keskiviikko 29. maaliskuuta 2017

Kehon vihaamisesta kehosta välittämiseen

Luulen, että yksi useimmin kysytyistä kysymyksistä liittyy omaan kehonkuvaan: miten oppia hyväksymään oma keho? Tai miten edes päästä irti siitä kehovihasta?
Näin heti alkuun huomautan, että tämä teksti on jatkoa Vuokon aikaisemmin kirjoittamalle postaukselle muuttuvasta kehosta ja muiden kommenteista, ja postaus löytyy täältä.

Kehonkuvan vääristymä on yksi nälkiintymisen oireista.
Jotta ymmärrettäisiin miksi näin tapahtuu, niin mennään vähän syvemmälle ja mietitään asiaa mitä tapahtuu aivoissa, koska kaikki lähtee aivoista.
Me ihmiset saadaan noin 80% ympäristön informaatiosta näköaistin kautta. Näköaisti on luonteeltaan integroiva, eli reseptorisolut ja hermoverkko toimivat yhdessä analysoiden tietoa, reagoiden muutoksiin valoisuudessa, kohteen rajaviivoissa ja kulmissa jne. Aivoissa yhdistyy eri reseptorien impulssit ja niiden keskinäinen suhde määrittää kohteen eli sen mitä ihminen juuri havaitsi. Tällä tavalla ihmiselle syntyy tietoinen aistikokemus, mutta kyseessä on tulkittu aistimus eli se ei ole absoluuttisesti totta, sillä ihminen käyttää aiempia tietämyksiään tulkitessaan jotain havaintoa. 
Tämä näkyy esimerkiksi käytännössä niin, että omaa peilikuvaansa ei näe samalla tapaa kuin muut näkevät sinut. 
Ihmisen ympärillä on aina todella rajaton määrä informaatiota eikä ole mahdollista ottaa kaikki huomioon. Siksi ihminen havainnoi sen mikä on milloinkin oleellista ja jättää loput pois. 



Nyt kun olemme vähän selvittäneet havainnointia näköaistin kautta ja ymmärrämme sen, että oma kokemusmaailmamme vaikuttaa kohteen havainnoinnin tulkitsemiseen, voimme siirtyä siihen mitä tämä tarkoittaa syömishäiriöisen kohdalla.
Syömishäiriöiselle keho on jatkuva taistelukenttä eikä sana "riittävä" kuulu sairauden sanavarastoon. Aina löytyy parannettavaa, tai toisin sanoen, aina löytyy keino olla sairaampi. Kehot - olipa se sitten oma tai muiden - on loogisesti ensimmäinen, johon kiinnittää huomiota. Meneepä sitten kauppaan, virastoon, sairaalaan, kahvilaan, niin huomio kiinnittyy muiden ihmisten kehoon että omaan. 
Oma keho tuntuu laihimmillaankin liian isolta vaikka toisaalta välillä ihminen voi nähdä kehonsa realistisesti. Muistan itse saaneeni välillä näitä hetkiä, jolloin katsoin peiliin ja kauhistuin, "tuoltako minä näytän?" Mutta tunne lihavuudesta vei kuitenkin voiton; tunne vie aina voiton.

Nälkiintyminen aiheuttaa muutoksia ihan aivotasolla saakka, ja aivot alkavat kutistua. Keho polttaa lihaksia ja rasvaa, ja aivot muodostuvat rasvasta, joten ne kutistuvat. Kognitiiviset toiminnat alkavat heikentyä: yleinen hidastuneisuus, ajatus- ja muistikatkokset, mieliala heittelee ja tunteita voi olla vaikea hallita, sekä erilaisia epileptisiä oireita voi ilmestyä. Itse asiassa anoreksiaa sairastavilla on löydetty aivojen kuvantamistutkimuksissa muun muassa laajentuneita aivokammioita sekä uurteita, eli aivokuorella on vähemmän harmaata ainetta, joka on välttämätön tiedonvälityksen kannalta. Tämän harmaan aineen vähentymistä on todettu päälaki- ja ohimolohkolla sekä parientaalialueella, jossa näkohavainto tulkitaan.
Eli kun aivoissa ei ole riittävästi harmaata ainetta, niin aivojen tiedonkäsittely on huonompi, joten ihmisen havainnot voivat olla todella vääristyneet. Aivoilla ei ole kykyä havaita ja tulkita oikein, koska sen tiedonkäsittelyn kannalta välttämätöntä harmaata ainetta ei siellä vaan ole tarpeeksi!
Kun tähän sitten vielä yhdistetään syömishäiriön luoma fiksaatio ihmiskehoon ja kehon muotoihin, kun mielessä pyörii vaan oman kehon lihavuus, niin sitä ihminen silloin näkee kun tarpeeksi kauan tuijottaa omaa kuvajaistaan. Vähän kuin sinulle näytettäisiin korttia, jossa lukee punaisella "sininen" etkä tiedä onko kyse punaisesta vai sinisestä tekstistä. 




Oman kehonkuvan normalisoinnin kannalta ravitsemustilan normalisointi on siis ehdottoman välttämätöntä ja vielä välttämättömämpää on malttaa odottaa ja antaa kehon toipua!
Aivoilta vie keskimäärin vuoden verran palautua optimaaliseen tilaansa painon normalisoinnin jälkeen, joten lausahdus "pää tulee aina viimeisenä" pitää ihan paikkansa juuri tästä syystä: päällä ei ole mahdollisuutta päästä kyytiin nopeampaa. Aivot ovat suurimmaksi osaksi rakentuneet rasvasta, joten ruokavaliosta on saatava kunnolla rasvaa sekä hiilihydraatteja.

Olen itse huomannut radikaalin hyväksynnän olevan todella avain oman kehon hyväksymisessä. Kun lopetin sen jatkuvan jossittelun (jos minulla vaan olisi timmimpi vatsa ja lihaksikkaammat reidet tai olisin vähän pidempi...) ja hyväksyin kroppani sellaisena kuin se on, huomasin päässeeni alkuun. Aluksi välttelin paljon peiliä, koska edelleen näin itseni vääristyneesti, joten sen sijaan rupesin turvautumaan valokuvaamiseen. Kuvien kautta rupesin tajuamaan sen, ettei mun vatsa olekaan niin massiivisen suuri kuin sen itse näin ja koin; näin asioita, joita en peilissä nähnyt. 
Mutta en suosittele oman peilikuvan välttämistä, koska se taas antaa aivoillesi sen viestin, että peiliä pitää aina välttää. Jos olet paljon peiliä välttänyt tähän saakka ja koet, että se sinua jollain tapaa rajoittaa, niin kannattaa aloittaa helposta. Onko vaikka hiuksien laittaminen peilin edessä helpompi kuin peilin edessä seisominen ilman mitään tekemistä? Aloita sitten vaikka sillä. Tai voit ottaa pienen käsipeilin ja peilata sillä varpaitasi, sitten nilkkojasi, sormiasi... mieti mikä kohta on itsellesi helpoin ja siirry sitten pikkuhiljaa vaikeampaan päin. Vielä parempi on se, että otat puhelimella kuvan peilatusta ruumiinosasta ja tallennat sen puhelimeen. 
Näitä peilaustuokioita on hyvä pitää vaikka pari päivässä vaikka vaan minuutin ajan. Tällä tavalla aivosi saavat uutta informaatiota ja oppivat tulkitsemaan näköhavainnon eri tavalla, positiivisemmalla tavalla.



Jotta päästään eteenpäin ja opitaan välittämään omasta kehosta niin se on ensinnäkin prosessi, joka tapahtuu asteittain. Ei ole realistitista olettaa sen tapahtuvan sormia napsauttamallam vaan se tapahtuu harjoituksen ja toiston kautta.
Tämän voi aloittaa miettimällä omat hyvät puolet. Mistä tykkäät itsessäsi? Silmät? Huulet? Hiukset? Nämä olivat itselläni vastauksina. Kysy itseltäsi päivittäin tätä ja sääntö on se, ettet saa sanoa samaa kehon kohtaa kahta kertaa. Eli jos tänään sanot pitäväsi silmistäsi, niin sitä et saa sanoa enää uudestaan. Tämä on haastavaa juuri siksi, että joudut kurkistelemaan ulos omalta mukavuusalueeltasi ja miettimään koko kehoasi. Kun mieleesi tulee negatiivisia ja/tai tuomitsevia asioita kehostasi, niin kirjoita ne ylös. Kirjoita ylös, sitten revi tai leikkaa se teksti irti paperista, sano se ääneen ja silppua tämä pieni paperinpala vielä roskiin.
Käännä nämä negatiiviset väitteet positiivisiksi. Esimerkiksi kun itselleni tuli ajatus, että mun reidet ovat todella paksut, niin mä käänsin sen niin, että no niissä on nyt ainakin lihasta paljon enemmän, ne ovat vahvat ja mä jaksan juosta ja tanssia. Ja entäs sitten jos mun vatsa ei ole enää ohut pyykkilauta, sillä nykyinen vatsani on lihaksikkaampi ja tukee myös selkärankaa, pitää ryhdin hyvänä ja ainakin mä pystyn syömään mitä ikinä haluan! 




Konkreettisia seikkoja oman kehonkuvan normalisoimiseksi on triggerien minimointi ja sen oman sisäisen puheen tiedostaminen.
Kannattaa ehdottomasti poistaa kaikki triggeröivät IG-tilit, lopettaa Facebookissa triggeröivien ihmisten kaveruus, lopettaa triggeröivien lehtien tilaaminen. Itse lopetin esimerkiksi K&T:n ja KuntoPlussan, koska ne ensinnäkin saivat mut sekä kiehumaan kiukusta että triggeröitymään, eikä yksikään "terveellisyyttä" ja shitnessiä koskevat neuvot olleet itselleni hyväksi.
Etsi positiivista vahventamista, eli vahvenna sun tervettä puolta toimivilla asioilla. Esimerkiksi itse rupesin seuraamaan aktiivisesti eri body positive -tilejä, jotka tuovat mulle hyvää oloa. Hakeudun sellaisten ihmisten seuraan, joiden kanssa on hyvä olla ja jotka hyväksyvät minut sellaisena kuin olen. Tämä ei ole aina oikeassa elämässä mahdollista, joten sen voi tehdä myös somessa sillä en yhtään väheksy somen kautta saatuja ystäviä. 
Tiedosta se oma sisäinen puhe, eli millä tavalla puhut (tai ajattelet) itsellesi. Jatkuva haukkuminen, mollaaminen, mitätöinti, virheisiin juuttuminen, ruoskinta... mikään näistä ei tee sinulle hyvää! Nyt on aika ruveta kohtelemaan itseään paremmin. Olemaan myötätuntoisempi, taputtamaan itseään olalle ja sanomaan, että sä muuten olet todella hyvä tyyppi!
Koska myötätunto ja itsestään välittäminen vie niin paljon pidemmälle kuin itseviha koskaan.

Lopuksi vielä sellainen, että sinä olet täydellinen juuri sellaisena kuin olet! Sinut on tehty olemaan juuri sellainen kuin olet! Onni ei tule pidempänä tai pienempänä, vaan onni löytyy elämäntapana. Kaikki ne pienet kauneusvirheet, joita olet toivonut voivasi jotenkin muuttaa, tekevät sinusta juuri niin persoonallisen ja mielenkiintoisen, ja oikeasti, yksilöllisyys on kaunista, sinä olet kaunis! 
Jokainen ihminen on kaunis, joka ikinen vartalo on kaunis! 
Kehosi on uskomattomin asia, jota sinulla koskaan tulee olemaan; kehosi mahdollistaa sinun elossa olemisen; kehosi mahdollistaa kokemukset. Kehosi ei ole vihollinen, kehosi ei ole syypää mihinkään. Kehosi on ansainnut välittämisen jo siksi, että se on olemassa. Sinä olet ansainnut huolenpidon ja välittämisen siksi, että olet olemassa. 
Ja ihan viimeiseksi, sinä olet hyvä, sinä olet riittävä, sinä olet kaunis!



Lisää hiilihydraateista, rasvoista ja proteiinista täällä.
Lähde: Lehtismäki-Hyvönen, Henna. Anoreksia - pako mielen vankilasta. 2016.

8 kommenttia:

  1. Kiitos taas niin asiapitoisesta ja tärkeästä tekstistä.:)
    Tämän kun oppisi ja todella kohtelisi itseään arvokkaammin ja kauniimmin. Mitä hyötyä on itsensä mollaamisesta? Ei kaiketi mitään.
    Miten se ulkonäkö onkin niin dominoiva?
    Miks ihminen ei voi olla tyytyväinen siihen, mitä on. Elämä on arvokas, ei pitäis tuhlata sitä jonninjoutaviin turhuksiin..vaan nauttia ja toteuttaa unelmiaan. Ei kontrolloida ja kieltää itseltään kaikkea hyvää. Nautintoja, nautintoja!:)

    Jatka Heidi innostuneella sykkeellä hyvien ruokien parissa ja herkutellaan! Eikö. Ja me ollaan arvokkaita kaikki omana itsenämme, joten ei aliarvioida itseämme. Olemme kokonaisuus josta pitää välittää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olen itse tullut siihen tulokseen, että on ihan turha yrittää väittää ettei se ulkonäkö merkitse mitään, koska kyllähän se merkitsee! Jos se ei merkkaisi mitään, niin ei olisi olemassa ulkonäkökriisejä, ei olisi olemassa mitään body positivie -liikettä, ei olisi olemassa mitään shitness- tai muotikulttuuria.
      Kyllä se ulkonäkö merkitsee, se on ihan karu fakta. Mutta onneksi me voidaan uudelleenkouluttaa itseämme ja aivojamme suhtautumaan asiaan eri tavalla :)

      Itselleni oikeastaan se kunnollinen kehon hyväksyminen, siitä välittäminen ja yleinen body positivity alkoi siitä, että lopetin sen muunlaisen kehon perään haaveilun. Tähän on liittynyt myös perfektionismista irti päästämiseen ja ajatusmaailman muokkaamiseen niin, että en jahtaa sitä valheellista täydellisyyttä, vaan löydän täydellisyyttä esimerkiksi tavallisesta auringonlaskusta, Doorasta, hyvästä suklaasta. Arkipäivän asioista. Mitä enemmän sitä harjoittaa niin sitä enemmän sitä löytyy ja sitä helpommaksi se muuttuu.

      Kiitos sinulle todella ajatuksia herättävästä kommentista ja aurinkoisia kevätpäiviä! :)

      Poista
  2. Jos olet niin bodypositive ja sinut esim. reisiesi suhteen, mikset uskalla laittaa niistä kuvaa, joissa jalat JA reidet yhdessä (jalkaterät/feet erillään ei lasketa.) Ihmettelen vaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi voi, on se vaan niin ihanaa kun sinä jaksat huolehtia myös minusta! Tässähän tuntee itsensä niin imarrelluksi! <3

      Kuules, sulla on tainnut mennä puurot ja vellit pahemman kerran sekaisin. BoPo ja BoCo (body confidence) kun ovat kaksi ihan eri asiaa. Voi olla bopo ja boco ilman että poseeraa jatkuvasti puolialastomana kaiken kansan nähtävänä, ja taas voi olla pelkästään body confident mutta ei tippaakaan bopo ja pitää vain tietyn kaltaisia kehoja viehättävinä. Tämä ilmiö näkyy esim. shitnesskulttuurissa, ja esimerkiksi kardashianit ovat tästä esimerkki.
      Mutta boposta on ikävä kyllä tullut trendi, johon kaikki haluaa kuulua ja olen henkilkohtaisesti törmännyt somessa näihin "bopo aktivisteihin", jotka ovat varastaneet muiden tarinoita, kalastavat julkisuutta ja brändikumppanuuksia.

      Body positivity on state of mind, mielentila, eikä se korreloi vilautetun ihon määrän kanssa.

      Poista
  3. Kiitos tästäkin postauksesta! Tuli jälleen tarpeeseen! Tänään multa nimittäin kysyttiin, koska vauva syntyy. Pieni asia, mutta, noh, kun en tosiaan ole raskaana, vatsani on vain iso. Tämä on toooosi iso triggeri mulle, mutta yritän nyt selvitä hengittelemällä ja syömällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kamala mikä tilanne!! En tippaakaan ihmettele miksi tällainen tokaisu on niin triggeröivä!
      Itsekin jouduin kerran vastaavanlaisen kysymyksen kohteeksi. Olin ulkoilmakirppiksellä ja ohittamassa just jotain lastenvaatekojua, kun myyjänä ollut nainen kysyi multa että milloin vauva syntyy, täältä voisi löytyä sille jotain.
      Lienee tarpeetonta sanoa millainen olo siitä vaan tuli.. :/

      Kyllähän turvonnut vatsa voi näyttää monille raskausvatsalta, mutta on todella epäkohteliasta mennä noin möläyttelemään muille ihmisille, koska tällä tavalla ensinnäkin rikotaan yksilön yksityisyyden rajat ja kommentoidaan toisen kehoa ja tehdään oletuksia siitä, mikä on myös hyvin mitätöivää.

      Mutta muista, että tuollainen kommentointi ei kerro sinusta vaan se kertoo vain kommentoijasta itsestään.
      Tsemppiä sulle Kaisa! :)

      Poista
  4. Ootko nähnyt IGssa semmosta kuin wilmaruohisto, siinä kans recoveryhero. :) sillä oli bmi 10, nyt terve. Aika ihmeellistä mistä kaikesta ihminen voi selvitä.

    VastaaPoista

Kommentteja, joissa on manittu BMI- tai painolukemia,ei julkaista, joten ethän mainitse niitä! Riittää, että mainitset olevasi ali-, normaali- tai ylipainoinen.
Kiitos! <3