sunnuntai 15. tammikuuta 2017

Pelot ja pelkoruoat, ja miten niitä voi kohdata

Tämä aihe on ollut melkoisen tapetilla tuolla kommenteissa eikä ihme, sillä kyllähän tämä keskustelua väkisinkin herättää! Kun sanotaan, että niitä pelkoruokia ja muitakin pelkoja pitää kohdata, niin se jo itsessään herättää pelkoa ja ahdistusta, ja sitten nousee esiin kysymys miten?
Joten tässä postauksessa kerron vinkkejä kuinka kohdata omia pelkojaan.




Parantumisvaiheessa omia pelkojaan pitää kohdata. Pelkojen kohtaaminen on pakollinen ja väistämätön osuus, sillä muuten parantuminen ei onnistu. Pelkojen kohtaaminen on myös pelottavaa ja se on myös kaksiteräinen miekka: kun tilanteesta selviää, siitä saa positiivista vahvistusta ja onnistumisen kokemuksia, mutta samalla se vie kohti tuntematonta. Tuntematon pelottaa syystäkin ja syömishäiriöpotilaalle tuntematon on just sen oman oireilun ulkopuolella. Syömishäiriö on tuttua ja turvallista, ja syömishäiriöpotilaalle muodostuu todella herkästi turvaruokia, joilla ei välttämättä ole minkäänlaista logiikkaa.
Tästä esimerkkinä voin sanoa sen, että toissa vuonna ollessani todella huonossa kunnossa, niin mun turvaruokia oli hedelmätoffee ja suklaa, sekä alle 60 kalorin Skyrit. Jos järjellä miettii, niin eihän tuossa ole mitään logiikkaa!
Mutta kun harvoin niissä onkaan.

Kullekin pelkoruokien kohtaaminen on yksilöllistä, koska jokaisella on omat pelkoruokansa, mutta tietyt seikat pätevät tästä huolimatta.
Ensinnäkin altistaminen, altistaminen ja vielä kerran altistaminen, eli mennään suoraan päin sitä mikä pelottaa. Tämä on ainoa keino päästä yli peloista, sillä ne pelot eivät maagisesti vaan katoa tai aivot eivät niitä yhtäkkiä unohda yön aikana. Lisäksi mitä enemmän pelkoruokia on sitä enemmän ne rajoittavat normaalia elämää - ja eikös normaali elämä ole se mihin tähdätään?

Eli kun tunnistetaan pelkoruoka niin sitä päin mennään, eli se pelkoruoka syödään.
Jos olet ihan alussa ja pää täysin pyörällä, niin voit aloittaa tekemällä vaikka listaa näistä peloista, ja listaa kaikki mitä pelkäät: ruoat, tietyt vaatteet, kehonkuva, seurassa syöminen, tietyt pakko-oireet jne. Aloita pelkojen listaus helpoimmasta: mikä näistä peloista (tai vaikka pelkoruoista) on minulle helpoin, ja mikä on vaikein? Sitten listaa ne tässä järjestyksessä.
Itselleni oli todella kova pala kohdata yli 60 kalorin Skyr ja se oli kuitenkin mun listan helpoin. Söin creme brûleen makuisen Skyrin ja tajusin, ettei tästä tapahtunutkaan mitään, ja kaiken huipuksi se Skyr oli niin paljon paremman makuista kuin ne rasvattomat ja sokerittomat makeutusaine-Skyrit! Tämän jälkeen otin tämän Skyrin listalle ja rupesin syömään muitakin tämän sortin Skyrejä. Näin siis toistin uutta käyttäytymismallia niin kauan, ettei se enää ahdistanut, ja näin myös mun aivot saivat uuden viestin ja lakkasivat viestittämästä ahdistu ahdistu -viestiä aina Skyrien kohdalla.
Kun ihminen pelkää jotain - olipa se karhua tai lakupatukkaa - niin aina pelon kohteen kohdatessaan aivot vaistoavat vaaran ja viestittää ihmiselle ahdistuksella ja pelolla, että nyt karkuun! Mikäli kyseessä onkin lakupatukka, niin ahdistus pitää huolen siitä, että ihminen pysyy kaukana tästä mahdollisesti vahingollisesta pelosta.
Ongelma tästä muodostuu silloin, kun pelon kohde on epäadekvaatti eli vaikkapa se lakupatukka, koska eihän se nyt ihmistä millään tapaa uhkaa!! Mutta aivot eivät sitä tiedä, joten hyvin oppimiskykyisenä ihminen voi (ja ihmisen pitääkin!) uudelleenkouluttaa aivot, päästämään irti niistä epäadekvaateista peloista ja muuttamaan negatiivinen tilanne ensin neutraaliksi ja sitten positiiviseksi, ja ihmisaivot oppivat toiston kautta, sillä joka ikinen tekemämme asia jättää jäljen aivoihin.
Joten pelkojen kohtaaminen pitää olla aktiivista ja toistuvaa ja sen on hyvä tapahtua pienen ajan sisällä, esimerkiksi päivittäin. Itse olen puhunut siitä, että pitää odottaa olevansa valmis ja tällä tietysti on puolensa, mutta itse ainakin putosin siihen ansaan, etten ollutkaan koskaan tarpeeksi valmis niihin oikeasti pahoihin ja rajoittaviin pelkoihin, vaan siloittelin pintaa, jolloin pelot muodostuivat suureksi rajoitteeksi. Toisaalta päivittäinen - jopa 2-3 kertaa päivässä tapahtuva - altistaminen voi käydä raskaaksi mutta ainakin itseni kohdalla se tuotti kaikkein parhaimmat tulokset. Eli pitää kuulostella itseään ja etsiä se sopiva aikataulutus, jolla syntyy hyvin tuloksia mutta joka ei uuvuta sinua ihan tyystin.




Miten sitten voi selvitä näistä tilanteista?
Keskittymällä hetkeen ja keskittymällä tekemiseen. Jotta altistus olisi täydellinen ja onnistunut niin siihen hetkeen pitää keskittyä ja ottaa se vastaan sellaisena kuin se tulee! 

Pelottavaa, eikös? Mutta näin sinä huomaat ja saat luoton siitä, että se tunne tulee ensin hyökyaallon lailla, aiheuttaa paljon ajatuksia mutta sitten se laskee, ja lopuksi tulee se kuuluisa voittajafiilis! Kun näitä ajatuksia tulee, niin laita ne merkille ja anna niiden mennä pois mielestä äläkä jää niihin kiinni. Mikäli tämä tuottaa vaikeuksia niin voit vallan hyvin kohdata pelkoruokia tai muita pelkojasi ystävän, perheenjäsenen tai vaikka terapeutin läsnäollessa mutta kuitenkin niin, että seuralaisesi ei häiritse sun altistumista eli ei jatkuvast siirrä huomiota muualle. Huomion poissiirtäminen on oleellinen taito ja on todella hienoa tunnistaa milloin sitä tarvitaan, ja jos pelkoruoan kohtaamisen ajatus ja sen syömisen aloittaminen aiheuttaa lähes paniikkikohtauksen, niin silloin voit käyttää vaikka jotain tippitaidoista saadaksesi pahimman tunneryöpyn laantumaan, ja sitten siirry altistukseen.

Mutta mitä sitten pitäisi tehdä, jos oikeasti vaan haluaa juosta karkuun tai jälkikäteen tekisi mieli kompensoida?
Ensinnäkin, muista se, että parantuminen on valinta, joka pitää tehdä uudelleen ja uudelleen joka päivä monta kertaa päivässä. Yksikin lipsahtaminen voi helposti johtaa toiseen ja viikon päästä ollaankin lähtöpisteessä ja sitten joudut tekemään koko työn uudelleen.
Eli tee suunnitelma ja pidä siitä kiinni. Suunnittele vaikka ystävän tai terapeutin kanssa yhdessä listaa tai kerro hänelle, jotta hän sitten pyytää selontekoa jälkikäteen ja pitää tarvittaessa vähän rotia. 
Kun jälkikäteen nousee ajatuksia lihomisesta, kontrollin menettämisestä ja pakosta kompensoida, niin ne ovat sairauden ajatuksia!
Kukaan ei liho munkista tai edes viidestä, ja suklaalevy ei taatusti tee sinulle mitään muuta kuin hyvää! Itse jouduin alkuun perustelemaan, että "tämä suklaa menee tukemaan mun sydämen, maksan ja aivojen vointia, ja tämä mehu buustaa rautatablettien imeytymistä ja auttaa mun maksaa muodostamaan riittävästi glukoosia aivoille". Pikkuhiljaa tämä perusteleminen jäi pois ja enää suurien pelkojen kohdalla jouduin tekemään tätä perustelua.
Näiden pelkojen kohtaaminen ei saa jäädä yhteen kertaan, eli esimerkiksi syödä yksi donitsi, vaan sitä pitää kohdata toistuvasti niin kauan, ettei se enää ahdista. Tämänkin jälkeen on hyvä tiedostaa se, että kerran selätetty pelkoruoka voi nousta pelkolistalle uudelleen, eli mikäli huomaat jonkin pelon tulleen takaisin, niin kohtaa se uudelleen, ja uudelleen ja uudelleen.
Tämä on pitkäjännitteistä puuhaa mutta se oikeasti palkitsee! Itse huomasin, että erittäin ahkeran altistuksen ansiosta muidenkin pelkoruokien teho menetti voimansa ja yhtäkkiä en enää pelännyt pitsaa vaikken sitä ollut syönytkään; tämä jatkuva altistaminen opetti itselleni sen, että mitään pahaa ei tapahtunut, minä selviydyin tilanteista voittajana enkä lihonut päivittäisistä berliininmunkeista, vaan itse asiassa huolimatta näistä herkuista (aaargh, vihaan tätä sanaa! :D) ja muista pelkoruoista mun fyysinen toipuminen edistyi, nesteturvotus rupesi laantumaan ja paino jakaantumaan!





Muista, että se pelko on vain tunne, joka menee ohi. Se ei tapa sinua mutta sen kohtaamatta jättäminen asettaa rajoitteita, jotka joko pitää kuitenkin kohdata, jolloin se sattuu vielä enemmän tai ne pahimmillaan vievät sinut lähtöpisteeseen.
Sitä paitsi mikä on pahinta mitä voi tapahtua? Mitä voit hävitä? Et mitään: sinulla on tilanteessa vain ja ainoastaan voitettavaa! 
Ja lopuksi muistele miksi lähdit tähän projektiin loppujen lopuksi. Sinulla täytyy olla jotain motivaationpoikasta ja kenties saavuttamattomia unelmia, ja jos ei mitään muuta niin sairastamisen tuskaisuus jo itsessään on motivaattori: sitä haluaa sieltä pois.
Tunne ei kestä ikuisesti, tunne menee ohi ja tilanteesta voi selviytyä joko kahdella tapaa: voittajana tai sitten uutta kokemusta rikkaampana, ja tämä kokemus vain opettaa sinua :)

Lisää tippitaidoista ja muista ahdistuksenhallintakeinoista täällä

<3: Heidi

76 kommenttia:

  1. Hyvä aihe ja kirjotus.
    Monelle niin vaikee toteuttaa, vaikka just tätä pitäs koko ajan tehdä, että voi parantua.
    Syödä, syödä ja syödä ja paljon, eikä jättää mitään välistä. Se on ainut tie kohti tervettä elämää!





    VastaaPoista
  2. Hei,
    Oi kuinka voin samaistua Heidi siihen tunteeseen, että pelot liittyvät sosiaalisissa tilanteissa syömiseen.
    Esim.juuri jokin taukotila jossa jokainen syö tuomiaan eväitä, kuka lämmittää mikrossa ja kenellä sitten ns.kylmät eväät.
    Jotenkin se ihmeellinen häpeän tunne, että ihmiset katsovat, mitä ja miten syön.
    Jotenkin se laittaa hikoiluttamaan ja tuottaa tuskaa. Mutta niitäkin tilanteita vaan pitäs oppia kohtaamaan, että ottaa sen oman tilan ja paikan, käy vuorollaan lämmittämässä omaa sapuskaansa ja syö hyvällä fiiliksellä eikä mulkoile toisia ja ajattele, että mitähän noikin minusta tuumaa....
    Mistähän kummasta se ajatus kumpuaa,ja miks ihmeessä toisten seurassa on niin vaivalloista syödä?
    Vaikka yleensä ihmiset just haluaa,että syödään yhdessä. Mennäänkö syömään samaan aikaan, samaan pöytään ym.
    Oli sitten ravintolaruokailu, kyläpaikka, oma koti, koulu- tai työpaikan ruokapaikka ym.
    Sitä haluaisi syödä yksin ja kaikessa rauhassa.
    No ainakin minä olen niin hidas syömään, että jo senkin vuoksi mielummin söisi yksin, kun että jonkun täytyy sitten odotella minua.
    Mut miks ei vois odottaa? Samallahan vois jutella niitä näitä ja,syödä, syödä ja syödä.
    Sehän ois just hyvä meillekin, niin ajatukset ois muualla kun ruuassa.
    Kumma juttu...en vaan käsitä, miten se on niin vaikeaa. Ja vaikka käyn kyllä ulkona ravintoloissa syömässä ja pidän siitä, niin kuitenkin aina miettii näitä asioita...
    Mitä tilais, mitähän muut ottaa, mitä muut aattelee mun syömisistä ym.

    Haastetta riittää. Miten tästä oikeesti pääsee yli ja ajatukset normalisoitus ja voittas sh:n aiheuttamat tunteet (sillä niihinhän nää liittyy...)?
    Miks yhdessä syöminen on toisaalta niin ahdistavaa?

    - K

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka!

      Oletko vielä vilkaissut Vuokon tekemää tekstiä aiheesta?
      https://freeyourrecovery.blogspot.fi/2016/10/toivepostaus-syomishairiosta-toipuminen.html

      Sosiaaliset tilanteet ovat kyllä kieltämättä kinkkisiä! Itse huomaan sen, että rupean laittamaan ajatuksia muiden suuhun, tai siis kehittelen pienessä mielessäni epätosia asioita, kuten että muut nauravat mulle/tuomitsevat mut jotenkin vääränlaisesta syömisestä tai jotain muuta. Mutta en usko, että oikeasti kukaan tervejärkinen ihminen ajattelee noin, ehkä joku jolla on itsellään ongelmia syömisen kanssa voi noin ajatella.

      Sä itse esitit vastaukset kysymyksiisi, joten en niihin sinulle enää vastaa :)
      Mutta todellakin, suoraan päin niitä pelkoja koska niillä niistä päästään :)

      Tsemppiä!

      Poista
  3. Ei liity tähän postaukseen, mutta mulla olisi toivepostaus: kuinka luopua jatkuvasta ajattelusta, että pitää laihduttaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Erinomainen toive, kiitos Pinja siitä!
      Laitan tämän heti tuonne to do -listalle! :)

      -H

      Poista
    2. Hei,
      Erittäin hyvä aihe-ehdotus.
      Tuota pohtii erityisesti tänä päivänä, kun tuntuu, että kroppa ja sen muodot on niin monelle se tärkee juttu. Miks pitäs olla luihu laiha luuviulu...
      Miks pitää rajottaa erilaista syömistään, miks kieltäydytään, miks kuureillaan, lakkoillaan? Tuoko se muka onnen elämään, että kidutetaan itseään?
      Tai miks hehkutetaan, kun onnistuu elämään kurinalaista elämää? Tai on niin hienoo esitellä olevansa aktiivinen ja aikaansaava, kun salille suunnataan aamuin illoin ja syödään vaan yliterveellisesti. Plääh. Turruttavaa ja ällöttää, kun eräätkin tuttavat päivittää facea kuvaamalla itseään elämällä pinkoliikunnallista elämää ja rehkimällä salilla seitsemän kertaa viikossa.

      :)

      Poista
  4. Moi!
    Miten suosittelisit toimimaan oksentamisen jälkeen? Ehtiikö keho saamaan ollenkaan ravintoa eli pitäisikö ahdistuksesta huolimatta yrittää syödä uudelleen?
    Mulle on aina sanottu, ettei oksentaminen poista syötyä ruokaa, koska suurin osa ehtii imeytyä... silti jälkeenpäin tulee yleensä kova nälkä ja heikotus, mikä tuntuu ristiriitaiselta :( mielenkiintoista, miten sitä vaan päätyy halailemaan pönttöä uudelleen & uudelleen vaikka periaatteessa tietää, ettei siitä seuraa mitään hyvää

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka!

      Kyllä, pitää syödä oksentamisen jälkeen ja kaikkein paras on, että rupeat nyt vierottautumaan tuosta oksentelusta. Tuo mitä sulle on sanottu ruoan imeytymisestä pitää paikkansa, mutta oksentaessa menettää ennen kaikkea nesteitä ja suoloja (kalium, kalium ja vielä kerran kalium!!), jotka altistavat jopa hengenvaarallisille rytmihäiriöille, ja tämä yhdistettynä muun muassa verensokerin tason heittelyyn tuo sitten omia hankaluuksiaan ja oireitaan.
      Eli kyllä, PITÄÄ syödä!

      -H

      Poista
  5. Tuntuu että ois sata kysymystä. Niin pelottavalta tuntuu aloittaa MM. Syötkö yhä minimien mukaan ja jos syöt niin onko sun paino silti vakiintunut setpointtiisi? Jatkaako paino nousua niin kauan kuin syö minimien mukaan vai pysähtyykö paino setpointtiin vaikka syö yhä minimien mukaan? Onko tästä jotain varmaa tietoa tai tutkimusta? Vaikea pukea sanoiksi tuota kysymystä, mutta toivottavasti hoksaat mitä ajan takaa. Voisitko postata instaan jonkun syömisiltä sinulle hyvin tyypillisen päivän kaikki syömiset? Onko vakavaa jos välillä kalorit jää esim. 1600:aan jos yleensä kuitenkin syö lähemmäs sen 3000? Sairaalaolosuhteissa kun pitää syödä mitä tarjolla on. Iso kiitos sinulle tästä blogista ja siitä miten paljon olet perehtynyt asiaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka ja kiitos paljon kysymyksistä! :)

      Ekaksi, syön pitkälti nälkäsignaalien mukaan ja ne ohjaa aika lailla minimeihin. Toisina päivinä syön yli 3000 kcal etenkin jos olen liikkunut paljon ja taas toisina päivinä syön alle 2500. Tämä on mulle normaalia ja mun paino on vakiintunut setpointiin. Paino on myös jakautunut eli raju nesteturvotus ja ylimääräinen rasvavarasto ovat laskeneet ja olen saanut aika kivasti lihasmassaa takaisin, ja tämä on tapahtunut syömällä.

      Setpoint on biologinen normaalipaino, joka määräytyy samalla tavalla kuin pituus, silmienväri ja kengän koko, eikä siihen voi vaikuttaa itse mitenkään. Tästä löytyy paljonkin tutkimuksia, ja laitan niihin linkit tähän alle:
      https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2990627/
      http://www.bulimiahelp.org/book/physical-effects-food-restriction/food-restriction-and-set-point

      Lyhyesti suomeksi: keho hakeutuu aina siihen omaan setpointiin, ja siihen voi päästä syömällä alle 1800 kcal tai syömällä minimien mukaan. Huomionarvoista tässä on se, että suurempi ruokamäärä = kehon tervehtyminen ja myös painon normalisoituminen JA jakautuminen, koska liian vähällä ruokamäärällä kroppa ei vaan pysty normalisoimaan esimerkiksi aineenvaihduntaa puhumattakaan mistään muista kehon toiminnoista. Painon normaaliksi saaminen ei tarkoita sitä, että toipuminen on nyt done vaan suurella todennäköisyydellä paino ei ole vielä jakautunut, jolloin kropassa on edelleen ylimääräistä nesteturvotusta ja ylimääräistä rasvavarastoa. Mutta tämäkin hoituu kun vaan malttaa syödä ja levätä.
      Keho siis hakeutuu setpointiin.
      Lisäksi vielä sellainen huomautus, että ihmiskeholle setpoint on niin tärkeä, että se taistelee ylipainoa vastaan. Kun keho saa enemmän ruokaa kuin se tarvitsee, käynnistyy erinäiset toiminnot painon nousun ehkäisemiseksi: aineenvaihdunta ja lämmöntuotanto kiihtyvät, ihminen liikkuu automaattisesti enemmän. Näin menee myös eläimillä, koska niilläkin on setpoint. Esimerkiksi oma koirani Doora säilyttää oman painonsa syömällä nälkäsignaalien mukaan: kun se liikkuu paljon niin ruokaakin menee enemmän, ja jos se taas on syönyt enemmän (esim. joulun aikaan) niin sitten sen keho tasapainottaa tilannetta viestittämällä vähemmästä nälästä.
      Lue etenkin tämä artikkeli alla, se on loistava!
      http://wholehealthsource.blogspot.fi/2009/12/body-fat-setpoint.html
      http://letsrecover.tumblr.com/tagged/setpoint

      On äärettömän tärkeää pysyä systemaattisena koko ajan! Yksi 1600 kcalin päivä ei vielä kaikkea pilaa mutta se on kuitenkin puolet vähemmän mitä sinun pitäisi syödä päivittäin, ja yhtä lipsumista seuraa herkästi toinen, toista kolmas ja pian huomaatkin olevasi takaisin lähtöpisteessä. Etenkin osastohoidossa viikolla tulee syötyä tarpeeksi mutta viikonloppuna onkin niin helppo luistaa - jättää ruokia sieltä ja täältä, skipata pari ateriaa - mutta siinä huijaat vain itseäsi ja annat sh:lle vapaudet rellestää. Muista ettet sinä taistele sh:ta vastaan lääkäreiden mieliksi, sä teet tätä työtä itsellesi. Tämän päivän taistelut ja syömiset on kuin rahaa pankkiin, ja mä vakuutan, että tulet olemaan siitä kiitollinen tulevaisuudessa.
      Sä olet nyt parantumisvaiheessa, joten eikö olisi parempi hoitaa homma kerralla kunnolla ja päättää loputon osastokierre niin paljon kuin se pelottaakin? Sen kuuluukin pelottaa, koska silloin sä teet just oikeita asioita. Päivä päivältä sä vahvistut ja rupeat huomaamaan niitä positiivisia puolia, mutta se ei tule puolinaisella työllä vaan sun täytyy sitoutua puuhaan, valita parantuminen joka päivä ja tehdä joka hetki asioita sen eteen.
      Mä tiedän miten pirusti se pelottaa ja miten helppoa on vaan mennä sh:n mukana, mutta silloin sä päädyt vain pelkäämääsi tilaan.

      Lisätietoa näissä postauksissa:
      http://freeyourrecovery.blogspot.fi/2016/12/overshooting-mita-ja-miksi.html
      https://freeyourrecovery.blogspot.fi/2016/10/aineenvaihdunta-ja-hormonitoiminta-ja.html?
      https://freeyourrecovery.blogspot.fi/p/faq-usein-kysytyt-kysymykset.html

      Toivottavasti tästä oli sinulle apua! :)

      -H

      Poista
  6. Miksi pitää syödä 3000 kaloria kun paino nousee vähemmälläkin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "...kehossa olevat vauriot, jotka vaativat todella paljon energiaa korjaantuakseen. Kalorit on kehon rahaa ja mikäli keho ei saa tarpeeksi energiaa se sulkee toimintoja. Kun se taas saa tarpeeksi energiaa, se uskaltaa jakaa sitä energiaa pelkän hengissäsäilymisen lisäksi vaurioiden korjaamiseen ja aineenvaihdunnan kiihtymiseen.
      Havainnollistamaan tätä asiaa tehdään pieni laskutoimitus. Kun syöt 3000 kaloria päivässä, se tekee 21000 kaloria viikossa. Tästä menee 7000 kaloria viikossa painon korjaantumiseen (yksi kilo vaatii 7000 ylimääräistä kaloria), ja painon korjaantuminen ei tarkoita sitä, että pelkästään rasvakudos lisääntyy; ei ole mahdollista lihoa vain rasvakudosta tai pelkkää lihasta.
      Okei, seuraavat 7000 kaloria menee sitten aineenvaihdunnan ylläpitoon, tai karummin sanottuna pitämään sinut hengissä. Näin jäljelle jää enää 7000 kaloria korjaamaan sydänlihas, maksa, munuaiset, aivot, hiukset, iho, kynnet, silmäripset, kulmakarvat, punasolujen ja hemoglobiinin muodostuminen, ruoansulatusjärjestelmä, suolisto, luusto... Eli tähän toimintoon annat päivässä vain 1000 kaloria. Tämä siis mikäli myös pysyt kaukana liikunnasta!
      Mitä vähemmän syöt ja enemmän liikut, niin sitä kauemmin kestää prosessi. Keho ei pysty korjaamaan nälkiintymistilaa ("parantuminen" 2000 kalorin atsilla ylläpitää tätä nälkiintymistä) eikä aineenvaihduntaa, joten paino nousee voimakkaasti, overshoottauksen riski on huomattavasti korkeampi ja paino jämähtää usein keskivartaloon, koska keho ei saa tarpeeksi energiaa ja se joutuu koko ajan vain ylläpitämään välttämättömimmät toiminnot.
      Eli syömällä vähintään minimien mukaan keho pääsee pois triagesta (hätätila, jossa keskitytään vain tärkeimpiin) ja pystyy paitsi korjaamaan vauriot niin myös normalisoimaan aineenvaihdunnan."

      Tämän blogin jokainen postaus on vastaus sun kysymykseen, joten ohjaan sut lukemaan ainakin alla olevat postaukset.
      http://freeyourrecovery.blogspot.fi/p/faq-usein-kysytyt-kysymykset.html
      http://freeyourrecovery.blogspot.fi/2016/11/hiilihydraatit-rasvat-ja-proteiinit.html
      http://freeyourrecovery.blogspot.fi/2016/10/aineenvaihdunta-ja-hormonitoiminta-ja.html
      http://freeyourrecovery.blogspot.fi/2016/10/bulimian-hoito-ja-miten-lopettaa.html
      http://freeyourrecovery.blogspot.fi/2016/10/terveellinen-vs-epaterveellinen-ruoka.html
      http://freeyourrecovery.blogspot.fi/2016/10/alkuvaiheen-kompastuskivia-ja-niiden.html
      http://freeyourrecovery.blogspot.fi/2016/09/alkuvaiheen-kompastuskivia-ja-niiden.html
      http://freeyourrecovery.blogspot.fi/2016/09/miten-paasta-alkuun.html
      http://freeyourrecovery.blogspot.fi/2016/09/syomishairiosta-toipumisen-vaiheet.html

      -H

      Poista
  7. Miten kestää se tunne, että syö ja tekee kohennusta omaan ruokavalioon, ja pyrkii syömään kaikenlaista aika vapaasti. Mutta sit samalla tietää, näkee, kuulee, lukee ym. kuin muut ei tee niin, vaan syö hyvin rajoittuneesti, ja yksipuolisesti. Jotenkin vähänlaisesti omaan syömiseen verrattuna?
    Kun siittä ahdistuu että syökö väärin, kun syö eritavalla kun muut. Ja tuleekin olo, että onko luovuttava , vähennettävä , poistettava jotain, että tekee oikein?
    Kun ainakin heti mä vähennän syömisiä, kun nään miten kaveri syö, vaikka mulla ois viel nälkä ja tekis mieli viel ruokaa.


    :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka!

      Tuo syömisten vertailu on täysin turhaa eikä se johda mihinkään, koska me ollaan jokainen yksilöitä ja toiseksi kun sä vertaat omaa ruokaasi kaverin ruokaan, sä et näe kuin sen yhden ainoan aterian. Et tiedä sitä paljonko kaverisi on syönyt aamulla - ehkä hän söi massiivisen aamiaisen eikä hän ole lounaalla niin nälkäinen - tai ehkä hän söi viikonlopun aikana rutkasti yli tarpeen, ja nyt keho viestittää vähemmällä nälällä päästäkseen takaisin tasapainoon.
      Eli vertaillessa huomio keskittyy todella, todella pieneen hetkeen, joka ei kerro puoliakaan koko totuudesta.

      Toiseksi, me RED-potilaat tarvitaan enemmän ruokaa kuin terveet ihmiset johtuen kehon nälkiintymisestä. Kaverisi saattaa pärjätä vähemmällä ruokamäärällä kuin sinä, ja tämä on ok. Mutta se ei ole ok, että annat sen vaikuttaa itseesi.
      Otetaanpas toisenlainen esimerkki. Olet aamulla harjannut hiukset sileiksi, menet kouluun/töihin ja näet kaverisi, jonka hiukset ovat sotkussa. Vertaat omia hiuksiasi hänen hiuksiin ja sinulle tulee olo, että sun pitää sotkea omat hiuksesi tehdäksesi oikein.
      Ei mitään järkeä tässä! Miksi siis sotkisit hiuksesi siksi, että sun kaverilla on tukka takussa?

      Tästä aiheesta on muuten syntynyt ihan loistavia kommenttiketjuja, ja mä linkkaan ne sulle tähän luettavaksi:
      https://freeyourrecovery.blogspot.fi/2016/12/overshooting-mita-ja-miksi.html?showComment=1485972983194#c3758652550923486310
      http://freeyourrecovery.blogspot.fi/2016/12/syomishairiot-ja-persoonallisuus.html
      http://freeyourrecovery.blogspot.fi/2016/10/ahdistus-sairauden-voima-ja-toipumisen.html
      http://freeyourrecovery.blogspot.fi/2016/10/terveellinen-vs-epaterveellinen-ruoka.html?showComment=1484329897308#c638931910271507889

      Kaikkein parasta tässä vaiheessa on vaan sulkea silmät ja korvat muiden ruokavaliosta ja liikkumisesta, koska se vain ruokkii sun sairautta. Se on kuin bensaa liekkeihin, joita on yhä vaikeampaa hallita. Eli eliminoi se bensa; kun olet vahvempi voit alkaa altistamaan itseäsi tälle asialle, eli opettelet pysymään neutraalina sosiaalisissa tilanteissa ja hallitsemaan mahdolliset tunnereaktiot.

      Sä et ole terveiden ihmisten kanssa samalla viivalla, joten et voi verrata itseäsi muihin. Nyt kiinnitä tähän huomiota ja katkaise tämä vertausketju heti alkuunsa. Kun rupeat ajattelemaan, että sun pitää vähentää ruokaasi syystä x, käännä se muotoon "minulla on ajatus, että syystä x mun pitäisi syödä vähemmän."
      Näin sä saat asiaan vähän perspektiiviä ja tajuat, että kyse on vain ajatuksesta, ei totuudesta. Ajatus on totta, kyllä, mutta ei kaikkia ajatuksia toteuteta. Mä saatan jonain päivänä ajatella, että vitsit haluaisin tappaa erään idiootin, mutta se on vain ajatus, jota mun ei tarvitse toteuttaa. Me saadaan kuitenkin satoja ajatuksia päivässä ja nyt on aika opetella erottamaan sairauden ajatukset ja tehdä päin vastoin: syödä kun tekisi mieli vähentää, ja olla vertaamatta kun tekisi mieli vertailla.

      Tämä varmasti kuulostaa hämmentävältä ja monimutkaiselta mutta muista, että kyseessä on vain ajatus, ja toiseksi sä tarvitset enemmän ruokaa kuin muut. Tämä koko shitnesskulttuuri on myrkkyä, dieetit tekee meidät sairaaksi, joten niistä pitää vieroittautua.
      Lukaisepas noita kommenttiketjuja, koska niissä on tosi hyviä pointteja! :)

      -H

      Poista
  8. Tuohon kohtaan viitaten, että näkee vain pienen osan jonkun syömisestä...
    Entäpä kun näkee toisten syömistä vaik koko viikonlopun ym.ajan..Ei silloin voi ajatella, kun sitä minkä oikesti on koko ajan nähnyt. Ja ainakin itselläni käy niin, että pyrkii syömään toisten seurassa vähemmän, kun oikeasti haluaisi syödä. En tiedä mistä moinen johtuu?
    Onko se jotain häpeää, syyllisyyttä, vai vaikeudesta syödä rennosti omien tapojen ja rytmin mukaan?
    Liittyy aina sos.tilateisiin. Yksin taas palaan omaan noudattamaani syömisrytmiin ja tapoihin.
    Jotain varmaan pitäs uhmata tai haastaa, mutta helpommin sanottu kun tehty.

    :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei sillä ole mitään merkitystä vaikka näkisitkin kaikki jonkun syömiset viikonlopun aikana tai vaikka viiden vuoden aikana, koska sinä et ole he, sinä olet sinä. Kun lähdet tuolle vertailun tielle ja päädyt syömään vähemmän kuin oli tarkoitus, sä loitonnat itseäsi kehostasi, mitätöit kaikki oman kroppasi viestit ja ruokit sh:ta.
      Ymmärrän miten hankalaa tuo vertailu on ja miten vaikeaa sitä voi olla lopettaa, mutta ei se itsestään lopu. Ei sun kroppa saa itsestään ruokaa etkä sä itsestään parane, vaan sinä olet siinä avainasemassa. Joten tietoisuutta peliin: tarkkaile ajatuksiasi ja tunteitasi näissä tilanteissa ja kyseenalaista omat tulkintasi. Toisen ruoka ei saa määrätä sun ruokaa, koska sä olet ihan eri tilanteessa kuin muut terveet ihmiset etkä sä pääse tästä asiasta eroon, ellet itse laita stoppia sille. Eli pysy tietoisena sun ajatusmaailmasta ja kun huomaat aloittaneesi sen vertailun, niin lopeta se heti siihen! Voit sanoa itsellesi, että mä en enää vertaile, siitä ei ole mulle mitään hyötyä, ja mä lopetan sen nyt. Sitä joutuu toistamaan kerta toisensa jälkeen, koska veikkaan sen olevan sulle jo niin automaattista, ettei sitä aina edes huomaa.
      Mutta tiedostamalla tilanteen voi siihen tehdä muutoksia.

      Kyselit noista syistä ja tunnistan itse mitä tarkoitit. Mulle sh:n yksi suurimmista asioista oli se, että syön vähemmän ja liikun enemmän kuin muut. Vahtasin muiden syömisiä, murehdin heidän syömisiään ja vähensin omia syömisiäni, eli olin täysin disconnected. Mutta se rupesi helpottamaan harjoittelun avulla, ja vaikka edelleen seurassa syöminen on joskus haastavaa niin ei enää lähellekään niin vaikeaa kuin ennen. Eli toistoa toiston perään, mene suoraan sitä tilannetta päin ja ruoki siinä tilanteessa sun terveyttä, ei sh:ta, laittamalla piste vertailulle ja oikeasti syömällä mitä olit ajatellut. Pidä kiinni suunnitelmasta äläkä lipsu, toki enemmän voit aina syödä! :)

      Mikä sulle tulee esteeksi kohdata tämä pelko? Onko se vain pelon tunne? Mikä on pahinta mitä voi tapahtua? Entä mitä tapahtuu, jos et kohtaa pelkoa? Voitko skipata vaiheen ja onnellisena porskuttaa eteenpäin, vai tuleeko tämä kuitenkin esteeksi sun toipupmisessa?
      Haluaisin sen sulle vielä huomauttaa, että yleisesti ottaen ihminen haluaa syödä, se nauttii syömisestä ja ruoasta, ja mä veikkaan että todella moni ihminen haluaisi syödä niin paljon kuin sun täytyy syödä. Joten periaatteessa sä olet etuoikeutetussa asemassa, jos tältä kantilta asiaa miettii. Ei kukaan halua pidättäytyä yhdessä omenassa ja kaurapuurossa, ainoastaan sun sh haluaa niin. Joten enemmän ruokaa on hyvä, parempi kuin vähän ruokaa.

      Oletko lukenut Vuokon kirjoittamaa postausta aiheesta? Se löytyy täältä:
      http://freeyourrecovery.blogspot.fi/2016/10/toivepostaus-syomishairiosta-toipuminen.html

      Onko sulla jotain sellaista ystävää, johon luotat ja jonka seurassa uskallat tehdä uusia aluevaltauksia? Tai jos se tuntuu liian pahalta, niin voit mennä vaikka yksin kahvilaan/ruokalaan ja syödä sen mitä suunnittelit. Anna sen tunteen tulla ja anna sen mennä pois, älä jää vellomaan siihen, koska se vaan pahentaa tilannetta. Itse olen vastaavissa tilanteissa kirjoittanut mitä mulla mielessä liikkuu. Kun olen myöhemmin lukenut tekstiä, olen tajunnut miten absurdia mä olenkaan miettinyt! Mutta ne ajatukset eivät ole tosiasioita, ne on vain ajatuksia.

      Pidä kiinni siitä alkuperäisestä suunnitelmasta eli syö se ruoka kokonaan, koska jo tämä antaa sun aivoille viestiä uudesta, paremmasta käyttäytymismallista. Joka ikinen asia vaikuttaa joko sun sairautta vahvistavana tai terveyttä vahvistavana, ja tästä syystä pitää tehdä toisin kuin sh edellyttää.
      Sä kyllä pystyt siihen, olethan sä mennyt asiaan jo ajatuksen tasolla sisään ja olet kirjoittanut siitä, eli asia häiritsee sua. Se on todella hyvä! Joten nyt sitten seuraava askel on mennä siihen tilanteeseen ja pitää kiinni ruokasuunnitelmasta. Ei sun tarvitse mitään small talkia vääntää, koska ei siihen kukaan pysty ahdinkotilanteessa. Kun olet yhden kerran tämän tehnyt, niin seuraava kerta on jo hitusen helpompi ihan varmasti :)

      -H

      Poista
  9. Aurinkoista pakkaspäivää Heidi,

    Miltä olo tuntuu ja mitkä ovat fiiliksesi?
    Miten koulutus sujuu ja kuinka ruoka maistuu? Toivottavasti hyvin ja runsaasti kaikenlaista!:)
    Mäkin yritän positiivisella energialla syödä monta kertaa päivässä ja isoja annoksia, ja myös vaikka ei tuntis nälkää, niin söisin jotain välipalan aikaan ja myös hyvä iltapala ym.
    Koska mä oon alkanut nauttia syömisestä ja gulinaristisista kokemuksista. Mikäs on oikeesti ihanampaa kun syödä hyvää ruokaa. Oi oi. Niin ihanan pasta-annoksen vetelin äskenkin, että huh,huh. Ja mustikkasuklaata jälkkäriksi. Ootko muuten maistanu?

    Mitäs suklaata menossa tällä hetkellä...ostatko kerralla erilaisia suklaalevyjä, patukoita ym. kotiin jemmaan vai ostatko päivittäin erilaisen? Syötkö muuten miten nopeesti levyn?
    Ootko maistellu mitään hyviä uutuuksia?
    Mä ostin eilen ja tänään reilun satsin suklaita Maraboun levyjä erilaisia, kun huomasin, että k-kaupoissa on menossa tosi hyvä tarjous.
    Minttua, jappia, daimia,sit uutta oreo-marabouta (tätä en oo viel ostanutkaan). Aika mahtava valikoima on nyt kaapissa nautiskella suklaita jälkkäriksi ja talven piristykseksi.

    Oli ihana lukea instastassa, kun siellä joku mainitsi, että lääkärin pitäisi suorastaan määrätä suklaata. Se on kyllä niin totta. Hitsi vieköön, mitä kaikkia hyviä ja positiivisia vaikutuksia suklaalla on. Oikeesti. :)
    Mutta niin oli mahtava katsoa sun kuvia irtokarkeista. Oi, oi...onko suosikkeja?
    Mä tykkään liitulakuista, väkevistä salmiakeista, banaanikarkeista, fudgeista, salmiakkikarkeista ylipäätään lähes kaikista....ym.

    Eiks oo Heidi ihan ok syödä joka päivä karkkia ja suklaata? Mä ainakin syön ja oli kiva ja lohduttavaa lukea, että joku ainakin mainitsi syövänsä joka päivä suklaata. Mahtavaa upeeta...en olis ainut. Mutta toisaaltahan se on niin, että sitä pitää syödä, mitä mieli tekee, eiks niin?
    Eikä vertailla mitä toiset valitsee....
    Toi oli nimittäin niin hyvä pointti edellisellekin kirjoittajalle, että päästäs tosta kirotusta vertailusta niin ruuan kun muunkin asian suhteen eroon! Eihän siitä loppujen lopuksi ole mitään hyötyä.

    Mä oon kyllä saanu täältä ihan uskomattomast tukea mun sh:n nujertamiseen, että kyllä tää tästä...

    Kuulumisia:)

    - Marja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka Marja ja kiitos paljon pitkästä kommentista! :)

      Mulle kuuluu ihan hyvää, kiitos kysymästä! Pienestä notkahduksesta ollaan päästy taas eteenpäin ja tuntuu kuin mulla olisi mini-extreme hunger menossa, kun on koko ajan nälkä :D
      Koulutus on lähtenyt tosi hyvin käyntiin ja tuntuu, että olen viimeinkin oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Mikä on mua yllättänyt niin se, miten äkkiä sitä pääsi ryhmään sisään ja miten on ruvennut kiintymään niihin ihmisiin, miten oikein odottaa että pääsee taas näkemään ja juttelemaan muiden kanssa. Tämä on mulle aika erikoislaatuinen tilanne, koska olen aina ollut se porukan musta lammas, joka ei ole koskaan päässyt porukkaan sisälle. Toki koulutus on myös rankka, sillä oman tarinan kirjoittaminen on auttanut tajuamaan oman menneisyyden tapahtumat ja se on järkyttävää mutta kyllä se tuottaa myös kiitollisuutta siitä, että on täällä hengissä :)

      Mä hamstraan suklaata ja karkkeja, myönnän. Mulla on jäänyt joululta marmeladeja ja suklaapukkeja (se suklaa on pahaa, pakko myöntää) ja yhden konvehtirasian pohjat, mutta sitten kun käy jossakin isommassa marketissa tulee hankittua aika paljon vähän erilaisempia suklaita ja lopputulos on se, että mun yksi kaappi on aika täynnä kaikkea makeaa :D En ole oikein vieläkään päässyt perille siitä, että onko tämä jokin tosi salakavala sh:n oire - myönnän sen, että ollessani tosi huonossa kunnossa hamstrasin rankalla kädellä proteiinipatukoita, joita en sitten syönyt, mutta nämä ei kuitenkaan jää syömättä. Jotenkin siitä tulee turvallinen olo, tietää, että on siellä suklaata ja karkkia jos (tai kun) iskee himo.
      Vähän vaihtelee miten kauan mulla säilyy yksi levy: välillä menee päivässä tai parissa kun taas joskus saattaa kestää lähes viikon. Ja hei kiitti tuosta Maraboun tarjouksesta, pitää hyödyntää se vielä kun se on voimassa :)

      Todellakin on ok syödä joka päivä suklaata ja karkkia, enemmän kuin ok!! Se tekee nannaa niin mielelle kuin kropallekin, ja mietipä kuinka pitkään siitä on kieltäytynyt? Ei siis mikään ihme, että nyt tekee mieli kaikkea hyvää ja ennen niin kiellettyä sapuskaa. Joten anti mennä vaan, kyllä maailmassa suklaata riittää ;)
      Luota kroppaasi, se kertoo mitä sä tarvitset. Vielä tulee sekin aika, kun suklaa ei olekaan päivän pääruoka-aine, vaan saatakin himoita sitä kuuluisaa parsakaalta ja kanaa, ja sekin on ok. Balance, balance, naiset! ;)

      On ihanaa lukea näitä teidän kommentteja, kun niistä paistaa semmoinen ilo ja se ahaa-elämyksen kokeminen! Mutta muistakaa, että vaikka joka päivä sitä fiilistä ei ole, niin se ei tarkoita sitä, ettei sitä enää koskaan tule. Pitää uskaltaa luottaa toipumiseen, omaan kroppaan ja ennen kaikkea omaan itseensä, koska ihan varmasti se hyvä, prorecovery fiilis tulee takaisin, 100-prosenttisesti :)
      Jatka vaan samalla linjalla! <3

      Poista
  10. Kiitos
    Varmasti jatkan syömistä ja siitä nauttimista.
    Vkl:na ajattelin leipoa porkkanakakkua ja mokkapaloja, kun tulee vieraitakin.
    Nam.

    Jatka Heidi siekin hyvällä buustilla etiäpäin ja rohkeesti vaan syöpi, että pysyy kunnossa ja jaksaa.:)

    -Marja

    VastaaPoista
  11. Heippa,

    Siis miten ihmeessä mä mahdutan itteeni tosi paljon ruokaa...ja hyvä olo on!:)
    Mul on sellanen fiilis, että ei kyl kukaan muu syö näin paljon kun mä.??
    Ja silti tekee miel syödä aamupala, lounas, välipala, päivällinen, iltapala.
    Annokset on nimittäin reiluja ja oon syöny vaik ei oikein ois aina tuntenu nälkääkään, mut mieli tekee syödä. Miks? No kun on niin paljon kaikkee hyvää syötävää jugurteista leipiin, pastaruokia, suklaata, pullia, juustoja ym.ym.
    Jotenkin tuntuu oudolta, että mitä mä ny vaan ajattelen ruokaa ja seuraavaa ruokailua.
    Sit mietin voiko mä ny oikeest syödä tälleen vai pitäskö jättää joku ruokakerta pois.
    Hmm....
    Kuitenkin välil mahakin murisee ja sit taas syön jotain. Ihme ruokahimoilija oon kyllä bmi 15.
    Tuntuu vaan että muut ei syö juur mitään....
    ???

    - Kata

    Kiitti Heidi hyvistä sivuista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan ekaksi nyt puutun tuohon sun vertailuun, joka sun PITÄÄ LOPETTAA!
      Sä tarvitset niin paljon enemmän ruokaa kuin muut siksi, että sä olet aliravittu ja nälkiintymistilassa. Lisäksi sun kuvaileman perusteella sulla on todennäköisesti EH iskenyt päälle, joten linkkaan sulle tähän postauksen aiheesta.

      http://freeyourrecovery.blogspot.fi/search/label/Extreme%20hunger

      Miksi sun pitäisi jättää joku ruokakerta pois? Mitä se auttaisi? Luuletko, että muut olisivat silloin tyytyväisempiä? Luuletko, että muut eivät silloin ihmettelisi?
      Jos sä lähdet nyt kompensoimaan EH:ta jotenkin, niin sun toipumisprosessista tulee hankalampi. Ruoan skippaamisen ajatus on sh:n ajatus eikä sillä ole mitään tekemistä tosiasioiden kanssa.
      Ainoa keino tästä ulos on syödä, syödä niin paljon kuin sun tekee mieli mitään yhtään muokkaamatta tai skippaamatta. Älä rupea vaihtamaan esim. suklaata prodetuotteisiin, koska jos sä himoitset suklaata, niin teet itsellesi vain karhunpalveluksen syömällä sellaista ruokaa, jota sun kroppa ei nyt tarvitse.

      Et tästä sanonut suoraan, mutta tiedän sen olevan yksi mahdollinen riski ja siksi puutuin tähän. Aiheesta on hyvä postaus seuraavan linkin takaa:
      https://freeyourrecovery.blogspot.fi/2016/11/hiilihydraatit-rasvat-ja-proteiinit.html

      Eli anna mennä vaan! Hyödynnä tätä vaihetta, etsi uusia lemppariruokia ja kohtaa ne pelkoruoat. Ruoka on oikeasti pirun hyvää ja syöminen on ihanaa ja sulle ruoka on nyt ainoa lääke. Sä voit syödä näin ja sun PITÄÄ syödä näin :)

      Tsemppiä! :)

      Poista
  12. Onk tää ihan normaalia ajatella ruokaa ja syödä, syödä ja syödä vaan usein ja paljon....!??
    Jatkaako vaan tällä meiningillä?

    K

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On täysin normaalia ja se helpottaa syömällä.

      "Jatkuva ruoan ja syömisen ajatteleminen on yksi nälkiintymisen oireista ja se korjaantuu syömällä. Jatkuva ruoan ajattelu on sun kehon keino herättää sut syömään, koska sun keho on nääntymäisillään nälkään. Ruoan ja etenkin hiilihydraattien rajoittaminen vaikuttaa leptiiniin (ns. kylläisyyshormoni) negatiivisesti, jolloin ihmisen vireystila laskee, nälkä kasvaa ja ruoka pyörii mielessä koko ajan.
      Eli pääset eroon näistä ajatteluista ja haaveista vain ja ainoastaan syömällä."

      Lisää tietoa seuraavista linkeistä:
      http://freeyourrecovery.blogspot.fi/search/label/Extreme%20hunger
      https://freeyourrecovery.blogspot.fi/p/faq-usein-kysytyt-kysymykset.html

      Poista
  13. Kiitos, kiitos.
    Mites kun välil kun syön, niin tulee sellain täyteläinen olo...ja se on vaan päällä viel sillonkin kun seuraava ruoka-aika koittaa...sillon just helpost joko skippaa tai vähentää syömisen määrää, koska ajattelen, että ravintoa ja energiaahan on, eli ei tartte syödä, kun en tunne nälkää. Että syö sit kun tulee se nälän tunne.
    Kyllä ailahtelee juu nää fiilikset tän kanssa...välil vaan syö ja syö hyvällä omallatunnolla ja sit taas toisinaan kompensoi tai lähtee hyppeleen ansaitakseen ruokaa ees vähän.

    Toi sun kommentti vertailusta on kyllä hyvä. Oon huomannu näitä sivuja lukiessa, että aika moni kamppailee sen kanssa.
    Miks se on niin vaikuttava ja vahva tekijä ja vaikeeta irtautua?
    Siitä tosiaan kyllä pitäs päästä eroon, mutta miten ihmeessä...?
    Se on tooosi vaikeeta.

    Ootko sä päässy ja miten?

    :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo kylläisyyden tunne tulkitaan liian herkästi niin, ettei tarvitse syödä. MinnieMaud kannustaa intuitiiviseen syömiseen, aka omien nälkäsignaalien kuuntelemiseen, mutta vasta toipumisajan jälkeen. Sen sijaan nälkäsignaaleita ei voi luotettavasti kuunnella noinkin aikaisessa vaiheessa, koska nälkiintymisen takia sun kropan signaalit ovat edelleen metsässä, sun vatsalaukku on yhä kutistunut, joten jos sä menet nälkäsignaalien mukaan sä päädyt syömään aivan liian vähän ja tämä taas ylläpitää nälkiintymistilaa.
      Tästä syystä sullakin on määritetty se minimi, joka sun pitää vähintään joka päivä saada.

      Olen tähän ao. postaukseen kirjoittanut hiilareiden merkityksestä leptiiniin, joka on yksi nälkäsignaaleista vastuussa oleva hormoni:
      https://freeyourrecovery.blogspot.fi/2016/11/hiilihydraatit-rasvat-ja-proteiinit.html

      Joten vaikka ei ole nälkä niin sun pitää syödä, sulla ei ole varaa skippailla yhtäkään ateriaa tai edes välipalaa, koska sillä sä teet ihan valtavan karhunpalveluksen itsellesi.
      Voi olla, että kärsit myös turvotuksesta, joten vilkaisepa postaukset siihen liittyen:

      https://freeyourrecovery.blogspot.fi/search/label/Parantumisongelmia

      Anna niiden kompensointiajatusten tulla ja anna niiden mennä, ne on vaan ajatuksia. Kun sä lakkaat pitämästä niitä tosiasioina, ne alkaa menettää merkitystään. Juttu on se, että sun pitää olla koko ajan systemaattinen, sun pitää oikeasti valita parantuminen joka päivä, joka aterialla, ja koko ajan tehdä töitä sen eteen. Eli käytännössä sun pitää syödä vähintään ne minimit ja sun pitää levätä. Ei tässä ole mitään oikotietä ja joka tapauksessa tulet kohtaamaan tän saman tilanteen yhä uudelleen ja uudelleen, jos yrität oikoa mutkia.

      Nyt viimeistään rupea tekemään eroa omiesi ja sh:n ajatuksien välille ja tunnistamaan kaikki sh:n ajatukset. Tämä helpottaa sua niiden ajatusten käsittelyssä ja se tulee todella suuresti vaikuttamaan sun käyttäytymiseen.
      Vilkaise tuo uusin postaus ajatuksista, koska sinne kirjoitin just esimerkiksi tuosta vertailusta.
      Olen itse melko hyvin päässyt siitä vertailusta eroon, koska olen ollut siitä tietoinen ja lopettanut sen heti kun tajusin sitä tekeväni. Alussa sitä joutui tekemään ihan koko ajan mutta kun siitä rupesi tulemaan yhä enemmän normaalia, niin sitä helpompaa oli myös lopettaa se vertailu. Nykyisin en oikeastaan enää edes katso mitä muut syövät, koska a) ei se mua hyödytä millään tavalla; b) mä tarvitsen huomattavasti enemmän ruokaa kuin terve, normaali ihminen ja kenties vielä adekvaatisti dieettaava ihminen; c) muiden syömisillä ei ole mitään merkitystä. Mun sh:lle sillä oli todella suuri merkitys mutta eikös mun tavoite ole päästä siitä eroon? :)

      Kyllä se siitä! Se vaatii töitä ja sitoutumista, sitä en kiellä, mutta se on myös erittäin mahdollista :)

      Poista
  14. Ihana Heidi, kiiiitos.
    Aivan mahtava ja helpottava tieto ja kannustava teksti.
    Se se varmasti onkin, että syö ja syö vaan ja isontaa annoksia, että vatsalaukku venyy.
    Kroppa tosiaan vaatii energiaa, kaikki toiminnot ja liikunta vaatii omansa. Sit pitäs saada viel lihaa luiden ympärille!
    Ajatuksen tasolla tehtävä suuri työ, mutta uskon että kun kohtaan pelkoni ja rohkenen haastamaan itseäni....niin vahvistun!!

    Kiitos tosi paljon tästä blogista.:)

    :)

    VastaaPoista
  15. Hei tuosta täyteläisyyden/ kylläisyyden tunteesta teille, jotka teette töitä vielä sen kans, että se pitää hyväksyä ja itseasiassa tavoitella sitä! Se on normaalia tuntea täyteläisyyttä! Eikä se lihota tai paisuta ketään yht'äkkiä yhtään mihkään.
    Itelle se oli kans ihan kauheeta. Luulin, että oon ähky, liian täys ym.että ei vois muka syödä, kun ei huomaa nälkää.
    No se oli niin virhe skippailla.

    Kun rohkeesti vaan syö, vaikka ei tunne nälkää, niin se täyteläisyyden tunne katoaa. Ja taas tuntee, että on itseasiassa nälkä.
    Ja tärkeetä on syödäkin itsensä kylläiseksi.
    Niin kehotetaan ketä vaan syömään.

    Ja usein se täyteläisyyden tunne ei kestä ees kauaa ja olo ns.lasehtii.
    Mutta tärkeetä on syödä ei skippailla..kuten Heidikin mainitsi!
    Ja ottaa vaik pienet leposet ruuan jälkeen, niin kyl kroppa tykkää ja olo tasaantuu.

    Mä ite eka tein just sitä virhettä, että kun söin jonkun ison annoksen ja tuli täys olo, niin sit saatoin venyttää seuraavan syömisen ajankohtaa ihan tolkuttoman pitkäks ja sit viel söin tosi vähän. Ei hyvä ollenkaan. Hallaa siinä vaan itelleen teki. Oikeeta huijaamista.
    Kyllä sit kun alko vaan syömään vaik ei tuntenu nälkää, tai oli pien turvottava olokin, niin se epämiellyttävä tunne/olo katosi, kun söin vaan.
    Ja sekin, että mitä enemmän aloin syömään, sitä enemmän alkoi nälättää ja huomasin, miten paljon mä tarviinkaan energiaa, ruokaa!
    On syötävä tosi paljon, koska on paljon vajausta kropassa ja sit on kulutustakin.
    Ei kerry kilot tosta noin vain..

    Nyt nautin ihan älyttömästi syömisestä ja siitä että uhmaan mun sh-ajatuksia ja tunteita.
    Koitan olla vahvempi joka päivä kun sh, vaikka se yrittää välil tunkee itseään esiin....

    - M


    VastaaPoista
  16. Moi
    Mahtavia ajatuksia..kiitos.kiitos!!
    Tuo täytyy todella ottaa vinkkinä, että syö vaan ei kompensoi, ei skippaile, eikä varsinkaan vertaile!!!:)
    Antaa mennä vaan ja syö tooosi paljon.



    VastaaPoista
  17. Luin tätä tekstiä ja nyt päätin, että tänään kaupassa suuntaan paistopisteelle ja kohtaan pelkoruokiani!

    VastaaPoista
  18. Juu pelkoja kohti vaan mennään..ja altistaa itseään joka päivä monelle eri pelolle, niin kyllä ne alkaa tasaantumaan. Kohta kaikki tuntuu toivottavast hyvältä ja sallitulta. Eikä nimittäin mikään pelkoruoka ole paha meille, päinvastoin tekee meille just niin hyvää!!!
    Samoin se, että kun se ruoka pyörii mieles, ja mieli tekee jotain hyvää, vaikka keskel yötä, niin ottaa vaan ja syö. Se tulee niin tarpeeseen.
    Sillä kun silläkään ei oo myöskään mitään väliä mihin aikaan syö. Sh-potilaiden tuliskin syödä vähän väliä jotain ja altistaa ja haastaa itseään.
    Ja paistopisteeltä voikin aina hakea päivän herkkupalan. Se kuuluu just niin jokaiseen päivään ja vaikka useita kertoja päiväs eri herkkui!

    - J


    VastaaPoista
  19. Heidi
    Juu tsemppiä sulle, vaikka välil on vaikeeta.
    Luin instaa. Surua on välillä..sitähän tämä elämä on vaikkakaan ei läheskään aina reilua.
    Syö, syö, syö silti. Älä juu ala skippaileen ja kompensoimaan.
    Pidä siekin mieles, että kuin vakava juttu tää sh on ja mitä voi seurata jos taas ajautuu kuiluun ja alkaa himmaamaan ruuan kanssa. Eikä ne sisäelimetkään siitä sit tykkää, vauriot voi olla kohtalokkaat.
    Massut täyteen vaan.

    Jaksui kaikes:)

    Minni

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kieltämättä tämä viikko on ollut harvinaisen helvetillinen (anteeksi kielenkäyttöni niiltä joita se vaivaa). Mulle suru on tunteista kaikkein vaikein ja esimerkiksi terapiatyöskentelyssä surulle altistaminen on aina epäonnistunut.
      Mutta vaikka edelleen on pieni shokki ja epäusko päällä, niin ehkä mä tästä selviän :)

      Älä sä huoli, Minni, mun taistelusta kun mä pystyn kyllä pistämään sh:lle vastaan :D
      Osaan pitää ne ajatukset vaan ajatuksina, joten skippailu- tai kompensointiajatukset on vaan niitä, ajatuksia, eikä ne johda käyttäytymiseen. Niiden tulo ja olemassaolo on normaalia ja oon sen hyväksynyt.
      Miksi mä kerron näistä ajatuksista niin siksi, että näytän esimerkkiä siitä miten niistä oppii pääsemään eroon. Ne ajatukset on kuitenkin iso osa mun sairautta ja sairaus on iso osa mua, mutta ei ne mua määritä enkä mä ole yhtä kuin sairaus eikä mun ajatusmaailma ole yhtä kuin käyttäytyminen.
      Mähän saan tuhansia ajatuksia päivässä ja jos mä ne kaikki toteuttaisin, niin ei herranjee, eihän siitä mitään tulisi! :D Sh:n ajatukset on siis siellä mutta vaikka mä niistä puhun, niin en mä niitä toteuta. Jos mä niistä taas en puhuisi, niin siitä olisi vaan pitkällä tähtäimellä enemmän haittaa.
      Joten ei siis mitään pelkoa! :)

      Kiitos vielä sulle!

      Poista
  20. ou, nou....
    Kannustavia tekstejä, mistä ne kumpuaakin kaikki...hienoa, hienoa, että huolehdit muista ja annat vinkkejä, miten sh:ta selättää.
    Mutta muistatkohan huolehtia itsestäsi. Paljon on sullakin pelkoja kohdattavana ja hyväksyttävänä vielä. Pitkä on sairaushistoria taustalla ja vielä vaan näyttää jatkuvan, vaikka hyvin olet kuntoutunutkin. Rivien välistä kuitenkin vaan niinselvästi näkyy ja helppo tulkita, kuinka sullakin vielä sairaus kummittelee ja pitää otettaan ja sun on vaikea kohdata ja syödä kaikkea. (syyllisyyttä, ahdistusta, olettamuksia, luuloja, tunteita nousee pintaan...) Niin rajoitteista&valikoivaa tuo syöminenkin, mistä jokunen on täällä kommentoinutkin. Ja ajatukset pyörii kovin paljon ruuan ja oman ulkomuodon ympärillä.
    :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ou nou, tiedätkö, musta on aika huvittavaa se miten ulkopuoliset luulee tietävänsä mun voinnin paremmin kuin mä itse :D

      Toisen toipumisen määrittely on erittäin mitätöivää käytöstä mutta se samalla kertoo myös kommentoijasta itsestä.
      Sain sellaisen kuvan susta, että kaiketi tunnet alemmuutta ja yrität tällä tapaa nostaa omaa oloasi mollaamalla mua.
      Ehkä olet jämähtänyt paikallesi etkä tiedä miten edetä, joten etsit kaikista samanlaisia piirteitä. Varmasti myös assosioit ihmisen kehon aina negatiivisiin seikkoihin, samoin kuin ruoan, joten teet virheellisiä tulkintoja omien assosiaatioidesi ja myös skeemojesi pohjalta.
      Ehkä tuo mitätöinti ja toisten alas ajaminen jotenkin palkitsee sua mutta onneksi en itse koe sellaista tarvetta, koska se on sairasta.
      Koska onhan tuo sun ajatusmaailma, tuo sun kirjoitustyyli ja sun suhtautuminen muhun todella mustavalkoista ja tunnet todella voimakasta tarvetta mollata mua.

      Olet mulle lähetellyt puolenkymmentä tällaista kommenttia niin tähän kuin mun toiseenkin blogiin, enkä tule niitä enää julkaisemaan.
      Kannustan sinua muistamaan sen seikan, että anonyymi ei ole netissä anonyymi vaan jokainen jättää sormenjälkensä kaikkialle ja ne on aina löydettävissä.

      Huolimatta sun rivien välistä tihkuvasta ilkeydestä toivotan sulle voimia ja paljon järkeä ja tunteiden säätelytaitoja. Toivottavasti elämänlaatusi kohenee jossain vaiheessa, koska enhän mä niin katkera ole, että sh:ta toivoisin vihamiehelleni.
      Ja paljon empatiakykyä! :)

      Poista
    2. Anteeksi ilkeyteni ja syyttelevä kaikuni. Mutta nyt on myös niin, että minä en olekaan ennen sulle kirjoittanut tai sättinyt sinua tai muita. Olen tutkiskellut kyllä tätä blogia, mutta muista julkaisuistasi ei ole näkemystä. En ole kauheasti kommentteja ylipäätään moniin paikkoihin / blogeihin ym. antanut, vaikka paha olo monesta asiasta eri paikoissa tuleekin ja enemmänkin voisi mielipiteitä antaa.
      Että joku toinen tai toiset ovat kommentoineet, haukkuneet, antaneet arvionsa ja mahdolliset ilkeät sanansa myös sinulle tai jotain....
      Onhan se niin, että kaikillahan on toki sananvapaus ja joka paikassa lauotaan jos mitäkin. Ja mikä milloinkin nostaa kenenkin verenpainetta, että on päästettävä höyryt pihalle. Ja välillä niistä joku loukkaantuu ja suuttuu ja joku toinen innostuu. Koskaan ei kaikki ole kuitenkaan tyytyväisiä, teki mitä vain. Se on selvä.

      Ok, mutta siis kaikkea hyvää tottakai sulle. Toivottavasti toipumisesi edistyy ja kitottu sh pysyy loitolla. :)

      Poista
    3. Okei, no siinä tapauksessa sitten pyydän anteeksi, että syytin sua turhaan.
      Olen vaan saanut niin paljon sun kirjoittaman kommentin kaltaisia kommentteja aina kirjoitusasua myöten, joten väkisinkin siinä rupeaa ärsyttämään :/

      Ihan samaa mieltä olen tuosta, että koskaan ei kaikki ole tyytyväisiä ja totta kai sen ymmärrän. Mutta kun se arvostelu ei pysy enää asiassa vaan menee jo todella henkilökohtaisuuksiin ja aletaan mitätöidä omaa tekemää työtä ja tehdään kaikki tyhjäksi, niin kyllä mä näen mun oikeudeksi vetää rajat ja ärähtää asiasta.
      En kuitenkaan itse kulje ympäri nettiä ja ihan normimaailmaa määrittelemässä millainen on kunkin elämänlaatu, mikä on kenenkin ongelma ja missä nämä ihmiset ovat huonoja. Vihaan tuota määrittelyä yli kaiken, koska se on äärimmäisen mitätöivää. Tapahtuipa sitä sitten kenen taholta tahansa, niin se ei ole ikinä hyväksyttävää ja mä tulen siihen aina puuttumaan.

      Toivottavasti tää nyt selvensi sulle vähän asiaa ja oon pahoillani, että syytin sua virheellisesti, ja hyvää jatkoa sinulle :)

      Poista
  21. Tsemppiä Heidi,
    Suru on joo yks vaikee tunne. Luulen, että aika monelle. Sitä on niin vaikee käsitellä ja sit kun se menee niin syvälle ja vaikuttaa niin kokonaisvaltaisesti.
    Puhuminen auttaa itsellä ja sit että saa itkeä yksin, esim,kuunnellen jotain itselle merkityksellisiä musakipaleita ja antaa kyynelten vaan tulla. Se vaan kyllä tekee "hyvää" aina välil puhdistaa mieltään itkemällä.
    Itkusessioita pitäs ain sillon tällön ottaa, että taas iloisista ja positiivisistakin asioista osais ottaa irti oikeal tavalla.

    Mutta toi on tärkee pointti, mitä kirjotit, että osaa kohdata sh-ajatukset, eikä toteuta niitä. Ne on vaan ajatuksia, jotka tulee ja menee.....tässä asias tarvis puhtia viel itellä. Mutta jospa tuo terapiassa käyminen pikku hiljaa antaa siihenkin eväitä.

    Halaukset :)
    Pikku-beaglen omistaja

    VastaaPoista
  22. Moi!

    Suurkiitokset tästä blogista ja siitä vaivasta minkä oot laittanut näihin kirjotuksiin ja kommentteihin vastaamiseen. Mä oon sairastanut sh:ta yli kymmenen vuotta ja nyt viimein päättänyt antaa tälle lopullisesti kyytiä.

    Tää blogi on antanu siihen paljon voimaa ja inspiraatiota. Ihailen suunnattomasti sun rohkeutta olla näin avoin ja rehellinen jostain niin henkilökohtaisesta ja kipeästä asiasta. Tähän tautiin kuuluu ainakin mulla sellanen illuusio että mä oon täysin yksin tän sairauden ja siihen liittyvien ajatusten kanssa. Sun ja kaikkien lukijoiden avoimuus on rikkonut tän kuvan ihan täysin. Yhtäkkiä tää sairaus ei ookkaan mun häpeällinen mörkömytty vaan täysin inhimillinen ja ymmärrettävä tila.

    Mä oon ollu positiivisesti yllättynyt miten tarkasti ja konkreettisesti sä pystyt sanallistamaan syömishäiriöihin liittyviä juttuja ja ongelmia. Sun ajatuksista kuuluu se että sä todellakin tiedät mistä sä puhut. On edelleenkin käsittämätöntä miten mäkin joka oon saanu vuosikymmeniä tähän asiaan hoitoa, tunnen vasta nyt et joku ymmärtää mua. Esimerkiks olin viime viikolla yksityisellä syömishäiriöihin suuntautuneessa hoitopaikassa ja heti ensimmäisenä hoitaja sanoo mulle: "Juu'u, vaikka mä oon työskennelly 17 vuotta tän sairauden parissa niin mä en edelleenkään ymmärrä mistä tässä häiriössä on kyse." Olin aivan tyrmistynyt. Miten helvetissä mä voin saada ihmiseltä apua joka itekkin sanoo ääneen ettei se tiedä minkä taudin kanssa se on tekemisissä? Samaan settiin tuli mm. sellasia kommentteja kuin "mä toivoisin että sä voisit ajatella vähemmän ja ottaa rennommin". Se tuntu niin epäreilulta: kukapa nyt murehtis ja olis kireä ja stressaantunut jos itellään olis hyvä ja turvallinen olo elämässä? Perustelin tän sille hoitajalle, joka oli hetken hiljaa ja totes: "Mmm.. On tossa kieltämättä pointtinsa." Hoitokerta makso 90 euroa. Apua en saanu mutta sitä enemmän sisuuntumista että nyt jumalauta mä en jaksa enää olla tän sairauden piirissä ja sietää tällasta epäpätevää hoitoa.

    jatkuu...

    VastaaPoista
  23. .....
    Toinen epäoikeudenmukaisuus tapahtu viime marraskuussa kun mun aktiivinen sairauden vaihe oli pahimmillaan. Oon siis yleislääkärin hoidossa tällä hetkellä ja mut määrättiin sydänkuviin EKG:hen. Mulle sanottiin sillon epämääräsesti että juu jotain häikkää siellä sykkeessä oli ja asiasta on puhuttu sisätautilääkärin kanssa. En sillon tajunnu ottaa selvää mistä oli kyse, vaikka aavistin et jotain huolestuttavaa oli meneillään. Aloin pitämään ittestäni parempaa huolta ja pari viikkoa sitten multa otettiin sama tutkimus uudelleen. Sydämen syke oli normalistoitunu. Kysyin ohimennen että kuinka paha se oli sitten ollut. Lääkäri totes, että se sydämen sykkeen raja jolloin pitää ottaa potilas akuuttiin sairaalahoitoon on 40. Mun syke oli joulukuussa 34. Eikä mua otettu sairaalahoitoon, koska mun BMI ei ollut tarpeeksi matala. Mitä tohon voi nyt sanoa? Olin käytännössä hengenvaarassa eikä mua otettu hoitoon koska en ollut "tarpeeksi sairas"? Puhumattakaan siitä että en nukkunut öisin, palelin, olin jatkuvassa pyörrytyksen tilassa ja kuukautisetkin on olleet 7 kuukautta tiessään. Katottiin vaan että tuossahan tuo kävelee ja käy koulussa, ei sillä ole akuuttia hätää. Vaikka samaan aikaan myönnettiin että suorittajaluonteet (niinku mä) pitää loppuun asti kulissit kasassa eikä esim. jätä koulua kesken ennen kun on aivan pakko.

    Onneks sain vuodenvaihteessa ite kipinän alkaa pitää parempaa huolta ittestäni. Oon yrittäny rikkoa sairauteen liittyviä sääntöjä ja rajotuksia ihan eri volyymillä ku koskaan aikasemmin. Tänä aamuna ajattelin että pitäs varmaan lähteä lenkille. Sitten totesinkin että eipä tee mieli. Selasin tätä blogia ja sun IG:tä ja kehossa alko kihelmöimään että mitä jos ostasin jotain herkkua ittelleni. Mitä herkkua? Täällä joskus sanottiin että kannattaa seurata just niitä mielitekoja koska niitä ainesosia keho just tarvitsee. Plus että mitä "vaarallisempi" ruoka, sen parempi. Sitten mä tajusin mitä ruokaa oon nyt lähiaikoina samaan aikaan ajatellu ja vältelly kaikista eniten: laskiaispullia! Suuntasin kauppaan ja näin Fazerin 2 kpl laskiaispullaa mansikkahillolla -paketin kylmäkaapissa. Venkuroin siellä kaupassa ja yritin jotenkin neuvotella itteni kanssa kannattasko mun ostaa ne vai sittenkin jäätelöä jonka voi tarvittaessa jättää kesken ja laittaa pakkaseen. Sillon mietin tätä blogia ja tän viisauksia. Ostin ne hiton pullat! Ja söin ne molemmat! Ja mitään pahaa ei tapahtunu. En kuollut, mun vatsa ei turvonnut, ei tullut ees pahaa oloa. Lähinnä vaan fiilistelin miten ihanalta se kermavaahto maistu ja olipa ihana syödä mansikkahilloa pitkästä aikaa. Ja että olipa nälkä!! Samaan syssyyn totesin että kappas vaan nythän on lounasaika. Keitin ittelleni ison annoksen pastaa ja bolognesea. Siinä vaiheessa pullien energia humpsahti nopeasti päähän ja olin täynnä energiaa. Uskomaton tunne. Pompin tasajalkaa ja tanssahtelin yksin keittiössä ja hämmentelin sitä bolognesekastiketta. Se oli niin ihana ja onnellinen tunne kun viimesen vuoden on ollu tottunut vaan totaaliseen uupumukseen ja turtumukseen.

    Tästä tuli nyt pitkä monologi mutta halusin vain oikeesti kiittää! KIITOS! <3 Ilman tätä blogia en ois päässyt näin pitkälle. Toivon sitä samaa voimaa ja valoa mitä annat muille ihmisille. Ja kaikille lukijoille myös! Ollaan rohkeita ja muistetaan minkä takia me halutaan parantua. Joku terapeutti sano kauniisti että mieti minkälaista elämää sä haluaisit elää 10 vuoden päästä. Että et olisit terve? Olisit armollinen ja hellä itseäsi kohtaan? Osaisit nauttia ruuasta? Ja elämästä ylipäänsä? Kaikki ne asiat mitä toivot tulevaisuuteen on ihan samalla tavalla mahdollisia tässä ja nyt. Miksi oottaa sinne tulevaisuuteen että elämä alkaa kun sen voi aloittaa jo tänään? Elämä on ihmeellinen, arvokas ja kuitenkin niin rajallinen aika täällä maan päällä. Miksei tehdä jokaisesta päivästä joka meille on suotu ittelleen mahollisimman ihana?

    Aurinkoista ja elämäntäytteistä keväänalkua kaikille!
    - Maria.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi Maria kuule, kiitos ensinnäkin aivan mielettömän ihanista kommenteista ja toiseksi kiitos siitä, että olet antanut itsellesi mahdollisuuden parantua!
      Kun mä luin nämä sun kaksi kommenttia, niin mä hymyilin leveästi ja loppua kohden mulle tuli kyyneleet silmiin, koska voin niin äärettömän hyvin samaistua sun tilanteeseen!

      Tuon hoitajan kunniaksi pitää todeta se, että hän rehellisesti myönsi ettei itse tiedä mistä tässä on kyse. Ei kaikki hoitajat tai edes lääkärit sitä tuo esille syystä tai toisesta - ammattiylpeys? - ja pahinta on se, että hoitaja luulee tietävänsä mistä on kyse vaikka olisi todella pahasti sivuteillä.
      Mutta tuo sun pointti siitä, että miten voisi olla ajattelematta vähemmän/yrittää olla onnellisempi, jos oma olo on tosi paska, on niin totta.

      Sen sijaan tuo lääkärin käytös oli ihan uskomatonta, ja tuossa oli todellinen hengenvaara kyseessä! Miksi ihmeessä asia lakaistiin maton alle ja sut lykättiin kotiin? Oliko lääkäri muodostanut susta etukäteen jonkinlaisen mielipiteen, ajatellut ettei sua kannata hoitaa syystä x?
      Olen vähän samanlaiseen käytökseen törmännyt itsekin. Viimeksi mulle tehtiin joulukuussa Holter ja vasta kantapalveluista luin pitkästä Qt-ajasta, josta mulle ei lääkäri maininnut mitään. Reilu vuosi sitten sydämen sivuääni löytyi todella sattuman kautta, kun tk-lääkäri mutisi itsekseen mun varmasti tietävän sivuäänestä.
      Onko tämä tulosta siitä "moniammatillisesta hoitotiimistä", eli ajatellaan hoitavan tahon olevan kaikesta vastuussa eikä sitten viitsitä puuttua asiaan, vai profiloidaanko pitkään sairastaneet kroonisiksi, toivottomiksi tapauksiksi, joilla ei ole mitään toivoa parantumisesta?

      Tämä on yksi niistä syistä miksi mä olen syömishäiriöstä niin avoin. Aivan kuten sinäkin, niin on todella monia pitkään sairastaneita, jotka ovat menettäneet toivonsa tai kenties häpeilevät sairauttaan. Toivo ei tämän sairauden kohdalla parantumisesta ole koskaan menetetty, vaan sitä on aina!
      Tärkein pointti, jonka olen itse oppinut on se, että meillä itsellämme on avaimet tästä toipumiseen. Totta kai jokaisella on omassa repussaan omat eväänsä, jotka voivat hankaloittaa yksilön toipumista mutta koskaan ne ei estä sitä.
      Elämä on lahja, niin kliseistä kuin se onkin, ja tätä hetkeä voidaan pitää mahdollisuutena tehdä elämästä sellainen kuin me halutaan sen olevan. Armollisempaa, iloisempaa, rauhallisempaa, intensiivisempää, nautinnollisempaa. Elämä ei todellakaan ole ohi, vaan nythän se vasta alkaa :)

      Ihan mahtavaa oli lukea noista sun havainnoista ja uusista aluevaltauksista, voin ihan tuntea sen täpinän! :D
      Paljon voimia ja taisteluntahtoa sinulle! <3

      Poista
  24. Moikka,
    Mä luin myös Maria sun kirjoituksen. Kiitos sulle, Heidin ohella, miten avauduit ja kerroit mitä olet kokenut. Toivottavasti se auttoi sinuakin, kun päästit sen sisältäsi ja jaoit tarinasi.
    Haluan kannustaa sua todella selättämään sh. Tehdä just päinvastoin, kun se yrittää siellä mätkättää. Ostat ja syöt herkkuja niin usein kun vaan mieli tekee. Samoin kasvatat annoskokoja ja syöntikertoja ja relaat. Jätät just sen liikunnan ja etsit muita kivoja tapoja viettää aikaa....
    Mä oon kans puskenu sh:ta vastaan ny sellasella rytinällä, että ..
    Mitkään hoitojutut ei tarjonnu aikanaan mitään muuta kun pakkoa ja kyttäämistä.
    Mutta nyt kun olen käynyt terapiassa ja lukenut tätä blogia, niin minussa on alkanut tapahtumaan muutosta. Herkut on esim.ruokaa siinä missä mikä muukin.
    Ja syöminen on kivaa, nautin siitä. En todellakaan halua sairaalaan enkä tehdä enää mitään tuhoa kropalleni.
    Arvosta sinäkin itseäsi, niin pikku hiljaa työnnät sh:ta kauemmas ja syöt kaikkea, mitä sun kroppa tarvii, niin että elämä voittaa!

    Ja hei, laskiaispullia...niitähän täytyykin mennä ostamaan.

    Vointeja ja syömisen iloa:)

    VastaaPoista
  25. Heidi,
    Noista paistopistetuotteista tuli mieleen...ootko ostanu niitä Lidl:n siemensämpylöitä? Niistä tulee kans mahtavat täytetyt "hampparit"ym. Ostin väliin cheddar-juustoa, tzatzikia,pihvejä ym. Ja tulipa hyvät.
    Sit edellisellä kerralla ostin falafeleja. Tykkäätkö niistä. Ne käy kans syödä minkä kans vaan.
    Entäs ootko muuten tätä uutta härkistä maistanu? Mä ostin sitäkin ja tein kermaisen aurajuustokastikkeen pastan kans...tuli hyvää.

    On aika mahtavaa vallottaa omaa ruokamaailmaa. Eikö?

    Hakee välil vaik pizza joko pizzeriasta tai heittää pakastepizza uuniin.
    Hakee hamppari, subi ym. Valmisruuatkin on oikeesti ihan yes. Ei aina tosiaankaan jaksa kokkailla alusta asti itse....


    Arvaa, avaan joka päivä tän blogin ja muistutan itselleni, miks kandee syödä ja syödä erityisen hyvin. Mä tarviin ruokaa!
    Heidi, kiitos oot kyllä urhea ja tarinasi on koskettavan pysäyttävä. Oot sä kyllä ollu huonos hapes. Aika pelottavaa. Huh,huh.
    Onneks havahduit ja oot alkanu tekemään töitä parantuaksesi.
    Mäkin oon tajunnu sen vihdoin.






    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en kovin hirveästi syö leipää, koska se aina turvottaa vatsan ihan tukkoon, joten on tainnut jäädä tuo mainitsemasi sämpylä kokeilematta. Tykkään kyllä paljon croissanteista ja karjalanpiirakoista, ja eilinen bagel oli kyllä herkkua!

      Falafeleja en ole vielä kokeillut mutta kyllä ne on listalla! Härkistä kohtaan mulle on tullut tiedätkö sellainen vastareaktio :D Kaikki tuntuu vaahtoavan härkiksestä ja siitä toisesta mikäkiksseikinäolikaan, sama on käynyt esimerkiksi kaikkia vegaaniruokia kohtaan, koska niistä hohkataan niin kamalasti. Kyllä mä tulen niitä kokeilemaan mutta en tykkää kuulua mihinkään trendiin, joten teen sen sitten kun se kohina on vähän laantunut :)

      Tänään just paistoin päivälliseksi ranskiksia ja kalapuikkoja ja oli muuten hyvää! :D Niin klassikko mutta todella ikiklassikko! :D Valmisruoka on hyvää ja se on ruokaa, ei sitä muuten olisi tarjolla :)

      Kiitos paljon sulle! :)

      Poista
  26. Joo, nyhtökauraa tarkoittanet.
    Ei minusta ole kyllä kummosta.
    Pidättäydyn mielummin kana-kala ja hyvillä kasvisruuilla.
    Mä kokkasin tänään kermaista lohipastaa, voi juide, kun tuli hyvää.Niin suussasulavaa.
    Lohkoperunat ja ranskikset on kyllä hyviä. Ja tässä taannoin olin ravintolassa syömässä ja söin sellasen hamppariannoksen (HYVÄ MINÄ! harvoin kun sellaista vielä syön, oli työvoitto ja mahtava sellainen, mikä makujen elämys, että jatkossa näitä lisää)
    niin sen hamppariannoksen kera tuli bataattiranskikset, oli kans loistohyvät!


    Tuli mieleen, että ootko kokeillu syödä maitohappobakteereita, tai muita, jotka pitäis vatsaa tasapainossa, niin ei välttämättä turvotakaan niin paljon?!
    Mulla nimittäin auttaa kun syön niitä koko ajan ja sit toisinaan otan ns. kuurin närästyksen estoon renniee ym.
    Mulla ny leipä ei juurikaan turvota, Onneks, koska rakastan erilaisia leipiä!
    Mutta tumma leipä tekee vatsan löysälle. Ja maitohappobakteeripillerit auttaa siihenkin.

    Kiitos itsellesi:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyhtökaura, just se! Mulla menee nämä uudet vegeilmiöt keskenään niin sekaisin :D

      Olen kokeillut maitohappobakteereita, olen kokeillut tehokkaita ruoansulatusentsyymejä ja happojen neutraloijaa (ei antasideja, vaikka on niitäkin kokeiltu) mutta ainoastaan nuo entsyymit auttoivat ruoansulatuksessa hieman. Olen lapsena sairastanut rajun koliikin, joka on jättänyt tuon herkkävatsaisuuden jäljelle, ja loput noista ongelmista on sekundäärisiä sh:n takia, ja ne paranee ajan mittaan. Ainakin toivottavasti! :D

      Poista
  27. Heip, kysyisin Heidi. Miks et syö lihaa?
    Entäpä onko sulla joku tietty rytmi jota noudatat päivittäin syömisissä, eli monen tunnin välein, tiettyihin kellon aikoihin aina , monelt viel se myöhäisiltapala?
    Kuinka tarkkaa noudatat omaa kaavaa?
    Entä jos tulee jotain erilaista päivään...niin meneekö ns.pakka sekasin..eli saatko silti syötyä ne kaikki eri ruokakerrat ym.?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En syö lihaa siksi, etten oikein välitä siitä ja enkä oikein edes saata syödä lihaa, kun näen vain sen eläinparan ensin laiduntavan ja sen jälkeen mun lautasella :/ Kyllä mä kalaa syön tietyissä muodoissa enkä mä ole ehdoton tämän lihansyönnin suhteen, koska välillä tekee kovasti mieli jotain lihaa ja silloin sitä syön :)

      Mulle on muodostunut jonkinlainen rytmi, joka on kuitenkin joustava. Ennen oli todella vaikea paikka yrittää poiketa siitä mutta ei enää niinkään. Syön aamupalan, sitten riippuen nälästä syön välipalan, sitten ison aterian, välipalan tai kaksi ja ennen nukkumaanmenoa syön aina suklaata :D

      Kuten sanoin, niin esimerkiksi vielä vuosi sitten noudatin tosi orjallisesti tätä mun rytmiä ja meni kyllä pakka sekaisin, jos siitä piti poiketa. Mutta onneksi ei näin enää ole vaan pystyn hyvin joustamaan tilanteiden mukaan. Jos mulla on nälkä ja suunniteltuun ateriaan on vielä aikaa niin pystyn syömään välipalaa. En suunnittele enää juurikaan aterioita vaan syön sitä mitä sattuu mulla olemaan kaapissa tai syön sitä mitä tekee mieli, ja oli mun ateria millainen hyvänsä niin aina siihen kuuluu iso jälkkäri.
      Menen siis kroppani mukaan, koska oon huomannut sen olevan kaikkein paras keino :)

      Poista
    2. Etkös voisi haastaa itseäsi yhtään syömään välillä vaikka kerran viikoassa tai jotain esim. jauhelihaa esim. jauhelihakasvispastaa, jauhelihalasagnea ym. Tai kun söit kinkkua jouluna, niin eikö joku kermanen kinkkukastike pastan kans maistuis tai kiusausta voisi välil syödä?
      Mä itsekään en liiemmin lihaa syö, mutta aika ajoin on just jotain mehevää soosia tai pataa kokattava tai ostettava valmispöperö. Saan siit samalla rautaa ym.
      Kanaa ja kalaa kyllä sitten menee senkin edestä.
      Yks suosikki on tonnikala tai lohipasta. Ja loimulohi kermaperunoilla.
      Kaikki kermainen saa mun suun napsamaan...:)

      Poista
    3. No mä en koe sitä mitenkään tarpeelliseksi. Liharuoat eivät ole mun pelkoruokia, ne eivät millään tapaa rajoita mun elämää tai ruokavalintoja eikä kyseessä ole sh:n yksi oire. En vaan tykkää syödä punaista lihaa enkä tykkää kanastakaan, kyseessä on siis mun mieltymys (tai sen puute :D), joten tässä ei altistaminen hyödytä mitään.
      Olen sitä kokeillut, usko pois, mutta se on aina päätynyt siihen, että noukin kananpalat Dooralle. Olen syönyt jauhelihaburriton ja pienen palan kinkkua jouluna, koska silloin mun teki noita mieli.
      En kuitenkaan luokittele itseäni kasvisruokavaliota noudattavaksi, koska en halua lokeroida itseäni ja mahdollisesti antaa sairaudelle valta käyttää sitä hyväksi.
      Syön lihaa jos siltä tuntuu mutta koska se ei ole mikään pelkoruoka tai rajoite, niin altistaminen ei taida tässä toimia.

      Poista
  28. Juu toi rytmisyys on kyl sitovaa ja aiheuttaa kyl helposti ahdistusta ja myös skippailua...sillon kun sen kans on orjallisesti "naimisissa".

    Esim.kun suunnittelee tarkkaan, mitä syö ja mihin aikaan, ja tätä noudattaa pääsääntösesti omassa arjessaan, niin kyllä on pirun hankalaa ja ahdustun, jos päivärytmiin / ohjelmaan tulee jotain ohjelmaa, jolloin ei olekaan syömässä siihen aikaan, kun oma rytmi sanoo.
    Mä ainakin helpost skippaan esim.joko iltapäivän välipalan tai sit sen päivällisen.
    Syötkö sä päivällistä/illalista olleskaan?
    Aattelin, että miten pärjäät välipaloilla iltaa..

    En tiiä, miten tosta orjallisesta ruokarytmin noudattamisesta pääsee eroon. Tai siis siitä, että ei ahdistu jos kello jo paljon yli sen, kun ois ollu se ruoka tai tuo aika syödä..vaan vois sit syödä sillonkin, eikä skippaa aterioita ja oota sitä seuraavaa ajankohtaa.?

    Se on vähän sama mikä seuraa, kun varjo mua, että funderaan tosi paljon mitä syön tai en syö ja millon. Suunnittelen ihan älyttömästi, mitä lounaaks, välipalaks, päivälliseks ja iltapalaks. Sit jos mä satun syömään tosi täyteen jollain aterialla, niin jostain sit automatik vähennän. En syökään esim. suunniteltua välipalaa tai päivällistä vaan vaihdan syömisen tai skippaan tai puuhastelen kovasti, että koen varmasti, että olen ansainnut kunnon ruuan ja voin syödä, koska kroppa ny tarviikin energiaa, kun olen tässä tohottanutkin.
    Päässä pyörii ruokaan liittyviä ajatuksia lähes koko ajan...eli taitaa olla prosessi kesken, kun ei pysty sen kans relaan.

    Ja se mikä kans on, että miks mä nautin siitä enemmän, kun mä saan syödä yksin, mutta seurassa syöminen on ahdistavaa? Mikähän siihen on syy. Vaik siis ihan syötäs samaa pöperöö tai mentäs ravintolaan syömään.

    Sit hei, miten usein on syötävä tai pitäs/ kannattas syödä pelkoruokia? Että ne ei tuntus sit pelottavilta ja vois syödä mitä vaan jossain kylässäkin, vaik ei tiedä, mitä siellä tarjotaan?
    Kuin sä teit / teet? Esim.erilaiset makeat"herkkuset", jotkin suolaset-rasvasemmat sapuskat.



    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinkuin kirjoitin sulle tuossa ylemmässä kommentissa, niin syön kyllä aterian päivällä :) En tykkää syödä lounasta, en ole koskaan tykännyt, joten en näe mitään järkeä siinä, että yrittäisin jollakin tapaa iskeä itseni siihen atsin tuputtamaan muottiin. Tiedän, että on monia muitakin, jotka eivät syö lounasta ja se on ok. Joillekin sopii kaksi ateriaa plus kolme välipalaa, toisille sopii kolme ateriaa ja kaksi välipalaa, toisille sopii taas jotain muuta. On tärkeää löytää itselle se oma toimiva rytmi.

      Ainoa keino päästä yli rutiineista on rikkoa ne. Tämä on itselleni ollut yksi suuri syy siihen miksi vihaan ateriasuunnitelmia ja miksi ne eivät koskaan mulla toimineet. Mutta niin, ainoa keino on rikkoa ne rutiinit. Pidä ateriat (tällä tarkoitan aterioita ja välipaloja) samana mutta rupea siirtämään ajankohtia: syö ateria vaikka puoli tuntia ennen tai jälkeen äläkä anna sen vaikuttaa ruoan määrään vähentävästi. Sama tuon kylläisyyden kanssa: huolimatta siitä miten kylläiseksi tulet ateriasta, niin pidä kiinni siitä ehdottomasta vähimmäismäärästä aka sun suunnitelmasta. Kun tulee ajatus vähentämisestä, niin tee päin vastoin.
      Se on ainoa keino.

      Tuo jatkuva ruoan ajattelu ja puuhailu on nälkiintymisen selvä merkki ja se helpottaa syömällä. Sä ajattelet ruokaa, koska sun kroppa yrittää viestittää sulle nälästä. Eli prosessi todella on kesken.
      Aina kun huomaat aloittavasi sen hääräilyn, niin lopeta se heti. Se ahdistaa ja pelottaa, mutta muuten ei siitä pääse eroon. Ainoa vaihtoehto on aina tehdä päin vastoin mitä sairaus käskee.

      Pelkoruokien kohtaamisesta kirjoitin tuossa postauksessa, joten vilkaisepas siitä, ja noista sosiaalisista syömistilanteista löytyy juttua alla olevasta linkistä:

      http://freeyourrecovery.blogspot.fi/search/label/Sosiaaliset%20tilanteet

      Poista
  29. Hellou,
    Mä painiskelen myös tän pelkoruokameiningin kanssa.
    Ja sori, haluisin oikeesti rautalangasta väännettynä...että miten mä niitä kohtaan ja syön.
    Jos mä vaik tänään syön munkin, ja ok saan hyvillä mielin syötyä. No sit aattelen eipä tätä sit vähään aikaan,kun just söin.
    Tai havittelen ja haistelen lihapiirakkaa...oi kuinka juusto sulaa sitä lämmitettäessä ..mut en löydäkään sille sopivaa ruokahetkeä syödä sellaista, vaan tyydyn katsomaan kun joku toinen syö sen ja itse otankin muuta samalla tuoksutellen tätä piirakkaa...
    Eli hyvä kirjoitus peloista, mut kuten edellinen kirjoittajakin...niin luulen, että ny kaipaisin konkreettisesti sitä, kuin usein/ kertoja mun ois syötävä sitä pelkoruokaa, että sen voi sit syödä joskus aikojen päästä uudelleen?
    Esimerkkinä munkki. Syönkö useita päivässä vai peräkkäisinä päivinä yhden välipalaks. Ja mitä hittoo mä teen sit, kun ajatus tulee, että ei taas tätä voi syödä.
    Helpost lähtee luistaan siitä, että suunnittelen syöväni pelkoruokaa, mut sit en syökään.
    Tää on paha rasti, se pitäs voittaa jollain ilveellä!

    - T

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En voi kertoa sulle yhtä ainoaa oikeaa tapaa kohdata pelkoruoat, koska sellaista ei ole. Mutta ainoa joka tässä toimii on niiden kohtaaminen. Itselläni kaikkein tuloksekkainta oli jokapäiväinen altistus, usein jopa kaksi kertaa päivässä. Mietin mun pelkoruoat ja menin päin niitä ja pidin kiinni suunnitelmasta, eli söin sen oli olo sitten mikä hyvänsä.

      Kuten tuossa postauksessa kirjoitin, niin tee vaikka lista sun pelkoruoista ja kohtaa jokainen niistä, voit tehdä sen vaikka päivittäin tai viisikin kertaa päivässä. Sun pitää itse löytää se rytmi, joka ei sua uuvuta mutta joka vie sua eteenpäin.
      Voit syödä munkin useita kertoja päivässä tai voit syödä sen peräkkäisinä päivinä välipaloiksi. Mitä vaikeampi pelkoruoka niin sitä enemmän sitä pitää toistaa ja toistaa ja toistaa. Erään psykiatrin sanoja lainatakseni vaaditaan 80 toistoa, jotta jostakin ahdistavasta asiasta tulee neutraali. Eli 160 munkkia, jotta se munkki on jo miellyttävä. Toki tässä voi tulla jo pirunmoinen kyllästyminen.. :D

      Voit olla takuuvarma siitä, että sh:n ajatukset tulee kehiin.
      Mutta annatko sä ajatusten vaikuttaa toimintaan? Ethän sä ketään tapa vaikka sä niin ajattelisitkin, eikös?
      Pidä kiinni suunnitelmasta!! Jos olet päättänyt syöväsi juustoisen lihapiirakan, niin tee se myös. Laita ne sairauden ajatukset merkille, katso mitä niille tapahtuu kun sä ajatuksista huolimatta syöt sen ruoan.

      Don't overthink, just eat it!
      Eli syö se. Totesit itsekin tämän olevan hankala paikka ja sitä se ehdottomasti on!! Pelkoja päin meneminen on aina pelottavaa mutta mitä nopeammin sä teet sen, niin sitä nopeammin se alkaa hälvenemään. Kun sä altistat itseäsi niille peloille vaikka päivittäin, niin oikeasti niiltä peloilta menee se voima.

      Kokeile vaikka päivittäin. Kirjoita nyt heti lista kaikista pelkoruoista ja ruoista, joita haluat kokeilla, ja määrää jokaiselle päivälle ainakin yksi ruoka. Toki tämä ei ole ihan näin orjallinen, sillä jos olet vaikka siellä kahvilassa, eilen suunnittelit tämän päivän pelkoruoan olevan donitsi ja chai latte, mutta sun rupeaakin aikuisten oikeasti tekemään mieli isoa juustoista lihapiirakkaa ja vaahtokarkkikaakaota, niin ehdottomasti vaihtaminen on sallittua!
      Kunhan se ei vaihdu mihinkään pienempään ja kevyempään, koska silloin se on voitto sh:lle.
      Ole sitten tarkkana, ettet anna tämän vaikuttaa sun päivän muihin ruokiin vähentävästi. On äärettömän helppoa yliarvioida ruoan energiasisältö, jolloin huijaa vain itseään. Eli tässäkin pidä kiinni suunnitelmasta; vaikka olisit syönyt 1500 kcalin pelkoruoan välipalaksi, niin pidä kiinni sun minimistä.

      Pointtina tässä altistuksessa on se, että sä pystyt syömään ko. ruokaa sen pahemmin ahdistumatta, eli lähes poikkeuksetta niitä ruokia joutuu syömään useamman kerran. Kun se pelko on poistunut tietystä ruoasta, niin sun pitää aina aika ajoin palata ko ruoan kohdalle miettimään, että onko ruoka edelleen neutraali tai jopa positiivinen, vai onko se taas alkanut pelottamaan? Jos se taas alkaa pelottamaan niin silloin sun pitää syödä sitä niin pitkään, ettei se enää ahdista tai pelota.

      Tämä voi olla pitkällinen prosessi ja senkin takia itse suosin mahdollisimman jatkuvaa altistusta, koska näin aivot saavat koko ajan viestiä siitä, että pelottavat asiat ovatkin yhtäkkiä kohdattavissa ja uusia normaaleja, jolloin aivojen lähettämä tunnesignaali rupeaa heikkenemään toistojen myötä.

      Eli suoraan päin ja pidä kiinni suunnitelmasta! :)

      Poista
  30. Heisuli hei,

    no nyt taas mielenkiintoinen keskustelu tuo syömisen rytmisyys ja säännöllisyys tai epäsäännöllisyys.
    Niin se on, että olemme erilaisia, Heidi esim. et syö siis lounasta. No minun on taas saatava ruokaa lounasaikaan, mulla on aina kiljuva nälkä puolen päivän kantturoilla. En millään pärjäis aamupalasta jonnekin iltapäivälle. Huih. Iltapäivällä mulla on sitten välipala, sit töistä kotio niin päivällinen ja illalla iltapala.
    No joo sitten mulla on kaveri, joka siis syö aamulla vasta töissä kahvitauolla aamiaisensa. Sit lounasaikaan syö normilounasta tai joku eväsnyytti. Ja välipala on runsas ja sit illallinen jätti, sellaisina päivinä kun hän käyn treeneissä ym.

    Onhan näitä versioita, kuka ei syö aamulla mitään tai juo vaan kahvetta.
    Lounasaikaan töissä meil kyl suurin osa syö kunnon lounasta, on aniharva, joka syö vaan esim. leivän tai jonkun muun pienen jutun. Päivä on niin pitkä, että ei jaksais jos ei söis ennen kun päivällistä kotona.

    Mut tietty jos nukkuu tosi myöhään ja syö esim. aamupalan vasta kympiltä, niin seuraava sapuska voi olla esim. kahen mais, sit välipalat joskus viideltä ja illalla kasin-ysin kantturoilla illallinen ym.versio.

    Mutta te joilla on oma rytmi ja totuttu tapa syödä vaiks vaan aamulla ja sit ei esim. lounasta, niin mihin aikaan te sitten syötte, kuin monta tuntia jaksatte olla "tolpillanne"?? Kun mun on saatava ruokaa noin kolmen-neljän tunnin välein sinne iltamyöhälle asti. Joskus otan muuten vielä iltapalan jälkeenkin ns. yöpalan, kun huomaan, että hitsi vie mahassa kourii....Tää aina välillä hatuttaa ja mietityttää, että just tos pari tuntia sitten söin iltapalan, miten kummassa vielä nälkä (vaikka ois syöny siis koko päivän ihan tuhdisti)???
    Ja entäpä kylässä, kun siellä tarjotaan ruokaa, niin aikahan voi olla mikä vaan..että kai se onnistuu?
    Itellä kyllä onnistuu jo kyläruokailu, mutta se ottaa joskus päähän jossain kylässä, kun on tottunu heräämään johonkin tiettyyn aikaan mennessä, ja sit jos kyläpaikassa vaan koisitaan ja aamupalaa ei ala kuulua, niin meikäläisellä alkaa tulla jo ihan huono olo ootella....
    mutta onneks näitä kyläpaikkoja ei oo montaa. Enkä tuossakaan kylässä enää niin usein yökyläile.
    Mutta on tää haasteellista, kun ihmisillä on niin erilaiset rytmit ja tottumukset. Mutta onhan se aina sopeuduttava tilanteisiin. Ei voi mennä itse säätäämään jossain kylässä miten, milloin ja mitä syödään.

    Pakkasterveisin, Janna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eihän tuo oma rytmi tarkoita sitä, ettei siitä voi poiketa! Meillä jokaisella on tietyt rutiinit, ja esimerkiksi itse tykkään aamulla juoda vettä ennen kuin syön aamupalan. Mutta voin olla juomatta sitä vettä ja syömättä aamupalaa, jos on esimerkiksi verikokeisiin meno tai jos olen sopinut kaverin kanssa brunssin. Se on siis vain rytmi eikä orjallinen aikataulu :)

      Ymmärrän kyllä miksi tämä ihmetyttää monia, koska jokainen joka on atsin joskus saanut ei ole voinut välttyä kuulemasta siitä ravterien kertomasta ruokailuajoista. Olen itse saanut kuulla eräältäkin ravteriltä sellaisen neuvon koskien omaa rytmiäni, että mun pitää sitä muokata, jotta se sopisi ateriasuunnitelmaan eikä suinkaan toisin päin. Siihen olen jo viimeistään vetänyt rajan: en suostu heräämään aikaisin aamulla ja katkaisemaan yöuniani vain siksi, että saisin puurolautasen ravteriä miellyttävään aikaan. En kuitenkaan parane ketään hoitajaa, lääkäriä tai edes sitä ravteriä varten, vaan puhtaasti itseäni varten.

      Toitkin hyvin esille tuon, että on opittava sopeutumaan tilanteisiin, koska näinhän se on. Itse olen vältellyt vieraiden tapaamisia tai jopa tunnin "liian myöhään" tapahtuvaa psykologin tapaamista, koska se olisi sotkenut niin pahoin mun silloisen sairaan tiukan rytmin. Mutta altistaminen, altistaminen, se toimii tässäkin ;)

      Poista
  31. Juu, just toi aikataulujen sopiminen on itselle välillä tuskaa, kun haluu pitää kiinni omasta aikataulusta/rytmistä. Niin suunnittelen tosi tarkkaan minne menen ja millon.
    Mulle voi käydä niin (aika usein) että jos esim.terapia-aika on just mun lounasaikaan, niin mä skippaan sen. Ja syön sit sen välipalan.
    Tai jos joku kaveri ehdottaa tapaamisaikaa, niin sitäkin sovittelen, että se ei sotkis mun ruokarytmiä. Tai jos on kyseessä kahvittelutreffit, ne "pitää" olla sellaseen aikaan, että on esim.mun välipala-aika.
    Syötkö Heidi mihin aikaan sit sun päivävälipalan ns.lounaan..syötkö monen tunnin välein?
    Ootko muuten aamutorkku vai virkku, tykkäätkö siis nukkua pitkään vai kuin heräilet aamusin?
    Mites sun suklaailtapala, monelta sitä nautiskelet? Ja syötkö sen kera muutakin myöhäisruokaa?

    Laitanpa oman ongelman pelkoruokien kohtaamisesta tähän kohtaan, kun tuli mieleen...
    Heidi, yritän kovasti hankkia kaikenlaista, mikä on tuottanut ahdistusta, enkä ole voinut syödä.
    On monia mitä edelleen en voi/pysty syömään. Mut ehkä joskus...
    No mä mietin tarkkaan sopiiko se pelkoruoka just tälle päivälle, kun mä mietin ja suunnittele tarkkaan, mitä muuta mä sinä päivänä sit voin / saan syödä, kun syön sen pelkoruuan. Ja myös voi käydä niin, että mä vähennän jostain toisesta ruuasta osan, kun edellisellä aterialla söin sen pelkoruuan.
    Vaikka mä tuntisinkin nälkää, saatan ajatella sen antaneen mulle kuitenkin riittävästi energiaa. Vaikka voi olla että ei oo ja turhaan olen nälässä. Eikös sitä vois syödä, kun nälkä iskee, oli sitten syöny reilust yli minimien tai oli kello mitä tahansa vaik yömyöhä!?
    Kumma juttu kun tekee mieli yhtä sun toista, mut hypistelee ja tuoksuttelee niitä vaan ja ostaa sen mikä tullut jo tutuks "herkuks"... Vaik pitäs varmaan ostaa uus herkku ja kohdata sekin....
    Tosi paljon mä suunnittelen ja funderaan syömisiä ja kun oon syöny, aina mietin mitäs ny tuli syötyä, ja mitä seuraavaks vois ehkä syödä...
    Iik, oon vissiin ihan tän syömistouhun orjana.
    Mikä lie?:)

    Kiitos sulle kun oot niin aktiivinen ja mahtava tukija :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en ole mikään hirveä aamutorkku, koska menen suht ajoissa nukkumaan (reilusti ennen puoltayötä). Vaadin vähintään 10 h yöunet toimiakseni kunnolla. Sen suklaailtapalan syön tosi myöhään vähän ennen nukahtamista, joten se vaihtelee. Välillä se voi olla jo kymmeneltä, välillä vasta puoli kaksitoista riippuen siitä mihin aikaan menen nukkumaan.
      Mä syön keskimäärin 4 tunnin välein, toisina päivinä enemmän ja useammin, toisina päivinä vähemmän riippuen ihan mun energiantarpeesta. Esimerkiksi näinä KAT-koulutuspäivinä syön tuon mun lounasvälipalan puoli kahden aikaan, koska siihen aikaan tarjoillaan kahvi.

      Kuule, todellakin voi syödä kun nälkä iskee, ja vaikka nälkää ei edes olisi! Minimit ovat vain se bare pohja ja sun oletetaan menevän niiden yli. Usein on tosi vaikea nähdä kaikkea realistisesti, kun itse on niin lähellä omaa tilannettaan, mutta kehon kannalta muutamalla sadalla kalorilla ei ole oikeastaan mitään merkitystä, sen sijaan sun sh:sta toipumisen kannalta sillä on valtava merkitys! Ihminen on on todella hitaasti kehittyvä nisäkäs, ja tämän lisäksi sun kropan fyysinen toipuminen vaatii satoja TUHANSIA kaloreita, joten jollakin 500 "ylimääräisellä" kcalilla ei ole loppupeleissä fysiikan kannalta niinkään paljon merkitystä.

      Kuvasit niin hyvin tuon jatkuvan ruoka-ajattelun ja koska siitä ei ihan tällä sekunnilla pääse eroon, niin mitäpä jos käännät sen hyödyksi? Funtsi mitä sä haluaisit syödä ja sitten syökin se. Haistele jotain ruokaa, mieti miltä se maistuu ja syö ja katso maistuuko se siltä miltä oletit sen maistuvan. Sen sijaan, että hehkutat sitä ruokapornoa mielessä ja suljet sen sitten pois käsien ulottuvilta, niin otapa se käytäntöön: syö se.
      Muistan itse miten aloittaessani MM:n menin ruokakauppaan ja olin ihan pää pyörällä siellä kaikkien hajujen ja ajatusten kanssa. Mun hajuvaisto oli jotenkin korostunut, pystyin haistamaan ihan pienenpieniä vivahteita, joten mä käänsin sen omaksi hyödykseni ja annoin niiden hajujen johdattaa mut uusien ruokien äärelle, ja näin mä tein ihan uusia löytöjä.
      Tämä on se tilanne, josta sun aivot koko ajan viestii sulle. Ne tuottaa sulle jatkuvalla syötöllä viestiä ruoasta, koska ne ovat nääntymäisillään nälkään, joten kohtele sitä kuin ystävää: ota se ilolla vastaan, koska tämä on oikeasti pirun hyvä tilanne! Sulla on vapaus, sulla on lupa ja sulla on oikeus ja määräys syödä ihan mitä vaan ikinä haluat, koska jokainen suupala ja ruoanmuru on sulle lääkettä! Ethän sä jättäisi antibioottiakaan ottamatta, pyörisihän se antibiootin ottoaika sulla mielessä, joten miksi tämä olisi millään tapaa erilainen?
      Jos jotain, niin tää on vielä tärkeämpää, koska sä käyt koko ajan eloonjäämiskamppailua.
      Aiotko elää vai aiotko antautua?

      Tsemppiä! :)

      Poista
  32. Millanen päivä tuo KAT-koulutuspäivä muuten aina on monest moneen?
    Onk siel lounaspaussilla omaeväs systeemi vai tarjotaanko / kuuluuko siihen lounas jossain ruokalas? Kun nääkin on niin erilaisii..toisis saa lounaan toisis pitää olla omat eväät ym.?
    Mites sulla siel?
    Mitä käytte lounasaikaan syömään?

    Onk toi koulutus muuten maksullinen ja kuin monta otetaan? Niit ilm.on eripuolilla Suomea.
    Uskaltaakohan sitä joskus sellaseen...ois toisaalta mielenkiintonen. Houkutteleva!
    Mut leimautuukohan sitä sit anorektikoks...
    Onk siel samal kurssilla niinkun eri taustaisia ihmisiä eli ei pelkästään sh?
    Kaus se kestää?

    Onko sun helppo sopeutua, jos muuten meet johonkin täyshoitosettiin oli sitten kyläs, yökurssi, mikä vaan, mis sit tarjoillaan ruokaa ja välipaloja eritaval kun on normiarjessa??
    Niinhän sitä ainakin pitäs ja kaikki yleensä ottaakin tällaset kaiken irti ja nauttii..kun ruuat on ja tulee valmiina. Ei tartte kun mennä pöytään ja valita lautaselleen syömiset.
    Itelle tää on joskus ahistavaa, kun et tiedä, mitä siel on vaihtoehtoi ja onko sopivaa, mun suun mukasta..mutta tätäkin varmaan pitäs opetella, että syö sit sitä, mitä siel on. Eihän oo muuta! Eikö??? Ei kai se erirytmisyys ja välil eri ruuat, maata kaada. Sehän on seikkailua ja itsensäkin haastamista!
    Kokemuksia, kokemuksia!

    Viikonloppua kaikille. Meilpäin tulee lunta ihan sikana. Taas saa tehä lumitöitä. Huh.huh.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koulutuspäiviä on pääsääntöisesti kahdesti viikossa aina neljä tuntia kerrallaan. Meille on aina tilattu valmiiksi kahvi jonkin evään kanssa, yleensä se on jokin täytetty leipä mutta on ollut voisilmäpulla ja jotain tosi epämääräistä piirasta.

      Tämä EPSHP:n järjestämä koulutus on maksuton, ja tänä vuonna meitä on kaks 14 hengen ryhmää, koska hyviä hakijoita oli tosi paljon. Jokaisella on oma taustansa ja osa on myös läheisiä, eli kaikki eivät ole itse jotain fyysistä tai psyykkistä sairastaneet.
      Tämä koulutus kestää vuoden, eli se on aika pitkä koulutus verrattuna useisiin muihin KAT-koulutuksiin Suomessa. Kannattaa siis vilkaista oman sairaanhoitopiirin sivut, tai ainakin kokemusasiantuntija.fi -sivustolta löytyy infoa.

      Tuohon leimautumiseen en ota sen enempää kantaa, koska jokainen sen kokee itse. Mutta huomautan sellaisen jutun, että jos ei ole valmis kertomaan omasta sairaudestaan muille ihmisille niin silloin kannattaa asiaa vielä miettiä. Eivät kaikki halua tehdä julkista työtä eikä ole pakkokaan, mutta oman tilanteen pitää olla hyvä ja oman tilanteen ja sairauden kanssa pitää olla sinut.

      Haha, hyvä kysymys tuosta täyshoitosetistä! :D
      Vähän riippuu paikasta ja ihmisistä. Sairaammassa kunnossa raahasin jopa omat lusikat paikalle ruoista ja talousvaa'asta puhumattakaan, mutta ei enää. Tietty jouluna siskon luona mulla oli se maapähkinävoipurkki mutta pystyin kyllä sopeutumaan ja syömään mitä siskon kaapista löytyi :)
      Eli harjoittelulla sekin rupeaa sujumaan pikkuhiljaa :)

      Täälläkin on lunta tullut kahdessa päivässä tosi paljon!! Ihanaa, mä oon niin talvi-ihminen! :D

      Poista
  33. Kiitos vinkistä.
    Täytynee seurata ilmoitteluja noista koulutuksista, kunhan siihen on itse henkisesti valmis.
    Mitäs koulutuksen jälkeen sitten...eli mitä teiltä edellytetään, odotetaanko esim.osallistumista sitten johonkin tilaisuuksiin tai jotain?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No koulutushan kouluttaa meidät kykeneviksi eri tilanteisiin, esimerkiksi tukihenkilöksi, apuohjaajaksi ryhmiin tai sitten puhujaksi luennoille tai muihin julkisiin tilaisuuksiin. Mikään näistä ei ole pakkoa, ei kaikki julkisesti kerro tarinaansa, jokainen päättää itse millä tasolla haluaa tätä tehdä. Koulutettuihin otetaan yhteyttä ja tarjotaan työkeikkaa/-keikkoja aina riippuen siitä mistä aiheesta on kyse vai tarvitaanko esim. osastolle tukihenkilöä.

      Tätä on aika vaikea yrittää kuvailla muutamalla lauseella, koska kyse on melko laaja-alaisesta toiminnasta. Mutta vilkaise tuo nettisivu ja googleta oma sairaanhoitopiirisi :)

      Poista
  34. Onko sulla mikä toive/haave, ajatus ym.mitä sä voisit koulutuksen jälkeen sitten tuolla saralla tehdä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä ole mitään yksittäistä.
      Koko koulutus on tosi mielenkiintoista ja omaa toipumista edistävää, joten se jo itsessään on yhdenlainen haave ja tavoite. Toisaalta pidän tätä mahdollisena ponnahduslautana uranvalintaa varten, koska psykologian laitos kiinnostaa enemmän ja enemmän.

      Poista
  35. Onko niin että oikeest mä voin vetää, eh:n ollessa päällä,kaikkee mahollista makeeta vaikka ois syöny just mahan täyteen?
    Eli vaikka puoli suklaalevyä iltapalan jälkkäriks? Sillon monest iskee himo viel syödä jotain, vaikka ois syöny kuinka paljon.
    Eh on kyl jännä. Miten ihmees voi olla nälkä, vaik on syöny valtavasti? Nälkä vaan tulee ja sit taas seuraavalla ruualla syön ja syön.
    Todella mielenkiintonen tää eh kyll on.
    Täys olo ja nälkä yhtäaikaa.

    VastaaPoista
  36. Onko oikeest niin, että mä voin vetää kaikkee mahollista EH:n ollessa päällä?
    Etenkin makeeta tekee mieli, vaik ois syöny ittesä ihan täyteen.
    Niin himottaa vaan syödä.
    On kyl jännä fiilis ja homma tää EH.
    Ja vaikka iltapalan jälkkäriksikin tai yöllä puoli suklaalevyä vaik ei ny niin nälkä siis oo vaan se on se tunne ja mieliteko, joka iskee.
    Mulle monest iskee iltasellakin himoja viel napata jotain syötävää vaikka ois koko päivän syöny kuin paljon.
    Mut samal voi myös iskee morkkis, että miks syö niin paljon ja just sen mieliteon mukaan toimii, eikä aattele järjellä.
    Onks täs järkee ny vaan mättää.
    ??

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä on oikeasti niin.
      Ei sun kroppa turhaan viestitä nälästä ja mielihaluista. Se yrittää nyt saada energiat balanssiin, ja lisää tietoa ao. linkistä:
      https://freeyourrecovery.blogspot.fi/search/label/Extreme%20hunger

      Lue oikeasti nuo postaukset, koska en pysty yhteen kommenttivastaukseen tiivistämään mistä on kyse. Postaukset tuon linkin takaa vastaa jokaiseen sun kysymykseen, joten käväisepä ne läpi :)

      Poista
    2. Yes, pänttäänpä sen ja jatkelen himojeni seuraamista. Ei se voi pahaakaan tehdä.

      Poista
  37. Tykkään makeasta ja rakastan esim.suklaata.
    Voinko mä syödä sitä joka päivä ja monta kertaa päivässä?
    Oon ny nimittäin ostanu monta levyä suklaata, kun osui niin hyviä tarjouksia eteen. Eihän sitä voinut vastustaa. Ja mikä ihanampaa kun muutava siivu levystä jälkkäriksi.
    Niin kun tiedän, että kaapista löytyy hyvää, niin sitähän saatava. Toiminko oikein, kun syön suklaata ihan koko ajan, lähes joka ruuan jälkeen tai muuksi palaksi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä voit syödä joka päivä ja monta kertaa päivässä!

      https://freeyourrecovery.blogspot.fi/search/label/Herkut
      https://freeyourrecovery.blogspot.fi/search/label/Hiilihydraatit

      Poista
  38. Ootko Heidi maistanu kaikkia Maraboun ja Fazerin suklaalevyjä?
    Mitkä sun suosikit?
    Mä ostin ekan kerran nyt Maraboun Japp suklaata...hyvänen aika olihan se hyvää. Samoin kun daim ja minttu ehdottoman hyviä!
    Mä syön kyl melkein mitä suklaata vaan, mut ei niin paljon tummaa. Tobleronen valkonen on kans yks intohimo.

    Suklaa on kyl helppo ja näppärä lisä kokonaisruokavalioon. Eikä sen syöntiä pidä lopettaa missään vaiheessa. On se vaan niin hyvää!
    Ihanaa, että olen alkanut syödä taas erilaisia makeita. Löytyy uskomattomia makukokemuksia. Greit!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä mä olen aikalailla kaikki maut käynyt läpi. Tai no, en tykkää tummasta yhtään ja sitten nuo Maraboun ne uusimmat Oreot ja vastaavat on jäänyt maistamatta. Tuo Maraboun Japp on ihan mielettömän hyvää kyllä! Löysin sen toissasyksynä ja se on toinen mun suklaasuosikeista, ja toinen on Fazerin suolainen toffeekrokantti.

      Suklaa on kyllä ihan loistava aines, nannaa niin keholle kuin mielelle! :D

      Poista
    2. Jep,
      Tupla,mars,snickers, daim,japp, geisha, omar,pätkis, fazerin levyt, marabout.
      Uutuudet just ostettuna..kohta avataan.
      Ja lidl:n fudget.
      Irtokarkit.

      Tää on niin hyvä, ei tartte vastustaa vaan todeta, että niin hyvää, ettei sanotuksi saa!
      Kuis se muutenkin menee..."hyvä ruoka,parempi mieli"

      Poista
  39. Hei, mitä jogurtteja sä syöt corn flakesin ym.kanssa?
    Vaihteletko makuja niissä vai mieltynyt johonkin tiettyyn?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä tykkään tällä hetkellä käyttää eniten banaanijogurttia. Mulla iski siihen selittämätön himo viime syksynä ja se mulla on jogurttina pysynytkin. Olen kokeillut vaihtaa makua mutta tällä hetkellä ei iske muu kuin banaani :D

      Poista
  40. Mulla on paino noussut sen verran, että bmi on normaalipainon luvuissa ja se on ollut jotenkin vaikeaa, vaikka tiedostan, ettei se tarkoita, että olisin omassa biologisessa normaalipainossani. Nyt oon kuitenkin ottanut itseäni niskasta kiinni ja alkanut taas kohtaamaan pelkoruokiani. Yks niistä on ihan yleensä kaikki rasvat ja rasvaset tuotteet... Ostin nyt jogurttia, joka ei ole rasvatonta ja avokadoja olen alkanut laittaa leivän päälle, kun margariini tuntuu vielä liian vaikealta. Rasvattomassa maidossa olen pysynyt, koska kevyt maidon tai muiden rasvallisten maitojen maku on mun suuhun aivan hirveä :D

    Sitä huomaa aina miettivänsä, että ei saa syödä mitään rasvasia tuotteita, vaikka muuten olen pystynyt laajentamaan ruokavaliotani aika paljon. Pitäisi varmaan vain rohkeasti alkaa kohtaamaan noitakin tuotteita ja syödä vaikka vapun kunniaksi kunnon munkki! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi hyvä, että sä olet itse tiedostanut tilanteen ja osaat tehdä toisin kuin tunne edellyttää!
      Muistan kans itse sen vaiheen, kun olin saavuttanut normaalipainon mutta mulla oli hirvee nesteturvotus päällä ja kroppa oli kaukana nykyisestä. Silloin jouduin tappelemaan niiden ajatusten kanssa, ettei mulla ole oikeutta syödä sokerisia ja rasvaisia tuotteita, koska "olenhan jo niin iso". Mutta ensinnäkin sen ajatuksen tunnistaminen syömishäiriön ajatukseksi auttoi itseä huomaamaan sen oikean tavan käyttäytyä, eli tehdä täsmälleen päin vastoin mitä syömishäiriö käski: syödä rasvaisia ja sokerisia ruokia :D

      Joten se ajatus, ettet saa syödä mitään rasvaista, se on syömishäiriön ajatus ja silloin sun pitää tehdä aina päin vastoin, ihan kuten sä olet nyt lähtenyt tekemäänkin. Jatka vaan samalla linjalla. Tee vaikka listaa niistä sun pelkoruoista ja kohtaa ne järjestelmällisesti.
      Ja nyt vappuhan on on niin munkkien aikaa, että ei kun muutamat Omar-donitsit naamariin :D

      Tsemppiä!

      Poista

Kommentteja, joissa on manittu BMI- tai painolukemia,ei julkaista, joten ethän mainitse niitä! Riittää, että mainitset olevasi ali-, normaali- tai ylipainoinen.
Kiitos! <3