskaan muulloin! Tästä olenkin kirjoittanut tuossa postauksessa setpointista, vilkaisepa se jos kiinnostaa.

      Mä ymmärrän, että voi olla hankalaa unohtaa lääkärin neuvot, koska kyllä ihminen lääkäriin luottaa. Se valkoinen takki luo sen illuusion, että tämä ihminen on luotettava ja tietää asioista, mutta ikävä kyllä näin ei aina ole ja just sun kokemus todistaa sen jälleen kerran. Lisäksi sä itsekin rupesit kyseenalaistamaan niitä neuvoja, eli sun oma vaistokin on asiasta oikeassa.
      Eli ei, en todellakaan suosittele hankkimaan pt:tä ja kulkemaan salilla treenaamassa, koska se ei millään tapaa palvele sun tervettä puolta ja se vaan vahingoittaa kroppaa lisää ja pitää sen nälkiintymistilassa.
      Ne lihakset sulle kyllä kasvaa takaisin ravinnon ja levon myötä, mutta lihaksia tärkeämpää on rasvakudos. Tiedätkö miksi niin monilla naisurheilijoilla on luusto haurastunut? Siksi, koska heiltä puuttuu riittävä rasvakudoksen määrä, ja rasvakudos on meidän suurin hormoneja tuottava elin. Eli mikään lihasmassa maailmassa ei pidä luustoa kasassa mikäli sulla ei ole riittävästi rasvakudosta kehossa ja sulla ei hormonitoiminta toimi ideaalisti.

      Mikäli sä olet alle 25-vuotias, niin sun minimi on 3000. Vilkaise tuo sivu MinnieMaud, koska siellä on tarkemmin niistä selitetty. Mutta sä saat ja sun pitää mennä yli niin paljon kuin mieli tekee! EH:n aikana 5000 kcal ei ole edes paljon vaan porukka on vetänyt kymppitonnia päivässä pitemmän aikaa. Minimi on nimensä mukaan minimi, eli se alin määrä, joka sun täytyy syödä.

      Tuosta ruoan vaihtamisesta on ollut tosi paljon puhetta ja itsekin olen sen kanssa kamppaillut. Ratkaisu siihen on se, että ei lähde vaihtamaan. Jos menet ravintolaan/kahvilaan, niin päätä etukäteen millaista haluat syödä, esimerkiksi palan kakkua ja sitten valitset jonkin kakkupalan. Pitäydyt siinä suunnitelmassa, koska se vaihtaminen vahvistaa sun syömishäiriökäyttäytymistä. Tiedän sen olevan niin älyttömän houkuttelevaa ja sitähän se onkin! Mutta kun tunnistaa sen sairaudeksi niin sitä vastaan on helpompi toimia :)

      Haluan vielä puuttua tuohon sun lausahdukseen "ei sairaan näköisestä", koska se on paitsi älyttömän sydäntäsärkevää niin myös yksi suurimmista ennakkoluuloista.
      Ei ole olemassa mitään muottia, jolta syömishäiriö näyttää!!! Tämä sairaus EI ole vain laihuushäiriö ja bmi 5, vaan tämä sairaus tulee kaikissa väreissä, muodoissa ja kokoissa. Jokainen, jolla on sh, näyttää siltä siksi, että hänellä on sh. Ulkomuoto ei validoi tai invalidoi yksilön sairautta, sillä kyseessä on psyykkinen sairaus, joka vaikuttaa fysiikkaan ja tappaa kaikkein eniten kaikista mielenterveyden häiriöistä.

      Huh, tuli kyllä pieni puistatus tuosta omenasta, koska se oli itsellänikin suurta turvaruokaa! :D Nyt en saata omenaa enää syödä.. :D
      Mutta mitäpä se haittaa, kun nyt voi syödä kaikkia saatavilla olevia ruokia ja tehdä siitä pientä nautintoa :)

      Poista
    2. joo mä en kans juuri omenaa syö...ihan tulee inho olo jo tuoksusta. Paitsi erilaiset leivokset/piirakat ym. jossa omenaa on, niin herkullisia ovat..esim.omena-kaurapaistos ja vaniljakastike/jäätelö.

      Mutta jos lekuri sanoo, että syö välipalaks omena (alipainoiselle ihmiselle) niin ei ihan ole asian tasolla. Aika pelottavaa tollanen jos sen sitten ottaa kirjaimellisesti. Kyllä tossa oikeesti hälytyskellot pitää soida!!!

      rasvaa ja hiilareita kehiin ja paljon!!!
      ja erilaista makeeta ja ns. herkkuja kans niin paljon kun maistuu ja mieli tekee!!:)


      Poista
  11. Juu mäkin oon saanu just tota infoo, että kolesterolit nousee kun rääkkää itseään alipainoiseen kuntoon. Samoin ne maksa-arvot nousee.
    Kehossa tapahtuu muutenkin paljon erilaista haurastumista, vaurioitumista, jotka voi joillakin jäädä pysyviksi eivätkä korjaannu koskaan.
    Tiedän useita anoreksian sairastaneita, jotka esim.ei voi saada koskaan lapsia. Lisäks sydänongelmia, osteoporoosia monilla.

    Mutta sitä mietin, että mistähän johtuu, että moni syömishäiriöinen viettää pitkiäkin aikoi sairaalassa ja osa tosi huonoskin hapes, niin se laihduttamiskierre ei täysin häviä? Sairaala hetkeks auttaa ja parantaa, mutta ei kuitenkaan tarpeeks auta. Pitkäjänteisyys puuttuu... Toki joillekin sairaala on se ainut hoitopaikka, jos on vaan "pakotettava" syömään tai laitettava letkuihin. Mutta monelle jokin muu paikka olisi ehdottomasti parempi. Terapiaa ja tukihenkilö ym.

    Itselle ainakin sairaala oli inho paikka. Söin sen verran paljon ja tiukkaan tahtiin, että pääsi sieltä pois, koska inhoan sairaaloita.
    Mutta sitten jätettiin vähän tuuliajolle ja tuki puuttui. Sorrui sit usein kuureilemaan.
    Nyt sitten kun hankin itselleni terapeutin, niin olen alkanut oikeasti mieleltänikin parantua. Koska pää on saatava kuntoon, niin sitten homma lähtee oikeaan suuntaan.
    Toisten jutut laihduttamisesta ym.on ohitettava ja keskityttävä omaan elämään.
    Vaikka se on paha rasti ja vaatii eniten töitä, kun on taottava itselle, että se ei koske itseä.



    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinpä.
      Olen itse yksi noista ihmisistä, joka ei voi saada biologisia lapsia, ja on sydänongelmia ja osteoporoosi. Ei sitä heti ajattele millaista tuhoa laihduttamisella saadaan aikaan, koska ajatellaan vaan sitä ulkomuotoa. Mua suututtaa mediassa ja somessa pyörivät dieettivinkit kesäkunnosta, kesäkunnon jälkisestä kunnosta jne jne jojoilusta, koska tämä on klassinen tie sairastumiseen ja setpointin resetoitumiseen. Kertooko shitnessbloggarit niissä "näin pudotat 5 kg" -postauksissaan niistä vahingoista, joita laihduttaminen aiheuttaa? Ei. Myöhemmin vasta, kun on palottu loppuun ääriä myöten, kerrotaan miten se laittoi kropan ja mielen ihan sekaisin. Mutta siitäkin huolimatta samoissa blogeissa pyörii samat aiheet: kuinka puristat ne viimeiset kilot, kuinka päästä eroon nesteistä, kuinka saada pumppia peliin.

      Mitä tuohon sun sun kysymykseen laihduttamiskierteestä tulee, niin ensinnäkin se on todella surullista. Miettiä niitä ihmisiä, jotka sairastaa vuosikymmenten ajan, kiertää samaa kehää koti-sairaala-koti-sairaala. Luin Charpentierin kirjasta Syömishäiriön ravitsemushoidosta niin, että kroonista anoreksiaa sairastavia voidaan ottaa vuodessa viikon ajaksi osastolle, eikä heille tehdä mitään suunnitelmaa painon normalisoinnista. Voidaan antaa vinkkejä syömiseen, mutta siinäpä se.
      Jo tämä on niin masentava asenne, joka ei todellakaan auta kroonisesti sairaita. Mutta toisaalta, jos ihmisellä ei ole minkään valtakunnan halua yhteistyöhön, niin eipä siinä paljon mitään voidakaan :/

      Omassa tilanteessani oikean hoidon saaminen oli se käänteen tekevä seikka. Olinhan mä jo lähemmäs kymmenen vuotta saanut jos jonkinlaista hoitoa, mutta se oli liiallista ymmärrystä ja myötätuntoa, ei koskaan perseelle potkintaa. Nykyinen terapeuttini oli ensimmäinen, joka kyseenalaisti mun tekemiset ja ajattelut ja rupesi asettamaan rajoja jämäkästi. Hän validoi mutta vaati muutosta, ja se auttoi mua kaikkein eniten.
      Mä koin niin, että kun toinen kysyy kuulumisia ja sitä miltä se tuntuu eikä oikeastaan koskaan kyseenalaista mitään mitä teen, niin mä käytin sitä vaan buustina. Pään silityksenä, että voi kun mulla on niin kamala elämä, voi kun mä vihaan kaikkea, joten mä saan jatkaa näin. Varsinkin osastoilla se keskusteluapu oli just tällaista ja toisaalta eipä siellä osastoilla ollut resursseja lähteä tekemään mitään muuta kuin saada pahin hengenvaara lievennettyä.
      Olihan se pieni järkytys (okei, tosi iso :D) kohdata todellisuus, mutta siitä alkoi muutos.

      En voi sanoa, että näin pitää olla kaikilla, koska mä puhun vain omasta kokemuksestani. Siksi just olisikin niin mielenkiintoista kuulla muiden kommentteja tähän aiheeseen :)

      Poista
    2. Siis miten lääkärit voi olla noin vastuuttomia ja antaa sh-potilaille tai ylipäätään syömishäiriöstä kärsiville / alipainoisille ihmisille tollasia ohjeita ja neuvoja?
      Syödä vaan omenaa välipalaks? Haloo...?
      Tai mistä ton sit tietää kuinka toimia ja ketä uskoa, jos pitää saada lihasta. Punttia ja ruokaa vai vaan ruokaa ja liikunta pois?
      Voi olla monella käsitys, että lihasta saadaan just sitä punttitreeniä tekemällä ja proteiinia ruokavalioon lisäämällä. Mullekin käskettiin syödä proteiinilisiä. En kyl toistaseks oo hankkinu sellasia.
      Liekö niistä apua?

      Poista
    3. Näinpä, ei juuri voi kuin ihmetellä etenkin jos lääkäri on tiennyt puhuvansa nimenomaan syömishäiriöpotilaalle. Eri asia sitten se, että tuoko potilas ilmi sairastavansa syömishäiriötä vai salaako sen, jolloin lääkäri ei tietenkään voi siitä tietää jos ei edes potilashistoriassa ole merkintää syömishäiriöstä. Eli vastuu on myös potilaalla siinä, että tuo ilmi sairastavansa sh:ta.
      Mutta siltikin mä mietin, että alipainoiselle potilaalle annetaan tällaisia neuvoja... ei herramunjee..

      Tuo liikuntaseikka on sinänsä hyvin yksinkertainen.
      Sh-potilas (etenkin aliravittu ja mahdollisesti alipainoinen) ei saa lähteä sitä lihasta hankkimaan salilta, vaan se lihas tulee SYÖMÄLLÄ ja lepäämällä. Tästä aiheesta on paljon lisää noissa liikunta-aiheisissa postauksissa.
      Lihas kasvaa syömällä, ei treenaamalla, vaan syömällä ja lepäämällä. Treenaaminen vaan vahingoittaa kroppaa lisää.
      Eli ruokaa ja liikunta pois.

      Mä uskon kans, että tosi monella on harhainen käsitys lihasmassan kasvattamisesta, mutta fakta on se, että mikään lihas ei kasva salilla vaan se kasvaa levossa. Treenaamalla aiheutetaan mikrovaurioita kudoksiin, eräänlaisia repeämiä, jotka sitten korjautuu levossa MIKÄLI ravintoa saadaan kunnolla. Mikään 1600 kcal dietit ei sitä kasvata, eli kaikki ne instassa näkyvät dieettimainokset ovat täyttä bullshittiä! Sellaisen lihasmassan kasvatus vaatii yli tuplaten tuon määrän, sillä perusaineenvaihdunta + liikunnan lisäämä energiankulutus + lihasten kasvatukseen vaadittava määrä = yksilöstä riippuen about 3000 ja menee helposti ylikin.

      Proteiinilisät ei ole mitenkään hyödyllisiä normaaleilla suht aktiivisesti liikkuvillla ihmisillä, koska me saadaan proteiinia ihan kylliksi normaalista ruoasta. Vasta kun treenimäärät ovat luokkaa rasittava, bulkataan ja kasvatetaan lihasta ihan kunnolla, niin silloin prodelisistä saattaa olla jotain hyötyä.
      Mutta esim. meidän parantujien kohdalla niistä on vaan haittaa kaikilla mahdollisilla tavoilla.

      Sitä paitsi, kyllä se suklaalevy maistuu niin paljon paremmalta kuin jokin teolliselta maistuva proteiinipatukka! :D

      Poista
    4. Eipä niistä lisistä haittaakaan ole, jos valkuaista ei ylipäätään saa liikaa. Kaiken syömisen ei tartte olla optimaalista. Ihan samaa teollista tuotosta se suklaakin on. Musta taas jotkut proteiinilisät on hyviä ja syön niitä, jos mieli tekee.

      Poista
    5. Eihän niistä haittaa ole mikäli proteiinia ei saa kokonaisuudessa liikaa. Mutta herää kysymys miksi niitä prodelisiä pitää syödä? Se kertoo useimmiten sen vastauksen.

      Poista
  12. just näin, suklaata sata kertaa mielummin. Jotkut protskutuotteet on minusta ainakin niin kuivakon makusia, että jää suorastaan kitalakeen kiinni, joten ei niitä viitti syödä. yäk.
    Mulle lekuri esitti erilaisia kysymyksiä, miten oot noin laiha ym. ja ootko aina ollu tollanen ,eihän oo mitään sairautta, josta noin laiha olemus johtuu ym.ym.
    No mie kerroin ainaskii lekurille, että on ollu anoreksia aikanaan ja siitä huolimatta puhui lihasmassan kasvatuksesta siihen tyyliin, että juu salille nyt vaan ja hanki itsellesi personal trainer, joka antais ohjeita, miten treenata. Ja sit vielä proteiinipainotteista sapuskaa.
    Sit aiemmat lekurit on puhunu ihan jotain muuta. Ei ainakaan liikaa protskuu,vaan energiapitosta ruokaa ja liikunta rauhalliseksi. Esim. joogaa, mindfullnesii, rauhallisia kävelyjä ihmetellen ja nautiskellen....ym.

    Että kyllä lääkäreiden kanssa kandee olla tarkkana, ei nekään kaikki kaikesta tiedä.

    VastaaPoista
  13. Just näin. Lihas ja rasvakudos kasvaa kun syödään kunnolla ja monipuolisesti ja himmataan liikuntaa! Toi on niin totta, että treenaaminen ja itsensä rääkkäminenhän se ihmistä ja kehoa kuluttaa ja rasittaa, aiheuttaa erilaisia vaurioita ja vammoja. Joten ruokaa ruokaa vaan kehiin ja nauttimaan elämän iloista muulla tavalla kun huhkimalla ja hikoilemalla!:)

    VastaaPoista
  14. Just näin. Lihas ja rasvakudos kasvaa kun syödään kunnolla ja monipuolisesti ja himmataan liikuntaa! Toi on niin totta, että treenaaminen ja itsensä rääkkäminenhän se ihmistä ja kehoa kuluttaa ja rasittaa, aiheuttaa erilaisia vaurioita ja vammoja. Joten ruokaa ruokaa vaan kehiin ja nauttimaan elämän iloista muulla tavalla kun huhkimalla ja hikoilemalla!:)

    VastaaPoista
  15. Eiks ne massankasvatusurheilijatkin tee just noin. Pitää syödä enemmän kun kuluttaa, ei sitä muuten saa kerrytettyä mitään. Jos liikaa liikkuu eikä syö, niin kyllä ne lihakset ja rasvakudos kuihtuu ja painokin putoaa ja laihtuu. Ei sellasta kovin kauaa jaksa. Ja jos meinaa vielä urheilla, niin ei sillä syömättömyydellä taida pitkälle pötkiä.
    Energiaa tarvitaan, se on meidän polttoainetta. Ei autokaan kulje jos siellä ei ole löpöä. Vauhti alkaa hidastua, kun polttoaine loppuu. Että kyllä se nyt on vaan niin yksinkertaista, että syödä pitää.

    Protskutuotteista munkin on mainittava, että eipä kovin hyviä ole. Aika karvaita monet. Niin miks niitä söis ja tankkais itteensä väkisin, jos ne ei ees maistu hyvälle. Kyllä se mitä suuhunsa laittaa, pitää maistua. Vai mitä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tekeehän ne, mutta ne vie sitä vielä astetta pidemmälle ja otetaan kaikki proteiinit, keratiinit jne mukaan. Mutta siis nämä bulkkiurheilijat (eli ne mainitsemasi massankasvattajat) todella joutuu syömään ihan älyttömästi, koska lihas nopeuttaa aineenvaihduntaa ja siihen päälle vielä se lihaksen kasvatukseen liittyvä extra.
      Eli tavallaan se on kuin alipainosta ja/tai -ravitsemuksesta toipuminen, sillä sh-potilaalla ne kropan vauriot toimivat aineenvaihduntaa nostavana tekijänä.

      Hehe, ei se autokaan kulje ilman löpöä :D Ihana tuo sana löpö! :D

      Poista
  16. Kolestoroliin liittyen vahvistan, että kyl aliravittuna, alipainoisena kolesteroliarvot nousivat. Mut kun alkoi syödä rasvaa ja hiilareita, lisäs annosmääriä ja -kokoja, niin kaikki veriarvot korjaantuivat.
    Ja nyt syön esim.joka päivä yks kaks suklaapatukkaa, muutaman kerran viikos leivoksia ja vastaavia makeita. Ruuas käytän rasvaa ja juustot ja jogurtit normirasvasia,normimakeutettuja.
    En käytä light-tuotteita, ne on kaiken pahan alku.
    Ruuast pitää nauttia ja saada hyvä fiilis.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mua rupesi kiinnostamaan tämä kolesteroliasia ja tein siitä pientä tutkimusta.
      Kolesteroli nousee siksi, koska maksan toiminta on heikentynyt aliravitsemuksen takia. Maksa toimii paitsi kehon suodattimena munuaisten kanssa, niin se myös tuottaa glukoosia aivoille sekä muodostaa kolesterolia.
      Kun keho on nälkiintynyt, joutuu maksa tuottamaan omasta kudoksestaan glukoosia aivoille, joten se ei enää pysty metaboloimaan kolesterolia, jolloin kolesteroliarvot nousevat.

      "Heightened cholesterol levels generally improve once weight is increased to a healthy level or gradually in cases of long-term, chronic anorexia... Individuals with anorexia shouldn't be treated for high cholesterol through reduced fat or calorie intake... Instead, those with anorexia are advised to increase fat and calorie intake to improve overall health and, as a result, cholesterol levels."
      Lähde: http://www.livestrong.com/article/86767-high-cholesterol-levels-anorexia/

      Eli aivan kuten sä olet itsekin huomannut, niin ratkaisu on rasvan, hiilarien ja ylipäätään energian saannin lisääminen.

      Yhteen aikaan käytin vaan kaikkia rasvattomia tuotteita ja nykyisin en voi edes kuvitella juovani jotain rasvatonta maitoa, koska eihän se edes maistu miltään!
      Todellakin, kyllä ruoasta pitää nauttia :)

      Poista

Kommentteja, joissa on manittu BMI- tai painolukemia,ei julkaista, joten ethän mainitse niitä! Riittää, että mainitset olevasi ali-, normaali- tai ylipainoinen.
Kiitos! <3